Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x Rockford Fosgate Punch RFZ2412 obudowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x Rockford Fosgate Punch RFZ2412 obudowa

Witam!!
    Posiadam głośnik jak w temacie RF RFZ2412, drugi mam okazję dokupić i chciałem je zamontować w skrzyni zamkniętej. Są to głośniki już ze starej serii, raczej z niższej półki, ligitymują się mocą 100W RMS. W tej chwili jeden głośnik gra u mnie w obudowie bass-reflex objętości 56l. Producent zaleca obudowe zamkniętą 35l lub b-r jak u mnie 56l. To jak gra w tej chwili mój subwoofer zupełnie mi nie odpowiada, bass jest wydłużony i nieprecyzyjny, potrafi sie gubić, a przez grube tylne siedzenie dociera do ucha tylko dudnienie i buczenie. Wartość Qts tego głośnika to 0,62 więc raczej obudowa zamknięta powinna być lepsza do tego rockforda. Już zaprojektowałem obudowę zamkniętą do niego ale trafia mi sie drugi taki sam głośnik i chce zmontować coś na dwóch takich. Czy jeśli jeden głośnik potrzebuje 34l to 2 potrzebują 68l? I czy musze dzielic obudowe na 2 dwie oddzielne komory po 34l? Subwoofer zasilam monoblockiem Lightning Audio stabilnym na 2 Ohm. Boję sie również, że w obudowie zamkniętej ciśnienie jakie wytworzą głośniki będzie za słabe, bo lubie masażyk pleców :) Prosze o pomoc i podaje dane głośnika. Pozdrawiam

Voice coil diameter 1,5
    Fs 27Hz
    Qts 0,62
    VAS (liter) 133,0
    Xmax 7mm
    Power RMS 100W
    Power max 200W

Pozdrawiam

jeżeli jeden głośnik potrzebuje 34 litry to 2 potrzebują 68, nie musisz dzielić skrzyni na pół, ale te 68 litrów to już całkiem duża skrzynka i trzeba by było dać parę usztywnień, myślę że o natężenie dźwięku raczej nie musisz sie martwić

Skomentuj

Hmm ja słyszałem opinie że obudowa pod dwa głośniki basowe powinna być mniejsza od sumy pojemności dedykowanego litrażu do jednego głośnika....

Skomentuj

zle slyszales

Skomentuj

To chyba jakas nowa teoria. Wystarczy na logike to wziasc to wiadomo ze jak dwa glosniki to podwojne litraze musza byc. Ja jestem zwolennikeim ze komory powinny byc dzielone chociazby ze wzgledu na to ze przegroda znacznie wzmacnia srodek skrzyni a w skrzyniach z br to juz napewno dzielona.

Skomentuj

Zamieszczone przez barneyoss
            Hmm ja słyszałem opinie że obudowa pod dwa głośniki basowe powinna być mniejsza od sumy pojemności dedykowanego litrażu do jednego głośnika....
            w pewnym sensie tak jest - odchodza scianki podzialowe ktore jednak pare litrow zabieraja :P
            Zamieszczone przez jarimir
            Ja jestem zwolennikeim ze komory powinny byc dzielone chociazby ze wzgledu na to ze przegroda znacznie wzmacnia srodek skrzyni
            mozna dac zwykle wzmocnienia - taka scianka ale z otworami
            a w skrzyniach z br to juz napewno dzielona.
            a to dlaczego? ja wole dac jeden wiekszy tunel niz 2 mniejsze

Skomentuj

Dla BR powinna byc przedzielona skrzynia chociazby dla prostego przykladu. Gdy ci wysiadzie np jeden glosnik albo jak bedziesz chcial go odlaczyc to w skrzyni nie dzielonej juz niemozna sluchac bo strojenie bedzie dla dwoch glosnikow a nie dla jednego , a gdy jeden nie bedzie gral to automatycznie strojenie sie zmienia. Wyjac glosnika tez nie mozesz bo jak jest wspolna komora dla obydwu wszystko bedzie dziura po drugim glosniku wylatywac. Po trzecie chociazby dla wzmocnienia skrzyni , wiem wiem zaraz napiszesz ze mozna robic wzmocnienia z dziurami ale to juz moze wplywac na strojenie a po co sie meczyc i wycianac jak mozna przedzielic skrzynie i wtedy wczesniej wymienione sytuacje nie beda mialy miejsca.Co do portu daje sie szczelinowy nie nie bedzie zadnych swistow czy gwizdow Nie mowiac juz ze glosnik moze odczytac ze skrzynia jest znacznie zaduza dla niego niz powinna bo bedzie widzial caly litraz dla dwoch glosnikow.

