Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ożywianie zestawu Unitra ZG 25c

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tzn. wzmacniacza sie chyba nie podejme... do 400 zł chyba kupie coś co by napędziło przysze kolumny...
    A co do kolumn, to myśle ze równierz jakieś 400 zł, tymbardzej że to muszą być kolumny w podobnych rozmiarach co te Unitry, czyli ok. 450/250/220...
    aha i wszystko co związane z zwrotnicą i wszelkimi obliczeniamni związanymi z tym układem musiałbym mieć "podane na tacy"... bo tak jak mówiłem jestem zielony z tego, a nie mam zamiaru sie edukawoać w tą strone... xD
    najlepiej by było skopiować jakiś schemat zwrotnicy.....

Skomentuj

Zamieszczone przez bla.zej
      tymbardzej że to muszą być kolumny w podobnych rozmiarach co te Unitry, czyli ok. 450/250/220...
      te wymiary są conajmniej beznadziejnie brzydkie...

Mając 400zł to 15AX + AJ np, gra dobrze, ładna średnica , niezły dół, góra też zła nie jest - biorąc poprawkę na cene zestawu, zwrota zaprojektowana jest, wszystko gotowe, nic tylko kopiować :P

Za 400zł to zamiast jakiś używek z allegro czy coś wolałbym kupić od kogoś jakiś ładnie zrobiony DIY wzmak, przy odrobinie szczęscia kupisz coś na tranzystorach co zagra lepiej od sklepowych wzmaków za pare tysięcy.

Skomentuj

1.Problem: 15AX + AJ to mi nic nie mowi xD, podejrzewam ze to jakis niskotonwy + wysokot. xD
        a co do wzmaka to powtarzam nie jestem audiofilem, i raczej nie wyczuje nawet tej roznicy....
        aha i jakie mniej wiecej wymiary propnujesz pod te przetworniki...

Skomentuj

a co do wzmaka to powtarzam nie jestem audiofilem, i raczej nie wyczuje nawet tej roznicy....
          Jeśli można za daną kase mieć coś lepszego lub coś gorszego to ja zwykle wybieram to lepsze rozwiązanie...
          No ale rób jak chcesz.

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb - AJ

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb - 15AX

Skomentuj

Jakie by miały być wymiary tych kolumn, podobne do tych z "Unitry" ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
              Mając 400zł to 15AX + AJ np, gra dobrze, ładna średnica , niezły dół, góra też zła nie jest - biorąc poprawkę na cene zestawu, zwrota zaprojektowana jest, wszystko gotowe, nic tylko kopiować :P
              to też dobra koncepcja a gabaryty nieduże bo ten ax potrzebuje gdzieś w granicach 8l

Skomentuj

Jakie by miały być wymiary tych kolumn, podobne do tych z "Unitry" ?
                Nie...
                Po co ?
                Przecież to bez sensu... :|
                Litraż około 10-12 litrów, strojenie w okolicach 50hz.
                Najlepiej monitorki.

Skomentuj

Ok... Waszym zdaniem to co mam złożyć zagra lepiej od powiedzzmy tych nieszczęcnych Untr na oryginalnych głośikach.... ? pytam z ciekawości, a nie żeby podważyć Wasze opinie...
                  I co ze zwrotnicą ? pewnie ktoś na forum już robił coś podobnego, i jakiś schemat będzie...
                  Te strojenie w okolicach 50Hz równierz nic mi nie mówi...
                  jak już pisałem jestem laikiem w tym temacie, może jakieś ciekawe artykuły na temat podstaw elektroniki związane np. z zwrotnicą zaproponujecie... poczytam może mnie to zainteresuje... xD

Skomentuj

Więc...
                    jak narazie wzmacniacz sie kupuje xD,
                    bo do tej pory używałem mini wieży...
                    postanowiłem zrobić coś z tymi kolumnami, i kupić wzmacniacz,
                    szukam czegoś do 400zł (moze coś polecacie?)
                    Wiem wiem, na razie jestem w lesie xD
                    Co do muzyki, to elektroniczna, głównie Trance, czyli przydałby sie czysty bas, lecz nie za duzo....
                    Ja Ci polecam Onkyo Integra 8850. Jak dla mnie rewelacyjny, poteżny wzmacniacz. 2x120W 4ohm, a przy tym piękny, dynamiczny dźwięk. Wygląd niczego sobie.. :mrgreen: Używałem przez około rok czasu do momentu kiedy nie spaliłem kanału. Potem go naprawiłem i sprzedałem.

