Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projektowanie dobrego systemu car audio do audi a4 b5.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projektowanie dobrego systemu car audio do audi a4 b5.

Witam,

Niedawno kupiłem audi a4 b5 i mam zamiar zrobic se w nim w miare dobry system audio i pisze tu narazie zabyscie mi doradzili co i jak bedzie najlepsze...
    Zacznijmy od poczatku jako jednoste sterujaca wybralem alpine cda-9886r lub cda-9887r(zalezy od ceny). Nastepnym krokiem jest wygluszenie przednich drzwi i zamontowanie odseparowanego systemy 2 droznego, i tu pojawia sie problem bo mam dylemat czy wstawic se glosniki takiej srednicy jak seria czyli 13cm czy troche pozezbic i zsadzic juz 16 lub 16,5 ( czekam na wasze propozycje co do wymiaru i firmy głosników jakie mozecie mi polecic do 500-600zl za komplet).
    Kolejnym krokiem ma być wymiana tylnich glosnikow na polce ktore o ile dobrze spojzalem maja seryjnie srednice 13cm i tam planuje wsadzic takie same tylko nie wiem czy same midbasy czy moze jakies 2-3 drozne (tak za 300zl). System przedni i tylni bede zasilal jakims pieczykiem 4 kanalowym ( jakims do 500-700zl ).
    Teraz to co tygryski lubia najbardziej czyli zabudowa bagaznika bo chcialbym wsadzic jakas skrzyneczke o budowie BR lub PB pewnie firmy JBL tylko nie wiem czy z pojedynczym glosnikiem 12 cali czy dwoma ( ktore mi sporo osob odradza). Skrzynka alezy czy podwujna czy pojedyncza bedzie zasilania wzmacniaczem na ktorego moge przeznaczyc 800-1500zl no i do tego chyba jakis kondensatorez z 1F by sie przydal. Do tego milo by bylo jak byscie mi doradzili przekroje przewodow do tego systemu CA.
    Czekam na wasze propozycje co mozecie mi doradzic za glosniki i wzmacniacze bo wypadlem troche z obiegu i nie wiem co teraz ladnie gra, bo w sumie z tego co sie orientuje to radia dobre robi alpina i clarion, glosniki JBL, PB, Hertz, Helix moze jestem w bledzie wiec dlatego tu pisze i prosze was o rady

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc

1. zrezygnowac z tylu
    2. masz wtedy ok 1kzl na przod
    3. tylko 16,5 cm moje propozycje to dls r6a, dego po650, z tanszych to moze rainbow slx 256 deluxe.
    4. wzmak np helix h400 mozna kupic za 700zl, ewentualnie hxa 40x jest teraz na allegro za500 zl

5. nie wiem jakies muzyki sluchasz ale mnie jbl z np gt12 w ogole nie pasuje :/ porazka przereklamowana :/

Skomentuj

No tez tak mysle za 16 z przodu to najlepsze wyjscie tylko nie wiem czy poradze sobie z zalozeniem ich bo pewnie trzeba bedzie sie bawic w dystance i jakies inne pierdoly... Wolalnym cos sobie wsadzic z tylu w polke za seryjne glosniki ltore tam siedza zawsze bylo by siecej srednich i wysokich tonow w srodku... To jakiego suba bys polecil skoro JBL jest kiepski a ja cale zycie uwazalem ze jest ok, znajomy ma tego z pleki z przodu podswietlanego na bialo pod piecem lanzara i gra ladnie... Ja slucha glownie podbasowanych kowalko z miekkim soczystym basikiem, mozna powiedziec ze kocham niskie tony ale troche srednich i wysokich nie moze zabraknac

Skomentuj

wpisz w google : PolskiCarAudioFAQ01beta
        sciagnij i przeczytaj

Skomentuj

albo kliknij tu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5722 :)

Skomentuj

Takie podstawowe rzeczy to ja juz czytalem i wiem, teraz potrzebuje zaprojektowac caly system i licze na wasza pomoc w polecenie jakis firm i modeli glosnikow itd...

