Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki sredniotonowy oraz wysokotonowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki sredniotonowy oraz wysokotonowy

Witam!!!

Mam pytanie poniewaz nie mam jako takiego rozeznania w glosnikach. Jaki polecacie sredniotonowy o srednicy ok 16 cm i mocy 100W/4 Ohm, oraz wysokiton do tego. Prosze o glosniki w rozsadnej cenie poniewaz bede potrzebowal 6 sredniotonowych glosnikow oraz 5 wysokotonowych. Glosniki maja byc docelowo w monitorkach do kina domowego. Pozdrawiam

primo - nie średnio, a niskośredniotonowe.
    secundo - napisz więcej o tym czym chcesz to kino napędzać, ile masz kasy, jaki sub itp itd.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      primo - nie średnio, a niskośredniotonowe.
      Tak jak mowilem nie specjalnie sie znam na glosnikach

secundo - napisz więcej o tym czym chcesz to kino napędzać, ile masz kasy, jaki sub itp itd.
      Sub bedzie na glosniku STX GDN 30-200-8 AE i w budzie ok 80l zewnetrznego wymiaru.

Wzmacniacz docelowo: http://allegro.pl/item335340358__tec...warancja_.html

Co do kasy to zeby nie wychodzic z glosnikami duzo powyzej 60 PLN/szt

Co do glosnika to troszke sie zmieni poniewaz nie 4 a 6 Ohm. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Darek51085
        w budzie ok 80l zewnetrznego wymiaru.
        podaje się litraż wewnętrzny, a nie zewnętrzny - ten drugi zależy np od tego jakiej grubości dasz ścianki obudowy, wiec podawanie go jest bez sensu.
        Sub bedzie na glosniku STX GDN 30-200-8 AE i
        średnio trafiony głośnik jak na sub do kina...
        te 1300zł można ciekawiej wydać imho...

Co do kasy to zeby nie wychodzic z glosnikami duzo powyzej 60 PLN/szt
        nie pisz ile masz na głośniki - tym bardziej na sztukę, lecz podaj ile masz kasy na całość.

Skomentuj

podaje się litraż wewnętrzny, a nie zewnętrzny - ten drugi zależy np od tego jakiej grubości dasz ścianki obudowy, wiec podawanie go jest bez sensu.

Wiec wewnetrzny jest ok 64 litrow

te 1300zł można ciekawiej wydać imho...
          Tez bym za tego wzmaka tyle nie dal, ale podalem ten link jako pogladow,y ja planuje na niego wydac ok 900-1000 PLN. Takze trzeba bedzie licytowac. A dlatego technics poniewaz mam wieze tej firmy wiec chcialbym sie juz tego trzymac, bo jak narazie nic mnie tej firmy nie zawiodlo.

nie pisz ile masz na głośniki - tym bardziej na sztukę, lecz podaj ile masz kasy na całość.

No to na monitorki planuje wydac ok 600 PLN Z czego plyty wiórowe mam juz zalatwione za free. grubosc ok 18mm.

Przypuszczam ze do nich takze trzeba bedzie zakladac zwrotnice, ale nie wiem ile ona moze kosztowac. Wiec nie jest wliczana

Skomentuj

A dlatego technics poniewaz mam wieze tej firmy wiec chcialbym sie juz tego trzymac, bo jak narazie nic mnie tej firmy nie zawiodlo.
            daj sobie spokój z używanym technicsem ,ampli bardzo szybko się starzeją i jeśli brać używkę to w miarę świeżą i naprawdę już nieco wyższej klasy.

No to na monitorki planuje wydac ok 600 PLN Z czego plyty wiórowe mam juz zalatwione za free. grubosc ok 18mm.
            600zł na 5 kolumn daje 120zł na kolumnę ---> malutko ...

Liczysz się z tym że taki sub wymaga aktywnego wzmaka za ładnych parę stów ?
            Okolice 400-500zł.

Przypuszczam ze do nich takze trzeba bedzie zakladac zwrotnice, ale nie wiem ile ona moze kosztowac. Wiec nie jest wliczana
            Dobrze przypuszczasz :) Taka zwrota to średnio 30zł/szt.

