Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze głośnika do samochodu dla kolegi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze głośnika do samochodu dla kolegi

Witam, Panowie doradźcie mi głośnik do 300zł do samochodu, będzie to projekt do kolegi, który chce aby w jego wozie przewracało flakami. Żadnych konkretnych upodobań co do brzmienia. Ja myślałem nad 2 głośnikami stxa GDN 30-500-4-AP. Będzie to wystarczający sprzęt żeby kit poodchodził z karoserii?? Tuba będzie zasilana wzmacniaczem JBL`a ale konkretnego modelu nie znam, wiem tylko, że ma dużo mocy i powinien bez problemu napędzić tak wielkie przetworniki. Niestety nie udało mi się go przekonać do 20cm głośników ale dobrej klasy;/ ma to po prostu grzmieć tak, że cała wieś będzie słyszała , tak mi powiedział:P

Z góry dziękuje,
    Pozdrawiam Davemsr

Alphard Yakuza :P
    Ilość basu na plus :P
    Jakosci brak wiec nadaje się idealnie :P

Skomentuj

davemsr, dowiedz sie najpierw jaki to wzmacnaicz bo nie wiesz czy kupic AA czy AP (4 czy 2ohm)

Skomentuj

Od siebie mogę polecić stx AA x2,u mnie w domu co 2 sztuki wyrabiały pod wzmacniaczem 150 wat to strach,u sąsiada 30 m dalej szyby trzęsły się w garażu :grin:
        Zależy też jakiej muzy słucha czy szybszego bitu to w tedy skrzynia 48-50 litrów,a jak hh,przeciągnięty bas to skrzynia 60 litrów w tedy 36 hz gwarantowane,tak miałem w domu w samochodzie pewno jeszcze niżej zejdzie :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez rucin_
          Od siebie mogę polecić stx AA x2,u mnie w domu co 2 sztuki wyrabiały pod wzmacniaczem 150 wat to strach,u sąsiada 30 m dalej szyby trzęsły się w garażu
          mi jakos pod mocniejszym wzmakiem w pokoju sie nie trzesły a co dopiero 30m dalej :razz: tak jak kolega Alphard Yakuza albo buszmen jakis jakosci nic ale zejcie dobre chodz pradozerne!

Skomentuj

Najpierw to się dowiedz model wzmacniacz, bo takich co mają "bardzo mocny" wzmacniacz już widziałem nie raz, a później okazywało się, że wzmacniacz ma raptem 200W RMS w mostku.

Skomentuj

Emil007 byś był w szoku co to wyprawiało.A wzmacniacz był to panel sub produkcji irkowej :smile:
              A co by było jak bym dał im hmm po 400 wat prawdziwej mocy :?: Lepiej nie mówić
              I 2x stx AA zrobią więcej łomotu niż jeden alphard yakaza czy buszmen jakiś.

Skomentuj

Zamieszczone przez rucin_
                Emil007 byś był w szoku co to wyprawiało.A wzmacniacz był to panel sub produkcji irkowej :smile:
                A co by było jak bym dał im hmm po 400 wat prawdziwej mocy :?: Lepiej nie mówić
                I 2x stx AA zrobią więcej łomotu niż jeden alphard yakaza czy buszmen jakiś.
                hehehe Dawid a sprawdzałes to??? bo ja szczeze watpie skoro takie glupoty piszesz :lol: jakos do db grag nikt jeszcze stxa AA nie uzywał :grin: bynajmniej ja sie z Tym nie spotkałem na zadnych zawodach :wink:
                i jak najbardziej przyłaczam sie do wypowiedzi cursora bo My tutaj doradzimy a okaze sie ze wzmacniacz suba nie ruszy :razz:

Skomentuj

rucin_, STXy sa za szybkie zeby spore cisnienie wytworzyc
                  yakuzy nie mialem ale STX AA to nie konstrukcja do dbDragu
                  co nie zmienia faktu ze dobrze zagraja i ladnie plecki wymasuja

Skomentuj

2*STX AA? samobójca jeśli ma czym to zasilić... Jeśli ma być głośno i nic więcej to 2*AA + ten perszing i wszystko spięte w 1ohm http://www.allegro.pl/item1019568177...awa_sklep.html Tylko do tego kable maja być lepsze niż w spawarce, raczej altek i akk od silnika 1.4 tego nie obsłuży dla tego pamiętaj że głośniki i wzmacniacz to dopiero początek...

