Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik wysokotonowy problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oj ceny nie podałem. Za 300 zł. Skromnie ale w tej chwili nic więcej nie wyskrobię

Skomentuj

Gotowe ?
      Lepiej weź się za diy.

Skomentuj

To jakaś propozycja DIY do 300 zł ? Jakie głośniki zwrotnice buda i bass refleks ?

Skomentuj

nonameplum, 300 na całą konstrukcję czy tylko głośniki ze zwrokami...?

Skomentuj

15akx+aj

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
              nonameplum, 300 na całą konstrukcję czy tylko głośniki ze zwrokami...?
              Hmm sam nie wiem, w domu jakas sklejka by się znalazła, sprzęt jest. Trochę kleju wkrętów, kleju itd to tez nie będzie majątek. To może i na same głośniki oraz zwrotki

Muzyka to głównie trance i rock więc chciałbym żeby był przyjemny basik góra nie za bardzo metaliczna. Za dużych wymagań nie mam. Jaka najlepsza byłaby do tego buda i br ?

Mógłby mnie ktoś tak trochę poprowadzić, że tak powiem za rękę, bo była by to moja pierwsza tego typu konstrukcja, sama przygoda z audio dopiero się zaczęła.

[ Dodano: 2008-03-12, 21:40 ]
              Zamieszczone przez takero
              15akx+aj
              15akx wydobędzie z siebie trochę basu ? To myślicie będzie jedna z lepszych propozycji ?
              Jak tak to zacznę powoli coś kompletować.

Znalazłem jeszcze taki pomysł:
              16/50/6 + sc10n

Ten niskośredniotonowiec jest gorszy od 15akx'a ?

[ Dodano: 2008-03-12, 22:36 ]
              http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic902647-0.html
              Znalazłem też coś takiego ale nie wiem czy wyrobią te kolumny z basem do trancu przykładowo.
              Nie będzie to lepsze rozwiązanie od : 15akx+aj ?

Skomentuj

16/50 jest dobry w srednim pasmie i basik z wykopem niezlym ma ale czasem brakuje go w niektorych utworach... moze jak by dal dwa... stxa nie slyszalem... ale mozesz klonowac dalej 2xarn 150 i arv...

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                  ale mozesz klonowac dalej 2xarn 150 i arv...
                  fuj, tylko nie arv ...
                  AKX + AJ jest o klasę lepszy, szczególnie jeśli chodzi o średnicę i górę, basu ma mniej nieco.

Skomentuj

to w koncu maja byc monitorki czy kolumny...?
                    wiem ze arny sie juz znudzily ;-)

Skomentuj

Mogą być i podłogówki miejsce się znajdzie. Tamten projekt Clonów Mite nie będzie lepszy w związku z tym ?

[ Dodano: 2008-03-13, 02:23 ]
                      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11207
                      Ten temat się rozwija i może to jednak będzie lepsze rozwiązanie od AKX + AJ ?
                      Szczególnie interesowałoby mnie zrobienie czegoś takiego http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic902647-0.html

Tylko w tej chwili nigdzie nie mogę znaleść Tonsilach GDN 13/40/2 - 15 ohm w tak niskiej cenie

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                        Znalazłem jeszcze taki pomysł:
                        16/50/6 + sc10n

Ten niskośredniotonowiec jest gorszy od 15akx'a ?
                        trudno powiedziec czy gorszy - jest poprostu inny.
                        GDN 16/50/6 jest bardzo dobry ale pod warunkiem ze nie wymagasz od niego poteznego basu - jest poprostu zbyt delikatny

Ten temat się rozwija i może to jednak będzie lepsze rozwiązanie od AKX + AJ ?
                        oj tego niejestem pewien. to inna klasa glosnikow wiec roznice beda ale na plus STXa

Tylko w tej chwili nigdzie nie mogę znaleść Tonsilach GDN 13/40/2 - 15 ohm w tak niskiej cenie
                        tylko na allegro u protonsila

Skomentuj

tylko na allegro u protonsila
                          Wysłałem meila z zapytanie do protonsila i odpowiedzieli, że zapasy się wyczerpały.
                          Ewentualnie można zrobić na tym samym głośniku, ale połączyć dwie 4 ohmowe wersje szeregowe, powinno się obejść bez ingerencji w zwrotnice. Tak mi się przynajmniej wydaje.
                          Więc jak lepiej polecacie AKX i AJ czy clon Mite, a może jeszcze coś innego ?
                          Tak do 300 zł zależy mi żebym się zmieścił z głośnikami, zwrotnicami i częściami typu br wtyki kable itd. Elementy do konstrukcji budy będą za free.

[ Dodano: 2008-03-13, 23:47 ]
                          A jeszcze mam takie pytanie. Żeby nie robić wszystkiego od podstaw.
                          Gdybym chciał przerobić te głośniki:

Główne pytanie czy istnieje jakaś zwrotnica do ARN 165 ? i np jakiegoś wysokotonowca Visaton SC10 N albo PJ.

Skomentuj

Czaruję...
                          X