Szkoda że zapomniałeś o takich pierdołach jak terminale, zwroty, wytłumienie , br-y czy co bardzo istotne - wykończenie. To one tworzą w dużej mierze koszt budowy.

Skomentuj

600zł na 5 kolumn daje 120zł na kolumnę ---> malutko ...
              Tak ale ja nie wliczam w to wykonczenia, to moze poczekac, najwazniejsze to sa glosniki i zwrotki, zebym wiedzial pod co robic pudla.

Liczysz się z tym że taki sub wymaga aktywnego wzmaka za ładnych parę stów ?
              Okolice 400-500zł.
              Myslalem nad tym wzmakiem, jesli jeszcze jest produkowany: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9780

Szkoda że zapomniałeś o takich pierdołach jak terminale, zwroty, wytłumienie , br-y czy co bardzo istotne - wykończenie. To one tworzą w dużej mierze koszt budowy.
              Wytlumienie- mam wate mineralna moze byc??

A co do terminali i BR to nie robmy jaj to chyba milionow nie kosztuje

A co do zwrotek to bede sie staral robic we wlasnym zakresie. Mam dostep do fajnego sklepu elektronicznego i pare schematow, tyle ze starych najwyzej bede zgapial od Was . Pozdrawiam

Skomentuj

Myslalem nad tym wzmakiem, jesli jeszcze jest produkowany: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9780
                jest, ale 150w to mało do 12 cali.

A co do terminali i BR to nie robmy jaj to chyba milionow nie kosztuje
                terminal 5-10zł, br ładny z polinka tyle samo, ładne wkręty, kable itd. Pomnóż to przez 5 , dodaj wysyłkę i policz...

A co do zwrotek to bede sie staral robic we wlasnym zakresie. Mam dostep do fajnego sklepu elektronicznego i pare schematow, tyle ze starych najwyzej bede zgapial od Was . Pozdrawiam
                w elektronicznym nie dostaniesz cewek ,możliwe że uda się kondy łyknąć, ale też pewne to nie jest. Zresztą myślisz żę podałem ceny zwrotek zamówioonych u kogoś ? :)
                Akurat te jakieś tam schematy na wiele się nie zdadzą ;]

Jakie pomieszczenie chcesz nagłosnić i co już masz ?
                Oraz ile masz na całe kino ?

Skomentuj

Jakie pomieszczenie chcesz nagłosnić i co już masz ?
                  Oraz ile masz na całe kino ?
                  Pomieszczenie to ok 16m2

Mam pudlo do suba, w trakcie budowy

Jak juz bede mial kolumny to bede sprzedawal Technicsa SU-VX500 oraz Altusy 140 i za to bede kupowal Amplituner.

Co do kasy na calosc to ciezko powiedziec poniewaz to nie bedzie robione naraz tylko w okresie ok roku. Doswiadczenie mnie juz nauczylo ze nie ma sensu sie spieszyc tylko robic powoli a dokladnie. Najbardziej mnie interesuje jakie glosniki ew jeszcze zwrotnica, reszta juz sie zoorganizuje. Pozdrawiam

Skomentuj

chyba najtanszym sensownym rozwiazaniem jest jakas mala szerokopasmowka lub ew arn116 + pj. cudem techniki oczywiscie to nie bedzie

Skomentuj

No to na monitorki planuje wydac ok 600 PLN
                      :lol: nawet niewiem czy dalbys rade zrobic klony "mietkow" (totem mite) - no chyba ze faktycznie bez wykonczenia.

liczac koszt kina na klonach totem mite to masz ok 600-650zl na same monitory. do tego nowy ampli za ok 1000-1200zl + nowy sub (ten co masz nie nadaje sie do kina) ktory bedzie kosztowal min 500zl
                      tak wiec ile wychodzi za w miare dobre kino? ;>
                      Zresztą myślisz żę podałem ceny zwrotek zamówioonych u kogoś ?
                      podales koszt prostej, klasycznej 2 droznej zwrotnicy bez przesylki itp - np zamawiane u mnie dochodzi dodatkowo koszt wykonania :P tak wiec razem z akcesoriami wychodzi "dodatkowy glosnik" :P

Skomentuj

Małe pomieszczenie , ja bym zrobił coś takiego:
                        -5 x arn116/arn150/tonsil13 40 2 / tonsil 16 50 6 + stx pj/stx aj/sc10n/vifa dx
                        -sub na slsie 10 = 150w panel Irka

Żeby zrobić coś dość sensownego trzebaby dołożyć coś do tych 600zł...