Skomentuj

Zamieszczone przez reikeb
              Kolejnym krokiem ma być wymiana tylnich glosnikow na polce
              Wolalnym cos sobie wsadzic z tylu w polke za seryjne glosniki ltore tam siedza zawsze bylo by siecej srednich i wysokich tonow w srodku...
              czy w pokoju 10m2 wstawiasz cale kino domowe dookola pokoju zeby w srodku "nie zabraklo srednich i wysokich tonow"? nie - poprostu mozna miec stereo ktore ewentualnie troche glosniej bedziesz sluchal a i tak bedzie to dobrze slychac.
              w samochodzie masz mniejsza przestrzen wiec po co ci z tylu glosniki?

chcialbym wsadzic jakas skrzyneczke o budowie BR lub PB pewnie firmy JBL tylko nie wiem czy z pojedynczym glosnikiem 12 cali czy dwoma ( ktore mi sporo osob odradza).
              firme JBL jak najbardziej odradzam. dobrze u nich brzmia tylko wysokie modele ktore juz swoje kosztuja. biorac pod uwage stosunek jakosci do ceny jest to chyba jedna z mniej oplacalnych marek - to tylko kwestia reklamy :P
              2x12" tez moznaby odradzic ale to juz kwestia budzetu i gustu.
              jedna sztuka 12" glosnika za np 500zl wystarczy az nadto :P

glosniki JBL, PB, Hertz, Helix moze jestem w bledzie wiec dlatego tu pisze i prosze was o rady
              tymi firmami bys sie mogl zainteresowac jakbys mial mniej kasy. a ze masz dosc duzy budzet to zapomnij o nich :P

Zamieszczone przez michone
              tylko 16,5 cm moje propozycje to dls r6a, dego po650
              do tego mozna dozucic jeszcze morele, focale i to co bym sam kupil - peerlessy definition 6

wzmak np helix h400 mozna kupic za 700zl, ewentualnie hxa 40x jest teraz na allegro za500 zl
              jak to ktos ladnie ujal wczesniej - kazdy z nas doradzi ci to co sam chcialby miec u siebie. tak wiec ciezko bedzie z doradzeniem konkretnych modeli

znajomy ma tego z pleki z przodu podswietlanego na bialo pod piecem lanzara i gra ladnie...
              w takim razie widac jak malo wymagajacy jestes i jak malo slyszales. w zasadzie cokolwiek nie doradzimy bedzie OK
              Ja slucha glownie podbasowanych kowalko z miekkim soczystym basikiem, mozna powiedziec ze kocham niskie tony
              czyli moznaby szukac tez w "pompkach"
              polecilbym intertechnik MDS12 lub mivoc XAW310 ale pewnie beda problemy z ich zakupem
              moze beyma power 12?

daj wiecej szczegolow bo narazie to brak konkretow.
              czego dokladnie sluchasz? co miales wczesniej? jakie brzmienie preferujesz? co ci sie podoba a co nie...
              itp itd

Skomentuj

Reikeb jezeli chodzi o dystanse to nie martw sie bo nie jest to zaden problem w internecie mozesz kupic gotowe . Wystarczy zdemontowac stare zamontowac n0we i przykrecic do nich glosniki mozna tez podlozyc uszczelke do okien pod dystansi glosnik . Gorzej jest z polozeniem nowych kabli pod glosniki w drzwiach ale to juz zalezy od samochodu

Skomentuj

Zamieszczone przez lodowa
                  Wystarczy zdemontowac stare zamontowac n0we i przykrecic do nich glosniki
                  tak, ale gorzej bedzie jak tapicerka pod wieksze nie pasuje i trzeba zrobic calkowicie nowe panele :lol:

Skomentuj

Pawel S., po prostu ktoś tutaj chyba nigdy nie widział tapicerki od A4 B5

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
                      Pawel S., po prostu ktoś tutaj chyba nigdy nie widział tapicerki od A4 B5
                      a no nie - nawet sam nie kojaze ktory to dokladnie model

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        a no nie - nawet sam nie kojaze ktory to dokladnie model
                        Nie chodziło mi o Ciebie ale o lodowa i wzmiance o samych dystansach.

http://www.instalacjecaraudio.pl/sou...i_a4_1997.html
                        Tutaj jedna instalka Audi...
                        http://www.audiocomplex.com.pl/insta...l=a4_variant_2

http://moto.allegro.pl/item474867165...rna_skora.html
                        A tak seria wygląda. Nie jest to takie proste.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcy$
                          Nie chodziło mi o Ciebie ale o lodowa i wzmiance o samych dystansach.
                          wiem. ale tez sam niewiem ktory to dokladnie model (nie kojaze ktora generacja jak byla oznaczona).
                          skoro fabrycznie nie dali 16cm glosnikow to napewno bez przerobki tapicerki wieksze nie wejda...

czy wszystkie audi maja tak bardzo skopane drzwi pod wzgledem zabudowy audio? :???:
                          np w A3 trzeba zrobic cala wewnetrzna powloke od zera bo tam sa tylko 2-3 belki :???:

reikeb, jak widac bez paneli sie nie obejdzie

Skomentuj

No niestety, pierwsze A3 i A4 nie są fajne do współpracy.
                            Ale na przykład nowsze z mojego punktu widzenia (założenie z korzystania z kickpaneli, komór zamkniętych) to tapicerki są proste. Wycinasz dół, wrzucasz "kolumnę". Pozostaje jeszcze kwestia montażu tego do drzwi. Tego na fotkach się nie wybada.

