Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka ważnych pytań odnośnie radia clarion i wzmacniacza.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka ważnych pytań odnośnie radia clarion i wzmacniacza.

Witam jak w temacie mam kilka pytań i prosił bym o szybką odpowiedź.
    Najpierw o sprzęcie:
    Wszystko chcę mieć uruchomione w domu.

Radio Clarion ARX5370R
    Zmieniarkę Clarion CDC634
    Wzmacniacz AxTon CAA40
    Zasilacz VOLTCRAFT(niemiecki Primar: 220V~ 50Hz Sekundar: 13,4V= 1,5A

1. Dlaczego Na panelu pisze R-D-S EON a gdy mam załączone radio (np. RMF) Pisze tylko F1 93.00 i po jakiś 20 sekundach zaczyna migać AF w lewym dolnym rogu ekranu(antenę mam dobrą)?

2. Z tyłu radia są wyjścia (wiadomo głośniki zasilanie itp.) i nad tymi wyjściami są 2 chinche (w środku na płytce napisane jest L. CH i R. CH) A nad wyjściem antenowym wychodzi kabel znowu z 2 chinchami podłączony w środku pod mechanizm magnetofonu.( podłączony w środku fabrycznie ale na zewnątrz radia te chinche są przylutowane do tego kabla. Może tam były inne wejścia? nie wiem). Tutaj pojawia się pytanie: Gdzie podłączam ten wzmacniacz ??

3. Subwoofera jeszcze nie mam ale przywiozę następnym razem bo został u wujka (Ważył 50kg bo to 2 suby i nie było miejsca w bagażniku. Jeszcze go przytaszczę nie martwcie się ) I mam kolejne pytanie. ten mój zasilacz 1,5A chyba nie wydoli radiu zmieniarce i jeszcze wzmacniaczowi wiec myślę czy nie da go rady jakoś podrasować ?? Narazie nie będę podłączał tego wzmaka ale kiedy będę miał te suby to na pewno tylko kwestia zasilania...

Proszę o odpowiedzi :)

Pozdrawiam Damian.

pytanie na poczatek - czy ten sprzet chcesz NA STALE podlaczyc w domu? jezeli tak to wybij sobie z glowy taka glupote...
    jak tylko chwilowo to niema sensu zmieniac zasilacza.
    jest on faktycznie za slaby nawet jak na samo radio! a co dopiero zmieniarka + wzmacniacz...
    proponuje zasilacz komputerowy - ma przynajmniej 8-10A

co do RCA to zobacz czy na tych na kablu jest jakis sygnal. jak niema to jest wejscie :P
    ale wydaje mi sie ze to bedzie tylne wyjscie

Skomentuj

Niby dlaczego mam sobie to wybić z głowy ?? Nie będę niczego sprzedawał i niczego nie będę kupował bo to mi wystarcza. To tyle na początek. Teraz nasuwają mi się kolejne pytania:
      1. Mam miernik tylko jak mam sprawdzić sygnał na tych cinchach(przypominam że są 2 pary jedno nad kablami z głośników i drugie osobny kabel) ?

2. Czy ten zasilacz komputerowy aby na pewno wystarczy, czy trzeba będzie przeróbek na co oczywiście jestem przygotowany :wink: Mam zasilacz AT tylko że muszę ten przycisk gdzieś znaleźć bo mi kiedyś był co prawda potrzebny :) :cool:

3. Co do tego RDS to nikt nie ma żadnych odpowiedzi ?

Podam jeszcze dokladniej co pisze na tym wzmacniaczu:

AxTon CAA40 Automotive Amplifier
      240 W Mono-Subwoofer + 2 x 100 W Stereo Integrated Lo-/Hi-Pass Filters.