Skomentuj

Pawel S., co się tak czepiasz kolegi Darka o pieniądze ... Przecież napisał, że budowa mu zajmie ok. roku, więc i pieniędzy przybędzie

Nie wiem, dlaczego mówicie, że 120zł na jeden monitorek to mało :|

Przecież arn150 kosztuje liczmy 40zł, sc10n liczmy 60zł, to dopiero 100, do tego terminal i kawałek kabla max 20 ...

Jak dla mnie 120zł to na monitorek aż nadto.

Liczcie się z tym, że nie wszyscy są takimi maniakami, jak Wy, którzy zmieniacie głośniki jak skarpetki To, że ktoś do Was przychodzi i pyta o głośnik, nie znaczy, że należy do Waszej paczki Po prostu Darek chce coś sensownego w przyzwoitej cenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                            Jak dla mnie 120zł to na monitorek aż nadto.
                            bo nic nie liczysz...
                            O zwrotnicach zapomniałeś i całej reszcie.

Liczcie się z tym, że nie wszyscy są takimi maniakami, jak Wy, którzy zmieniacie głośniki jak skarpetki To, że ktoś do Was przychodzi i pyta o głośnik, nie znaczy, że należy do Waszej paczki Po prostu Darek chce coś sensownego w przyzwoitej cenie.
                            co nie znaczy że mamy mu oferować syf, chyba lepiej jest dołożyć parę dych i mieć coś co w sklepie kosztuje parę tysięcy ?

Skomentuj

To po co sie w ogole bawic w Diy?? :razz:
                              Ja widzialem KD yamahy, fronty central i 2 monitorki w tym ampli i odtw dvd za 1400 zl ze sklepu nie lepiej niech sobie to kupi skoro tak??
                              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

To po co sie w ogole bawic w Diy??

dulin7, Ty pomysł dwa razy zanim coś napiszesz :P

Poczytaj sobie dział "Własne konstrukcje elektroakustyczne" Tam w co drugim temacie każdy pisze, że przede wszystkim ma z tego, co? A ogromną satysfakcję ...

A piszę to, ponieważ znam Darka od dawna i wiem, że chłopak zdolny jest, lubi majsterkować. I robił kolumny, jak Wy jeszcze na księdza zorro wołaliście :P Były jakie były, ale były :P

Trudno się mówi, i wątpie, że Darek się tu pojawi

PS: Jeżeli mój post uważacie za niepotrzebny, usuńcie

Skomentuj

dulin7, Ty pomysł dwa razy zanim coś napiszesz :P
                                  cudny90, to była ironia ;] (widzę że nie zauważyłeś)

Skomentuj

cudny90 napisał/a:
                                    dulin7, Ty pomysł dwa razy zanim coś napiszesz

cudny90, to była ironia ;] (widzę że nie zauważyłeś)
                                    dokladnie :wink:
                                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

No dobra, w tym temacie zrobiło się 17 postów, a tu żadnych konkretów!

Takero, Ty jeden podałeś jakieś modele

Tyle, że Darek chciał średniotonowy i wysokotonowy, nie wiem czemu, no ale mówi, że za bas będzie robił sub :)

Do tego miałbyć 100W, a Ty zaproponowałeś mu max arna150, który ma 60W :P

Ja wiem, że pewnie 100W to bajka i w tej cenie nic się nie znajdzie, no ale to trza napisać, bo nie wszyscy są tacy mądrzy :)

Skomentuj

A co powiecie na 16/50/6 do takiego zestawu. Mam ich niepotrzebnych aż 6 sztuk :-) i oddam w dobre ręce.

Cudny a pomyśl po jakiego bata mu 100W ...?? skąd weźmiesz taki napęd ampli kina który da więcej niż 40W ... (a to i tak dużo jak na ampli) ??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X