Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co wybrać? Na pierwsze kolumny podłogowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co wybrać? Na pierwsze kolumny podłogowe

Ello. Zastanawiam się jakie przetworniki do kolumn wybrać. Na początku myślałem nad 2*arn150 jednak cenowo podobnie można kupić 2*arn188. Jednak arn188 potrzebuje już pewnie nieco mocniejszego wzmacniacza a wiadomo że współczesne ampli kina domowego prawdziwej mocy nie mają za dużo. Obawiam się że arn150 będzie miało mało basiku bo to dość mały głośnik ale z drugiej strony obawiam się, że z arn188 będę miał słabą średnicę bo to znowu większy głośnik. Narazie bardziej skłaniam się ku arn150 bo sprawdzony przez miliony a i tak będzie subik. Co wy mi polecicie??

Ja polecam arn150, osobiście nie miałem z nim styczności, ale naczytałem się tyle pozytywnych opinii, że nic, tylko go kupować A jak mówisz, że będzie jeszcze subik, to naprawdę spokojnie bierz arn150

Skomentuj

a macie adresy sklepów gdzie moge go kupić w rozsądnej cenie??Chyba że macie używki??

Skomentuj

http://astronik.home.pl/cgibin/shop?...1&sid=15912d6c

Kup arn150, radzi sobie nawet bez suba, niepozorny ale to mały demon basu, hehe :)

Ps. Nie rozważałeś kupna tonsila??

Skomentuj

zbysiu, ile masz kasy ?
          Jaki wzmacniacz ?
          Jaki pokój ?

Skomentuj

Zamieszczone przez zbysiu
            Obawiam się że arn150 będzie miało mało basiku bo to dość mały głośnik ale z drugiej strony obawiam się, że z arn188 będę miał słabą średnicę bo to znowu większy głośnik
            twoje obawy sa kompletnie odwrotne niz w rzeczywistosci.
            z tego ARNa jest sporo dosc niskiego basu ale ze srednica to sobie kompletnie nie radza
            mialem oba modele i jakos bardziej do gustu przypadl mi ARN 150. ARN 188 tylko w male obudowy zamkniete (10-15litrow)

jezeli powaznie rozwazasz ARN 150 to jedynie we wspolpracy z vifa - wydaje sie ze sporo drozej wyjdzie ale naprawde warto

ale skoro ma byc sub to moze faktycznie moznaby rozwazyc cos co zagra w calym pasmie?

odpowiedz na pytania wyzej

Skomentuj

Powiem szczeże że postawiłem sobie ekstremalnie niski próg 300zł. Po obliczeniu wszystkiego wyszło mi 309zł. Skrzynki z malowaniem będą za free. Tonsile rozwazałem ale za tą cene chyba nic nie wyrwe. Wzmacniacz narazie stara diora ale zamierzam kupić amplituner kina domowego. Co uważacie o firmie sherwood przegladam allegro i wydaje mi się że to dobra i tania firma. Mają dużą moc poboru mocne zaciski złocone wejścia itd.

P.S pokój 4x4m ale byc moze beda pózniej w wiekszym stać

Skomentuj

trzeba by sie dowiedziec czy sa jeszcze dostepne GDN 13/40/2 15ohm bo jezeli tak to zdecydowanie lepiej brac tonsile

kolumny na ARNach sa bardzo fajne na poczatek pod warunkiem ze sluchamy przewaznie muzyki klubowej lub takiej w ktorej srednica niegra roli pierwszoplanowej...
                zastosowanie tutaj vify (D27 lub DX25) sporo poprawia brzmienie kolumny ale i tak nie unikniesz wymiany ich na cos duzo lepszego (i drozszego)

co do pomieszczenia to w zupelnosci wystarczy

Skomentuj

ja z zasady słucham muzyki klubowej. Jednak denerwują mnie moje obecne altusy110 w których średniotonowce to alphardy i średnich tonów prawie nie ma.

Skomentuj

a macie adresy sklepów gdzie moge go kupić w rozsądnej cenie??Chyba że macie używki??
                    Ja mam dwie sztuki 150tek...
                    Zasadniczo nawet z wysokotonówkami 104 i obudowami monitorowymi - ale bez rurek br
                    Chętnie tanio oddam.