W okablowaniu do tego sprzętu także dostałem co dziwne 2 kable cinch, cinch -> cinch, cinch (niewiem czy to dobrze zapisałem ale pewnie się domyślicie ocb)

Co do tego zasilacza to lekko ciągnie radio ze zmieniarką na vol. 13 już miga ale tak posłuchać to jest spoko. U mnie w aucie to nawet pioneer (4x 45W) się przy 17 wyłącza nie wiem dlaczego. Nigdy prawie tak głośno nie słucham chyba że auto myję =]

Skomentuj

Zamieszczone przez bruster
        1. Mam miernik tylko jak mam sprawdzić sygnał na tych chinchach(przypominam że są 2 pary jedno nad kablami z głośników i drugie osobny kabel) ?
        woltomierzem.
        2. Czy ten zasilacz komputerowy aby na pewno wystarczy, czy trzeba będzie przeróbek na co oczywiście jestem przygotowany :wink: Mam zasilacz AT tylko że muszę ten przycisk gdzieś znaleźć bo mi kiedyś był co prawda potrzebny :) :cool:
        ja nie mogę - za 30zł masz deltę która ma 15 czy nawet 17A przy 12v, więc nie kombinuj...

Skomentuj

wolę kombinować

Więc da radę ten zasilacz AT ?? 300W o ile się nie mylę bo na strychu leży

Skomentuj

Więc da radę ten zasilacz AT ??
            tak, nawet sam tak testuje sprzet CA
            Niby dlaczego mam sobie to wybić z głowy ?? Nie będę niczego sprzedawał i niczego nie będę kupował bo to mi wystarcza
            no to teraz wydaj 200-300zl na zasilacz zeby wszystko ladnie obsluzyl ;]
            1. Mam miernik tylko jak mam sprawdzić sygnał na tych cinchach(przypominam że są 2 pary jedno nad kablami z głośników i drugie osobny kabel) ?
            podlacz pod to glosnik lub sluchawki i sluchaj czy cos z radia leci

Skomentuj

Więc da radę ten zasilacz AT ?? 300W o ile się nie mylę bo na strychu leży
              300w, ale ile na 12 vdc ?

Skomentuj

jak jest AT to ma wlasnie okolice 8-10A - da sie tym napedzic 2 kanalowy wzmacniacz do ok 40% gaina :P

Skomentuj

2 kanałowy ? ile ja mam kanałowy ? wiem że mogę podłączy do niego 2 subwoofery i 2 satelity ale raczej będę tylko miał podłączone 2 suby a radio do tego starego zasilacza bo on lekko utrzymuje to radio z zmieniarką a nie przesadzajmy znowu tak głośno nie będę śłuchał żeby na dole talerze latały. O zasilacz to tylko do tego wzmaka mi chodzi. więc jeśli wystarczy ten AT to dzis go przerabiam żeby wychodziło tylko wyjście 12 V (w wtyczce np. do cdromu żółty i czarny o ile się nie mylę) i przełącznik z przodu i jakiśled do 5V podłączony żeby to przypominało zasilacz.

Skomentuj

bruster, grac bedzie - ale nigdy to ci nie zagra nawet w 10% mozliwosci - wzmacnaicz bedzie potrzebowal jakies 40-50A zeby pozadnie wszystko wysterowac

Skomentuj

A nie da rady np jakoś połączyć 2 zasilaczy ? chyba nie .. A ile ma taki akumulator amper i na ile by mi wytrzymał ? Mogę mieć akumulator tylko że może byc problem z ładowaniem bo jak bym miał go ładować co chwile tracąc cały dzień nie słuchając muzy.... wolę ten zasilacz jednak chyba. Narazie sobie ten zasilacz podłączę do radia puki nie dostanę subwooferów.

[ Dodano: 2008-05-12, 23:06 ]
                      Ok. Mam ten zasilacz. Ma on 200W niestety. pisze tak : +5V = 20A +12V 8A i tak dalej i dalej wiadomo potem -5V itd.. Wystarczy na ten wzmak ? jutro go będę podłączał pod radio i zmieniarkę zobaczymy ile da rade wyciągnąć . Myślę że mi się zasilacz nie spali ? Na tamtym jak na vol 16 dawałem to sie radio wyłączało i po chwili się włączało wtedy musiałem ściszyć bo znowu by się wyłączyło i tak w kółko. Na tym zasilaczu będzie tak samo ? Co do tego niby wejścia albo wyjścia jeszcze nie sprawdzałem. Ostatnio mało czasu mam a myślę nad tym zasilaczem. Pozdrawiam Bruster.

