Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosze o pomoc MDS08

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Shiver, dlatego u UKA graly pelnym pasmem... aleze wysoko ciagnie to nieslychac

Skomentuj

bo to charka na osi :P

Skomentuj

Podpis nad wykresami mówi, że to b.r. ale to chyba cl, prawda??

Skomentuj

br, tyle że nie mierzone przy podłodze :)

Skomentuj

Robiliście może pomiar ts-ów, bo porównałbym ze swoimi?

Skomentuj

niet :)

Skomentuj

mam takie czysto techniczne pytanie do Pawel S., W jaki sposób przycinasz płyty, żeby one się łączyły pod kątem? Jakoś frezarką czy pilnik w rękę i do roboty?

Skomentuj

pod katem tna tylko w jednym skladzie w moim miescie i to za takie pieniadze ze podziekuje...
                  plyty przyciete poprawiam w domu sam. tne pilarka reczna ktora moge ustawiac pod katem. potem mozna wyrownac cos tarnikiem a szczeliny wypelniam klejem...

Skomentuj

Kazda wyrzynarka reczna ma opcje ustawiania szyny pod katem do 45 st - potem poprawiasz szlifierka oscylacyjna, zeby bylo rowno - ja mam wyrzynarke za 32 zl z Casto i daje rade, szlifierka oscylacyjna z papierem sciernym to koszt ok. 40 zl

Skomentuj

Mam pytanie czy MDS 10" tez jest tak dobry i zachwalany jak MDS08 ?

Skomentuj

tak. podobno nawet i lepszy. tylko ze sa 2-3 wersje i niewiem ktora to ktora

Skomentuj

ja wyczytalem że MDS10DVC jest najlepszy.... mam go w domu ale do odpalenia jeszcze daleko

Skomentuj

A ja mam takie może banalne pytanie, ale chciałem wiedzieć jak Wy to robicie. Chce umieścić dwa MDSy08 w jednej obudowie i pytanie jest takie czy lepiej wydzielić dla każdego po 20 L czy dać oby dwa w 40 L? Ja się skłaniam do tej drugiej opcji ze względu na wymaganą mniejszą długość tunelu B-R. Jakie jest Wasze zdanie?

Skomentuj

Barthez, daj dwa w 40litrów. To co napisałeś to raz. Odciążą się też membrany.

I właśnie to mnie interesuje, dlaczego wtedy widocznie dwa takie same głośniki w jednej obudowie, mają na oko dwa razy mniejsze wychylenie niż jeden taki sam? Skoro w caraudio liczy się skok membrany to wlasnie powinno sie moim zdaniem dać dwa oddzielone komorą. Co o tym sądzicie?

Skomentuj

Ja sądzę, że obaj piszecie straszne bzdury :lol:
                                Nie zmieni się ani długość tunelu, ani wychylenie.

[ Dodano: 2008-06-15, 20:59 ]
                                Tunel będzie tej samej długości. Nie wzięliście chyba pod uwagę, że dla dwóch głośników należałoby nie tylko zwiększyć objętość obudowy dwukrotnie, ale także podwoić powierzchnię otworu! Nie rozumiem też dlaczego miałoby się zmienić wychylenie? Oddzielne komory nie robią tutaj żadnej różnicy pod warunkiem, że są jednakowej objętości.

Skomentuj

No w sumie racja. Tylko czy 2 MDSy pracujące w jednej komorze rzeczywiście potrzebują zwiększenia średnicy otworu z 7 do 10 cm ? Sprawdzał ktoś czy słychać turbulencje powietrza?

Skomentuj

UKA, to Ty piszesz niepotwierdzone bzdury.

Jak masz dwa takie same basowce, to wsadź sobie najpierw jednego w obudowe, a potem dwa i podłącz. Ten który gra sam, będzie miał większe wychylenie niz te dwa pracujące razem. Sprawdzone wielokrotnie nie na jednej kolumnie czy subwooferze.

UKA, a to że długość tunelu się nie zmieni przy strojeniu na taką samą częstotliwość to brednia. Przesymuluj sobie choćby w winisd np.
                                    Obudowa 20litrów strojona na 40Hz - tunel 6x22cm - 28,3cm2
                                    Obudowa 40litrów strojona na 40hz - tunel 8,5x19cm - 56,6cm2 czyli dwa razy większa powierzchnia.

Jak widać 19 =/= 22 :wink:

Barthez,

Dasz 10cm i masz z zapasem. Tylko zmieści Ci się do obudowy? lepiej zrobić szczelinowy

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                                      UKA, to Ty piszesz niepotwierdzone bzdury.

Jak masz dwa takie same basowce, to wsadź sobie najpierw jednego w obudowe, a potem dwa i podłącz. Ten który gra sam, będzie miał większe wychylenie niz te dwa pracujące razem. Sprawdzone wielokrotnie nie na jednej kolumnie czy subwooferze.
                                      No pewnie ale mowa jest chyba o jednym głośniku w 20l i dwóch w 40l - nic się nie zmieni!
                                      WinIsd to ja używałem jak Ty na głośnik wołałeś - łośnik Bez urazy, ale mnie wychodzi idealnie. Nie wiem jak Ty to symulujesz?!
                                      Tak w ogóle w praktyce i w symulacji bywa różnie.

Skomentuj

No pewnie ale mowa jest chyba o jednym głośniku w 20l i dwóch w 40l - nic się nie zmieni!
                                        A co to ma do obudowy i jej strojenia ile jest głośników w niej zamontowanych?

To że siedzisz dłużej w branży nie musi oznaczać tego że masz większą wiedzę. Ale nie będziemy sie o to sprzeczać bo to nie miejsce i nie czas na to, oraz nie tego dotyczy temat.

Wartości te będą zbliżone ale nie identyczne. Przyjmując to że przy strojeniu popełniamy błędy z rzędu +/-5% to muszę Ci przyznać rację. I to jest połączenie praktyki z symulacjami

Ale co do wychyłu membran dalej czekam na odpowiedzi.

Skomentuj

Wychylenie się nie zmieni, bo dwa głosniki w jednej obudowie 40 litrów będą miały takie same warunki pracy jak 2 głośniki w 2 oddzielnych komorach po 20l każda. Pod warunkiem, że oba bedą jednakowo zestrojone. Można je zestroić inaczej co przyniesie korzyść w postaci rozsunięcia rezonansów obudowy i np. zniwelowania podbić. Jeden głosnik można zestroić niżej tracąc na impulsie, a drugi - strojony wyżej będzie nadrabiał i zapewniał dobry wykop.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X