Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Która wysokotonówka za XT19 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez El_liero
    wziołeś?
    wziąłeś.

Zamieszczone przez El_liero
    Dobrze wiesz po co stosuje się trzeci głośnik w 3 way... uważasz że sensowne było by cięcie przy około 3kHz czy co ?
    f cięcia nie zależy od ilości dróg czy jeszcze czegoś innego tylko od zastosowanych głośników.
    Żeby móc nieco wyżej uciąć kopułke trzeba mieć dobrego średniaka, w małym rozmiarze który wyżej ciągnie, a ty dałeś jakiegoś tonsila konstrukcyjnie sprzed dekad...
    Zresztą w tej chwili mało jest, o ile w ogóle są jakieś 3way w których drugie cięcie jest choćby w okolicach 6 kilo...

Skomentuj

A co nie gra on do 6kHz ? Wykresy pomiarów masz wyżej.
      Widać czarno na białym, że przenosi to pasmo. Nie czaję na czym opierasz swoja postawę. Napisz zwięźle a nie krążymy tak i gadamy bez konkretów.

Skomentuj

A wiesz co to zniekształcenia, charakterystyki kątowe ?
        Myślałem że to elementarne informacje, na tyle podstawowe że nie spodziewałbym się że ktoś ich nie znający bedzie w ogóle starał się cokolwiek na temat zwrot powiedzieć, ale cóż widać pomyliłem sie co do tego, zwykle to Ty odsyłasz innych do wyszukiwarki i artów, teraz zrobię to ja - weź poszukaj, albo nawet wystarczy że przemyslisz, poprzeglądasz charki głosników pod różnymi kątami i może po jakimś czasie dojdziesz do tego jak się projektuje zwrotnice, może jak pare(naście/dziesiąt) będziesz miał już na koncie, oraz wiele godzin zabawy z odsłuchami różnych konfiguracji to dowiesz się o co w tym wszystkim chodzi.
        A póki co radzę użyć http://diyaudio.pl/search.php i www.google.pl , a także jakiś książek na allegro, bo jeszcze chwila i zaczniesz sie ośmieszać...

Skomentuj

Naprowadzanie kogoś na arta to zajebisty posób bo odrazu rozwiązuje problem, a jak komuś jest to ciezko zrobić to użala się nad osobą nieposiadającą wiedzy, pisząc swoje zdanie, druga osoba pisze swoje zdanie i tak każdy swoje... Extra sposób.

Co do zniekształceń, nie słyszę ich dlatego 6kHz wybrałem. Jak kupię nową kopułkę, a będzie to XT25 lub DX25 to przy projektowaniu może coś się zmieni z cięciami.

Skomentuj

El_liero: przeciez takero napisal dlaczego sie tak nie tnie - ch-ki kierunkowe glosnikow niskotonowych tych rozmiarow przy 6 khz sa niespecjalne...

Skomentuj

jeżeli naprawde chodziło ci Caleb o głośnik niskotonowy w wypowiedzi to znaczy, że wypowiadasz się a nie wiesz na jaki temat bo nie czytasz topicu!

Skomentuj

nie ma znaczenia. a nawet niskotonowy (a jak juz sie tak czepiasz nomenklatury to niech ci bedzie - niskosredniotonowy) 13cm bedzie mial lepsze ch-ki kierunkowe od 16cm sredniotonowego...

Skomentuj

Czaruję...
                X