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66
                      2*STX AA? samobójca jeśli ma czym to zasilić... Jeśli ma być głośno i nic więcej to 2*AA + ten perszing i wszystko spięte w 1ohm http://www.allegro.pl/item1019568177...awa_sklep.html Tylko do tego kable maja być lepsze niż w spawarce, raczej altek i akk od silnika 1.4 tego nie obsłuży dla tego pamiętaj że głośniki i wzmacniacz to dopiero początek...
                      Hmm co jeden to lepszy :mrgreen: daje Tym AA krótki zywot jak ich nie spali to zabije je przestaerami sam posiadam takie dwa piece w bagarzniku wiec wiem co mówie :wink:

Skomentuj

perszing i wszystko spięte w 1ohm http://www.allegro.pl/ite...zawa_sklep.htm
                        Zamieszczone przez emil007
                        sam posiadam takie dwa piece w bagarzniku wiec wiem co mówie
                        i to cos dziala przy 1R?

Skomentuj

Pawel S., no właśnie dziwne bo podobno działa:
                          Moc RMS dla 1 Ohm:
                          1250W
                          i jeszcze to jest ciekawe:
                          Bezpiecznik:
                          35Ax4
                          może się okazać, że to wcale nie taki zły sprzęt jeśli chodzi o bas

a co do głośników to właśnie testuję stx 30ap i jestem cały pozytywnych wrażeń. Jak za tą cenę to bardzo polecam. Ale nie 2szt. Jeden u mnie w aucie robi młóckę.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie dzięki za odpowiedzi:d co do wzmacniacza to jutro będę wiedział dokładny model więc napisze. Ten alphard wygląda dobrze i pewnie mu się spodoba :P co do przetwornika to ma być głośny i robić łomot, może coś innego zamiast tego alpharda albo stxow??

Skomentuj

Pawel S
                              Zamieszczone przez Pawel S.
                              perszing i wszystko spięte w 1ohm http://www.allegro.pl/ite...zawa_sklep.htm
                              Zamieszczone przez emil007
                              sam posiadam takie dwa piece w bagarzniku wiec wiem co mówie
                              i to cos dziala przy 1R?
                              Powiem tak robiłem testy pod 1R na takich subach 2x PIONEER TS-W308D4 2xLANZAR MAX 12 tutaj w 2ohm 2xMAC AUDIO SX 12 w 2ohm 2xRE AUDIO RE-12D4 1ohm 2xPW 1503 AX YAKUZA 15" 1xCarPower SONIC 15"1ohm a obecnie kazdy piec zasila mi w 2ohm jednego suba buszmena VTK-S12 i daje spokojnie rade teraz przymierzam sie do kupna 2x Re Audio SE10D2 i wytestowania ich :smile: i powiem ze z wszytkimi wymienionymi subami radził sobie jak chciał w 1ohm grzal sie troszke wiec nie wiem jak długo by grał ale pod 2ohm chodzi wysmienicie mam gdzies te 1kw mocy w 1ohm :smile: mam juz je prawie rok i nic sie z nimi nie dzieje :smile: smiało moge go polecic tylko przy zakupie tego pieca trzeba sie liczyc ze przewody 35m2 mie wystarczą to z własnego doswiadczenia :wink:

Skomentuj

Podobnież ten perszing czytając wiele opinii ma coś blisko 1kw lub ciutke mniej. Jeśli dwa STXy to wytrzymają to chyba najtańsza opcja niemiłosnego hałasu i odbijania szpachli z auta... Lub jeśli nie dwa AA w 1ohm to dwa AP na 2ohm... Jedno jest pewne głośno na pewno będzie a z tego co kiedyś patrzyłem yakuzy sporo podrożały i dosyć ciężko jest je kupić nie to co parę lat temu kiedy górowały w zawodach dBdrag...

Skomentuj

tylko zrozum ze spalisz te STX a Yakuze wcale nie ciezko dostac i nie jest tak droga :wink:

Skomentuj

tylko ze yakuze tez bardzo latwo spalic

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      tylko ze yakuze tez bardzo latwo spalic
                                      nie udało mi sie jej spalic :wink: jak umiejetnie operujesz gain to nie spalisz zadnego :smile:

Skomentuj

Dokładnie :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X