P.S. Co do tego RDS nadal nie ma nikt żadnych odpowiedzi ?

Skomentuj

gdzies widzialem sposob na podlaczenie tego w domu. 3-4 zasilacze komputerowe + ogromne diody prostownicze i to wszystko podlaczone wlasnie do akumulatora. wtedy moze by to jakos zagralo.
                        ale jak to wyglada :/

Skomentuj

Bez sensu taki pomysl zeby to cale CA pchac do domu. Nieoplacalny + duza utrata jakosci w porownaniu z tym jakie HA mozna zrobic za ta kase..

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                            Bez sensu taki pomysl zeby to cale CA pchac do domu. Nieoplacalny + duza utrata jakosci w porownaniu z tym jakie HA mozna zrobic za ta kase..
                            Czy kolega nie umie czytać ? :) Napisałem przecierz że nic nie będę sprzedawał ani kupował i koniec kropka.

Właśnie zmierzyłem napięcie na tych cinchach i mi nie pokazuje nic ani na jednym ani na 2. Może mam sprawdzić na oporomierzu ? nie wiem. Mam miernik i mogę na nim mierzyć nawet tranzystory tylko to jest mój 3 miernik i nie chcę żeby z nim się stało to co z tamtymi dlatego tyle pytam.( Tamte 2 spaliłem z dymem. ) Zrobiłem w końcu ten zasilacz i mam 2 wyjścia 12V i 5V A radio ze zmieniarką ładnie gra i buczy i nie miga na vol nawet 29 dalej nie pogłaśniałem ponieważ nie pozwoliły mi na to moje uszy :) Jutr odo tego podłącze wzmacniacz tylko nie wiem właśnie gdzie g odo radia podłączyć do których cinchów. Narazie podłącze do niego 2 głośniki bo to jest 4-kanałowy a suby jak dostanę. później wam napisze co i jak.

Skomentuj

bruster, wlacz radio i podlacz tam gosnik lub sluchawki!

Skomentuj

podłączyłem i niewiem dlaczego ale ani w jednym rca ani w 2 rca nie slychac nic ... ani glosnik nie parska jakto czasem robi przy baterii 9V

Któreś wkońcu musi być tym wyjściem przeciez ten koleś od którego to mam to miał podłączone i mu wszytko chodziło ..

Skomentuj

mozliwe ze trzeba wlaczyc wyjscie w opcjach radia

Skomentuj

tylko teraz jak bo ja chcę już przetestować ten wzmak

[ Dodano: 2008-05-14, 20:14 ]
                                    No to mamy problem. Znaczy sie ja mam problem. Podłączyłem dzisiaj ładnie ten wzmacniacz do tego zasilacza wszystko ładnie z radiem połączyłem i remote do anteny elektrycznej w radiu. Załączyłem obydwa zasilacze, wzmak sie nie włączył czyli wszystko jest OK. I teraz załączam radio i w tym czasie zasilacz AT zaczął tak jakby wariować. Wentylator sie chyba wyłączył i w ogóle jakieś dziwne odgłosy wydawał. Dioda power on na wzmaku ani nie mrugnęła więc wszystko powyłączałem podłączyłem zasilacz AT do radia i znowu działał. Ktoś mi może to wytłumaczyć ?

Skomentuj

Mocno zamieszales, moze wkleisz jakis schemat ideowy jak masz to podlaczone?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                        Mocno zamieszales, moze wkleisz jakis schemat ideowy jak masz to podlaczone?
                                        Proszę bardzo. niewiem czy się domyslicie ale raczej tak jakby co to pytać :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X