Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki sredniotonowy oraz wysokotonowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MormoN, dział kupna/sprzedaży jest gdzie indziej!!

A jeżeli chcesz "oddać w dobre ręce" to wiesz, jak masz wyrzucić, to ja mogę wziąć.

Ludzie, nie wiem czy Wy nie umiecie czytać, co się do Was pisze, czy nabijacie posty ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Darek51085
      Jaki polecacie sredniotonowy o srednicy ok 16 cm i mocy 100W/4 Ohm, oraz wysokiton do tego
      Wnioskuje ze chodzi tak jak Takero pisal o niskosrednio tonowy , Cudny90 ,Pisales ze to Twoj znajomy, i chcesz Mu jeszcze pozwolic zrobic satelity na sredniotonowcach i wysokich a bas zalatwi sub? Gdybym mial takiego 'kolege' to bym sie do Niego nie odzywal, wytlumacz Darkowi (tylko nie takim jezykiem jak odnosisz sie do Nas) ze to nie bedzie dobrze gralo bo sub musialby przenosic do jakichs 600-800 hz a to jak walniecie sobie samobuja, dajcie sobie poczatkujacy spokoj z tymi subami itd. zrobcie porzadne fronty zamiast bylejakie fronty z subem, dozbieracie i pozniej i sub sie znajdzie.
      Darku, z mojej strony propozycje godne uwagi to arn 150 +jakas wysokotonowka tania lub klony Totem Mite :wink:
      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
        Przecież arn150 kosztuje liczmy 40zł, sc10n liczmy 60zł, to dopiero 100, do tego terminal i kawałek kabla max 20 ...

Jak dla mnie 120zł to na monitorek aż nadto.
        ARN 33zl (+ przesylka dzielona na 5-6szt) + visaton 50zl + terminal i b-r 10zl + zwrotnica z okablowaniem 30-40zl + obudowa ktorej tutaj mamy nie liczyc = 133zl no i gdzie te 120zl? a obudowa to kolejne 40-50zl

Pawel S., co się tak czepiasz kolegi Darka o pieniądze ... Przecież napisał, że budowa mu zajmie ok. roku, więc i pieniędzy przybędzie
        czepiam sie bo na poczatku sie niemysli o wszystkich kosztach - trzeba uswiadomic poczatkujacych ;]

Poczytaj sobie dział "Własne konstrukcje elektroakustyczne" Tam w co drugim temacie każdy pisze, że przede wszystkim ma z tego, co? A ogromną satysfakcję ...
        a mnie poprostu niestac na gotowca... :roll:

Tyle, że Darek chciał średniotonowy i wysokotonowy, nie wiem czemu, no ale mówi, że za bas będzie robił sub
        juz tyle tutaj siedzisz a takie glupoty piszesz? sub bedzie pracowal ponizej 100hz - a gdzie reszta pasma?

Do tego miałbyć 100W, a Ty zaproponowałeś mu max arna150, który ma 60W
        a udowodnij mi ze ten technics ma 100W :lol:
        kolega ma amplituner 6x125W (trafo 1kVA!!) i ma tez podlaczone ARNy ;]

Zamieszczone przez MormoN
        A co powiecie na 16/50/6 do takiego zestawu
        do kina bedzie idealny. szybki, zroznicowany bas, piekna, lekka srednica i do tego gotowa zwrotnica z sc10n
        jedyn wada to to ze glosnik jest bardzo duzy skromne 198mm srednicy :P

Skomentuj

juz tyle tutaj siedzisz a takie glupoty piszesz? sub bedzie pracowal ponizej 100hz - a gdzie reszta pasma?

Powiedziałem mu to samo :P

a udowodnij mi ze ten technics ma 100W
          kolega ma amplituner 6x125W (trafo 1kVA!!) i ma tez podlaczone ARNy ;]
          Na tym się nie znam :]

Skomentuj

Tyle, że Darek chciał średniotonowy i wysokotonowy, nie wiem czemu, no ale mówi, że za bas będzie robił sub :)
            weź mnie nie przygnębiaj...

Do tego miałbyć 100W, a Ty zaproponowałeś mu max arna150, który ma 60W :P
            a ten ampli to myślisz ile ma ?

cudny90, problem polega na tym żeby nie proponować tego czego oczekuje Darek, tylko to co jest najlepsze.

