Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosze o pomoc MDS08

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jako, że temat o MDS08 to ja się podepnę ze swoim pytaniem. Czy ten wzmak wystarczy do napędzenia suba w samochodzie? Czy ewentualnie lepiej szukać czegoś lepszego w cenie do 200zł? W grę wchodzą używane, tylko pytanie czy znajdę wiele lepszy niż ten nowy?

http://allegro.pl/item376204161__bla...osc_2008_.html

Skomentuj

Jak masz już głośnik i skrzynkę, i czas(i paliwo) to podjedź do raciborza. Mam kilka wzmacniaczy(DAP600 Philipsa, Magnat Classic 240, Alpine 3537). Będziesz mógł posłuchać jak to zagra na tych wzmakach. Magnat i alpine jest na sprzedaż, mam też drugiego philipsa na sprzedaż(ale model DAP650)

Skomentuj

Ale o co Wy się kłucicie? Sprawa jest prosta, wkładając jeden głośnik w 20 L i dając B-R o średnicy 7 cm otrzymamy takie samo strojenie jakbyśmy włożyli dwa głośniki w 40 L i dali B-R o średnicy 10 cm ( przy tych samych długościach bass reflexów). Ale pytanie jest taki czy dla dwóch MDSów wystarczy B-R o średnicy ok. 8,5 cm?

Skomentuj

cursor, jeszcze nie mam głośnika, czekam na przesyłkę od XYS. Rozumiem, że wszystkie wzmacniacze mieszczą się w kwocie 200zł? Ten Alpine jest na allegro nie? Jeżeli tylko nie kupię czegoś wcześniej to z chęcią podjadę, aczkolwiek skłaniam się jednak ku nowemu wzmacniaczowi.

Skomentuj

maaaly, wystarczy
            wasik1989, glupoty piszecie i nawet niemam zamiaru sie z wami klocic.
            Barthez, powinno wystarczyc. 70mm dla jednego jest odpowiednie z zapasem. w samochodzie nawet jak bedzie cos slychac przy tunelu to juz po zamknieciu bagaznika bedzie cisze - no chyba ze przesadzisz :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              wasik1989, glupoty piszecie i nawet niemam zamiaru sie z wami klocic.
              Rozbawiłeś mnie tym, czy ja jestem w dwóch osobach? uważasz mnie za Boga czy co
              Udowodnij mi to, a nie udawaj mądrego bo to teraz próbujesz robić ale z marnym skutkiem.

UKA, nie wiem jak to mogę Ci udowodnić, ale nie jest tak jak piszesz. Na filmiku i tak nie bedzię to widoczne, bo łapie za mało klatek na sekunde. Na początku mojej przygody z DIY wiele razy to zaobserwowałem, ale mnie to nie irytowało. Teraz gdy jest ona dużo bardziej rozwinięta, zaczelo mnie to irytować, bo buduje dużo zestawów z dwoma wooferami czy samych subów z dwoma głośnikami. Zazwyczaj testuje je na początku, by wybrać odpowiednią obudowe. Wkładam jednego w obudowe i obswerwuje, słucham i testuje a potem wykonuje obudowe końcową dwa razy większą niz dla jednego tak samo strojoną. Wkładam głośniki i widzę że dwa takie same wychylają sie słabiej niż wcześniej jeden w obudowie. Po prostu zdaje mi się że membrany oddziałują na siebie. Myslałem że to wina wzmacniacza, ale jeżeli jeden głośnik ma 80W i 8 ohm, i wzmacniacz ma tyle samo, to jak włoże dwa głosniki do obudowy, i złącze równolegle to głośniki też dostaną po 80W. Tak że to odpada, a problem nadal zostaje. Da się jakoś zmierzyć wychylenie metodą domową?

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                eżeli jeden głośnik ma 80W i 8 ohm, i wzmacniacz ma tyle samo, to jak włoże dwa głosniki do obudowy, i złącze równolegle to głośniki też dostaną po 80W.
                Raczej tak nie jest . Moim zdaniem skoro masz 2 glosniki 80 w to do ukladu musisz doprowadzic 160W.
                A wychylenie domowym sposobem to jedyne co mi przychodzi do glowy to nad kopolka przeciwpylowa umiescic jakis przedmiot i odsunac go o jakas znana odleglosc od kopolki np 5mm, odpalic zestaw i obserwowac czy kopolka uderza w ow przedmiot czy nie, i tak sobie ustawiac odleglosc az kopolka zacznie go tykac potem zmierzyc ta odleglosc w stanei spoczynku membrany i masz wynik. Pomyslu osobiscie nie testowalem po prostu na chlopski rozum mi cos takiego przyszko do glowy, no chyba ze masz czujnik zegarowy?
                Pozdrawiam!!!

