Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy budowie skrzyni

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc przy budowie skrzyni

Witam wszystkich forumowiczow. Jest to moj pierwszy temat jednakze jest on dla mnie istotny. Mam pytanie dotyczace objetosci skrzyni ktora chciałbym zbudwac pod głosnik o danych:
    NIPPON AMERICA
    Frequency Response:75-18000Hz
    Resonance Frequency:85Hz
    Highrange crossover point 3000Hz
    midrange: crossover point:700Hz
    woower size:6 1/2 INCH
    Midrange:2,5 INCH DOME CONVECTOR
    tweeter 1,6 INCH
    Recorded Music Power 180W
    Continual Music power 85W
    Sound Pressure Level 91dB.
    Prosze o pomoc, poniewaz pomimo wczytywania sie we wszystkie parametry jakie sa potrzebne do oobliczenie objetosci skrzyni, nic z tego nie rozumiem.
    Prosze podac jakies optymalne wartosci wysokosci głebokosci i szerokosci. Dziekuje i pozdrawiam

Za mało parametrów. Z tych istotnych podali tylko Fs, i już na oko widac że basu z tego nie uświadczysz...wooferek ma 16 cm więc daj go w skrzynke tak 10-15 litrów closed, nic innego mądrego sie nie wymyśli bez reszty parametrów.

Skomentuj

Głośniczki to pewnie jakieś samochodówki.
      Wsadź je do obudowy zamkniętej 2-5 litry mocno wyłumionej.

Na początek zrozum to, że obudowa jest rodzajem filtra, który nadaje, kreuje kształt dolnej części pasma głośnika. W twoim przypadku głośnik (jak producen podaje) gra od 75Hz - dość wysoko, specjalne wyliczanie obudowy niema sensu - żadnych rewelacji to nieprzyniesie - a obudowa jaką wyżej podałem łagodnie zakończy dolny kraniec pasma bez zbędnych podbić, utraty wytrzymałości mocowej itd.

Skomentuj

Grzesio, jeżeli głośnik ma Qts>1 (co jest wielce możliwe) to mogą sie pojawić podbicia w tak małej skrzyni...

Skomentuj

Zamieszczone przez GRZESIO
          Wsadź je do obudowy zamkniętej 2-5 litry mocno wyłumionej.
          16cm w 2l ? Tyle daje się do 4 cali, a nie 6.5 ...
          Optymalnie z 10l daj mu i tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marek1762
            Frequency Response:75-18000Hz
            albo podali prawdziwe informacje albo to wyjatkowo kiepski glosnik... eee chyba zestaw

Skomentuj

Zamieszczone przez Marek1762
              Highrange crossover point 3000Hz
              midrange: crossover point:700Hz
              woower size:6 1/2 INCH
              Midrange:2,5 INCH DOME CONVECTOR
              tweeter 1,6 INCH
              coaxial...

Skomentuj

Shiver nie Qts a Qtc , ale teraz mniejsza o to. Vas przy takiej średnicy i wysokim Fs mozliwe ze bedzie mały (bardzo mały poniżej 5litrów), przedział jaki podałem to faktycznie mógłby być za mały, ale tak samo powyżej 10litrów moze być za duży - nikt z nas nie zna parametrów i tylko gdyba.
                Takero nie ustalaj sztywno granic od/do jakiej średnicy jaka objętość - choć przychylam się do Twojego założenia 10litrów ale od siebie nie więcej niż 10. Trzeba wziaść pod uwagę to, że "konstruktor" głośnika planował go do samochodu, gdzie miałby grać w półce lub w drzwiach gdzie i tak mamy ograniczoną przestrzeń do kilku litrów - stąd mój przedział litrażowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez GRZESIO
                  Trzeba wziaść pod uwagę to, że "konstruktor" głośnika planował go do samochodu, gdzie miałby grać w półce lub w drzwiach gdzie i tak mamy ograniczoną przestrzeń do kilku litrów - stąd mój przedział litrażowy.
                  Stąd właśnie ten 10l kompromis - półka to już prawie jak open baffle, a drzwi to też jakby nie patrzeć ładnych parę litrów, napewno nie 2, ani nie 5.
                  Zresztą ów 10l to nie wynik gdybania , a doświadczenia - prób i błędów z 16 cm samochodowymi głośnikami.

Skomentuj

Głośnik ma Qts, Qtc to wartość dobroci wypadkowej między głosnikiem a obudową. I w tym wypadku chodziło mi o Qts :) Tez obstawiam 10 litrów.

Skomentuj

Shiver głośnik może mieć Qts>1 przy odpowiedniej wielkości uzyska się Qtc<1 i już nie będzie podbicia - dla tego wcześniej Cię poprawiłem.

Takero no mnie o półkę chodziło taką która ma komorę na głośnik - w takich fabrycznych miejscach niema za duzo objętości.
                      Jednak to jest cały czas gdybanie w którym doświadczenie odgrywa dużą rolę.

Skomentuj

Czaruję...
                      X