Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak instalacja audio do Matiza VAN?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak instalacja audio do Matiza VAN?

Witam.

Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem służbowego autka marki DAEWOO Matiz wersja VAN (kratka za fotelami i cały bagażnik pusty). Jako, że pracuję sobie w radiu, to dosyć często przydałby się "normalny" odsłuch. Bywało już tak, że przy naprawach i testach na obiektach nadawczych nie byłem pewien, czy retransmisja działa dobrze, czy antena jest w dobrym miejscu zamocowana bo jakość dźwięku ze standardowej instalacji jest co najmniej kiepska. Pomijam fakt, że chciałbym słuchać ogólnie na lepszym sprzęcie.
    Jest to samochód służbowy, trochę leciwy już więc najlepiej nie robić zbyt wielkich przeróbek, żebym w razie czego mógł to wymontować i gdzieś indziej wykorzystać.
    Zależy mi głównie na jakości - niepotrzebne mi moce rzędu kW. Ma ładnie nisko zejść (nie ekstremalnie nisko ale jednak żeby coś tam trochę było czuć). Na razie nie rzucam przedziału cenowego - ale za dużo nie mam zamiaru wydawać (jak będę miał swoje 4 kółka to wtedy można pomyśleć).
    Czy same radio i dobre głośniki coś dają? czy może mały wzmacniacz 4 kanałowy, chociażby zrobiony na TDA teraz nie pamiętam ale ten co w klasie H pracuje? Czy małe subwooferki pod siedzeniami się sprawują? Kolega w sklepie zachwalał mi rezonator 50W który do podłogi się przytwierdza i niby daje czadu ale nie wiem czy w coś takiego iść? Teoretycznie cały bagażnik jest pusty, ale w praktyce czasem trzeba przewieźć nadajnik/zasilacz i trochę innego sprzętu wiec nie ma co szaleć z tyłem.

Rozpisałem się ale chyba dokładniej na razie nie umiem napisać:)

djsmol, na poczatek daj zdjecia lub opis fabrycznej instalacji tego samochodu
    wejda tam w drzwi 16cm glosniki?
    jak to sluzbowka to nie pakowalbym tam wzmacniacza
    tylko jakies dobre stare radio (przeciez z CD nie sluchasz) i do tego jakis zestaw odseparowany
    najtansze to tonsil speed 1700 lub helix dark blue

Skomentuj

djsmol << Ty sobie takie co chcesz zasponsorowac czy to firma bedzie Ci placila? Radio nie koniecznie stare przeciez jak bedzie zdawal bryke to zawsze mozna zdemontowac je Co do glosnikow to pod same radio polecam helixy Nie wiem jak jest z wytlumieniem drzwi zakladam ze cos to ma :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez virus1
        zakladam ze cos to ma :mrgreen:
        nie ma nic.

Odradzam budowanie czegokolwiek na tda1562q czy jak mu tam, to odnośnie:
        Zamieszczone przez djsmol
        czy może mały wzmacniacz 4 kanałowy, chociażby zrobiony na TDA teraz nie pamiętam ale ten co w klasie H pracuje?
        tym bardziej że koszt takiego, szczególnie 4 kanałowego wyniesie Cię więcej niż dużo lepszej i mocniejszej używki firmowej.

Czy same radio i dobre głośniki coś dają?
        zależy od oczekiwań, jest parę modeli głośników 16cm które pod radiem grają nawet i basem, ale podstawa to wytłumione drzwi - od tego musisz zacząć.

Czy małe subwooferki pod siedzeniami się sprawują? Kolega w sklepie zachwalał mi rezonator 50W który do podłogi się przytwierdza i niby daje czadu ale nie wiem czy w coś takiego iść? Teoretycznie cały bagażnik jest pusty, ale w praktyce czasem trzeba przewieźć nadajnik/zasilacz i trochę innego sprzętu wiec nie ma co szaleć z tyłem.
        po co się z badziewiami bawić skoro masz całą pakę dla siebie ? :)

Pytanie zasadnicze - ile chcesz na to wydać ?

