Ello. Zastanawiam się jakie przetworniki do kolumn wybrać. Na początku myślałem nad 2*arn150 jednak cenowo podobnie można kupić 2*arn188. Jednak arn188 potrzebuje już pewnie nieco mocniejszego wzmacniacza a wiadomo że współczesne ampli kina domowego prawdziwej mocy nie mają za dużo. Obawiam się że arn150 będzie miało mało basiku bo to dość mały głośnik ale z drugiej strony obawiam się, że z arn188 będę miał słabą średnicę bo to znowu większy głośnik. Narazie bardziej skłaniam się ku arn150 bo sprawdzony przez miliony a i tak będzie subik. Co wy mi polecicie??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Co wybrać? Na pierwsze kolumny podłogowe
Collapse
X
-
http://astronik.home.pl/cgibin/shop?...1&sid=15912d6c
Kup arn150, radzi sobie nawet bez suba, niepozorny ale to mały demon basu, hehe :)
Ps. Nie rozważałeś kupna tonsila??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbysiuObawiam się że arn150 będzie miało mało basiku bo to dość mały głośnik ale z drugiej strony obawiam się, że z arn188 będę miał słabą średnicę bo to znowu większy głośnik
z tego ARNa jest sporo dosc niskiego basu ale ze srednica to sobie kompletnie nie radza
mialem oba modele i jakos bardziej do gustu przypadl mi ARN 150. ARN 188 tylko w male obudowy zamkniete (10-15litrow)
jezeli powaznie rozwazasz ARN 150 to jedynie we wspolpracy z vifa - wydaje sie ze sporo drozej wyjdzie ale naprawde warto
ale skoro ma byc sub to moze faktycznie moznaby rozwazyc cos co zagra w calym pasmie?
odpowiedz na pytania wyzej
Skomentuj
-
Powiem szczeże że postawiłem sobie ekstremalnie niski próg 300zł. Po obliczeniu wszystkiego wyszło mi 309zł. Skrzynki z malowaniem będą za free. Tonsile rozwazałem ale za tą cene chyba nic nie wyrwe. Wzmacniacz narazie stara diora ale zamierzam kupić amplituner kina domowego. Co uważacie o firmie sherwood przegladam allegro i wydaje mi się że to dobra i tania firma. Mają dużą moc poboru mocne zaciski złocone wejścia itd.
P.S pokój 4x4m ale byc moze beda pózniej w wiekszym stać
Skomentuj
-
trzeba by sie dowiedziec czy sa jeszcze dostepne GDN 13/40/2 15ohm bo jezeli tak to zdecydowanie lepiej brac tonsile
kolumny na ARNach sa bardzo fajne na poczatek pod warunkiem ze sluchamy przewaznie muzyki klubowej lub takiej w ktorej srednica niegra roli pierwszoplanowej...
zastosowanie tutaj vify (D27 lub DX25) sporo poprawia brzmienie kolumny ale i tak nie unikniesz wymiany ich na cos duzo lepszego (i drozszego)
co do pomieszczenia to w zupelnosci wystarczy
Skomentuj
-
Przemek
Zamieszczone przez zbysiua macie adresy sklepów gdzie moge go kupić w rozsądnej cenie??Chyba że macie używki??
Zasadniczo nawet z wysokotonówkami 104 i obudowami monitorowymi - ale bez rurek br
Chętnie tanio oddam.
Skomentuj
-
Przemek napisałem ci na gg co i jak. Oto to co do tej pory udało mi się ustalić:
Przetworniki jakie wybrałem to 2*arn150 8ohm + arv104 na jedną kolumnę. Głośnik wysokotonowy chcę umieścić w osobnej komorze. Tutaj moje pytanie czy tą komorę również wytłumić i czy może ona mieć obojętną objętość?? Następnie 2 niskotonowce mają być razem w jednej komorze. Jaki litraż zastosować. Myslałem aby zrobić to w 18 litrach nie odejmując niczego. Bas reflex musi być z przodu jakie wymiary zastosować?? Najlepiej gdyby można było kupić ten br w sklep-audio.pl Jak wytłumić obudowę?? Myślałem aby na tylną górną i dolną ścianke przykleić gąbkę o grubości 2cm. Czy głośniki ustawić jak najbliżej siebie??
Przepraszam że tyle zapytuję jednak jest wiele konstrukcji na tych przetwornikach i są różne wersje i twierdzenia. A ja chcę zrobić wszystko jak najlepiej
I co sądzicie o tej zwrotnicy(wszstkie elementy bede kupowac w www.sklep-audio.pl i niektóre będa sie nieco róznić)
http://www.loiv.torun.pl/~musiek/myspeakers/ tutaj jest schemat tej zwrotki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbysiu2*arn150 8ohm + arv104
Zamieszczone przez zbysiuczy tą komorę również wytłumić i czy może ona mieć obojętną objętość??
Zamieszczone przez zbysiuJaki litraż zastosować. Myslałem aby zrobić to w 18 litrach nie odejmując niczego.
Zamieszczone przez zbysiuBas reflex musi być z przodu jakie wymiary zastosować??
Zamieszczone przez zbysiuNajlepiej gdyby można było kupić ten br w sklep-audio.pl
Zamieszczone przez zbysiuJak wytłumić obudowę??
Zamieszczone przez zbysiuMyślałem aby na tylną górną i dolną ścianke przykleić gąbkę o grubości 2cm
Zamieszczone przez zbysiuCzy głośniki ustawić jak najbliżej siebie??
Zamieszczone przez zbysiuI co sądzicie o tej zwrotnicyZwrotnica była zmierzona dla jednego 8 omowego Arn`a 150 i 8 omowej Arv 104, ale po zmodyfikowaniu tłumika w torze wysokotonowym nadawała się bardzo dobrze do mojej konstrukcji.
Skomentuj
-
sorry pomyliłem się. Zdecydowałem się na 2*arn150 4ohm połączone szeregowo co daje w rezultacie 8ohm a arv oczywiscie 8ohm. To co za zwrotkę zastosować?? Czy obiętość komory dla wysokotonowca może być większa?? Chciałem wstawić przegrodę tuż pod nim. Aha br musi być z przodu bo mi się tak podoba. A elementy do zwrotnicy miałem zamiar kupić w sklep-audio.pl
Skomentuj
-
niejestem pewien ale chyba irek ma taka zwrotnice (projektowal rownolegle z moja pod vife). mozesz jego zapytac
pomijam fakt ze ARV jest bardzo nijaka i odradzam
komora moze byc wieksza - nic nie zaszkodzi
oczywiscie ze mozesz kupic w sklep-audio.pl - quester zarobi, polink zarobi i wszyscy beda zadowoleni
Skomentuj
Skomentuj