Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

4th Order Bandpass na cw 1202 c

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

4th Order Bandpass na cw 1202 c

Witam, proszę kolegów fachowców o komentaże poniższego projektu.

ps: to jest mój drugi sub, pierwszy był na oko ale był ok, teraz chce troszke profesionalniej

ps2: jestem totalnym lamerem........

Driver : alphard cw1202c
    Vas : 84,0
    Qts : 0,62
    Fs : 23,00
    SPL : 88,00
    --
    Project by : Marcin
    Project for : you
    --
    Number of drivers : 1
    Box type : 4th Order Bandpass
    Box size : Front chamber 63,3 l
    Rear Chamber 256,7 l
    Tuning frequency : 26,50 Hz
    Vent : 1 vent(s) -> Front Chamber
    0,467 m length for each
    0,102 m round

Relative
    Freq Gain SPL
    [Hz] [dB] [dB]
    20,00 -0,38 87,62
    25,00 0,00 88,00
    30,00 0,00 88,00
    35,00 -0,37 87,63
    40,00 -1,72 86,28
    45,00 -3,92 84,08
    50,00 -6,35 81,65
    55,00 -8,66 79,34
    60,00 -10,76 77,24
    65,00 -12,63 75,37
    70,00 -14,32 73,68
    75,00 -15,84 72,16
    80,00 -17,23 70,77
    85,00 -18,51 69,49
    90,00 -19,69 68,31
    95,00 -20,79 67,21
    100,00 -21,82 66,18

Generated with WinISD[0.43] freeware (C) Juha Hartikainen
    You can download your own copy from : http://www.linearteam.org

po 1 gdzie zmieścisz 300litrów
    po 2 ten typ obudowy nie zabardzo pasuje do tego głośnika
    po 3 zobacz na forum jest juz wontek o nim

Skomentuj

przeczytałem, hm racja ale ta cena :-) stać będzie zaraz obok telewizora :-) spoko miejsce jest, chce zeby to było wielkie i wybijało szyby :-) uruchamiało alarmy, głośnik na pierwszy żut oka wydawał sie ok może jakiś zamiennik ???

Skomentuj

Jezeli to ma wybijeć szyby to starczy ci nawet glosnik 20cm o mocy 60wat generator odpowiednia czestotliwość (niepamietam jaka a i musi byc poszarpana sinusoida) i szyba leci glosnik musi byc skierowany membrana do szyby odleglosc ok 1metra.

Jezeli chcesz zrobic suba o pojemnosci ok 300litrów to preferowałbym wsadzić go w tapczan badz kanape. Ja zrobiłem kiedys sub na sw1002a z obudowa 112 litrów po kilku dniach stwierdziłem ze to jest poraszka chociaż winisd chciało obudowe 144litry.

Duze nie zawsze znaczy lepsze.

Moze jakiegos tonsila zastosujesz bedzie miał znacznie lepsza dynamike

Skomentuj

qrcze ja na 4 głośniki tej samej średnicy dałem o połowe mniejszą obudowe niz ty chcesz na jeden i nagłośniłem nimi 15 imprez w tym bal gimnazjalny na sali gimnastycznej.... co ty chcesz osiągnąć bo ja niewiem

Skomentuj

no własnie jezeli małe może dużo to większe moze jescze wiecej.... tak logicznie mysląc, co do tonsilów to zęby zjadłem na regeneracji a i tak leciały do śmietnika, jedyne co mi polskiego zostało to dwa eltrony 60 i wzmac eltron 100U... a ten a winisd chciałł od tego alpharda razem 600 l, zmniejszyłem do "rozsądnych " rozmiarów przy relatywnie małej róznicy 2 hz.... a wzmaczniacz sie znajdzie....

[ Dodano: 2004-06-27, 23:01 ]
            qrde ten alphard jest naprawde wielki....... samym wyglądem pokazuje ze duzo potrzebuje.....

Skomentuj

Człowieku ty się dobrze czujesz!!?? Daj obudowę 60l-80l, nim większą obudowę będziesz dawał tym ciszej będzie grał gdyż będzie niższe strojenie , a nim niżej tym mniejsza efektywność głośnika, zresztą jak to będzie wyglądać 300l, ja pierdziele, 150l to jest już chore, a na to to ja nie mam słów. Pozdro i mam nadzieje, że zmądrzejesz. Chcesz szyby niszczyć, weź coś i je rozbij, po co sobie to utrudniać :P

Skomentuj

W tej objętości zamiast spodziewanych ruchów tektonicznych raczej w ogóle basu nie usłyszysz. Do tego band pass to pomyłka.