Skomentuj

hehe - kazdy ma inne podjescie. jak dla mnie to niema roznicy

Skomentuj

Gdy ci wysiadzie np jeden glosnik albo jak bedziesz chcial go odlaczyc to w skrzyni nie dzielonej juz niemozna sluchac bo strojenie bedzie dla dwoch glosnikow a nie dla jednego , a gdy jeden nie bedzie gral to automatycznie strojenie sie zmienia.
                  jeśli sygnał jest ten sam to nie robi to różnicy.
                  Wyjac glosnika tez nie mozesz bo jak jest wspolna komora dla obydwu wszystko bedzie dziura po drugim glosniku wylatywac.
                  to jak masz jeden głośnik to już w ogóle padacznie bojak go wyjmiesz to już zupełnie nic nie gra
                  Po trzecie chociazby dla wzmocnienia skrzyni , wiem wiem zaraz napiszesz ze mozna robic wzmocnienia z dziurami ale to juz moze wplywac na strojenie
                  powiedz mi jak płyta z dziurami wewnątrz budy może wpływać na strojenie ?

Skomentuj

To teraz się zastanawiam czy podzielić skrzynkę, ale racze to zrobie

Skomentuj

Prawda jest taka że jeśli masz suba na 2 głośnikach , a na oba głośniki podawany jest ten sam sygnał to nie ma ŻADNEJ różnicy czy buda będzie podzielona czy nie, prócz względami takimi jak wzmocniona obudowa, ale to można inaczej wykonać.

Skomentuj

Nie na temat...
                        jarimir, tak naprawdę to Ty chyba sam nie wiesz co piszesz ale piszesz :lol: Większość Twoich wniosków jest błędna :neutral:

Skomentuj

wasik zebys tylko w polowie wiedzial tyle co ja to bedzie dobrze, ktore wnioski sa bledne? Po drugie na chlopski rozum jest zrozumiale ze jak sygnal podawany jest ten sam to bedzie w obydwu tak samo ale zobacz ile innych podalem czynnikow ale tego juz niezauwazyles.Ja nic nie pisalem o podawaniu sygnalu ze inaczej beda graly jak bedzie ten sam sygnal.

Skomentuj

No to przyczajam sie na drugiego Puncha i powoli projekt skrzyni robie ciekawe jak to w zamkniętej zabrzmi-dzięki wielkie za pomoc!!

Skomentuj

Seri Puncha nie slyszalem ale ja mam serie Power model T1 tez dwie sztuki i naprawde daja sobie niezle rade. Fakt ze to wyzsza polka ale nawet budrzetowy sprzet Rockforda to lepiej niz buschmeny i wszystkie podobne. Jesli oczekujesz szybkiego nie przeciagajacego basu to closed jest wlasnie dla ciebie ale musisz pamietac ze jesli lubisz mocne zejscie i sluchasz wolnych kawalkow to lepiej z portem BR . Czym bedziesz to zasilal?

Skomentuj

Jesli oczekujesz szybkiego nie przeciagajacego basu to closed jest wlasnie dla ciebie ale musisz pamietac ze jesli lubisz mocne zejscie i sluchasz wolnych kawalkow to lepiej z portem BR
                                Niestety raczej przeciwnie - w samochodzie lepsze zejście oferuje closed.