Skomentuj

Wiec fabrycznie siedzią tam 10 cm gówienka które... no graniem to tego nie można nazwać:) Dostać się do tego cholernie ciężko bo dzisiaj próbowałem boczną tapicerkę zdjąć ale rączka do opuszczania szyb mnie blokuje - nie umiem jej zdemontować. Teoretycznie jest maskownica w kształcie łezki na tej tapicerce z boku, ale nie da się jej odkręcić tak łatwo, bo trzeba odgiąć ją i od wewnątrz krzyżakiem wejść:/ Mogę porobić zdjęcia jak będą potrzebne. Za wszystko będę płacił ja z własnej kieszeni dlatego nie chcę na razie za dużo wydawać - nie mam jeszcze ustalonej kwoty ile. Radio pewnie kupię nowe, bo tam jest stary kaseciak (niby 4 kanały i 35W na jeden no ale każdy wie:P) do którego poprzez kasetkę podpinam MP4.
          Ze względu na te 10cm pierdki to nie wiem, czy jest sens cokolwiek wkładać w te drzwi:( A sama skrzynka z tyłu bez czegoś z przodu nie jest dobra... nawet jakbym miał jakieś wysokotonówki z przodu na słupku. Stąd też właśnie mój dylemat jak to rozwiązać:/ Ostatecznie jakaś mała skrzynka do tyłu nie byłaby zła, tylko co z przodem??

Odnośnie ile wydać - co można mieć za 1000zł?? Załóżmy, że radio mam ale jakby jeszcze radio w tym tysiącu było, albo nieco więcej to by było coś:)

Skomentuj

A sama skrzynka z tyłu bez czegoś z przodu nie jest dobra... nawet jakbym miał jakieś wysokotonówki z przodu na słupku. Stąd też właśnie mój dylemat jak to rozwiązać:/
            takie rozwiązanie odpada...

Ostatecznie jakaś mała skrzynka do tyłu nie byłaby zła, tylko co z przodem??
            Dostać się do tego cholernie ciężko bo dzisiaj próbowałem boczną tapicerkę zdjąć ale rączka do opuszczania szyb mnie blokuje - nie umiem jej zdemontować. Teoretycznie jest maskownica w kształcie łezki na tej tapicerce z boku, ale nie da się jej odkręcić tak łatwo, bo trzeba odgiąć ją i od wewnątrz krzyżakiem wejść:/ Mogę porobić zdjęcia jak będą potrzebne.
            znajdź jakieś forum deu matiza , tam na pewno są dokładne rady. Jeśli mówisz o korbie do szyby to wystarczy za pomocą szmatki np zdjąć sprężynę w kształcie grzyba blokującą ową korbę.
            Żaden problem :)

Ogólnie koniecznie potrzebujesz czegoś w drzwi, 13 wejdą bez problemu na pewno , a i na pewno napędzisz je radiem , 16 zagrają lepiej dołem , ale ciężej będzie znaleźć takie które będzie można radiem napędzić.

Skomentuj

http://www.powe.pl/matiz.html

http://www.powe.com.pl/product_info....roducts_id=100

Skomentuj

rączka do opuszczania szyb mnie blokuje - nie umiem jej zdemontować.
                zapewne zawleczka - zobacz czy tam jakis drut nie wystaje od tylu

djsmol, kiedys koledze do sluzbowego transita zrobilem naglosnienie w postaci skrzynki podwieszonej na gorze i do tego sub na pace
                ty masz o tyle lepiej ze masz kratke z tylu. to moze by tak wpakowac wsyzstko w jedna skrzynke i podwiesic na tej kratce od tylu?
                latwe do demontazu jak i latwe w wykonaniu (nie trzeba grzebac w boczkach)

Skomentuj

Widzę tylko plastikowy pierścień i wydaje się, jakby miał gwint.

