Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na audiostereo.pl byla fotka sprzed kilku lat z jakiejs wystawy hi-endow audio z niemiec gdzie autor napotkal przypadkowo stoisko tonsila...
    Zaskoczenie bylo o tyle duze ze oferta obejmowala kilkanascie roznych konstrukcji od monitorow poprzez male podlogowki konczac na duzych konstrukcjach ktore z oferta na rodzimy rynek niemialy nic wspolnego bo tonsil nic nawet niewspominal. Tam byly wystawiane pod marka frampol-tonsil.
    Tu fotka prawdopodobnie wspomnianych omeg

Buda tzw. lezka.

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
      Tu fotka prawdopodobnie wspomnianych omeg
      Tak tez na AS czytalem ta fotka to monitorek a byly jeszcze podlogowki i central, podlogowki naprawde ladne :wink: Szkoda szkoda ze nie ma komu sie zajac taka legenda polskiego audio jaka jest tonsil :sad:
      Ale konczmy bo sie OT zrobil :razz:
      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Przeczytalem temat o 13tkach i zaczalem zastanawiac sie nad innymi glosnikami, tzw "maly usher", albo jeszcze lepiej Aurum Cantus. Na polskich stronach internetowych sa te glosniki b.drogie. Usher chyba okolo 130zl a Aurum Cantus jakies 190zl. Kiedys czytalem ze zbieracie zamowieni na glosniki ze strony zagranicznej, nie pamietam juz jaka to byla strona. Jezeli jeszcze zbieracie zamowienia i organizujecie przesylki to dajcie znac jak to wyglada.
        pozdrawim

Skomentuj

Nie słuchaj takero że arn 150 i visaton w130s to ta sama liga, jak ktoś tak gada to dla mnie jest jasne że bezpośrednio nie porównywał tych głośników (miałem oba w bezpośrednim porównaniu). W130s to świetny głośnik w tej klasie cenowej i raczej porównywał bym go do tonsili bo przede wszystkim MA średnice w przeciwieństwie do arn Znalazłem też na twardzielu parę zwrot do tego zestawienia ale zaznaczam nie moje i nie wiem czy sprawdzone.
          Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Slawek_1980
            Przeczytalem temat o 13tkach i zaczalem zastanawiac sie nad innymi glosnikami, tzw "maly usher", albo jeszcze lepiej Aurum Cantus. Na polskich stronach internetowych sa te glosniki b.drogie. Usher chyba okolo 130zl a Aurum Cantus jakies 190zl. Kiedys czytalem ze zbieracie zamowieni na glosniki ze strony zagranicznej, nie pamietam juz jaka to byla strona. Jezeli jeszcze zbieracie zamowienia i organizujecie przesylki to dajcie znac jak to wyglada.
            pozdrawim
            Tu masz temat o zamowieniu z audiocomponents. Chyba lada moment bedzie realizacja.
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11496

Ps. W130s owszem ma srednice ale basu znowu niezawiele.

Skomentuj

Hej,

To i ja się dopytam (sumy przybliżone za same przetworniki):
              Monitory do ~500zł
              Monitory do ~800zł
              Monitory do ~1500zł

Sorry, że tak nie sprecyzowanie, ale sam sie zastanawiam jakie sobie wybrać (a to zależy również od tego na ile mi się spodobają totemy), a i kumpel się doczepił do pytania.

Przeznaczenie mieszane, czyli będą stały koło tv i go obsługiwały (kiedyś pewnie dorobię suba), a od czasu do czasu jakaś muzyczka (i tu również niestety mieszanie, od rocka po crunk czy inny dancehall, ale z naciskiem raczej na rock).

Projekt mojej budy obecnie ma jakoś ~10 litrów objętości wewnętrznej i miejsce na 16cm średniaka (i wysoko tonowy oczywiście, w tej chwili 10cm) choć to może się w razie potrzeby delikatnie zmienić (tak do 18cm średniaka mógłbym rozciągnąć projekt, wtedy litraż zwiększył by się do około ~12l).

Pracowały by w ~20m2.

