Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

co o tym myslicie ??????????????????????????????????????????

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    Zamieszczone przez UKA
    dan124 napisał/a
    a to co miał Paweł ma myśli tego nie wiemy

zapewne się dowiemy
    eeeee teraz to ja niewiem o co wam chodzi :roll:

Zamieszczone przez UKA
    Co do Hertza, to pewnie ma grubo zaniżoną efektywnośc, więc...
    niekoniecznie. moze miec taka jaka podaje ale mierzona w taki sposob jak podaja ;]
    zobaczcie np dane katalogowe zestawow peerlessa. niedosc ze podaja USPL (glosniki 3ohm) to jeszcze mierzone z 0,5m :lol:
    Zamieszczone przez dan124
    akurat nie znam głośników tesli do samochodu

i na pewno bym u siebie takich nie zamontował
    w takim razie powiedz to inzynierom VW, skody, seata i innych marek ktore montuja te glosnik jako fabryczne ;]
    i wcale to zle nie brzmi

ale panowie mi chodzi zeby te glosniki mialy dobry efekt basu i zeby byly w miare glosne
    prosze o podanie jakis linkow do tych glosnikow albo dokladne ich nazwy i lekki opis jak pukaja w samochodzie ! a radyjko mam blaupunkt 4x45 na wyjsciu pomocy

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item422582779_...helix_f_v.html
      na duzo basu niemasz co liczyc
      jak wygluszysz drzwi, odpowienio je przygotujesz i zasilisz to wzmacniaczem to moze jakos to zagra.
      Zamieszczone przez kopec777
      4x45 na wyjsciu
      jak tyle osiagnie to kupie ci te helixy :P
      z radia nie wyciagniesz wiecej jak max 25W. uzyteczna moc to ok 15-18W

jak chcesz taniej to trzeba kombinowac

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item422582779_helix_62_1_nowy_model_zestaw_helix_f _v.html
        na duzo basu niemasz co liczyc
        jak wygluszysz drzwi, odpowienio je przygotujesz i zasilisz to wzmacniaczem to moze jakos to zagra.
        4x45 na wyjsciu
        jak tyle osiagnie to kupie ci te helixy :P
        z radia nie wyciagniesz wiecej jak max 25W. uzyteczna moc to ok 15-18W

jak chcesz taniej to trzeba kombinowac
        tylko jak naj lepiej to zkabinowac ?
        a moze lepiej jak bym kupil jakas tube aktywno ! chlopacy pomuscie bo wy sie na tym znacie a jak nie bardzo ! co byscie zrobili na moim miejscu ?
        a te glosniki sa dobre http://www.swistak.pl/aukcje/3567449...WARANCJA-.html

Skomentuj

a moze lepiej jak bym kupil jakas tube aktywno !
          Nie.. :)

Nie. Ktos je reanimowal ale teraz maja inne parametry itditd.. PawelS. podal ci juz rozwiazanie - masz link do aukcji a do tego przydaloby sie zadbac o wytlumienie samochodu. Jesli chcesz wiecej basu musisz miec wiecej kasy. Nie zrobisz systemu calego za 200zł cokolwiek bysmy doradzali. Glosnik mds08 150zł + wzmak 100zł (na sam sub) + reszta kable, skrzynia 100zł... jakbys chcial cos lepszej klasy to koszta rosna oczywiscie

Skomentuj

kopec777, ile dziecko masz lat? kogo to samochod?;>
            qr... moze bys przynajmniej postaral sie to jakos po poslku opisac? :???:

jak chcesz kombinowac to napisz ile masz kasy

Skomentuj

kopec777, ile dziecko masz lat? kogo to samochod?;>
              qr... moze bys przynajmniej postaral sie to jakos po poslku opisac? :???:

jak chcesz kombinowac to napisz ile masz kasy
              mam dopiero 19 lat a ten samochod jest moj !
              a ile bym musial zkabinowac kasy zeby to jakos gralo ciekawie ? to moze bym sie wstrzymal i narazie nie kupywal tych glosnikow tylko dolzbieral kasy i kupil cos lepszego ! tylko co i jakiej firmy

