Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Peerless SDS vs Peerless HDS (13cm)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A ciekawi mnie jak wypada porównanie Peerless'a SDS-164 z W170 Visatona i 15-stką STX'a.
    Słuchał ktoś może wszystkich tych głośników? Bo jest to ten sam przedział cenowy.

Skomentuj

[quote="VwMarcin"]Wstepnie zlozylem te monitorki na hds134 + dx25 [quote]

Masz może schemat zwrotnicy ? i co napędza Ci te monitory

Skomentuj

[quote="adambb"][quote="VwMarcin"]Wstepnie zlozylem te monitorki na hds134 + dx25

Masz może schemat zwrotnicy ? i co napędza Ci te monitory
        Na projekt zwrotki sam musze poczekać bo "sie robi", narazie nic specjalnego-tymczasowe rozwiazanie aby sobie pograły.
        Napęd to Yamaha Rx-397

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
          Na projekt zwrotki sam musze poczekać bo "sie robi", narazie nic specjalnego-tymczasowe rozwiazanie aby sobie pograły.
          Przymierzam się do zrobienia całego kina na HDS 134 + Peerless v-line DX25TG-05-04 napęd Yamaha 557 ale bardzo mało jest info o tych głośniczkach. Więc jak już skonczysz to chętnie posłucham opinii o brzmieniu, oraz miałbym prośbe o schemat zwrotki. Twoja Yamaha radzi sobie z napędzeniem tych głośników ??? słyszałem narzekania ludzi że najniższe modele Y są przeciętne.

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
            Zamieszczone przez VwMarcin
            Przymierzam się do zrobienia całego kina na HDS 134 + Peerless v-line DX25TG-05-04 napęd Yamaha 557 ale bardzo mało jest info o tych głośniczkach. Więc jak już skonczysz to chętnie posłucham opinii o brzmieniu, oraz miałbym prośbe o schemat zwrotki. Twoja Yamaha radzi sobie z napędzeniem tych głośników ??? słyszałem narzekania ludzi że najniższe modele Y są przeciętne.
            Na temat brzmienia to chyba tylko na forum audiostereo.pl poczytasz ale w kontekscie monitorkow rls elara ktore sa oparte wlasnie na hds134 + dx25tg. Niewiem jak starsze modele Yamahy wygladaly pod wzgledem konstrukcyjnym tzn konfrontacja konstrukcji niskich modeli z wysokimi ale w tegorocznej serii bebechy sa w gruncie rzeczy jednakowe tzn.
            -Rx 397 para tranzystorow Sanken na wyjsciu.
            -Rx 497 ta sama para tranzystorow Sanken na wyjsciu + wieksze trafo od poprzednika.
            -Rx 797 dwie pary tranzystorow Sanken na wyjsciu + wieksze trafo od poprzednika.
            Czyli wraz ze wzrostem modelu-wzrost mocy+dodatkowe bajery ale we wszystkich trany Sankena, kondy Nichicon gold tune, alps z motorkiem.

Te bajery jak obsluga suba czy drugiej strefy, tape monitor itp dodawane wraz z "wyskokscia modelu" byly dla mnie zbedne wiec poco mam placic za cos czego niebede uzywal. Mocowo do mojego pokoju-poddasza 8m2 jest az nadto wydajna w zestawieniu z tymi Peerlesami. Standardowo slucham na godz 9, czasem na 12 i juz jest glosno ale nadal bardzo czysto, dynamicznie i przyjemnie,bass czuc na ciele, ostatnio sluchalem na godz 3 przez chwile i nadal ladnie gralo-bass bardzo szybki, kopiacy, zero zamulania, bardzo czytelna srednica tylko ze przerazliwie glosno. Ostatnio slucham vocal trance czyli szybki bass i dobre srednie jak i szczegolowa gora sa wazne i bardzo mi sie podoba jak gra-bardzo dynamicznie i czytelnie. Slucham czasem tez hardstyle gdzie bass liczy sie szczegolnie i na kawalkach z bardzo duza iloscia roznorodnego basu glosniki sie niegubily i potrafily generowac bardzo rozny bass co mi sie spodobalo-jednostajnosc jest tu obca. W vocaltrance damski wokal bardzo ladnie wybrzmiewa, zwlaszcza starsze kawalki uzyte w mixach ktore sie slyszalo juz wiele razy nadal potrafia zaskoczyc. Przy tych peerlesach poprzednie visatony wydawaly raczej meczacy dzwiek mimo iz niebyly natarczywe. Ja swoje audio budowalem wlasnie pod ten niewielki pokoj z nadzieja ze uda sie uzyskac brzmienie dynamiczne z wykopem i mysle ze osiagnolem wstepnie co chcialem wlasnie zestawieniem Yamahy z Peerlesami. Nieumiem nawijac tej audiofilskiej sieczki o scenach,przestrzeniach i innych cudach na kiju wiec napisalem jak napisalem. Dla mnie najlepszym okresleiem jest brzmienie dynamiczne, czytelne z wykopem i swierzoscia :) Jak sie dogra reszte tj zwrotke, nowe kable :P, dokoncze pokoj(bo takze w trakcie "budowy") to bedzie jeszcze lepiej choc jest na tyle fajnie ze mi sie niespieszy i sie ciesze bardzo przyjemnym (w moim odczuciu) audio.