Możesz bliżej z tym podwieszanym systemem?? Jakieś fotki bo nie umiem sobie tego wyobrazić na razie?
                  w razie czego są dystanse do matiza... i potem nie wiem - HERTZ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    to moze by tak wpakowac wsyzstko w jedna skrzynke i podwiesic na tej kratce od tylu?
                    jest to jakieś rozwiązanie, choć powstawanie sceny za plecami troszkę mnie martwi, słuchanie muzyki tylko z głośników z tylnych drzwi czy z półki jakoś mnie nie kręci.

Widzę tylko plastikowy pierścień i wydaje się, jakby miał gwint.
                    tam jest tak samo jak w tico ;] Musi być tam ukryty drut w kształcie omegi. Łatwo go wyciągnąć szmatką.

Jakieś fotki bo nie umiem sobie tego wyobrazić na razie?
                    w razie czego są dystanse do matiza... i potem nie wiem - HERTZ?
                    za sobą, za kratką, pod dachem, powieszone skrzynki. Hertz ? Wolałbym inaczej tę kasę zainwestować :P

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      za sobą, za kratką, pod dachem, powieszone skrzynki
                      akurat pod dachem to bylo w transicie bo byl duzy
                      tutaj moznaby zorbic plaska skrzynke zeby wisiala za nami (toba )

Skomentuj

Hmmm. A to już nie lepiej będzie te pierścienie MDF i dać 16,5 do drzwi, wysokotonówki gdzieś na słupku a do bagażnika jakąś skrzynię? Bo pomysł z podwieszeniem i posiadaniem głośnika tuż za głową to chyba średnio mi się widzi:/

Skomentuj

Bo pomysł z podwieszeniem i posiadaniem głośnika tuż za głową to chyba średnio mi się widzi:/
                          napewno lepiej cos takiego zrobic jak samochod niedlugo bedzie zmieniany itp
                          ale jak wiesz ze jeszcze nim dlugo pojezdzisz to mozesz przebudowywac drzwi

Skomentuj

Z jednej strony to podwieszenie niby dobre - bo nawet jak będzie nowy samochód to też będzie z kratką :wink: Tylko jak bas będzie brzmiał, jak będzie grał z góry a nie z dołu?

TO może jeszcze ktoś doradzi jakiś zestaw 16,5cm który potrafi zejść jakoś z basem?

Skomentuj

Tylko jak bas będzie brzmiał, jak będzie grał z góry a nie z dołu?
                              słuchałeś muzyki z samochodu w którym głośniki są np tylko w półce z tylu ? Do mnie to nie przemawia.

Skomentuj

decyduję się na te pierścienie. ktoś zaproponuje przynajmniej jakąś firmę, to sobie model wybiorę, żebym nie kupił jakiejś tandety (dibeisi oczywiście od razu odpadają :wink: )

Skomentuj

glosniki?
                                  najtansze jakie sie oplaca to helix
                                  dosc dobre byly tez tonsile ale juz sie skonczyly
                                  idac w gore z budzetem masz wiekszy wybor.
                                  mi osobiscie bardzo sie podoba vifa A16WG + jakas dobra wysokotonowka (zalezy co sie trafi :P )

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    najtansze jakie sie oplaca to helix
                                    dosc dobre byly tez tonsile ale juz sie skonczyly
                                    a o teslach zapomniałeś ?

Skomentuj

a no fakt - ale to coaxiale :P
                                      odseparowane to nadaja sie jedynie pod radio

Skomentuj

Już prawie zakupiłem sobie trzeci samochód - fabię zresztą w której głośniki tesli bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły, szczególnie że są tanie , a i nawet pod radiem dość głośno grają. A jakościowo gorsze od helixów nie są , delikatnie mówiąc.
                                        Zaoszczędzoną kasę włożyłbym w MDSa 08 i wzmak do niego :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X