Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz + zmieniarka - jak to podłączyć?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz + zmieniarka - jak to podłączyć?

problem mam taki, znajomej mialem podlaczyc nie grajacy od jakiegos czasu taki oto zestaw w samochodzie:
    radio - jakis tam stary kaseciak sony z jednym wyjsciem chich na wzmacniacz + zmieniarka w bagażniku,
    przod - jakis tam zestawl JBL
    tylna polka - tez jakies gosniki JBL (nie wnikalem jakie, mialem to tylko podlaczyc zeby gralo :) ),
    do tego z tylu glosniki w drzwiach podłączone pod samo radio
    i w bagazniku maly subwooferek
    przod, polka i sub podłączony do wzmacniacza SoundSteam p205e (czy cos takiego...), 4-kanałowy + wyjście na suba

po paru godzinach wszystko uruchomiłem, tylko problem jest taki...
    otóż po włączeniu radia (FM) wszystkie głośniki graja ok, jednak jak się przełącza na zmieniarkę (CD) to się wyłącza wzmacniacz, nie wiem dlaczego, tzn domyślam się ze jak przełączam na CD to zanika sygnał na kablu Remote i dupa...

nie wiem gdzie ten remote podłączyć żeby cały czas po włączeniu radia był tam sygnał, nie wiem czy to normalne ze po przełączeniu na zmieniarkę sygnał na antenę nagle ginie.
    nigdy nie miałem do czynienia ze zmieniarkami, może w tym przypadku ten kabel remote w inne miejsce trzeba podpiąć?

i dodatkowe pytanie....
    w innym samochodzie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i ponownym włączeniu radia nie zapisują sie ustawienia radia, trzeba zamienić 2 kabelki czerwone tak? (tzn 2 kable gdzie jest +12V) dobrze pamiętam?, kiedys to robiłem ale juz mi sie zapomniało i tak przy okazji chciałem zapytać

Zamieszczone przez greg00
    i dodatkowe pytanie....
    w innym samochodzie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i ponownym włączeniu radia nie zapisują sie ustawienia radia, trzeba zamienić 2 kabelki czerwone tak? (tzn 2 kable gdzie jest +12V) dobrze pamiętam?, kiedys to robiłem ale juz mi sie zapomniało i tak przy okazji chciałem zapytać
    sa 2 od zasilania. czerwony i zolty.
    na jednym z nich (niepamietam ktory) jest rozdzielacz. musisz rozlaczyc ten pojedynczy i wpiac go w rozdzielacz

a czy wzmacniacz jest napewno podlaczony pod "antena remote"? moze tam jakies inne wyjscia sa?

Skomentuj

sprawdzalem miernikiem wlasnie, sa dwa przewody +12v od zasilania + po włączeniu radia pojawia sie na jeszcze jednym przewodzie +12v, czyli to antena jest, i po za tymi 3 przewodami nigdzie wiecej nie ma +12v.

nigdy tego niesprawdzałem, ale myslalem ze +12 na antenie jest caly czas jak jest radio włączone...., bez względu czy słucham radia czy CD czy jeszcze cos innego..., no i np. u mnie w samochodzie tak jest, bo wzmacniacz mi sie nigdy nie wyłączał jak miałem radio włączone.
      dziwna sprawa z tą zmieniarką.... a moze te radio cos sie spiepszyło?

Skomentuj

a niema przypadkiem jakiejs opcji w samym radiu?

Skomentuj

Włącz na radiu jakąś funkcję RDS ,bo niektóre radia podczas słuchania CD po prostu chowają antenę (znika napięcie na kabelku do którego podłącza się przewód sterujący anteną ,a w twoim przypadku podpiąłeś pod niego REMOTE wzmacniacza).

Skomentuj

W soniakach z tego co pamiętam często potrzebne jest, żeby była włączona opcja "AF"(auto finding), wtedy na remote mamy cały czas napięcie.
            Sprawdź czy to coś da.

Skomentuj

dokładnie, trzeba bylo nacisnac jeden przycisk w radiu i było ok (AT on sie chyba zwal, albo i moze AF, nie pamietam juz):)
              dzieki za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
              X