Skomentuj

LOL! to moze lepiej szafe przerobisz na subwoofer mebelka zadnego nie dolozysz a sub bedzie wielki nawet wiekszy jak chcesz :P

Skomentuj

300l to mi wyszlo np 40cm x 40cm x 190cm daje to 304l , lecz nie zmiesci sie w tym BR 46 cm

dla porownania szescian o boku 10 cm (maly niebieski)

Mozna dac 60cm x 40cm x 130cm , przynajmniej BR juz sie zmiesci

Ale i tak ostra szfa z tego wychodzi

Skomentuj

ja pierd.... gosciu idz sie leczyc
                      w takiej budzie wytrzymalosc mocowa tego glosnika skonczy sie przy 50 W!!a basu i tak gowno uslyszysz, pozatym pomysl nad ciezarem i wygladem, w tym by sie mozna kapac, wanna ma mniej niz 300 litrow

jak chcesz rozwalac szyby to sobie mlotkiem poklupaj

a tak na serio to jak chcesz miec halas i spotkanie z blue men to kup dwie 15" glosniki, chodzby i z alpharda i bedzie git

Skomentuj

czlowieku wykaz sie inteligencja i pomysl skoro pisza ci ludzie ktorzy sie na tym znaja ze tak nie zagra dobrze to sie do tego ustosunkuj alebo opusc to forum i nie zasmiecaj go jakims wynalazkami po 300 l najpier poczytaj troche a potem dopiero zanalizuj co napisałes a gwarantuje ci zezlapiesz sie za głowe i powiesz o kor..a co ja chcialem zrobic

Skomentuj

A ja będę jedynym który poprze ideę budowania takiego kolosa.
                          Powiem nawet wiecej: 400 litrów i podwójna wiorowka 2,5 cmgrubości każda!!!
                          Ci z Was, którzy znali moje poprzednie wypowiedzi ze starego forum wiedzą co mam na myśli.
                          Tak więc:
                          Buduj i podziel się z nami spostrzezeniami.
                          Powodzenia.

Skomentuj

400litrów dokupi jeszcze 5 głośników (w sumie będzie 6) i jak wstawi je do tej paczki to kazdy będzie miał akurat idealne warunki pracy 66litrów a jaki spl w jedności siła panowie moje monstrum wypada blado jak sobie wyobraze kolosa na 6CW1202C w 400litach..... szkoda że żeby zabrać to na jakąś impreze będzie musiał wynajmować ekipe i dźwig a także zamochud cięzarowy ale spox ja szrobiłem taką paczke którą na upartego sam wnosze na 1 piętro

Skomentuj

Jak patrzyłem na wykres w winisd to totalna porażka. Najwyższy punkt to -5dB i to przy 17Hz(Co komu po tym jak i tak nie będzie to wykorzystywane, a jak będzie to może coś usłyszysz :P). Wydaje mi się, że to będzie poprostu totalna porażka, zmarnowane pieniądze i czas :P

Skomentuj

Ja moze dodam ze tani idzie kupic baczki 200litrowe i w dodatku metalowe!!! Nie pamietam kto ale na starym forum ktoś napisał ze sie nie zdziwi jak ktos napisze ze wsadził glosnik w sciane jeden pokój bedzie robił za obudowe. Chyba własnie pokazał sie taki agent na forum. 300litrów??

Skomentuj

bylo cos takiego bylo :) jak pamietam to glosnik mial srednice chyba ok 1 m i obudowa byla by do niego jak pol pokoju heheheh ale by ladnie grao bo sztywna byla by konstrukcja i jakby byl BR to byl by takze fajny wentylator :) 2 in 1 wnetylator i kolumna heheh

pozdro

Skomentuj

dobra panowie fachowcy, to mam przezto rozumiec ze winisd podaje bzdety, tak? wymaga od tego głosnika takiej przestrzeni i robi to źle to moze powiedzie początkującemu technikowi jaką obudowe do tego alpha, w pierwszej mysli miały być 2 cw1002c połączone głowami moze to lepszy pomysł? ps z widoku i danych to nie jest tak jak pokazane na rysunku kolegi :-) całość wysokość 1 m szerokość 50 cm długość 64 cm.... br o przekroju ok 10cm miał by mieć jakieś 40cm (wykonany z drewna, nie plastik) to zmienia postać zeczy bo już niema 2m w garbie.....

ps. prosze o delikatniejsze traktowanie ja dopiero zaczynam....

Skomentuj

Ten głośnik najlepiej nadaje się do zamkniętej obudowy. Daj mu 80l jak masz dużo miejsca, do tego wzmacniacz przynajmniej 200W. Wszystko zrób bardzo solidnie i zobaczysz, że będzie to miało niezłe pociągnięcie. Pozdro

Skomentuj

no i jeszcze wzmacniacz, chłopaki z bydgoskiego elektronika zrobią mi każdy nawet 400w jak bedzie tzreba...a wydaje mi sie ze to poruszy tym kombajnem
                                        ps ja juz kiedyś coś takiego zrobiłem na obudowie od eltrona 300 1m wys 70 cm szerokości ale z dwoma gdn 20/30/4 w środku faktycznie cicho grało ale basik schodził nisko, robiłem to na oko ale te dwa tonsile miały po dziesięć lat wiec wiecie co sie stało......

[ Dodano: 2004-06-28, 14:05 ]
                                        ale ja niechce obudowy zamkniętej....... to takie przeciętne.....

zrobie tego potwora a jak będzie żle to wsadze tam jeszcze jednego alpha,Na szczycie bedzie jakiś 20 cm wiecej od przodu zakończone łukiem z plexi bedzie tam wzmacniacz ze wszystkimi potencjometrami do tego filtr ulrasonic + regulowana zwrotnica

Skomentuj

Czaruję...
                                        X