Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tweetery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tweetery

Witam , mam na imię Dawid i proszę o poradę w doborze tweeterów

Radio: CDA-9813
    Wzmaki: XM-5540F/4CH i XM-5520/2CH
    Sub: MDS08
    Przód: R6A

Drzwi wytłumione na panelach.

Miałem na przodzie mix tzn. wofery r6a + zwrotnica i tweetery z pb-es6c . Uszkodził mi się jeden z tweeterów no i teraz szukam czegoś w zamian.

Taki mam zamysł:
    Sub + XM-5520 w mostku i ciety z radia
    Przód XM-5540F 1 i 2 CH pod dls/y na LPF wzmacniacza , 3 i 4 CH pod tweetry na HPF wzmacniacza

Tweetery jakie mnie zainteresowały :
    -Seas H1396
    -Peerless NDT-53
    -Proa simplex 25
    -Sinsulive Neo 25 / neo 28
    -Helix HXS-1

Czy wymienione tweetery mogę podpiąć bezpośrednia na wzmacniacz jeśli ustawie go na HPF (nie wiem na ile jest ustawione to odcięcie w tym wzmacniaczu), czy może ciąć na radiu wszystko ? Nie chcę spalić niczego. Ndt-53 mają 8 Ohm ale wyczytałem że nie powinno to mieć większego wpływu na jakość .

Proszę o inne sugestie ?

Pozdr
    Dawid

Radio umożliwia zrobienie podziału aktywnego.
    U dołu radia masz przełącznik. Musisz go przestawić na opcję "3way" i zresetować radio(np. odłączyć zasilanie).
    Wtedy front robi za sygnał do tweeterów, a rear dla wooferów.

R6A szczerze mówiąc nie nadaje się do 2way, chyba, że nisko ciętego, a do tego to już trzeba drogiego tweetera.

Inna opcja to użycie jakiegoś 2-3" tang banda

Skomentuj

o ile podział na radiu jest jasny :mrgreen: , to zmartwiłeś mnie tym tang bandem w sensie że co ? Pod R6A żaden z tych tweeterów się nie nada ? Ni ciut ? Chyba nie są aż takie ble ?

Skomentuj

to ja do nisko ciętego dls-a zaproponuję tec sq3
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
          to ja do nisko ciętego dls-a zaproponuję tec sq3
          na początku myślałem że do 3-way ale on ma pasmo 300-15.000 Hz także zamiast tych tweeterów sugerujesz ? Ciekawe one są ? Rozumiem że miałeś z nimi do czynienia ?

Przepraszam ale jestem Noob-em :P

[ Dodano: 2009-12-30, 22:09 ]
          Przy okazji może ktoś mi objaśnić ustawienie EQ w Alpine CDA-9813 na foto opis

Skomentuj

smokatsu84, tak miałem, wg mnie jest rewelacyjny. A cena 329zł jeszcze nie odstrasza. Tego nie słuchałem samego na górze za to słuchałem microprecision 5.8 i powiem ci, że naprawdę to grało. To tego mógł byś sobie dokupić kiedyś jakiś tańszy lepszy tweeter np tego helixa który poradzi sobie spokojnie z górnym pasmem i wyciąć go wysoko.
            Jak połączysz swój woofer z którymś z tweeterów które wymieniłeś to będzie ci brakować środka. Wszystkie mają fs>1100hz więc trzeba je wysoko ciąć. Ty musisz mieć tweeter z niskim fs 600-700, nisko go wytniesz a on poradzi sobie ze średnimi tonami. Ale takie niestety już kosztują.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

smokatsu84, kolego a możesz określić swój budżet?
              no i chyba ten sinuslive nie bardzo pasuje do pozostałych wymienionych przez ciebie.

Skomentuj

no powinny być na samym końcu podczas wymieniania
                budżet hmm 300 ziko najlepiej uzywki, generalnie to chciałbym zachować równowagę miedzy klockami wiadomo

A co powiecie na Adrian Audio A25.g ?

[ Dodano: 2010-01-05, 09:47 ]
                Andrian audio poszły :neutral: zakupiłem seasy zobaczymy co z tego bedzie

pozdr

Skomentuj

smokatsu84, minął miesiąc i co z tego wyszło?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

już aktualizuje:

kupiłem jednak:
                    http://www.seas.no/index.php?option=...186&Itemid=182

i do tego drutuje zabezpieczenie :

Za tydzień będzie trochę wolnego to będę lutował i podpinał wszystko w aucie :mrgreen:
                    pozdr

Skomentuj

smokatsu84, no to czekam na twoje opinie.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ok mam już wszystko podpięte i wstępnie po pocięte :hyhy:

* Zwrotnica: Zrobiłem ją bez L-pad-a, troche babrania z lutowanie ale jest ok, działa :hyhy:

* Tweetery: miały być w słupkach lub w trójkątach ale niestety z braku czasu nie dałem rady i mam je zamontowane w deskę :/ ale po wstępnych odsłuchach (amatorskie ucho) zanim wszystko pochowałem nie odczułem wyraźnej różnicy kiedy tweeter patrzył na mnie albo jak był w desce i patrzył w górę

Nie mam praktycznie żadnego doświadczenia w odsłuchach , ale w stosunku do zestawu PB jest mega dobrze (mowa o tweeterach) te Seas-y naprawdę są delikatne i detaliczne (jak dla mnie) , niektóre utwory raczą mnie nowymi szczegółami (oczywiście na postoju)

Jeśli chodzi o samą zwrotnice z zestawu PB to to jest jakaś KPINA ! Polecam wszystkim zrobić najprostszą zwrotkę z poprawnym kondkiem i cewka . Bardzo się zdziwiłem w różnicy pracy tweetera z tego zestawu na mojej zwrotce w stosunku do ori zwrotki. Wydaje mi się że te wszystkie zwrotnice z z zestawów do 500-600 to są do D...y :wstyd:

* R6A dostały trochę więcej watów i konkretnie kąsają po nogawkach (ale chętnie przyjęłyby więcej)
                        * Mds-a wyciąłem na radiu (R6a również) i gra bomba, w stosunku do LPF na sony XM ewidentna poprawa na plus. Bas jest punktowy i wystarczający jak dla mnie.

To są moje odczucia (laik z małym doświadczeniem). Chętnie posłuchałbym opinii osób bardziej doświadczonych z czystej ciekawości czy nie mam upośledzonego słuchu :rotfl:

Pozdr

Skomentuj

Zamieszczone przez smokatsu84
                          po wstępnych odsłuchach (amatorskie ucho) zanim wszystko pochowałem nie odczułem wyraźnej różnicy kiedy tweeter patrzył na mnie albo jak był w desce i patrzył w górę
                          dzwiek sie odbija od szyby

Wydaje mi się że te wszystkie zwrotnice z z zestawów do 500-600 to są do D...y :wstyd:
                          nawet i w drozszych nie ma pozadnych zwrotnic :P

Skomentuj

dzwiek sie odbija od szyby
                            no tak myślę że się dzieje ale tak jak napisałem nie odczułem wyraźnej różnicy w zestawieniu Tweeter w szybę/tweeter na mnie

pozdr

Skomentuj

nie odczułem wyraźnej różnicy w zestawieniu Tweeter w szybę/tweeter na mnie
                              bo pewnie szyba jest pod takim katem ze idealnie odbija sie na ciebie

bardzo wygodne bo glosnika nie widac a dobrze gra

Skomentuj

a no chyba że tak heheh :mrgreen:
                                pozdr

Skomentuj

Czaruję...
                                X