Skomentuj

Dzieki za wyczerpującą odpowiedź :smile: a możesz napisac jaką aktualnie zwrotkę masz, znalazłem na necie schemat niby z gotowej konstrukcji porównamy, zaraz poszperam na dysku i zamieszcze ale ciekawi mnie jaką masz aktualnie i gdzie ciełeś pasmo.

Skomentuj

Zwrotka jest b.prosta i tymczasowa wiec nic szczegolnego do opisywania zreszta schematu itak niemam.
                Podzial jest na ok 3Khz z tego co pamietam, pierwszy rzad dla Peerlesa i drugi dla vify.

Skomentuj

Odświeżając trochę temat mam pytanie, czy zwrotnica stąd:
                  http://www.troelsgravesen.dk/HDS134_DX.htm
                  Nada się do połączenia dwóch Peerlessów HDS szeregowo, jeżeli tak to czy nie zmieni się częstotliwość podziału, i jak poradzić sobie z impedancją 16ohm ? bo zgodnie ze wzoru taka wyjdzie podłączając 8ohmowe głośniki, proszę o pomoc - uparłem się na 2 HDSy na kolumnach frontowych i nie wiem jak rozgryźć ten problem

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
                    Odświeżając trochę temat mam pytanie, czy zwrotnica stąd:
                    http://www.troelsgravesen.dk/HDS134_DX.htm
                    Nada się do połączenia dwóch Peerlessów HDS szeregowo, jeżeli tak to czy nie zmieni się częstotliwość podziału, i jak poradzić sobie z impedancją 16ohm ? bo zgodnie ze wzoru taka wyjdzie podłączając 8ohmowe głośniki, proszę o pomoc - uparłem się na 2 HDSy na kolumnach frontowych i nie wiem jak rozgryźć ten problem
                    Niemożesz użyć tej zwrotnicy. Ani do 2xhds ani nawet do 1xhds się nienada(ta seria z projektu została zastąpiona kolejną-parametry też nie te)

Skomentuj

a gdzie mogę znaleźć schemat zwrotnicy do nowszej wersji tego głośnika

Skomentuj

hej rowniez szukam takiej zwrotki. patrzylem na http://www.troelsgravesen.dk/HDS134_DX.htm ale ta zwrotka chyba nie podpasi :/

pomoze ktos? VwMarcin, mozesz wrzucic schemat?

Skomentuj

panowie, jak tam stoją sprawy z HDS134n SDS134, SDS164 i W170S? czy ktoś może podzielić się konstruktywnymi opiniami na temat tych głośników?

zaskakujące opinie, że 15cm hds134 "wali po klacie". może warto zaryzykować sedesy164? można to spiąć ze zwrotką od sds134? ew. z drobną modyfikacją. bo co chwila to różne opinie są, np. tonsil 15, a nawet dużo droższe vify m18wh podobno zejściem nie grzeszy a jakieś fronty w przyzwoitej cenie by człowiek sklecił.
                          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Złożyłem całkiem niedawno skrzynki na HDS134. Jestem bardzo zadowolony. Bas czytelny, wyraźny i szybki (nie gubi się nawet przy podwójnych stopkach w utworach Dream Theater). Jak na 13cm (do tego w 8L obudowie) schodzi naprawdę nisko i potrafi dobrze nagłośnić 17m2 pomieszczenie ("powierzchnia odsłuchowa" połowę mniejsza). Nie wiem, czy "wali po klacie" jest dobrym stwierdzeniem, ale jest naprawdę mocny. Do tego średnica bardzo mnie zaskoczyła - pozytywnie oczywiście. Wokale czyste, aż chce się słuchać. Nawet przy bardo ostrych riffach gitarowych tło jest słyszalne i rozpoznawalne. Brzmienie dość ostre, ale bardzo czytelne. DX25 jest dla niech niemal idealny do pary - charakteryzuje się również ostrym, ale wyraźnym brzmieniem. Wszystkie talerze są dobrze słyszalne, nawet przy bardzo szybkich partiach perkusyjnych.
                            Tu znajdziesz to, co mi się udało zrobić.
                            http://konrad.1i2.pl/kolumny/
                            Nie ma wszystkich zdjęć, a na efekt końcowy (okleina) trzeba będzie jeszcze poczekać. pozostało mi jeszcze dobrze wystroić - póki co zwrotnica jest zrobiona na podstawie obliczeń - nie miałem dotąd czasu dokończyć JIG'a i tego pomierzyć. Zabiorę się za to w niedługim czasie, bo centralny i satelity już czekają

Skomentuj

Widać po linku, że przyłożyłeś się do pracy, brakuje mi jedynie frezów pod wysokiego, ja tak samo sobie robię kolumny na HDSach na razie mam poskręcane skrzynki z mdfu (prowizora) z kondensatorem na wysokim, muszę się wziąść do roboty, docelowo planuje zrobić jakieś nietuzinkowe podstawkowe do stereo a w planach jeszcze 5 kolumn do kina na SDSach 134 znalazłem projekt zwrotnicy do nich i kopułki XT 19 zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X