Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze głośnika do samochodu dla kolegi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz już wybrany, na allegro widziałem nowe perszingi PY-B2H76R za 300zł i taki zakupie. Jakiej pojemnośći kupić kondensator i kable żeby były odpowiednie? tylko dalej jest dylemat z tym głośnikiem, myślę że 1 stx AP nie spełni jego oczekiwań. Może coś z innej firmy? Panowie za 300zł chyba jest wybór w głośnikach :P

[ Dodano: 2010-05-21, 00:52 ]
    Pewnie zostanę zjechany ale co sądzicie o lanzarze max 15d ?? Nowy kosztuje 400zł z przesyłką

Skomentuj

Zamieszczone przez davemsr
      Wzmacniacz już wybrany, na allegro widziałem nowe perszingi PY-B2H76R za 300zł i taki zakupie. Jakiej pojemnośći kupić kondensator i kable żeby były odpowiednie? tylko dalej jest dylemat z tym głośnikiem, myślę że 1 stx AP nie spełni jego oczekiwań. Może coś z innej firmy? Panowie za 300zł chyba jest wybór w głośnikach :P

[ Dodano: 2010-05-21, 00:52 ]
      Pewnie zostanę zjechany ale co sądzicie o lanzarze max 15d ?? Nowy kosztuje 400zł z przesyłką
      wzmak dobry kondzia kup 2F chodz 1F tez powinien styknac a kable od 20mm2 w góre chodz te powinny juz starczyc na poczatek :wink:
      a lanzary max sa do robienia hałasu i raczej za duzego zejscia to na nim nie bedzie poza tym strasznie sie grzeja :smile:

Skomentuj

emil007 wiem o co chodzi , słyszałem sprzęt mocniejszy i lepszy jakościowo... Wg mnie dobrze zasilony AA robi fajny masaż a większa moc w aucie jest mi nie potrzebna bo i tak głośniej już nie potrzebuje nawet do lansu...

davemsr jak już się zdecydowałeś na preszinga to nie ważne czy dasz jeden głośnik czy pięć i tak masz tylko 400rms ze wzmaka, Wg mnie STX jest lepszym głośnikiem od lanzara max. Jak Dla mnie opcja jest prosta perszing+AP+dobre kable+kond wedle uznania

Skomentuj

tylko dalej jest dylemat z tym głośnikiem, myślę że 1 stx AP nie spełni jego oczekiwań. Może coś z innej firmy? Panowie za 300zł chyba jest wybór w głośnikach
          Lanzar max pro 12D x2. Głośnik jest dwucewkowy. Spinasz je w 4ohm(głośniki są 2x4ohm) i podłączasz pod peiyinga. Skoro HPB-1502 daje radę z takim zestawem, to i peiying da radę.
          Inna opcja to 2x STX AA, tańsza opcja od lanzara. Będą trochę niedowatowane, ale na początek kumplowi pewnie styknie.

Konda nie kupuj wcale. Za to kup kable 35mm^2(na przyszłość).
          Jeśli masę do wzmaka bierzesz z budy, to pamiętaj, żeby dołożyć odcinek masy z aku na budę. Kolejna rzecz, którą warto zrobić to zmiana kabli z alternatora na akumulator(plusowy), warto zmienić go na co najmniej 16mm^2. Do tego warto dołożyć masę z altka na budę.
          Przy takiej mocy i zasilaniu, kond będzie prawdopodobnie zbędny.

Skomentuj

Wzmacniacz już zakupiony ale co do głośników to waham się pomiędzy 2xAP a 2xAA. Są to te same modele różniące się tylko ilością cewek?? Widziałem na forum projekty ze skrzynią 50l, dobrym rozwiązaniem będzie umiejscowienie głośników na przeciw siebie i oddzielenie ich przegrodą tak żeby każdy miał osobny litraż? czy może zbudować skrzynię 100l i włożyć tam obydwa obok siebie, oczywiście przegrody wzmacniające bym dodał. Jeśli chodzi o kable to chyba miedzy tymi liczbami powinny być przecinki:P 40mm2 kabel? tj 4cm średnicy
            Pozdro

Skomentuj

Jeśli chodzi o kable to chyba miedzy tymi liczbami powinny być przecinki:P 40mm2 kabel? tj 4cm średnicy
              Pozdro
              Właśnie tak. Kable powinny być odpowiednio grube bo bez odpowiednich kabli wzmacniacz nie dostanie odpowiedniej mocy i nie będzie mógł pracować tak jak powinien.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222
                Właśnie tak. Kable powinny być odpowiednio grube bo bez odpowiednich kabli wzmacniacz nie dostanie odpowiedniej mocy i nie będzie mógł pracować tak jak powinien.
                Niektórzy to by pewnie powsadzali i szyny z rozdzielni SN :)

Chodzi tylko i wyłącznie o spadki napięcia = niewielkie spadki maksymalnej mocy. Jeśli granie na max nie jest priorytetem (a rzadko jest, chyba że dany osobnik ma już mocno przytępiony słuch lub chce pokazać jaki to mocny sprzęt posiada), to kable mogą mieć wyraźnie mniejsze przekroje. Wystarczy zerknąć na normy w energetyce i nie popadać w skrajności...

Skomentuj

Czyli kupię kable 20mm2:P a jak rozmieścić te głośniki? w jednej komorze czy osobno w dwóch? no i jakie głośniki wybrać, AA czy AP?

Skomentuj

ap już testowałem
                    na początku przyszłego tygodnia będę miał aa i wtedy opiszę, który lepszy wg mnie
                    jeśli ci się nie śpieszy to poczekaj jeszcze kilka dni
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Lklukasz i jak testy?? w tym tygodniu i tak nie miałem czasu tego zrobić więc się wstrzymałem z kupnem. Napisz który według Ciebie jest lepszy pod względem zejścia i mocy odczuwalnej. Pozdrawiam

Skomentuj

davemsr, jeszcze nie kupiłem. Nie mam czasu podjechać. Może do końca tygodnia coś wykombinuję.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                        X