Zamieszczone przez Pawel S.
            a mnie poprostu niestac na gotowca... :roll:
            a ja lubie za 500zł zrobić coś co w sklepie 5000zł kosztuje :P

Skomentuj

No rozumiem Was, ale wiecie, nowi są nieufni

A poza tym, nowi patrzą tylko na waty :P

A z drugiej strony:
              a ten ampli to myślisz ile ma ?
              On chciał model głośnika :P No ale wiem, Wy chcecie mu doradzić coś, z czego będzie zadowolony, niestety prawda bywa czasem okrutna i człek się rozczaruje, bo wyraźnie mu pisze 100W, a tu mu ktos mówi, że to 100W nie jest ... Wiecie co sobie pomyśli?

A teraz Darek powiedział, że mu nikt nie chce doradzić i, że głupio piszecie i nie chce nic pisać W sumie temat niczego nowego zbytnio nie wnosi ... jest potrzebny? Zobaczymy, czy się Darek odezwie.

Skomentuj

cudny90, może niech Darek51085 wypowiada się w swoim imieniu.

Skomentuj

niestety prawda bywa czasem okrutna i człek się rozczaruje, bo wyraźnie mu pisze 100W, a tu mu ktos mówi, że to 100W nie jest ... Wiecie co sobie pomyśli?
                  no ale nikt nie mowi ze tak niejest. moze miec 100W... ale pod roznymi warunkami. np tylo wtedy gdy jeden kanal jest obciazony, np w przypadku 10%THD lub w postaci mocy PMPO :P (ostatnie to przesada)

A teraz Darek powiedział, że mu nikt nie chce doradzić i, że głupio piszecie
                  padlo kilka propozycji tak wiec niech ruszy dupe do klawiatury i napisze jakiego brzmienia szuka, jakie glosniki mu sie podobaja itp
                  jak niechce wydac wiecej jak te 600zl to bierzcie te urzywane GDN 16/50/6 :P

Skomentuj

Cudny90 co do doradzan, to jedyne co od ciebie uslyszalem to "dobrze oni mowia". Cudny ty mi nie pisz ze ja patrze tylko na moc fikcyjna, bo to ty dopiero zaczales zabawe z audio. To ze zrobiles suba nie czyni cie ekspertem (nie mowie ze ja nim jestem).

Co do mocy technicsa mam tak jak juz wczesniej podalem SU-VX500 o mocy 70W przy 8 ohm. Moge stwierdzic ze pol godziny grania na full i gosniki z ALTUS-ow 140 moga isc do smieci. Oczywiscie na minimum basu, bo na full to nawet pieciu nie ugra. Takze co do mocy to technics wydaje mi sie najbardziej uczciwy. Co do mocy glosnikow 60W to tak wydaje mi sie to malo ale tez biore pod uwage ze ich bedzie kilka wiec dzwiek dzieki temu sie wzmocni.

Dalej to juz nie wiem narazie co pisac, jak sobie zjem bo jestem po pracy, to jeszcze ew cos dopisze.

Skomentuj

Moge stwierdzic ze pol godziny grania na full i gosniki z ALTUS-ow 140 moga isc do smieci.
                      to moze swiadczyc albo o fatalnym stanie tonsili albo o wielkim przesterze na wzmacnaiczu ;]

Co do mocy glosnikow 60W to tak wydaje mi sie to malo ale tez biore pod uwage ze ich bedzie kilka wiec dzwiek dzieki temu sie wzmocni.
                      malo? nawet 10min filmu bys na takiej mocy nie obejzal :lol:
                      a muzyka i tak idzie ze stereo

