Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki wysokotonowiec

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki wysokotonowiec

Po ostatniej imprezie siadły mi wysokotonowce w moich kolumnach.

Wiem, że to nic specjalnego ale jak na razie wystarczają dla własnych potrzeb. Funduszy na nowy projekt jak na lekarstwo więc postanowiłem wymienić te tweetery. Teraz tylko pytanie: czy kupić znowu stx'y czy lepiej coś innego...
    Myślałem o SC10N bądź GDWK 10/80/7. Jeśli chodzi o zwornice-nie mam. Pewnie dal jakiś kondensator, ewentualnie tłumik jeśli będzie to wymagane i dalej będzie służyć.
    Co powiedzie na ten temat...

Daj stx'y i pożądna zwrotnice a na nastepnej imprezie jeżeli nie bedziesz jechał na przesterze to nic nie powinno sie stać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
      na nastepnej imprezie jeżeli nie bedziesz jechał na przesterze to nic nie powinno sie stać.
      To sie okarze czy zwrotnica lekiem na cale zlo juz w poniedzialek kiedy to moje kolumienki dostana ostro po du... oczywiscie ucho bedzie wysluchiwalo przesteru i od razu bede reeagowal :mrgreen:
      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Nie zapomnij o tłumiku bo on wiele pomoże...i jak coś możesz dać 3-rząd

Skomentuj

myślałem też żeby sklonować zwrotnicę brunona ale on ta arv104 a nie przypadła mi swoim dźwiękiem do gustu. chyba jedak zostanę przy stx'ie a przy następnej konstrukcji rzuce se na coś lepszego

Skomentuj

skopiuj sekcje wysokotonowa ze zwrotnicy irka (SW+PJ) i gwarantuje ze glosnika juz wiecej nie wymienisz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              skopiuj sekcje wysokotonowa ze zwrotnicy irka (SW+PJ) i gwarantuje ze glosnika juz wiecej nie wymienisz
              poważnie mówisz czy nabijasz się ze mnie ?

[ Dodano: 2007-12-30, 12:45 ]
              PS.jak możesz to weź podaj bo nie mogę znaleść

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                PS.jak możesz to weź podaj bo nie mogę znaleść
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                  poważnie mówisz czy nabijasz się ze mnie ?
                  powaznie. jak niemozesz miec pelnej zwrotnicy to przynajmniej zastosuj sprawdzony filtr na wysokotonowke zeby jej ne spalic
                  tam jest 3 rzad + tlumik wiec glosnik sporo wytrzyma

Skomentuj

ale mam wszystko dać czy L=1mH i C=10uF usunąć :?:

Skomentuj

niewiem jaki to da efekt ale pewne pojawi sie delikatna dziura (6 a 8 ohm) tak wiec mozesz pominac tor niskotonowy

Skomentuj

jeszcze raz poruszę temat.czy naprawdę myślicie że lepszym rozwiązaniem będzie ten stx czy 10/80/7, cena podobna a tonsil raczej bardziej wychwalany (chyba że się mylę) a jak narazie to raczej na kondziu będzie grało bo jednak zwrotki narazie nie dostaną (nieprzewidziane wydatki :neutral: )

Skomentuj

zdecydowanie PJ
                          a dodanie cewki do tego konda niby zmienia wszystko na zwrotnice?? przeciez to juz jest zwrotnica ;]
                          kondy to 2-5zl (wystarcza MKT, MKS, MKSE itp) a cewka to 2-3zl - czy to tak duzo?? napewno mniej niz nowe glosniki...

Skomentuj

Pawel S., to rozrysuj mi zwrotnice do tego bo nie mogę załapać...

Skomentuj

no przeciez wyzej masz - zastosuj tylko sekcje wysokotonowa (2,2uF+4,7uF+0,3mH)

Skomentuj

+ 3,3ohm przed 2,2uF...

Skomentuj

z tlumikiem niewiem jak bedzie bo masz 2 glosniki zamiast jednego SW

Skomentuj

Miałem PJ i mnie bardziej podoba się 10 70 7..

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      z tlumikiem niewiem jak bedzie bo masz 2 glosniki zamiast jednego SW
                                      PJ ma 94dB, 17/80 mają po 86 ale czy jak są dwa to czy nie będzie to trochę więcej...
                                      Jeśli pj 94 a 17/80 86 to tłumik -10 dB i wg. tabeli z audiomanii R1=5,47 ohm, R2=3,7 ohm

Skomentuj

jak sa 2szt to bedzie +3db - czyli faktycznie podobnie jak w SW.
                                        ale ja bym raczej na sluch dobral tlumik

Skomentuj

Czaruję...
                                        X