Skomentuj

Ok... Waszym zdaniem to co mam złożyć zagra lepiej od powiedzzmy tych nieszczęcnych Untr na oryginalnych głośikach.... ? pytam z ciekawości, a nie żeby podważyć Wasze opinie...
                      nie ma najmniejszego porównania...
                      I co ze zwrotnicą ? pewnie ktoś na forum już robił coś podobnego, i jakiś schemat będzie...
                      jest - http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530
                      Te strojenie w okolicach 50Hz równierz nic mi nie mówi...
                      jak już pisałem jestem laikiem w tym temacie, może jakieś ciekawe artykuły na temat podstaw elektroniki związane np. z zwrotnicą zaproponujecie... poczytam może mnie to zainteresuje... xD
                      http://diyaudio.pl/portal.php poczytaj arty po prawej stronie.

Skomentuj

Ok, ze zwrotnicą raczej nie bedzie problemu,
                        co do płyty do już jest problem...
                        nie ma u mnie w okolicy ani UBI ani Castoramy...
                        Musze poszukać na mieście jakiejś firmy bądź sklepu....
                        I jeżeli obudowa 12litrów, to jakie by miała wymiary ?

Skomentuj

Ok, ze zwrotnicą raczej nie bedzie problemu,
                          co do płyty do już jest problem...
                          nie ma u mnie w okolicy ani UBI ani Castoramy...
                          Musze poszukać na mieście jakiejś firmy bądź sklepu....
                          wys x szer x gł w metrach. Potem pomnóż przez 1000 :razz:

Skomentuj

Chyba sie nie rozumiemy, albo znowu nie czaje...
                            Mam 12 litór obudowe, i chce wyliczyć wys szer i dł xD

Skomentuj

Chyba sie nie rozumiemy, albo znowu nie czaje...
                              Mam 12 litór obudowe, i chce wyliczyć wys szer i dł xD
                              Przyjmij szerokość, głębokość i wysokość w metrach... wymnóż to, pomnóż przez 1000 i będziesz wiedział jaki będzie litraż z danych wymiarów... np. 0,15 x 0,2 x 0,4 = 0,012 i to razy tysiąc i masz 12 litrów. Chyba, że ja nie czaje o co Ci chodzi :mrgreen:

Skomentuj

No to chyba sie nie rozumiemy,
                                Tej obudowy jeszcze nie ma, a nie wiem jakie powinna mieć wymiary przy tych głośnikach
                                http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb - AJ

http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb - 15AX

wiem tylko jak napisał kolego wyżej że to będzie ok 12 litrów

Skomentuj

http://diyaudio.pl/download.php?id=2825

Skomentuj

To mniej więcej tak jakbyś napisał "Błagam , zamknijcie ten temat"
                                    Egzystencja na forum polega na tym że jeśli czegoś nie wiesz to wpierw używasz wyszukiwarki i przeglądasz przyklejone tematy bo zapewne są w nich jakieś ważne informacje oraz czytasz arty ze strony głównej i radze Ci opanować te trzy umiejętności.
                                    Gdybyś to umiał z pewnością w ciągu 10s znalazałbyś taki oto przyklejony topic:
                                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6875
                                    "Nie wiesz jak "obliczyć" obudowe - wejdź tu" Czy ten tytuł jest naprawdę aż tak mało wymowny ?
                                    Ale nawet jakbyś nie wiedział, nie działała Ci klawiatura, mysz , prądu byś nie miał to do podstawówki uczęszczałeś jak sądze ? Pamiętasz może temat pt "objętość brył" np prostopadłościanu ?
                                    Tak trudno włączyć mózg ?

Skomentuj

Temat do zamknięcia,
                                      dzięki wszystkim za pomoc

Skomentuj

Czaruję...
                                      X