Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie przetworniki do 1000zł ze zwrotnicami.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie przetworniki do 1000zł ze zwrotnicami.

Witam!! Chodzi mi po głowie własna konstrukcja DIY. Niestety nie mam żadnego doświadczenia i niewielką stycznośc z głośnikami montażowymi (nie wiem jak łączyc je w dobre zestawy). Słucham głównie techno, HH, rzadziej rocka. Na przetworniki i zwrotnice mogę łącznie wydac max 1000zł <- ale wolałbym żeby było to trochę mniej:) Interesuje mnie konstrukcja która będzie dawała piękny bas bez pomocy suba. Nie mam jeszcze wzmacniacza - o którego propozycję też was proszę (tylko błagam!! nie za drogo - najlepiej w granica 500zł). Z góry dzięki- pzdr. :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :!: :!:

PS. Kolumny beda stały w moim pokoju (tj. 20m^2) lub w salonie (trudno podac m^2 bo salon jest to całe pierwsze piętro połączone z kuchnia i jadalnia, ale "obszar" odsłuchowy to około 45m^2, 50m^2). W ostateczności może by konstrukcja z subem :)

http://www.akustyk.com.pl/projekty/H16.html

Skomentuj

Jeśli ma być tanio to może tonsil 20 100 3 + 13 40 2 + vifa dx25 ?
      Tylko musiałbyś znaleźć kogoś kto zaprojektowałby zwroty do tego,
      a wzmak to klasycznie - UniAMP lub symasym.

Skomentuj

Naginjąc budżet o 80zł co przy 1kz niebyłoby straszne względem kożyści mogłbyś kupić ten projekt http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX18.html
        Dostajesz naprawde porządne głośniki, projekt i cześci do zwrotnicy...

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
          Naginjąc budżet o 80zł co przy 1kz niebyłoby straszne względem kożyści mogłbyś kupić ten projekt http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX18.html
          a co z resztą (obudowy, gniazda, kable, kleje, fornir, br ), za co to kupi jak ma budżet 1000zł, a same głośniki + zwroty 1080zł??

Skomentuj

preciez to sie spelni oczekiwan...
            duze pomieszczenie to raz, rodzaj muzyki - ogolnie pojety lomot, nie ma sensu robic tego h16 bo kolega nie bedzie zadowolony.
            Zamieszczone przez Arek1984
            Jeśli ma być tanio to może tonsil 20 100 3 + 13 40 2 + vifa dx25 ?
            to dobra opcja:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85
              Zamieszczone przez VwMarcin
              a co z resztą (obudowy, gniazda, kable, kleje, fornir, br ), za co to kupi jak ma budżet 1000zł, a same głośniki + zwroty 1080zł??
              Autor napisał
              Zamieszczone przez baku9093
              Na przetworniki i zwrotnice mogę łącznie wydac max 1000zł
              więc wynika że obudowy i koszty z nimi związane to osobna para kaloszy...

Tu wspomniany projekt hx18 w wykonaniu Mariuszb
              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...c41f817#131201

Skomentuj

To który waszym zdaniem najlepiej zrobic zestaw?? :) Bo juz sam sie pogubiłem:) I jaki wzmacniacz?? Symek - ale czy to wystarczy?? Niemam żadnego wzmaka narazie.

Skomentuj

Możnaby pójśc w stronę:
                  MDS 08 + tonsil 15 40 5+ DX25/XT

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    20 100 3 + 13 40 2 + vifa dx25 ?
                    Zamieszczone przez takero
                    MDS 08 + tonsil 15 40 5+ DX25/XT
                    dobre propozycje ale trzeba by doliczyc koszt pomiarow zwrotnic

Skomentuj

ja polecam na bas Monacora SPH-176. dostaniesz go za 170zl na allegro. krotko: jego najlepsze atuty to szybkosc i wykop. zwrotnice projektowal borys. no i srednica tez bardzo przyjemna

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                        ja polecam na bas Monacora SPH-176. dostaniesz go za 170zl na allegro
                        no to juz lepiej nowego STXa

Skomentuj

w cenie monacora masz 20 100 3 i 13 40 2 ;]

Trzeba się tylko z kimś dogadać żeby zwroty zaprojektował :)

Skomentuj

GDN 13/40/2 paskudny ten głosnik i to jego jedyna wada (w tej cenie), jako średniotonowy to wręcz idealny głosniczek. Z XT powinien stworzyć miłą dla ucha kombinację. Zastosowanie głosnika niskotonowego (w zasadzie nisko-średniotonowego) ma taką zaletę, że mozna nisko ciąć woofera i wtedy dać go z boku :wink: , w innym przypadku konstrukcja będzie wyglądała jak "bałwanek", a tak będzie front wąziutki. Ma to swoje wady i zalety, ale cóż, DIY to kompromisy. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                              Zastosowanie głosnika niskotonowego (w zasadzie nisko-średniotonowego) ma taką zaletę, że mozna nisko ciąć woofera i wtedy dać go z boku :wink: , w innym przypadku konstrukcja będzie wyglądała jak "bałwanek", a tak będzie front wąziutki.
                              No ale zwrotka drozsza bedzie :P

Po co sie pchac w 3way... nei lepiej zrobic cos na lepszych przetwornikach a w 2way? Mozna dac przeciez 2 niskosredniotonowce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                                Po co sie pchac w 3way... nei lepiej zrobic cos na lepszych przetwornikach a w 2way? Mozna dac przeciez 2 niskosredniotonowce...
                                3way to mniej kompromisowa konstrukcja niż 2way , masz wyspecjalizowany głośnik niskotonowy i średniotonowy.
                                Nie rozumiem po co pchać się w 2 drogi na 2 niskośrednio lub w 2.5 drogi - koszt taki sam jak 3way ,a i średnica i dół gorszy jest.
                                przemo-lukas, można pójśc w stronę droższego o parę dyszek 15 40 5 - tego z siest :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                                  maxi
                                  Ale jakoś brakuje mi pomysłu na dwie drogi do 45-50m˛ :wink:
                                  a 13/40/2 to na prawdę fajny przetworniczek

takero
                                  Ciężko go dostać - 15 40 5 . (No chyba, że coś się zmieniło)

Skomentuj

chyba w etonsilu jest, a jeśli nie tam to widziałem 4szt na allegro po 70zł zdaje się :)

Skomentuj

http://allegro.pl/item291754883__ton...nie_nowe_.html
                                      :cool:

Skomentuj

O tych mówiłem,szkoda że tylko 2 zostały :/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X