Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RE ADUIO SR12 D2 membraną do środka?!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

RE ADUIO SR12 D2 membraną do środka?!

Witam

Posiadam głośnik RE AUDIO SR12-D2, obecnie jest w skrzyni zamkniętej dedykowanej, chciałbym go jednak zabudować w bagażniku tak aby był on magnesem poza skrzynią, szukałem artykułów na ten temat jednak nie moge nic znaleźć. Jak się tworzy taką kostrukjce jak to gra itp. Nie jest czasem tak, iż stosujemy tą samą skrzynie tylko róznica polega na tym że przy montażu głosnika w pozycji odwrotnej zmieniamy jego faze +/-??

Proszę o wszelkie porady!

Dziękuje i przepraszam jak jest coś źle w temacie to moje początki u was na forum.

sprawdź. Przykręć go odwrotnie do skrzyni odwróć fazę i będziesz wiedział.
    Podziel się też z nami spostrzeżeniami.
    Ja powiem szczerze nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Ale widziałem już kilka takich konstrukcji.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

konstrukcja ta sama jak przy normalnej skrzyni tylko musisz odliczyc pojemnosc głosnika! i nie zmienia sie fazy bynajmnie ja nigdy nie zmieniałem!

Skomentuj

Ja, jak robiłem takie eksperymenty, to jakoś fajniej mi grało

Skomentuj

emil a cos bliżej, jest jakiś wyznacznik?? http://essa.com.pl/gfx/static/files/...ifications.pdf welde tych danych chce zrobić zamkniętą. Z twojej wypowiedzi wynika że nie jest to taka sama skrzynia jak przy normalnie montowanym głosniku? Jak to gra? :cool:

Skomentuj

Różnica polega tylko na tym, że robiąc skrzynkę pod normalnie zamontowany głośnik musisz doliczyć objętość zajmowaną przez głośnik, a robiąc pod odwrotnie nie doliczasz tej objętości, ale uwzględniasz objętość zajmowaną przez przód membrany, musisz ją odjąc od obudowy, bo tyle dodatkowo zyskujesz.

Skomentuj

cursor, masz rację ale jak dobrze wyczytałem z parametrów to skrzynia ma mieć ok20l. Czyli doliczanie 2l i ich odejmowanie nie wiele da. Za mała różnica.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

czyl;i w zasadzie różnica polega na tym, że pomniejszamy skyrznie o objętość zajmowaną przez głośnik tak ??

słyszał ktoś takie konstrukcje?

Skomentuj

ja robie takie zabudowy w bagarzniku gra to tak samo jak membrana na zewnatrz tylko zajmuje wiecej miejsca i lepiej sie prezentuje w tym układzie jak zmniejszysz bude o 2l to nie bedziesz słyszał praktycznie zadnej róznicy!

Skomentuj

Patent ciekawy ale jak chcesz żeby głośnik wogule nie miał kontaktu ze światem można by zrobić band passa tylko ciężko to cholerstwo policzyć...

Skomentuj

Chciałem band passa ale się zniechęciłem a nikt nie chciał mi pomóc ;/

Skomentuj

Zamieszczone przez emil007
                        jak zmniejszysz bude o 2l to nie bedziesz słyszał praktycznie zadnej róznicy!
                        to tak ja mówiłem :razz:
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

"lklukasz"wiem ze mówiłes ja też tak mówie bo tak jest!:)

Skomentuj

cursor, masz rację ale jak dobrze wyczytałem z parametrów to skrzynia ma mieć ok20l. Czyli doliczanie 2l i ich odejmowanie nie wiele da. Za mała różnica.
                            10% pojemności to jest mała różnica?

Jak masz 150KM i stracisz 10% czyli zostanie 135 to będzie niewielka różnica?

Skomentuj

zmieni sie troszke strojenie skrzynie ale ja nigdy nie zaówarzyłem wielkiej róznicy!wydaje mi sie ze niema tutaj co porównywac z KM!niech "incognito89"sam troszke po eksperymentuje i sam zobaczy czy bedzie słyszalna roznica w 20l i 18,5l bo tyle bym przyja ze zajmuje ten sub!fakt jesli odejmuje sie duzo bo zdazało sie odjac juz 5i7l to faktycznie była róznica ale wydaje mi sie ze w tym przypadku nie bedzie słyszalnej róznicy szkoda ze nie mam tego suba na stanie bo nym jutro sprawdził:)

Skomentuj

Panowie a z innej beczki bardzo ważne pytanie. RE AUDIO legitymuje sie mocą 300 W RMSU w tej chwili był spięty pod 4 ohm z cp1502 dawał to około 450 W RMS-u tak przynajmniej zakładam. Ale może by go tak zapiąć w 2x2 zamiast w szereg? wtedy wzmak ma 2x250 W RMSU jak myślicie? dwie cewki po 250 czy może szereg okolice 450 W?

Nurtuje mnie to pytanie,

Pozdrawiam

Skomentuj

cewki szeregowo zeby miec 4R i podlaczyc do wzmaka w mostku. to jest rozsadne rozwiazanie.
                                  podlaczajac cewki oddzielnie pod oba kanaly nie masz nigdy pewnosci ze napiecie na ich zaciskach bedzie dokladnie takie samo.

Skomentuj

Radzę doczytać co to oznacza mostkowanie wzmacniacza i jak to się liczy. Ten głośnik ma 2x150w rms , czyli razem 300w w rms , podłączając go czy tak , czy tak zawsze uzyskasz taką samą moc ...inaczej głośność będzie identyczna .

PS: dla ułatwienia > 2x250w na 2 ohmach , to dokładnie 1x500w w mostku na 4 ohmach ..pomijam rozbieżności mocy poszczególnych egzemplarzy i posługuję się mocami z "pudełka"

Skomentuj

Ja wszystko rozumiem nie musze doczytać w tym temacie :) nie zrozumiałeś mnie. Chodziło mi bardziej o podejście teoretyczne czy np nie ma większych strat w mocy przy szeregu i czy nie lepiej zapiąć każdą cewke osobno.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                                        cewki szeregowo zeby miec 4R i podlaczyc do wzmaka w mostku. to jest rozsadne rozwiazanie.
                                        podlaczajac cewki oddzielnie pod oba kanaly nie masz nigdy pewnosci ze napiecie na ich zaciskach bedzie dokladnie takie samo.
                                        popieram.
                                        Szeregowo i pod zmostkowany wzmacniacz.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X