Skomentuj

mam dopiero 19 lat a ten samochod jest moj !
                no to zachowuj sie jak pelnoletni, powazny czlowiek i staraj sie pisac zrozumiale!
                a ile bym musial zkabinowac kasy zeby to jakos gralo ciekawie ? to moze bym sie wstrzymal i narazie nie kupywal tych glosnikow tylko dolzbieral kasy i kupil cos lepszego ! tylko co i jakiej firmy
                cos takiego to pojecie wzgledne
                podam moze 2 przyklady

tanio:
                radio 200-300zl
                kable 50-100zl
                wytlumienie samochodu 50-100zl
                wzmacniacz 4 kanalowy 300zl
                glosniki na przod 200zl
                subwoofer 200-300zl

cos co ja bym robil:
                radio ok 300-500zl (uzywane, wysoki model)
                zestaw przedni 400-500zl
                sub 400zl
                wzmacniacz 400-500zl
                kable 100-150zl
                wytlumienie samochodu 200-500zl
                montaz glosnikow 200-300zl
                wiedza i pomoc kolegow - bezcenne

drogo:
                cena wiekszosci elementow (poza drobnica) zaczyna sie od blisko 1000zl :P

tak wiec napisz ile masz kasy i co chcesz osiagnac.

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                  dan124 napisał/a
                  jak rozumiem pełnią szczęścia ma być ten głośnik bez tweetera
                  Tu znowu nie wiem kto tak napisał i co Cię tak bawi. Przestań gościu wyjeżdżać z głupimi tekstami.
                  niby jesteś taki dokładny a zapominasz o tweeterach

no i bawi mnie to

dawno padła już rozsądna propozycja więc nasza pogawędka

ma już chyba tylko charakter rozrywkowy

Skomentuj

Nie widze sensu wspominać o tweeterach gdy dyskusja dotyczy efektywnych midbasów. Przecież to oczywiste, że z wysterowaniem tweeterów wzmak w radioodtwarzaczu sobie poradzi. Więc nadal twierdzę, że czepiasz się nic nie znaczących szczegółów zamiast używać sensownych argumentów. Nie mamy o czym rozmawiać...

Wracając do tematu, to koniecznie Kolego dozbieraj kasy, bo watpię abyś był zadowolony z głosników grających pod radiem
                    Daj choć minimum mat na drzi, aby stworzyć w miarę szczelną komorę dla głośników.
                    Wzmacniacz przy pomyslnych wiatrach można wyrwać już za 100-120zł. Zacznij od przodu, na suba przyjdzie pora później.

Skomentuj

ta jasne

ja się czepiam szczegółów itd.

z reszta się w 100% zgadzam

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                        jeszcze jeden nic nie wnoszacy post a temat wyladuje w koszu!
                        a ostrzezenia tez wyjatkowo latwo dostac ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                          Co za bzdury?! Moc nie ma tu nic do rzeczy. Popatrz na efektywność, jeśli mają grać pod radiem, to powinna być jak najwyższa. Omijaj głośniki z plastikowymi membranami, poszukaj lepiej coś papierowego, lżejszą membranę łatwiej napędzić.
                          Powiedz jak moc moze nie miec nic do rzeczy?? Przecierz to moc głośnika + ciężar membramy mowi nam o efektywności... Można uzyskać takie samo ciśnienie akustyczne poprzez zastosowanie głośnika 100 W i 99dB albo też przez użycie głośnika (głośników) o mocy 400 W i 93dB.

Pomijając fakt, że kupując głośniki o niższej mocy pozniej usłyszymy przester w głośnikach

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                            Przecierz to moc głośnika + ciężar membramy mowi nam o efektywności...
                            Moc głośnika nie ma NIC do jego efektywności! Moc głośnika + efektywność mówi nam o maksymalnym ciśnieniu jakie możemy "wydusić" z głośnika, czyli MAX SPL. Sama moc głośnika + ciężar membrany(dla ścisłości: ciężar całego układu napędowego + cięzar membrany) nie mówi nam o niczym, bo jeszcze trzeba by dodac siłę ukłądu napędowego