Gi

Skomentuj

jak większość 13 w tych przedziałach cenowych, chyba że znasz 13 z świetna średnicą i relatywnie niskim zejściem :wink:

Skomentuj

Na polskich stronach internetowych sa te glosniki b.drogie. Usher chyba okolo 130zl a Aurum Cantus jakies 190zl.
                  to wcale niejest bardzo drogo. bardzo drogo to powyzej 1000zl za 13cm :P

Zamieszczone przez maq73
                  Znalazłem też na twardzielu parę zwrot do tego zestawienia ale zaznaczam nie moje i nie wiem czy sprawdzone.
                  pierwsza zwrotice mozesz odrazu wywalic - cewka 1mH na wysokotonowce to jakies nieporozumienie

Skomentuj

Zamieszczone przez maq73
                    Nie słuchaj takero że arn 150 i visaton w130s to ta sama liga, jak ktoś tak gada to dla mnie jest jasne że bezpośrednio nie porównywał tych głośników (miałem oba w bezpośrednim porównaniu). W130s to świetny głośnik w tej klasie cenowej i raczej porównywał bym go do tonsili bo przede wszystkim MA średnice w przeciwieństwie do arn
                    To że ma średnicę ,a nie ma basu nie oznacza że to głośnik innej (lepszej...) klasy. I arn i ten visaton to porównywalne jakościowo głośniki, z tym że w130s ma nacisk położony na średnicę, a tesla na bas, jednakże oba są równie kompromisowymi rozwiązaniami. BTW - zdecydowanie wolałbym kupić tańszego o ładnych parę dyszek arna i dać mu kopułkę pozwalającą na niższe ucięcie , co częściowo zniweluje problemy ze średnicą niż brać się za w130s...W sumie to nieco smutne że ktoś się tak zachwyca tanim visatonem (prznajmniej powinien być tani), który dla mnie jest nieco gorszą wersją 13 40 2 z ładniejszym koszem ;]
                    Ta pierwsza zwrota to normalnie szok, nie wiem kto ją projektował, ale bujną miał wyobraźnie , albo bardzo mu się nudziło i zabrał się za łączenie przypadkowych elementów w tym visatonowskim symulatorze ;]

Skomentuj

Eeeee... tam zaraz zachwyca, po prostu w tej grupie cenowej to jest fajny głośniczek, moim zdaniem na jednym poziomie z 13/40/2 tonsila, różnią się oczywiście brzmieniem ale oba to solidne głośniczki w tej klasie. Zachwycać to się można np. magnezowym seasem a tak swoją droga to ceny w naszej wspaniałej EU są, hm... nieracjonalne lekko mówiąc, w USA za cenę tego visatona czy tonsila można mieć aluminiowego Daytona z korektorem fazy.
                      Zwrotka rzeczywiście robiona chyba z zamkniętymi oczami :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez maq73
                        Eeeee... tam zaraz zachwyca, po prostu w tej grupie cenowej to jest fajny głośniczek
                        :shock: 80zl? wole dolozyc do 15 AKX lub jakiegos tonsila brac

Zamieszczone przez maq73
                        w USA za cenę tego visatona czy tonsila można mieć aluminiowego Daytona z korektorem fazy.
                        fakt. nawet glupie Hi-Vi niema u nas a sa baaardzo tanie

Skomentuj

Panowie, chyba dalem d..y z doborem glosnika wysokotonowego:( mam juz sc10n visatona. dokladajac pare zlotych mozna miec monacora DT-107. fuck

Skomentuj

dokladajac pare zlotych mozna miec monacora DT-107. fuck
                            a wiesz cos o tym glosniku?

Skomentuj

Nie wiem ale jest napisane na stronie ze najlepszy w swojej kategorii cenowe :razz:

Skomentuj

trudno żeby monacor pisał że sprzedaje kiepskie głośniki ;]
                                ja bym raczej żałował że za 30zł więcej masz vife dx25...

Skomentuj

jeszcze sie nie zdecydowalem na glosnik niskosredniotonowy, chyba rezygnuje z tonsila. postanowilem wybrac cos z audiocomponents, chyba dzisiaj jest ostateczny termin na dopisanie sie do listy:) Jak kupowac to cos dobrego zeby nie zalowac wydanej kasy, tak jak zrobilem z sc10n, masz racje takero z ta vifa, teraz pluje sobie w brode.

Co powiecie o peerless hds 134 nomex lub 164 nomex, albo jakas inna alternatywa 120-130zl/szt

[ Dodano: 2008-03-14, 21:45 ]
                                  moze intertechnik mds05 lub mds06

Skomentuj

za taka kaske polecam malego ushera:)
                                    a sc10n mozesz sprzedac. ewentualnie szybko oddac chyba 7dni masz prawo bez podania powodu zwrocic towar....

Skomentuj

Maly usher 86db :( wolalbym cos, gdzie nie bede musial dawac tlumika na wyokotonowy:) musze jeszcze troch poszperac

Skomentuj

wolalbym cos, gdzie nie bede musial dawac tlumika na wyokotonowy:)
                                        ?? a co to za różnica ??

Skomentuj

wolalbym cos, gdzie nie bede musial dawac tlumika na wyokotonowy:)
                                          vify XT :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X