Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przebudowa audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przebudowa audio

Witam Panów po 2 latach :)

Kiedyś doradziliście mi co do suba no i nie powiem. zadowolony jestem do tej pory w sumie.
    No ale czas leci i by coś można było poprawić. Tak więc obecnie to co gra to:
    Pioneer DEH-2000R - radyjko, stare ale dobre :)
    Magnat Stratos 132 - albo jakoś tak, drzwi, bez wytłumienia ;/
    axx1010 - subek pod CP HPB 602.

Myślę coś poważniej podziałać ( no ale nie aż tak powaznie :) )i cos zainwestować w audio.

a więc myśle o czymś takim:
    Radyjko:
    ALPINE CDA-7894RB albo Alpine CDA 9812 RB - lub coś podobnego z korekcja czasową itp. tutaj raczej nie oczekuje porad, no chyba że ktoś naprawde sadzi ze można w tej samej cenie (używki) wyrwać coś lepszego.
    Przód:
    zestaw odseparowany (+ wygłuszenie drzwi) oczywiście i wybór między
    HELIX DB 62.1 a Hertz DSK 165
    Wyszło po poczytaniu różnych źródeł. A może coś lepszego do 300zł?

Tył:
    narazie niestety bez zmian - brak funduszy ;/

I tutaj właśnie zaczynaj się pytania:
    1. Radyjko dobry wybór myśle?
    2. Który zestaw na przód, wiem że temat poruszany i ciągle bez konkretnego lidera. Ale nie każde radio gra tak samo i może z alpinką w w parze lepiej wypada któryś z tych zestawów?
    3. Czy ten subek nie będzie mi psuł przyjemności ze słuchania muzyki? co by nie było sprzęt dość niskiej klasy
    4. Pod przód trzeba by wrzucić jakiś wzmak... jaki? Kasy nie wiem do końca ile na to zostanie... pod samym radiem tez troche nie za bardzo. Jak duża różnica bedzie pod samym radiem a jaka jesli dorzuce wzmaka? Wyjade sie że spora no ale to jest najwiekszy chyba problem na chwile obecna choć wczesniej czy później i tak jakiś piecyk tam wyląduje...

Połączenie tego:
    Zamieszczone przez grygi13
    Alpine CDA 9812 RB
    i tego:
    Hertz DSK 165
    Da kaszanę na wysokich tonach.
    Nie dość, że DT16 "skwierczy", to jeszcze 981x wyostrzają górę(piszę na podstawie własnych odsłuchów)

Szukaj 7894 i do tego coś lepszego w używce z zestawów odseparowanych.

Skomentuj

zakupiony ALPINE CDA-7894RB

skłaniam sie ku HELIX DB 62.1 bo po zakupie radia zostaje tylko około 500zł za co kupie ten zestaw a na wzmaka już i tak trzeba bedzie dozbierać pewno ;/

Skomentuj

Niecałe 500zł kosztuje bodajże zestaw ProA Simplex, a jego też da radę napędzić z samego radia przez jakiś czas, a zagrają na pewno lepiej od przereklamowanych helixów DB

Skomentuj

:roll: 260zł a 490 to spora różnica...
          ale jesli bym wiedział że na 100% warto w to zainwestować to nawet bym sie może i pokusił, tylko wtedy wzmak to w tym roku chyba nie zagrał by bo nie tylko na to wydatki mam...

a więc pytanie, czy nie pożałuje wydania ostatniej złotówki na takie cudo?
          http://www.vangelion.com.pl/zestaw-d...tis-p-146.html

Skomentuj

Nie słyszałem simplexów(tu pewnie marcys będzie mógł pomóc), ale jest wiele pozytywnych opinii na ich temat. Znalazłem też informację, że simplexy mają wiele wspólnego z helixami h236, a te bardzo łatwo napędzić, a przy tym potrafią bardzo przyjemnie zagrać.
            Nie porównywałbym helixów DB i simplexów.
            Moim zdaniem jeśli masz możliwość kupna to je bierz.

Skomentuj

Simplex 160 tak, ale 19 już nie... wolałbym 25. Przy dobrym zestrojeniu byłby to bardzo fajny zestawi a żeby iść wyżej to naprawdę trzeb aby sporo kasy dodać.
              Tak jak cursor napisał, łatwo napędzić, nisko schodzą. Simplex 25 mają bardzo fajną najwyższą górę i nadają się do 2waya.

Helixy Blue 62 nie są takie złe. Znajomy zamontował takie w biampie na radioodtwarzaczu Kenwood. Zrobił mody w zwrotce i gra to bardzo przyzwoicie.

Skomentuj

wszystko fajnie, tylko nie dam rady już wyjść ponad 500zł niestety a za 25 trzeba dać 90zł więcej jeszcze a i zwrotnic już tez nie ma i trzeb dokładać kolejna kase i robi sie prawie 700zł ;/ Różnica miedzy 19 a 25 jest aż tak duża?

