Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nietypowy subwoofer! Mały rozmiar, duża moc...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nietypowy subwoofer! Mały rozmiar, duża moc...

Witam!

Mam nietypowy temat a mianowicie:

Co sądzicie o małych subwooferach?
    Problem się narodził kiedy zmieniłem samochód na Renault Kangoo (2008r)
    Gdzie przestrzeń w samochodzie (kabinie) jest bardzo niewielka!!! Jedyne miejsce do umieszczenie subwoofera to "pod siedzeniem".
    Zawsze miałem nietypowe podejście do niektórych rzeczy i jest tym razem tak samo. Chcę uzyskać mocny, głęboki, czysty bass z głośnika 10cm - czy jest to możliwe?

Aktualnie zainstalowałem 2 głośniki w desce rozdzielczej w fabrycznych otworach 10cm 2 drożne ale chodzi mi najbardziej o subwoofer. Pod siedzenie zmieścił się jakiś stary subwoofer Samsung o malutkich rozmiarach z głośnikiem w środku 10cm o mocy 12watt także firmy Samsung. Zasilane jest to najprostszym radiem sony CDX GT 23 oraz wzmacniaczem kenwood Kac - ???? dodatkowo wejściem frontalnym aux odtwarzaczem iRiver - i bass jest przyzwoity Zdziwiło mnie to i chciałem zapytać jaki głośnik można użyć do tego celu aby polepszyć jakość basu chodzi mi głównie o 10cm średnice :) Ewentualnie mógłbym rozwiercić otwór do średnicy 13cm. Są wogóle takie głośniki niskotonowe o tak małej wielkości?

Zamieszczone przez snakegt
    Chcę uzyskać mocny, głęboki, czysty bass z głośnika 10cm - czy jest to możliwe?
    Takie rzeczy to tylko w ezre...
    Są wogóle takie głośniki niskotonowe o tak małej wielkości?
    Nie.

Skomentuj

Chyba najmniej głośniki określane jako basowe to Focal 5WS/13WS. Ciężko o informacje na temat ich możliwości.

http://www.carreview.com/cat/car-aud...5_1808crx.aspx

A potem to chyba już 165mm, np Hertz HS165, Carpower Predator 6-4 (czy jakoś tak).

Do tego wszystkiego to już wzmacniacz też potrzebny.
      Można kombinować z obudową... BP, BR?

Skomentuj

:shock:
        takich wymagan to jeszcze nie widzialem :lol:
        szczerze watpie zeby to bylo wogole osiagalne :???: fizyki nie da sie przeskoczyc :P

Są wogóle takie głośniki niskotonowe o tak małej wielkości?
        TAK, sa.
        mivoc XAW (oj i nie pamietam numerka :roll: )
        peerless SLS (tez cos malego tam mieli)
        no i w/w wieksze glosniki.
        ale z 10cm poteznego basu bym sie nie spodziewal :|

Renault Kangoo (2008r)
        czy to jest VAN ze nie mozesz nic z tylu wpakowac?
        jak mozesz to daj fotki - moze cos innego tam sie wcisnie

Skomentuj

czy to jest VAN ze nie mozesz nic z tylu wpakowac?
          Kabina jest sztywno przedzielona od paki. Z tyłu mam tubę Blaupunkta GTt 1200 MK II 650W ale bas nie przechodzi do przodu (kabiny) słychać że coś tam stuka więc dodatkowo włożyłem ten piecyk mały pod siedzenie pasażera Samsunga co ma głośnik 10cm :) i znaczna poprawa. Kumple byli w szoku że tak mały głośnik tak gra :) Więc chciałem zapytać czy jak bym go zamienił na jakiś inny lepszej firmy czy była by poprawa :)

Skomentuj

z tego " suba " blaupunkta to niewiele wyciągniesz - ten typ tak ma

a nie możesz dać głośnika pod nogi pasażera ?

Skomentuj

a nie lepiej po prostu jakieś 16 w drzwi ?

Skomentuj

Możesz pomyśleć o płaskiej obudowie 11l z głośnikiem pioneera TS-SW841D http://www.pioneer.pl/pl/products/25...41D/index.html według producenta pracuje od 30 hz, z tym, że będziesz musiał dać mocny piec bo ma małą skuteczność.

Skomentuj

z tego " suba " blaupunkta to niewiele wyciągniesz - ten typ tak ma
                  no myślę że nadaję się na śmietnik :(

a nie możesz dać głośnika pod nogi pasażera ?
                  no raczej ciężko by było komuś jechać na miejscu pasażera z tubą pod nogami :mrgreen:

A mój "finałowy" projekt to wyrzucić tubę Blaupunkta z tej paki. Głośniki z podszybia zamienić na separowane 10cm + tweekery jakieś firmowe, radio + iRiver + wzacniacz Kenwooda zostaję :) Kwestię niskich tonów chciałem rozwiązać tak:

- zrobić na nowo skrzynię taką która optymalnie wejdzie pod siedzenie i wstawić tam głośnik "basowy" jak najmniejszy - myślałem nawet o głośnikach niskotonowych typowo domowych ale 4ohm :?: 10cm,13cm może by się udało 16cm włożyć

- w/w skrzynię zdublować :lol: i taką samą dać pod siedzenie kierowcy :roll: razem były by dwie :idea:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    snakegt napisał/a

takich wymagan to jeszcze nie widzialem
                    szczerze watpie zeby to bylo wogole osiagalne fizyki nie da sie przeskoczyc
                    No nie do końca moge sie zgodzić zwłaszcza z ostatnią częścią tej wypowiedzi. Bo na dobrą sprawe z głosnika o średnicy 10 cm dało by sie wyciągnąć zejście liniowo do 20hz, pytanie tylko z jaką efektywnością?