Darek51085, pokoju wcale wielkiego niemasz wiec wydaje mi sie ze 13cm w zupelnosci wystarczy. GDN 16/50/6 bylby tu dobry bo ma bardzo fajna srednice ale srednice fizyczna ma ogromna jak na 16cm :| - tak wiec by dziwnie to wygladalo...
                      tak wiec z propozycji takero
                      Zamieszczone przez takero
                      -5 x arn116/arn150/tonsil13 40 2 / tonsil 16 50 6 + stx pj/stx aj/sc10n/vifa dx
                      -sub na slsie 10 = 150w panel Irka
                      odrzucilbym na starcie ARN 150 a to tylko z tego powodu ze nieda sie na nim sluchac cicho - trzeba podgosnic zeby slyszec dialogi itp (nienajlepsza srednica)
                      ARN 116 jest malutki i cichy - tak wiec do pokoju 10-15m by byl dobry ale np na jakis amplituner o mocy ok 40W (na wszystkie kanaly) i jezeli priorytetem jest miejsce
                      GDN 13/40/2 + GDWK 10/80/7 - tanio, malutkie ale jeszcze niewiem jak to gra... (w budowie)
                      a GDN 16/50/6 + sc10n moge smialo polecic ale jak znajdziesz miejsce na 5 monitorow ok 15 litrow
                      co do suba to chyba niema lepszej alternatywy...

Skomentuj

MormoN po ile masz te gdn??

Skomentuj

Co do mocy to ewentualnie moge zejsc w dol do tych 60W przynajmniej cena wzmaka sie takze znizy.

W takim razie jaki glosnik polecacie do suba od razu mowie ze musi to byc glosnik 12" bo otwor jest juz zrobiony a odpada wymiana scianki. Do monitorkow ARN150 i sc10n + jaka do tego zwrotka?? W jakim sklepie najlepiej to zakupic (oczywiscie glosniki)?? ORaz jakiej wielkosci pudla na monitorki kroic (pojemnosc)?? Czy wielkosc tylnych monitorow 30x20x20cm wystarczy??

Edyta: No i takie cos mi sie podoba ale znowu schodzic z tych 60 W do 40 nie usmiecha mi sie . Szczerze lubie posluchac glosno muzyki takze moc tez ma miec jakas. Czasem to bedzie potrzebowalo zagrac na jakichs imprezkach domowych takze nie chce wyskakiwac z 40 W i to zylowac. Wole miec lekki zapas mocy.

Skomentuj

Zwrotke kiedys SoundWave zamieszczal w przyklejonym poscie,pudla wystarcza a glosniki ma facet na allegro po 34,90 od sztuki

Skomentuj

Co do mocy to ewentualnie moge zejsc w dol do tych 60W przynajmniej cena wzmaka sie takze znizy.
                              ale zle to rozumiesz - wzmacnaicz mozesz jak najbardziej kupic "mocny" - ale nie spodziewaj sie ze ta moc bedzie taka sama jak podlaczysz wszystkie 5-6 kanalow.

Do monitorkow ARN150 i sc10n + jaka do tego zwrotka??
                              jest tego pelno na forum - zobacz w gotowych konstrukcjach (szukaj np kolumny seweryna)
                              W jakim sklepie najlepiej to zakupic (oczywiscie glosniki)??
                              http://astronik.home.pl/cgibin/shop?...1&sid=176cd631
                              http://grelton.mycom.pl/index.php3?c...a_id_1167=2444
                              Czy wielkosc tylnych monitorow 30x20x20cm wystarczy??
                              niebedzie w takiej obudowie osiagal max mozliwosci ale wystarczy (16mm plyta)

a czesci do zwrotnicy, tunele, kable, wytlumienie itp w www.polink.com.pl (moge wykonac zwrotnice jak chcesz)

Skomentuj

Pawel S., co polecasz do sc10n?? arn 150 czy gdn16/50/6 ?? Pokoj 15 metrow zastosowanie monitory do przyjemnego sluchania:)

Skomentuj

ARN - duzo basu, dosc powolny, wycofana srednica, 7-9 litrow
                                  GDN - nie az tak niski delikatny, szybki bas, piekna srednica, duzy rozmiar, ok 15 litrow
                                  sam sobie odpowiedz co bedzie tutaj lepsze

Skomentuj

a jeszcze arn150 vs. w130s ??

Skomentuj

Różnica jest taka że jeden ma bass bez srednicy a drugi srednice ale bez basu.

Skomentuj

Czyli jednak trzeba bedzie cos klecic na arn150:)

[ Dodano: 2008-04-02, 16:07 ]
                                        CZy w uzyciu jednego arn150 a dwoch w jednej obudowie jest kolosalna roznica??

Skomentuj

różnica jest - to oczywiste, ale nie kolosalna , polega tylko na splu kolumny.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X