Skomentuj

nie pochlebiaj sobie - wiedzialem ze kilku was pisalo ale pierwszy pod reka byles :P

UKA, to Ty piszesz niepotwierdzone bzdury.

Jak masz dwa takie same basowce, to wsadź sobie najpierw jednego w obudowe, a potem dwa i podłącz. Ten który gra sam, będzie miał większe wychylenie niz te dwa pracujące razem. Sprawdzone wielokrotnie nie na jednej kolumnie czy subwooferze.
                  z tego mozna bylo wywnioskowac ze w jedna obudowe wsadzasz najpierw jeden glosnik a potem drugi - wtedy sprawa jest jasna
                  jak chcesz wyeliminowac sprawe mocowa to podlacz wzmacniacz stereo jak to ma UKA

UKA, a to że długość tunelu się nie zmieni przy strojeniu na taką samą częstotliwość to brednia. Przesymuluj sobie choćby w winisd np.
                  Obudowa 20litrów strojona na 40Hz - tunel 6x22cm - 28,3cm2
                  Obudowa 40litrów strojona na 40hz - tunel 8,5x19cm - 56,6cm2 czyli dwa razy większa powierzchnia.

Jak widać 19 =/= 22 :wink:
                  widac ze chyba uzywasz wersji a7 winisd ktora pokazuje dziwne rzeczy.
                  dla 20 litrow i 40Hz przy 60mm (28,3cm˛) dlugosc tunelu wychodzi 22,04cm
                  dla 40 litrow 40Hz i 2x60mm (zaokraglilo do 56,5cm˛) dlugosc pozostaje bez zmian
                  dla 40 litrow 40Hz i 85mm (56,7cm˛) dlugosc tunelu 20,31cm
                  tutaj widac ze prawdopodobnie program uwzglednia objetosc tunelu oraz grubosc jego scianek...

Skomentuj

dla 40 litrow 40Hz i 85mm (56,7cm˛) dlugosc tunelu 20,31cm
                    z tej stronki http://kolumny.prv.pl/obudowak.php
                    dlugosc wychodzi 19,76cm..

skad wychodza te roznice ? niby pol centymetra.. ale zawsze..

Skomentuj

niemam pojecia. trzeba by to doswiadczalnie przebadac. prawdopodobnie ktores metody nie uwzgledniaja objetosci tunelu np lub cos podobnego

ja wiem jedno - bawie sie ladnych kilka lat winisd i wiem ze mi dobre wyniki wychodza potwierdzone pomiarami

Skomentuj

dulin7, a pomyslales o tym ze laczac glosniki równolegle o czym pisałem otrzymuje zawsze impedancje mniejsza o polowe, z czego wynika ze wzmacniacz otrzyma na wyjscie opór dwa razy mniejszy zatem poda na wyjscie 2 razy wiecej mocy?
                        Co do sposoby to całkiem niezły, tylko to musi być coś sztywnego, bo głośnik tez wytwarza mocne drgania. Będę miał chwilkę to przetestuje.

Pawel S., w tym drugim poście opisałem dokładnie jak to robie i nie ma chyba wątpliwości co do tego. Tak z a7 korzystam, czyli ten symulator jest lipny? Użyłem go w sumie tylko do tego żeby sprawdzić to czy mam rację i jak sie okazało to mam i nie mam zarazem. Bo tak jak napisałem wyszło Ci tez 2 cm różnicy, a wiec długość tunelu się zmienia. Ale tak jak pisałem, popełniamy błędy w strojeniu +/- 5% co by się zgadzało

Skomentuj

Tak z a7 korzystam, czyli ten symulator jest lipny?
                          sa dosc znaczne roznice miedzy tymi wersjami. a ze a6 uzywam od dawna to wiem ze jest OK
                          dulin7, a pomyslales o tym ze laczac glosniki równolegle o czym pisałem otrzymuje zawsze impedancje mniejsza o polowe, z czego wynika ze wzmacniacz otrzyma na wyjscie opór dwa razy mniejszy zatem poda na wyjscie 2 razy wiecej mocy?
                          a jak wyglada wtedy DF wzmacniacza? rosnie czy maleje?