Skomentuj

Przemek napisałem ci na gg co i jak. Oto to co do tej pory udało mi się ustalić:

Przetworniki jakie wybrałem to 2*arn150 8ohm + arv104 na jedną kolumnę. Głośnik wysokotonowy chcę umieścić w osobnej komorze. Tutaj moje pytanie czy tą komorę również wytłumić i czy może ona mieć obojętną objętość?? Następnie 2 niskotonowce mają być razem w jednej komorze. Jaki litraż zastosować. Myslałem aby zrobić to w 18 litrach nie odejmując niczego. Bas reflex musi być z przodu jakie wymiary zastosować?? Najlepiej gdyby można było kupić ten br w sklep-audio.pl Jak wytłumić obudowę?? Myślałem aby na tylną górną i dolną ścianke przykleić gąbkę o grubości 2cm. Czy głośniki ustawić jak najbliżej siebie??

Przepraszam że tyle zapytuję jednak jest wiele konstrukcji na tych przetwornikach i są różne wersje i twierdzenia. A ja chcę zrobić wszystko jak najlepiej

I co sądzicie o tej zwrotnicy(wszstkie elementy bede kupowac w www.sklep-audio.pl i niektóre będa sie nieco róznić)
                      http://www.loiv.torun.pl/~musiek/myspeakers/ tutaj jest schemat tej zwrotki

Skomentuj

2*arn150 8ohm + arv104
                        a gdzie do tego zwrotnice znajdziesz??
                        czy tą komorę również wytłumić i czy może ona mieć obojętną objętość??
                        mozesz. wielkosc taka zeby zmiescil sie magnes glosnika
                        Jaki litraż zastosować. Myslałem aby zrobić to w 18 litrach nie odejmując niczego.
                        moze byc
                        Bas reflex musi być z przodu jakie wymiary zastosować??
                        niemusi. srednica 6-7cm a dlugosc wyliczy ci winisd po wpisaniu czestotliwosci strojenia na 50Hz
                        Najlepiej gdyby można było kupić ten br w sklep-audio.pl
                        a nie lepiej w jednym sklepie z czesciami do zwrotnic?? www.polink.com.pl
                        Jak wytłumić obudowę??
                        eksperymentalnie - poczytaj przyklejony temat
                        Myślałem aby na tylną górną i dolną ścianke przykleić gąbkę o grubości 2cm
                        powinno wystarczyc
                        Czy głośniki ustawić jak najbliżej siebie??
                        tak
                        I co sądzicie o tej zwrotnicy
                        Zwrotnica była zmierzona dla jednego 8 omowego Arn`a 150 i 8 omowej Arv 104, ale po zmodyfikowaniu tłumika w torze wysokotonowym nadawała się bardzo dobrze do mojej konstrukcji.
                        takie modyfikacje zmieniaja ch-ke calej kolumny

Skomentuj

sorry pomyliłem się. Zdecydowałem się na 2*arn150 4ohm połączone szeregowo co daje w rezultacie 8ohm a arv oczywiscie 8ohm. To co za zwrotkę zastosować?? Czy obiętość komory dla wysokotonowca może być większa?? Chciałem wstawić przegrodę tuż pod nim. Aha br musi być z przodu bo mi się tak podoba. A elementy do zwrotnicy miałem zamiar kupić w sklep-audio.pl

Skomentuj

niejestem pewien ale chyba irek ma taka zwrotnice (projektowal rownolegle z moja pod vife). mozesz jego zapytac
                            pomijam fakt ze ARV jest bardzo nijaka i odradzam
                            komora moze byc wieksza - nic nie zaszkodzi
                            oczywiscie ze mozesz kupic w sklep-audio.pl - quester zarobi, polink zarobi i wszyscy beda zadowoleni

Skomentuj

widze że musze przeanalizować ceny. Hmm patrze teraz na konstrukcje yoshiego który uważa że 16 l to odpowiedni litraż i chyba właśnie taki zastosuje.

Skomentuj

No co by nie mówić 16 litrów jest najlepszym kompromisem, potem spada dość znacznie wytrzymałość mocowa a basu nie przybywa, a jeżeli przegniemy totalnie z litrażem to potrafi w ogóle zniknąć :P

Skomentuj

bierz 2x arn150 do tego sc10n a napewno będziesz zadowolony

Skomentuj

tylko że przy 16l i 45hz bardzo ciężko o jakiś bas- reflex w fasie dostepne są tylko o średnicy 68mm i 50mm. Ten 68mm to mi wychodzi bardzo długi także odpada. A ten 50mm znowu jest za mały bo będzie mi piszczeć świszczeć itd pewnie. Co mi polecacie??

Aha Br musi być z przodu

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                                      to ciekaw jestem co bys napisal po uslyszeniu ARN + vifa :P

zwieksz strojenie na 50Hz i przytniesz troche tunel. tez bedzie dobrze i powinien sie zmiescic

Skomentuj

bierz ten o większej średnicy i daj go od spodu.
                                        to już lepiej z tą o 50zł zł droższą vifą d27...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X