Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy wszystkie kanały wzwrotnicy musza byc podłaczone?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy wszystkie kanały wzwrotnicy musza byc podłaczone?

witam!

Mam kilka głupich pytan...(prosze nie krytykowc...) :oops:

Buduje kolumny na głosnikach: DW100k-2 :grin: i GMD12/60/4 (wzmak ma tylko 60 w...) . Mam dylemat bo kupiłem zwrotnice 3-drożna a mam tylko 2 głosniki w kolumnie... czy nic sie nie stanie jezeli bedzie brakowac głosnika wysotonowego?

A pozatym jak brak gwizdka wpłynie na dzwiek :?: , bo gdzies wyczytałem ze wysokotonówka pobiera tylko 2% mocy... ize względu na to zastanawiam sie czy je kupic... :?:

Zamieszczone przez pizdzik
    A pozatym jak brak gwizdka wpłynie na dzwiek
    bardzo, bez 'gwizdka' to nie sluchanie, nalezy wszystkim poczatkujacym wytlumaczyc ze muzyka to nie tylko bas i mowa to tez wysokie tony ktore wlasnei nadaja klasy sprzetowi, zmiana wysokotonowki na lepsza potrafi duzo polepszyc dzwiek, a wiec odradzam Ci takie eksperymenty.
    Zwrotnica 3 drozna obetnie Ci sredniotonowca na jakies 4khz moze 5 a gdzie tu do 20khz?? Tego nie bedzie sie przyjemnie sluchalo .
    Masz juz te glosniki??
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

niemusza byc wszystkie podlaczone. podlacz to co mas i ucz sie na wlasnych bledach...

Skomentuj

głosniki juz mam... szczerze muwiąc to te głosniki (bez obudowy!) to prawie sam bass, może jest to spowodowane olbrzymim niskotonowcem? Chyba faktycznie zainwestuje w "gwizdek"...

Co zrobic jak na kartonie i stronie (produceta) w necie nie ma głównych patametrów głosników (np: Qts, itp...) :?: :?: :?:

Jest to mój 1 zestawik i niewiem nawet ile L w przybliżeniu bedzie miała obudowa... :oops:

Skomentuj

ten DW to alphard??
          daj mu 30-40litrow

Skomentuj

DW100K-2 to alphard. Chciałem jeszcze dodac do całej wypowiedzi ze chce zrobic głosniki typu Bass-Reflex. Jakiego programu najlepiej uzyc do obliczania litrarzu i rurki b-r (długosci i srednicy) :?: A może nie ufac programom i obiczyc samemu :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
              ...muzyka to nie tylko bas i mowa to tez wysokie tony ktore wlasnei nadaja klasy sprzetowi...
              hehe, tylko, że głośniki też muszą być dobre.
              Jakiego programu najlepiej uzyc do obliczania litrarzu i rurki b-r (długosci i srednicy)
              WinISD, ale bez podstawowych parametrów TS nic nie zdziałasz.

Skomentuj

Co zrobic jak na kartonie i stronie (produceta) w necie nie ma głównych patametrów głosników (np: Qts, itp...) :?: :?: :?:
                Można np samemu sobie napisać jakie byś chciał mieć te parametry, w sumie wyjdzie na to samo - czy zgadujesz , czy wierzysz alpierdowi.

Właśnie dałeś plamy, wartej tyle co te wszystkie głośniki ,zwrotnice i Bóg wie co jeszcze.
                Szkoda że najpierw kupiłeś te szity, a potem tu napisałeś :P

Zabrzmi to banalnie, ale poczytaj artykuły na stronie głównej zanim znów zaczniesz wypisywać głupoty takie jak w pierwszym poście np.
                http://diyaudio.pl/portal.php - po prawej stronie
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5722 - też Ci się przyda

Skomentuj

mysle ze ostatni raz popełniłem traki głupi blad... :oops:

Dziekuje wszystkim forunowicza za pomoc :!: :!: :!:
                  Bardzo mi pomogliscie, gdyby nie wy zbudował bym najprawdopodobniej brzeczyk a nie kolumny(i tak nic nie zbudowałem ale sprzedam te i pomysle nad jakimis Tonsilkami porzadnymi) :!: :!: :!:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    niemusza byc wszystkie podlaczone. podlacz to co mas i ucz sie na wlasnych bledach...
                    wejdź w konstrukcje elektroakustyczne na forum i skopjuj ktrórąś z konstrukcji.
                    Gwarantuję ci że będzie to najlepszy wybór zaraz za kupnem fabrycznych kolumn typu Altus. ( o ile masz drobne pojęcie o stolarce, wyobraźnię, chęci, sprzęt i czas )

Skomentuj

Czaruję...
                    X