Skomentuj

Nie słuchałem 19, ale 19mm to małe kopulki, które raczej do 3waya na górę się wsadza.
                  W tej zabawie tak jest, że zawsze można dołożyć. Do tego się musisz przyzwyczaić:)

http://www.allegro.pl/item738568527_...z_obudowy.html

Tutaj masz 25 bez obudowy. Zawsze taniej:)
                  Do tego jakiś kondzio żeby tweeter ochronić i można jeździć.

Skomentuj

też to przed chwilką znalazłem, coś można wyrzeźbić z mdf w sumie...
                    a jakie zwrotnice do tego? bo do znawców to nie należe, i trzeba bedzie kolejna kase wsadzić ;/ byle nie za dużo...

a ze dołożyć trzeba to już sie przekonałem, z 260 zł dobiłem do 490 ale to już naprawde szczyty na chwile obecną :)

Skomentuj

Popatrz w instrukcje Alpine 9812. Można podłączyć woofery pod jedną parę a tweetery pod drugą parę końcówek mocy. Radio to ma na pokładzie aktywną zwrotnicę z korekcją czasową. Ona posłuży do pocięcia pasma. Żadna to rewelacja ale wystarczy.

Skomentuj

jak wcześniej pisałem trafiła sie okazja i w drodze jest ALPINE CDA-7894RB.
                        ma on korekcje czasowa ale zwrotnicy już chyba nie ;/

Skomentuj

jak wcześniej pisałem trafiła sie okazja i w drodze jest ALPINE CDA-7894RB.
                          ma on korekcje czasowa ale zwrotnicy już chyba nie ;/
                          Ma ona takie same możliwości jak 9812. Jak dobrze pamiętam nie ma odcięcia od góry dla woofera, ale prosty system aktywny można zrobić.

Skomentuj

Sorry na pośpiechu przeczytałem. Odpowiedź już jednak dostałeś:)

Skomentuj

znalazłem instrukcje, i wyczytałem takie coś:
                              [code]
                              Adjusting the built-in Crossover
                              The High and Low Pass Filters on this unit can be
                              adjusted to suit your personal taste.

1. HPF (Setting the High Pass Filter):
                              FLAT (OFF) ←→ 80Hz ←→ 120Hz ←→ 160Hz
                              Outputs all frequencies higher than that selected
                              according to your preference.
                              2. LPF (Setting the Low Pass Filter):
                              Outputs all frequencies lower than that selected
                              (Only available when using the subwoofer output from
                              this unit.)[/code]

więc jest ok :) Jeszcze jakiś człowiek o dobrym sercu może mi powiedziec jakie wartości najlepiej ustawić to bede zadowolony jeszcze bardziej.

i dzieki za dotychczasową pomoc :)

Skomentuj

Nie nie nie. Z tego fragmentu wynika, że tego nie da się zrobić. Potrzebujesz zwrotnicy, która może pociąć tweeter na około 3000hz.

Skomentuj

znalazłem instrukcje, i wyczytałem takie coś:
                                  [code]
                                  Adjusting the built-in Crossover
                                  The High and Low Pass Filters on this unit can be
                                  adjusted to suit your personal taste.

1. HPF (Setting the High Pass Filter):
                                  Outputs all frequencies higher than that selected
                                  2. LPF (Setting the Low Pass Filter):
                                  Outputs all frequencies lower than that selected
                                  (Only available when using the subwoofer output from
                                  this unit.)[/code]

więc jest ok :) Jeszcze jakiś człowiek o dobrym sercu może mi powiedziec jakie wartości najlepiej ustawić to bede zadowolony jeszcze bardziej.

i dzieki za dotychczasową pomoc :)
                                  taka filtracja to jak chcesz mieć suba + odciążony od niskich częstotliwości zestaw przedni.

Skomentuj

i stała sie ciemność

instrukcja_do _tego_alpine

czyli bede musiał inwestować dalej?
                                    na allegro oczywiście parametrów nie podają zazwyczaj, trzeb będzie buszować po sklepach.
                                    okrutna ta zabawa ;/

Skomentuj

Zamontuj do 25 kondensator 4,7uF i będzie ok.
                                      Wszystkie zakłady należące do grupy proa pchają taki kondensator do wszystkich tweeterów jakie oferują. Nawet do ss2904 i ss 7000 tego pierścieniowego. Taki sam kond (tylko odpowiednio "wypasiony") siedzi w tych głośnikach AMJ (Anny Marii Jopek).
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                        Zamontuj do 25 kondensator 4,7uF i będzie ok.
                                        niech lepiej w tę zwrotę zainwestuje...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X