Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dziecinne pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    cos takiego jest niemozliwe ;]
    bo chyba nikt niepodlaczy sygnalu stereo tylko sume kanalow i dokladnie to samo na wszystkie kanaly
    hehe akurat na to nie ma lekarstwa zarobiłem masę pieniędzy naprawiając popalone dwucewkowce . pomysłowość ludzka nie zna granic byli i tacy co pedzili cewki z róznych wzmacniaczy gdzie jeden miał np100 a drugi 500w rms ..niedawno słyszałem w jednym ze sklepów jak sprzedawca wciskał jakiegoś pyle klientowi tłumacząc że po to są po dwa zaciski żeby mogł sobie pod tylne wyjścia z radia podpiąć .......

Skomentuj

[ Dodano: 2008-07-17, 18:06 ]
      lesny1982, i jak jest lepiej,na mostku czy bez?[/quote]

no jasne ze na mostku :mrgreen:

[ Dodano: 2008-07-20, 20:17 ]
      lesny1982, ale jak podlaczy 2 cewki osobno do pojedynczych kanalow lub obie razem w mostku to niebedzie roznicy ;]
      chodzi mi oto ze ten wzmak nie pracuje na mostku jak glosnik jest na 2 omah ustawiony (grac zagra ale bedzie szybko sie grzal i dlugo chlodzil wiec to bez sensu :razz: )

Skomentuj

akustik, alez oczywiscie ze sa "geniusze" co i "cep" popsuja :lol:
        ale ze tutaj sa dosc rozsadni ludzie wiec problemu raczej niepowinno byc

dulin7 napisał/a
        wyobraz sobie sytuacje gdy jedna cewka wypycha membrane bo akurat w danym kanale nastapilo udezenie basu a druga cewka w tym czasie wciaga membrane
        cos takiego jest niemozliwe ;]
        tutaj tez do konca precyzyjnie sie nie wyrazilem - taka sytluacja jest jak najbardziej mozliwa. sam sie nawet tak bawilem. jednak jak podlaczysz obie cewkie w przeciwfazie to glosnik prawie niegra wiec kazdy debil sie zorientuje ze cos jest nie tak
        a zeby glosnik gral normalnie i rozwalala sie cekwa przez w/w sytualcje to jeden kanal musialby miec niezle opoznienie w fazie :lol:

Skomentuj

kurka to ja juz teraz zglupialem,to jak mam je podlaczyc? :oops: jak bedzie najlepiej?

Skomentuj

mostek na 4 omah albo na 2 omah na jeden kanal sprawdz ktore ustawienie bedzie ci lepiej pasowalo :grin:

Skomentuj

Podłącz w mostku i powinno być git :smile:

Skomentuj

a ja bym podalczyl kazda cewke do osobnego kanalu :twisted:

Skomentuj

niby nie mozna ale tez zagra ale po co potem plakac daj na 4 omah mostek i dobrze zagra :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez lesny1982
                    niby nie mozna ale tez zagra ale po co potem plakac
                    a to niby dlaczego? jak sie wie co robi to na jedno wychodzi :P

Skomentuj

a jak jeden kanal pusci inny sygnal jeden bedzie wciagal glosnik a drugi wypychal to co wtedy ???

Skomentuj

a jak jeden kanal pusci inny sygnal jeden bedzie wciagal glosnik a drugi wypychal to co wtedy ???

BOOM :twisted:

Skomentuj

Pawel S. moze powiesz mi jak to podlaczyc kazda cewke osobno zeby nie bylo BOOM? Bo wyczytalem,ze ten wzmachor stabilny jest przy 2 omah

Skomentuj

Wpadnij kiedys do mnie to sie pobawimy, narazie nie mam auta ale jutro wieczorem esek wraca od blacharza a wiec zasilanie by bylo :twisted:
                            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Panowie właśnie znalazłem w starym wydaniu "auto hi-fi & tuning" schematy podłączenia głośników dwucewkowych i ich wpływ na obciążenie 04/05.2004

Nie wolno podłączać głośnika dwucewkowego pod dwa różne kanałt wzmacniacza.

Można podłączyć tak:
                              Podłączenie szeregowe
                              +wzmacniacz do + w jednej cewce, - z tej samej cewki na + drugiej, i - z drugiej cewki na
                              - wzmacniacza
                              co nam da dla:
                              w głośniku cewka 6 ohm-wzmacniacz 12 ohmy
                              w głośniku cewka 4 ohm-wzmacniacz 8 ohmy
                              w głośniku cewka 2 ohm-wzmacniacz 4 ohmy

lub druga możliwość:

Podłączenie równoległe
                              +wzmacniacza do +jednej cewki i i bypass do +drugiej cewki
                              -wzmacniacza do -pierwszej cewki i bypass do - drugiej cewki
                              co nam daje:
                              dla cewki 6 ohm-3 ohmy na wzmacniaczu
                              dla cewki 4 ohm- 2 ohmy na wzmacniaczu
                              dla cewki 2 ohmy- 1 ohm na wzmacniaczu

Pamiętaj, że jeszcze musisz sprawdzić czy dany wzmacniacz pracuje przy takim obciążeniu i jakiej rezystancji są cewki.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A tak naprawde to glosnik dwucewkowy nie slsuzy do polaczania don dwoch kanalow wzmacnaicza. Moze ktos zgadnie do czego sluza druga cewka w takim glosniku? Mysle ze obeznani znawcy w technice audio nie beda miec problemow z odpowiedzia.
                                Pozdraiwam!

Skomentuj

przeciez wyraznie wyzej napisalem kiedy taka sytuacja jest mozliwa...
                                  Zamieszczone przez lklukasz
                                  Nie wolno podłączać głośnika dwucewkowego pod dwa różne kanałt wzmacniacza.
                                  tak wiec moznaby nadal kombinowac :P
                                  Zamieszczone przez RafałLeonarczyk
                                  A tak naprawde to glosnik dwucewkowy nie slsuzy do polaczania don dwoch kanalow wzmacnaicza. Moze ktos zgadnie do czego sluza druga cewka w takim glosniku? Mysle ze obeznani znawcy w technice audio nie beda miec problemow z odpowiedzia.
                                  primo - wkurzaja mnie troche twoje wypowiedzi...
                                  secundo -
                                  glosnik dwucewkowy nie slsuzy do polaczania don dwoch kanalow wzmacnaicza
                                  powiedz to wielkim producentom sprzetu audio bo o tym nie wiedza ;]
                                  Moze ktos zgadnie do czego sluza druga cewka w takim glosniku?
                                  w jednej ksiazce ktora pozyczylem koles twierdzil ze sluzy do podlaczenia drugiego glosnika :lol:

Skomentuj

przeciez wyraznie wyzej napisalem kiedy taka sytuacja jest mozliwa...
                                    jak cos sie zwali w naszym caly centrum odsluchu :grin: a skad mam wiedziec co sie moze stac rozne rzeczy sie dzieja pewnie znasz na to odp.ale tez w 100% nie wiesz czy zawsze ta przyczyna bedzie to powodowala :cool:

Skomentuj

pewnie ze nie - ale tak samo wzmacniacz moze sie popsuc przy 1-cewkowym glosniku :P w takim wypadku najlepiej wogole nie ryzykowac i pozbyc sie calego audio z samochodu! :twisted:

Skomentuj

Pawel S.,
                                        a co tu kombinowa˘?
                                        sa tylko dwie mozliwosci. I tyle.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X