Tak, zobacz jak to zrobił kolega freex z naszego forum http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...bca8f8a#159923
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem z wyliczeniem litrażu "ALPINE"
Collapse
X
-
Zamieszczone przez KAPRINTMoja propozycja dla br, opierając sie na symulacjach to optimum 60l do nie mniej niż 50, mamy wtedy zejście do 25hz -3db i dobrą odpowiedź impulsową i lekką górkę w okolicach 40hz. Wychylenie membrany przy podanych 100 W niebezpiecznie zbliża się do maximum.
w zasadzie mozesz tylko wstepnie zobaczyc jak bedzie sie glosnik sprawowal z danej obudowie a najlepiej to one sie nadaja do wyliczenia tunelu :P
Zamieszczone przez fenkszyna gdzie takie coś wyczaić?? Najdłuższe jakie znalazłem to 15cm
co do skrzynki to pobawilbym sie z ok 35 litrami zamknieta lub max 50 litrow b-r. wiecej niema sensu w samochodzie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.ile bawisz sie programami symulacyjnymi? proponuje porownac to z praktyka. olej wykresy odpowiedzi impulsowej, wytrzymalosci mocowej itp
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.kup na 2 skrzynki i sie przekonasz jak to gra. ta skrzynke ktora zostanie bedziesz mial na testy w przyszlosciZamieszczone przez KAPRINTChciałem jeszcze raz uczulić "fenkszyna" na to, że w br może uszkodzić głośnik
Skomentuj
-
Jeszcze tylko sprawa ustawienia skrzynki w bagażniku. Większość ludzi mających sedany ustawia skrzynkę za siedzeniami, z głośnikiem grającym do tyłu. Nie wiem ile w tym prawdy ale np. w SOUND HANDBOOK firmy DLS http://www.dls.se/econtent/89 zalecają umieścić za siedzeniami z głośnikiem skierowanym do kabiny i otwarty środkowy przedział w oparciach. Podobno wtedy jest najlepszy dźwięk. Można zrobić dwie ścianki pochyłe i popróbować raz z takimi i raz z odwróconym. Ja mam dużego kombiaka i brak znajomych z taką konfiguracją i chęcią eksperymentowania. Może ktoś na forum ma większe w tym względzie doświadczenie i doradzi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez fenkszynPawel S. napisał/a
max 50 litrow b-r
jak zrobię skrzynkę b-r 50L to po odjęciu głośnika (+/- 1L) i wylotu (36cm=ok 2,5L) powinno być dobrze a wygłuszenie wlicza się do litrażu? będę wygłuszał watoliną ok 2cm.
Zamieszczone przez KAPRINTw br może uszkodzić głośnik
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.dopiero ponizej dzialania tunelu zaczyna mocniej latac..
Skomentuj
-
Wymiary skrzynki B-R będą następujące:
H=32cm
W=75cm
D1=33cm
D2=23cm
Łączna wartość = 49,48L :mrgreen:
(to są wym. brutto).
[ Dodano: 2008-10-05, 12:48 ]
file:///C:/Documents%20and%20Settings/athlon/Moje%20dokumenty/Moje%20obrazy/sub.jpg
[ Dodano: 2008-10-05, 20:14 ]
Jeszcze bez głośnika :)
Skomentuj
Skomentuj