Skomentuj

Teraz to juz przegioles. Nie wiem jakie masz doswiadczenie w sprzecie Car Audio ale ja sporo przezucilem tego i to jedne z najmocniejszych subow9 RE XXX18v3, REXXX15v4, Orion HCCA, RE MX 18) i mam troche pojecia o tym . Jak moze w zamknietej byc dobre zeiscie. Zamknieta buda wlasnie sie tym cechuje ze bas z niej jest szybki sprezysty ale nie nisko schodzacy. Wlasnie to skrzynie z br sluza do nieskiego zejscia ktore jest dzieki portowi br ktory stroimy pod konkretny glosnik i to wlasnie to strojenie decyduje czy bedzie bardzo nisko schodzil czy wyzej. Czy widziales kiedy kolwiek auta do db dragu w skrzyniach zamknietych. Zawsze sa w br . Chyba cos ci sie pomylilo. Ja nie wypowiadam sie w dzialach ze sprzetem domowym bo sie na tym nie znam ale ze sprzetem Ca mam pojecia troche i bylem juz nie na jednych zawodach i sprzetu tez troche przezucilem nie pokroju beschmena wiec troche pojecia mam.

Skomentuj

Może zamiast pisać jakie to masz pojęcie i ile czego przerzuciłeś po prostu to udowodnij, a nie pierdoły piszesz! Zresztą nie pierwszy raz.

Jak moze w zamknietej byc dobre zeiscie. Zamknieta buda wlasnie sie tym cechuje ze bas z niej jest szybki sprezysty ale nie nisko schodzacy. Wlasnie to skrzynie z br sluza do nieskiego zejscia ktore jest dzieki portowi br ktory stroimy pod konkretny glosnik i to wlasnie to strojenie decyduje czy bedzie bardzo nisko schodzil czy wyzej.
                                    I takie właśnie teksty weryfikują Twój stan wiedzy...

BTW - zgadnij które to br, a które closed ?

Czy widziales kiedy kolwiek auta do db dragu w skrzyniach zamknietych. Zawsze sa w br . Chyba cos ci sie pomylilo.
                                    I kolejne zdanie które sprawia że coraz bardziej wątpie w Twój stan wiedzy potwierdzony czymkolwiek - odkąd to w dbdragu liczy się zejście ? :lol:
                                    Wiesz w ogóle o co tam chodzi ? Polecam lektrurę http://www.pasca.org.pl/

. Ja nie wypowiadam sie w dzialach ze sprzetem domowym bo sie na tym nie znam
                                    w takim razie jesteś niekonsekwentny :)

Skomentuj

Jak moderator ma taka wiedze to jestem ostatni raz na tym forum bo widze ze nizej schodzi niz elka. Ja nie mowie o jakis wykresach i wiedzy papierowej ale o prawdziwej praktyce w zyciu o ktorej chyba ty nie masz pojecia. regulaminu pasdca nie musze czytac bo znam go bardzo dobrze wiec nie musisz mi pokazywac go.Wiem bardzo dobrze co to db drag bo jak bys sie troche orientowal to wiekszosc glosnikow jakie mialem to wlasnie takie przetworniki oprocz Mx ktory sluzy do esplu . Wiec jesli dla ciebie skrzynia zamknieta nizej schodzi niz z portem br to nie mamy o czym rozmawiac.

Skomentuj

Wolny kraj, możesz pisać gdzie chcesz , tylko że zawsze musisz liczyć się z tym że jeśli piszesz głupoty, a parę postów wyżej zrobiłeś z siebie totalnego nooba nie wiedząc nic o dbdragu, mimo iż piszesz że miałeś ileś tam jakiś tam głośników - u mnie to wzbudza wątpliwości.
                                        Ja nie mowie o jakis wykresach i wiedzy papierowej ale o prawdziwej praktyce w zyciu
                                        mierzysz głośnikom charakterystyki za pomocą ucha mam rozumieć ?
                                        Jasne ,zawsze można powiedzieć że coś jest nieżyciowe, nie zgodne z rzeczywistością i tak dalej, tylko żeby taka negacja na tyle mocnego argumentu jaki podałem wyżej miała sens musi być czymś poparta, a Ty nie oferujesz nic poza przechwałkami jakie to niby miałeś głośniki...
                                        nie mamy o czym rozmawiac.
                                        tu się zgadzam. Nie mam o czym rozmawiać z osobami które potrafią tylko pisać jak to dużo wiedzą i jak to wiele mieli głośników,a niestety jest zupełnie przeciwnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X