Wracając do tematu to ja proponuje pod każdy fotel wcisnąć po tesli Arn150, ta spokojnie rozgości się w 8 litrach więc nie powinno być problemu z wciśnięciem jej pod fotel. Da to o wiele wiele lepszy bas niż jakaś pierdziawa samsunga.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                      Bo na dobrą sprawe z głosnika o średnicy 10 cm dało by sie wyciągnąć zejście liniowo do 20hz, pytanie tylko z jaką efektywnością?
                      tylko że to takie dość teoretyczne rozważania, a my mówimy o czymś co można zaadaptować do rzeczywistego świata :)
                      Nikt nie produkuje 10cm subwooferów bo to bez sensu po prostu - taki głośnik nie ma zastosowania.

Zamieszczone przez KAPRINT
                      Możesz pomyśleć o płaskiej obudowie 11l z głośnikiem pioneera TS-SW841D http://www.pioneer.pl/pl/...841D/index.html według producenta pracuje od 30 hz, z tym, że będziesz musiał dać mocny piec bo ma małą skuteczność.
                      5l więcej potrzbuje MDS08, który jest też sporo tańszy i ma normalny spl :P

Wracając do tematu to ja proponuje pod każdy fotel wcisnąć po tesli Arn150, ta spokojnie rozgości się w 8 litrach więc nie powinno być problemu z wciśnięciem jej pod fotel. Da to o wiele wiele lepszy bas niż jakaś pierdziawa samsunga.
                      wszystko lepiej od tego samsunga zagra , a arn150 fajnie się w wozie w bp sprawdza :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Takero
                        tylko że to takie dość teoretyczne rozważania, a my mówimy o czymś co można zaadaptować do rzeczywistego świata
                        Ale kolega sugerował iż jest to fizycznie nie możliwe, ja tylko sprostowałem że jest, aczkolwiek jak mówisz, taki głośnik raczej nie ma racji bytu.

W bp może być problem ze wciśnięciem pod fotel, co by nie mówić pake br można bardziej spłaszczyć. Chodź faktycznie, arn fajnie gra w małym b-p, lepiej niż tandetne 8' czy nawet 10'.

Skomentuj

lepszy mały głośnik w małej, acz optymalnej dla niego budzie, niż większy w za małej.
                          Pytanie jest tylko takie - ile realnie miejsca pod fotelami tam jest ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            lepszy mały głośnik w małej, acz optymalnej dla niego budzie, niż większy w za małej
                            Zalezy od zalozen. Wiekszy w malej bedzie mial wiekszy maxSPL kosztem zejscia a maly w duzej (jak na swoj rozmiar) bedzie mial odpowiednie zejscie ale kosztem maxSPL.

Jesli zastosowac odpowiedni wiekszy glosnik w OZ tak aby unikanc podbic i podbarwien to nie powinno byc zle. Kick bedzie a co wymagac od takiej apliakcji,

Skomentuj

jaka tuba pod nogami ?

normalny sub w dobranej skrzyni a nie jakis badziew w róże !!

są przecież takie projekty

Skomentuj

snakegt, napisz nam, jakiej wielkości skrzynkę mógłbyś upakować pod siedzenie. Będzie wtedy można dobrać optymalny głośnik do zaaplikowania.

Skomentuj

http://www.mivoc.com/mivoc/details-e...ikel=WAL%20416

Dwa w dobrze dobranej obudowie bandpass wystarczą do samochodu, tylko niestety mocny wzmacniacz wymagany bo to 16ohm głośniki. I taki band pass na dwa głośniki to ok 15 - 18litrów zewnętrznie.

czekam na nie już dość długo, może dojdą wreszcie to napisze coś więcej :roll:

Skomentuj

Dzięki za pomoc :)

Postaram się do wieczora zamieścić wymiary tej "skrzyni" co mam aktualnie oraz jakąś jej fotkę :) I dokładną nazwę wzmacniacza.

Pozdrawiam...

Skomentuj

Ale kolega sugerował iż jest to fizycznie nie możliwe, ja tylko sprostowałem że jest, aczkolwiek jak mówisz, taki głośnik raczej nie ma racji bytu.
                                      mocny, głęboki, czysty bass z głośnika 10cm
                                      z 10cm bas uzyskasz i moze nawet niski. ale za cholere to nie bedzie potezny czy nawet mocny bas :]

Skomentuj

A więc tak :)
                                        Skrzynka basowa którą z ledwością zmieściłem pod siedzeniem ma wymiary:
                                        Wys.27cm Szer.16,5 Dł.(głęb) 23,5 miejsca jest więcej ale nie wejdzie. Musiałbym odkręcić fotel i wsadzić na "stałe".

Wzmacniacz to Kenwood KAC - 721 2 kanały :)

A tutaj fotka "sprzętu" :lol:

Głośnik na zdjęciu ma 10cm średnicy i 12W firmy Samsung jak cała "konstrukcja" :)

Doradźcie mi czy gdybym zrobił nową skrzynkę o takich wymiarach jaki głośnik by pasował do niej który by przyzwoicie grał jako subwoofer :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X