Zamieszczone przez OLi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc w wyborze suba do auta (Corsa B)
Collapse
X
-
padł wybór :
zimówki nawet latem się przydają ;p
co prawda nie w mojej - ale w corsie ;]
projekt jeszcze nieskończony ale prace trwają.
skrzynia 110,8 Litrów strojona na 29 Hz
do środka trafią 2x STX 30-500-4 AP
i mały OT - to co mi sprawiało przyjemność przy pracy
sub aktywny który zrobiłem na prace dyplomową ...
o tak on gra :
http://www.youtube.com/watch?v=KmeQJu_2Rnw
http://www.youtube.com/watch?v=zHuuob_xPPM
Skomentuj
-
Jakiej szerokości jest szczelina? Bo na oko to jakieś 2 - 2,5cm; nie wiem czy nie będzie świstów. Ja zastosowałem szczelinę dla jednego AP o wymiarach 250 x 40mm i jeszcze nie wiem czy nie będzie świstów. Według WinISD dla mojej konfiguracji maksymalna prędkość powietrza wyniesie 18,5m/s a w twojej około 30 a to już jest chyba za dużo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasztak ale zwiekszajac szerokosc zwieksza sie tez dlugosc portu. Cos mi sie wydaje, ze kolega dobral szerokosc portu do dlugosci pasujacej do skrzyni.
Skomentuj
-
a więc szczelina ma szerokość 30 mm - jest wysoka na 364 mm i ma długość 197 mm
tak mi wyliczył Win isd - tym się sugerowałem - aha - a prędkość powietrza wyliczył na 0.16
[ Dodano: 2010-09-07, 16:06 ]
ps - jeśli będzie świst zawsze można poszerzyć szczelinę i ją do tego odpowiednio przedłużyć - nie będzie z tym żadnego kłopotu z mojej strony
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.wg mnie ta szczelina nadaje się ledwo na jeden GDN
ale jak widać - programiści WIN isd - twierdzą inaczej .....
a może zamiast gadać że za mały - ble ble ble - dacie jakiś odpowiedni rozmiar ? może ktoś się pofatyguje i podliczy ?
parametry głośnika :arrow: http://stx.sote.pl/uploads/images/GD...-parametry.jpg
Skomentuj
-
Pawłowi chodzi o to, że dla 12 calowego głośnika stosuje się zazwyczaj rury BR o średnicy 10cm - której pole przekroju poprzecznego wynosi około 78cm kwadratowych (pi razy średnica kwadrat podzielić na 4).
Stosując BR szczelinowy owo pole powierzchni przekroju tunelu BR musi być większe, aby uniknąć świstów - przynajmniej 100cm kwadratowych. W twojej obudowie szczelina ma przekrój nieco ponad 100cm kwadratowych, a chcesz tam wsadzić dwa głośniki, więc szczelina jest prawie 2 razy za mała. Należy zwiększyć szerokość szczeliny, co niestety pociągnie za sobą konieczność jej wydłużenia - musisz kombinować.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.albo piszac prosciej - wlacz muzyke i posluchaj. jak bedzie swistalo to czytaj to co wyzej :P
jeśli będzie świstać - to się coś przerobi...
tym czasem dzięki za rady
czekam na głośniki - jak dotrą zrobię update
ps - czym tłumic ? mam watę o grubości 40 mm - czy może nie tłumić wcale ?
Skomentuj
-
wg WIN isd - jeśli zestroje te bydle do 35 Hz - to szczelina przy 30mm szerokości i wysokości 364mm powinna wynosić 97 mm - a prędkość przepływającego powietrza wyniesie 0,14
więc tu jakieś W11 się dzieje :shock:
[ Dodano: 2010-09-10, 19:14 ]
ale po namyśle - szczelinę poszerzę do 6 cm - i zestroje skrzynie do 35 Hz
wtedy szczelina będzie miała długość 319 mm - i prędkość 0,07
tylko teraz chodzi o odległość szczeliny od tylnej ścianki - która jest pod ukosem - jest jakaś teoria jak daleko powinien znajdować się otwór wentylujący od tylnej ścianki ?
[ Dodano: 2010-09-10, 19:59 ]
lub jeszcze inne rozwiązanie
rura BR o średnicy 15 cm ( nie wiem czy takową dostane) - będzie miała długość 266 mm (0,08 m/s)
lub 2 rury BR o średnicy 100 mm - będą miały długość 273 (0,07m/s)
[ Dodano: 2010-09-10, 20:03 ]
i czy to obojętne gdzie je umieszczę ... np z lewej strony skrzyni ....
Skomentuj
-
Jakieś pierdoły podajesz o prędkości powietrza. Wejdź w zakładkę Singal i podaj moc jaką dostanie głośnik, wtedy możesz odczytywać z wykresu prędkość.
Czy będzie jedna 15cm rura czy dwie 10cm, to wielkiej różnicy nie zrobi, choć lepsze rozwiązanie to jedna rura. Możesz poszukać rury kanalizacyjnej, albo rynny.
Co do umiejscowienia; tak jest to w zasadzie obojętne, tylka staraj się nie dawać wylotu BR w skrzyni w bliskim sąsiedztwie ścianek, bo mogą się pojawić świsty.
Na zdjęciu widzę, że (chyba) mógłbyś przesunąć suba w prawo lub lewo - możesz pomyśleć o umiejscowieniu BR na bocznej ściance, ale pod warunkiem, że między obudową a bagażnikiem zostanie, bo ja wiem, z 10cm przestrzeni, aby powietrze mogło swobodnie płynąć.
Skomentuj
Skomentuj