Skomentuj

sa dosc znaczne roznice miedzy tymi wersjami. a ze a6 uzywam od dawna to wiem ze jest OK
                            Jak masz instalke starszej wersji to proszę podrzuć mi na maila, którego podeślę Ci na priv.

a jak wyglada wtedy DF wzmacniacza? rosnie czy maleje?
                            Opór jasne że maleje, zgodnie ze wzorem R/Rout, gdzie R to odciążenie podlączone do wzmacniacza, a Rout to opór wyjsciowy wzmacniacza. Ale co do tego ma tutaj DF? Przecież po moich dylatacjach wyszło na jaw że DF nie ma nic wspólnego z odtwarzaniem basu.

Skomentuj

A pomyslales o tym zee wzmacniacz oddajacy 80W w 8 omach moze nie wytrzymac obciazenia 4 omowego i sie po prostu spalic? :wink:
                              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                                A pomyslales o tym zee wzmacniacz oddajacy 80W w 8 omach moze nie wytrzymac obciazenia 4 omowego i sie po prostu spalic?
                                A co ma piernik do wiatraka? Poza tym jeżeli ktoś ma łeb na karku to sprawdza uprzednio czy wzmacniacz obsługuje daną impedancje, więc w czym problem?

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                                  A pomyslales o tym zee wzmacniacz oddajacy 80W w 8 omach moze nie wytrzymac obciazenia 4 omowego i sie po prostu spalic? :wink:
                                  Pozdrawiam!!!
                                  Gdybym o tym nie myślał, nie napisał bym że podłączyłem głośniki równolegle, tylko napisał bym że sie głośniki nie wychyliły nawet bo sie wzmacniacz spalił

Skomentuj

Ok sory nie doczytalem po prostu ze juz taka konfiguracje przetestowales, mam nadzieje ze nie czujesz sie urazony i nei odebrales tego co napisalem jako atak? :wink:
                                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Ale co do tego ma tutaj DF? Przecież po moich dylatacjach wyszło na jaw że DF nie ma nic wspólnego z odtwarzaniem basu.
                                      Ale ma wiele wspólnego z kontrolą membrany głośnika.

Wkładam jednego w obudowe i obswerwuje, słucham i testuje a potem wykonuje obudowe końcową dwa razy większą niz dla jednego tak samo strojoną. Wkładam głośniki i widzę że dwa takie same wychylają sie słabiej niż wcześniej jeden w obudowie.
                                      To może zrób dwie takie same budy i postaw jedna na drugą i zobacz czy będzie tak samo. Sprawdź też czy będzie różnica gdy podłączasz dwa głośniki pod jedną końcówkę i później pod dwie osobne końcówki. Jeśli głośniki w dwóch osobnych budach stojące jeden na drugim (lub też obok siebie) będą miały większe wychylenie niż we wspólnej obudowie to znaczy, że jest jakiś magiczny wpływ wzajemny tych właśnie głośników. Jeżeli jednak nie będzie różnicy to zrób eksperyment ze wzmacniaczami. Jeśli będzie różnica po podłączeniu pod jedną końcówkę w stosunku do dwóch, to znaczy że zmiany skoku membrany prawdopodobnie zależą od DF. Jeśli tej różnicy nie będzie, to pozostaje mi jedno sensowne wytłumaczenie - impedancja akustyczna. A może po prostu Twój wzmak nie daje rady rozbujać dwóch głosników tak jak jednego?

Skomentuj

NIe zakładam nowego tematu, bo sprawa tyczy się omawianego tu MDS'a.

W oczekiwaniu na głośnik :mrgreen: chciałbym wcześniej zrobić na niego skrzynkę. Po przeglądnięciu forum i poczytaniu tu i ówdzie, a także po małej konsultacji z jednym z forumowiczów postanowiłem, że tak będzie wyglądać.

Mam nadzieję że Pawel S. nie będzie zły za wykorzystanie jego rysunku :smile:

Czy to zagra dobrze? Czy BR może być tak umieszczony?
                                        Czy może robić BR szczelinowy?

Tylko tutaj prosiłbym o jakieś dokładniejsze rady.

Proszę o weryfikacje i poprawki. Rady też mile widziane.

Skomentuj

mozesz zrobic tak jak na pierwszej fotce. tylko ze ja bym dal rowniez z boku ten tunel - praktyczniejsze. ale na gorze tez moze byc
                                          w drugim przypadku jezeli szczeline chcesz miec na calej szerokosci to tunel bedzie duuuuzo dluzszy :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X