Można uzyskać takie samo ciśnienie akustyczne poprzez zastosowanie głośnika 100 W i 99dB albo też przez użycie głośnika (głośników) o mocy 400 W i 93dB.
                            To nie ma nic do rzeczy gdy rozmawiamy o głośnikach, które mamy podłączyć pod wzmacniacz scalony w radiu, który ma max. 18W! Chyba nie czytałeś tematu ze zrozumieniem :wink:

[ Dodano: 2008-09-11, 09:49 ]
                            Pomijając fakt, że kupując głośniki o niższej mocy pozniej usłyszymy przester w głośnikach
                            Tutaj też się nie zgodzę. Kupując głośniki o wyższej efektywności później usłyszymy przester gdyż mniejsza moc doprowadzona do głośnika pozwoli uzyskać odpowiednie natężenie dźwięku.

Skomentuj

uczepiles sie tej efektywnosci i upierasz sie ze nie ma zależności między mocą a efektywnoscią...

To ja Cie prosze znajdź mi głośnik z niskim mms( mam na myśli lekka papierową membrame), i z dużą mocą...

dla przykladu
                              stx 22/200/8 - mms 22g - spl 91
                              stx 22/300/8 - mms 29g - spl 91

dla mnie to oczywiste ze jest ewidenta zależność między tymi parametrami...

michone napisał/a

Tutaj też się nie zgodzę. Kupując głośniki o wyższej efektywności później usłyszymy przester gdyż mniejsza moc doprowadzona do głośnika pozwoli uzyskać odpowiednie natężenie dźwięku.
                              zabiles mnie tym tesktem...

cytuje twoj tekst :
                              dan124 napisał/a
                              jakoś nie podałeś super efektywnych papierowych głośników
                              Tesla z serii arx na przykład
                              Specyfikacja techniczna:
                              Moc RMS: 25 W
                              Moc max.: 75 W
                              Pasmo: 75 - 15000 Hz
                              Efektywność: 84 dB
                              Wymiary:
                              średnica: 130 mm
                              wysokość: 60 mm
                              Waga: 0,44 kg

dla porównania :
                              inny głośnik cenionej firmy...
                              Głośnik niskotonowy : 13 cm (5,25")
                              Moc : 50 W RMS / 80 W max
                              Skuteczność : 93 dB (1W/1m)
                              Rozmiar magnesu : 80 mm
                              Pasmo przenoszenia: 60 - 20000 Hz
                              Zewn. średnica gł. niskotonowego : 130 mm

No i zadam pytanie który zagra lepiej pod radiem?? no bo czytając Ciebie to zdecydowanie ten drugi (efektywność) a ten glosnik pod radiem nie pokaze 30% swoich możliwości gdzie tesla zagra wszystkim co potrafi...

Skomentuj

To ja Cie prosze znajdź mi głośnik z niskim mms( mam na myśli lekka papierową membrame), i z dużą mocą...
                                http://autoper.iespana.es/specup6a.pdf

Membrana może nie papierowa, ale cięzka nie jest jak na ten rozmiar, a moc wręcz imponująca.
                                uczepiles sie tej efektywnosci i upierasz sie ze nie ma zależności między mocą a efektywnoscią...

Nadal tak twierdzę. Jest zaleznośc między masą drgającą a efektywnością i moc głosnika moze determinować stosunkowo dużą masę drgającą, ale nie musi czego przykładem jest głośnik z linku. Moc głośnika nie ma bezpośredniego wpływu na
                                efektywność.

Co do porównania głośników, to nie wiem który zagra lepiej pod radiem. Wiem natomiast, że jego moc znamionowa na to nie będzie miała wpływu. Poza tym efektywność jest zapewne podawana przy 1kHz. Może na przykład Tesla ma przy tej F mniejszą efektywność, ale np. lepiej przetwarza w niższym paśmie.
                                Jeśli twierdzisz, że ten drugi głośnik zagra gorzej pod radiem, to wytłumacz mi proszę dlaczego tak jest i w jaki sposób wpływa na to jego moc.

zabiles mnie tym tesktem...
                                kurcze, szkoda - myślałem, że jeszcze podyskutujemy :mad:

Skomentuj

Czaruję...
                                X