Skomentuj

Znajomy z forum a4 wsadzil 165mm w przednie drzwi bez psucia boczka i weszlo...
                              Ja zastanawiam sie nad ktoryms modelem PB z wyzszej polki 165mm oczywiscie odseparowany. Do tego planuje tez chyba jakis glosnik wysykotonowy firmy JL-audio tylko tez jeszcze nie wiem ktory model moze cos mozecie poradzic. Do tego musze jakis piecyk wymyslec tylko nie wiem jakiej firmy jest godny polecenia.
                              Ja slucham roznej muzyki w sumie ale glownie podbasowanych kawalkow hip hop, techno, club ,dance gdzie sa ladne niskie tony i srednie oraz wysokie tez musza byc. Z glosnikow na polke tez juz zrezygnowalem bo to jednak nie jest dobbry pomysl, najwyzej zostanie posta pulka...

Skomentuj

Znajomy z forum a4 wsadzil 165mm w przednie drzwi bez psucia boczka i weszlo...
                                pewnie tak samo jak to robia w A3 - czyli montaz od spodu na stale gdzie spora czesc membrany jest zakryta

Ja zastanawiam sie nad ktoryms modelem PB z wyzszej polki 165mm oczywiscie odseparowany
                                niewiem czy PB z wyzszej polki ma cos dobrego ale raczej nie zastanawialbym sie nad ta marka z takim budzetem.
                                reikeb, zrozum ze marki popularne z powodu reklam w gazetach, forach czy niewiadomo dlaczego (JBL, magnat, pionier itp itd) wcale nie oznaczaja odrazu gwarancji dobrego brzmienia.
                                te firmy ktore my polecamy to firmy typowo zajmujace sie naglosnieniem ktore w zasadzie nie musza sie reklamowac :P

ja bym sie zainteresowal w/w dego, do tego jakis piecyk - ostatnio sporo sie wala xtecow po allegro a na suba jakiegos potworka dobrze pompujacego - w ekstremalnej opcji nawet sonica 12/15 :lol:

Skomentuj

Acha pomysle nad tymi piecykami To co mozesz mi polecic na system przedni jak nie PB??? Wydaje mi sie ze one sa w miare dobre jeszcze w sobote odslucham jak graja PB
                                  L-60C bo bede je kumplowi montowal to zobacze czy mi podoba sie dzwiek z nich... A jakis glosnik niskotonowy mozesz polecic, np czy firmy JL-a ładnie graja??? A jak tak to ktory model najlepiej wybrac...

Skomentuj

To co mozesz mi polecic na system przedni jak nie PB???
                                    to co kolega wyzej wymienil ;]
                                    dls r6a, dego po650
                                    lub jakies focale, morele itp itd
                                    L-60C bo bede je kumplowi montowal to zobacze czy mi podoba sie dzwiek z nich...
                                    przeciez to jest model troche wyzszy niz najtansze :|

np czy firmy JL-a ładnie graja???
                                    tak, ale szczerze mowiac te nizsze serie mnie nie przekonuja do wydania takiej kasy na nie a wyzsze sa juz za drogie.

widac ze nie jestes ani osluchany ani wiedzy za wielkiej nie masz. w takim razie trzeba bedzie tobie podsunac kazdy klocek w zasadzie...
                                    tylko teraz z pozostalymi kolegami musimy sie naradzic co wybrac :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      tylko teraz z pozostalymi kolegami musimy sie naradzic co wybrac :P
                                      Ja bym sobie kompletnie darował klepanie w klawiaturę dla takiego lenia... wiedza ZEROWA, a w ogóle nie chce jej przyjąć. Zamiast przeczytać wątki (na innym forum też założył wątek) to tylko jak ostatni.... tylko się pyta o gotowy zestaw. A takiego czegoś niema. Tylko ingnorant tak robi. Nie szanuję naszej pracy, czyli odpowiadania na pytania, tworzenie FAQ oraz całej historii tego i innych for... totalne lenistwo.
                                      Czy uważasz, że jesteś pierwszy, który chce sobie zrobić car audio? czy jako pierwszy wrzucasz sprzęt do Audi A4 B5? Jako pierwszy szukasz szpanowania basssssssssssssem?
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

Marcys masz racje nie widzialem tych drzwi . Sadzac po tych fotkach z linkow najlepiej bylo by uzyc zywicy i wymodelowa troche boczek.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X