Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z wyliczeniem litrażu "ALPINE"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak, zobacz jak to zrobił kolega freex z naszego forum http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...bca8f8a#159923

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
      Otwór 10cm długość 36 cm.
      a gdzie takie coś wyczaić?? Najdłuższe jakie znalazłem to 15cm :sad:

[ Dodano: 2008-09-27, 22:51 ]
      A skrzynka super mu wyszła :mrgreen: idealnie dopasowana :grin:

Skomentuj

Moja propozycja dla br, opierając sie na symulacjach to optimum 60l do nie mniej niż 50, mamy wtedy zejście do 25hz -3db i dobrą odpowiedź impulsową i lekką górkę w okolicach 40hz. Wychylenie membrany przy podanych 100 W niebezpiecznie zbliża się do maximum.
        ile bawisz sie programami symulacyjnymi? proponuje porownac to z praktyka. olej wykresy odpowiedzi impulsowej, wytrzymalosci mocowej itp
        w zasadzie mozesz tylko wstepnie zobaczyc jak bedzie sie glosnik sprawowal z danej obudowie a najlepiej to one sie nadaja do wyliczenia tunelu :P
        Zamieszczone przez fenkszyn
        a gdzie takie coś wyczaić?? Najdłuższe jakie znalazłem to 15cm
        kup taki (byle mial te 100mm srednicy wewnetrznej) i przedluzysz go PCVka. pasuje idealnie na wcisk

co do skrzynki to pobawilbym sie z ok 35 litrami zamknieta lub max 50 litrow b-r. wiecej niema sensu w samochodzie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          max 50 litrow b-r
          jak zrobię skrzynkę b-r 50L to po odjęciu głośnika (+/- 1L) i wylotu (36cm=ok 2,5L) powinno być dobrze :?: :smile: a wygłuszenie wlicza się do litrażu? będę wygłuszał watoliną ok 2cm.

Skomentuj

a wygłuszenie wlicza się do litrażu?
            Niee

Skomentuj

ile bawisz sie programami symulacyjnymi? proponuje porownac to z praktyka. olej wykresy odpowiedzi impulsowej, wytrzymalosci mocowej itp
              Chciałem jeszcze raz uczulić "fenkszyna" na to, że w br może uszkodzić głośnik a symulację rzeczywiście należy traktować tylko, jako ogólne pojęcie o zachowywaniu się głośnika w danej obudowie.

Skomentuj

kup na 2 skrzynki i sie przekonasz jak to gra. ta skrzynke ktora zostanie bedziesz mial na testy w przyszlosci
                Posłuchałem "Pawła S" i będę robił dwie skrzynki, ale zacznę od b-r i dlatego chciałem się dowiedzieć jaki litraż robić.
                Chciałem jeszcze raz uczulić "fenkszyna" na to, że w br może uszkodzić głośnik
                O uszkodzeniu głośnika raczej niema mowy, bo tak jak napisałem wcześniej, nie chodzi mi o "budzenie sąsiadów" tylko o ładny i czysty bas :mrgreen:

Skomentuj

Jeszcze tylko sprawa ustawienia skrzynki w bagażniku. Większość ludzi mających sedany ustawia skrzynkę za siedzeniami, z głośnikiem grającym do tyłu. Nie wiem ile w tym prawdy ale np. w SOUND HANDBOOK firmy DLS http://www.dls.se/econtent/89 zalecają umieścić za siedzeniami z głośnikiem skierowanym do kabiny i otwarty środkowy przedział w oparciach. Podobno wtedy jest najlepszy dźwięk. Można zrobić dwie ścianki pochyłe i popróbować raz z takimi i raz z odwróconym. Ja mam dużego kombiaka i brak znajomych z taką konfiguracją i chęcią eksperymentowania. Może ktoś na forum ma większe w tym względzie doświadczenie i doradzi.

Skomentuj

Pawel S. napisał/a
                    max 50 litrow b-r
                    jak zrobię skrzynkę b-r 50L to po odjęciu głośnika (+/- 1L) i wylotu (36cm=ok 2,5L) powinno być dobrze a wygłuszenie wlicza się do litrażu? będę wygłuszał watoliną ok 2cm.
                    te +/- 5 litrow nawet nie uslyszysz ;]
                    w br może uszkodzić głośnik
                    a ja Ci pisze po raz kolejny ze nie. jak b-r jest dobrze nastrojony to glosnik ma MNIEJSZE wychylenie wiec mniej sie "niszczy" niz w obudowie zamknietej. dopiero ponizej dzialania tunelu zaczyna mocniej latac...

Skomentuj

dopiero ponizej dzialania tunelu zaczyna mocniej latac..
                      Właśnie o to mi chodziło, w niektórych rodzajach muzyki jest dużo subtonowych dźwięków poniżej 30hz, na które była by nastrojona ta obudowa. Również przy używaniu płyt testowych, trzeba uważać przy odtwarzaniu najniższych częstotliwości, których nie słychać w samochodzie i może to sprowokować do podkręcania głośności. Jeżeli we wzmacniaczu jest filtr subniskotonowy to należało by go włączyć, powiedzmy dla 25hz

Skomentuj

Wymiary skrzynki B-R będą następujące:
                        H=32cm
                        W=75cm
                        D1=33cm
                        D2=23cm
                        Łączna wartość = 49,48L :mrgreen:
                        (to są wym. brutto).

[ Dodano: 2008-10-05, 12:48 ]
                        file:///C:/Documents%20and%20Settings/athlon/Moje%20dokumenty/Moje%20obrazy/sub.jpg

[ Dodano: 2008-10-05, 20:14 ]
                        Jeszcze bez głośnika :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X