Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w wyborze suba do auta (Corsa B)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez OLi
    chodzi mi teraz o to że czy objętość szczeliny lub BR wlicza sie do objętości ? czy trzeba to odliczyć.
    odliczyć ale przy tej objętości to nie ma znaczenia
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

padł wybór :

zimówki nawet latem się przydają ;p

co prawda nie w mojej - ale w corsie ;]

projekt jeszcze nieskończony ale prace trwają.
      skrzynia 110,8 Litrów strojona na 29 Hz
      do środka trafią 2x STX 30-500-4 AP

i mały OT - to co mi sprawiało przyjemność przy pracy

sub aktywny który zrobiłem na prace dyplomową ...
      o tak on gra :
      http://www.youtube.com/watch?v=KmeQJu_2Rnw
      http://www.youtube.com/watch?v=zHuuob_xPPM

Skomentuj

110L na dwa glosniki i strojenie 29Hz i taki krotki port? Napewno sie nie pomyliles?
        Ja nie liczylem tak tylko pytam.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jakiej szerokości jest szczelina? Bo na oko to jakieś 2 - 2,5cm; nie wiem czy nie będzie świstów. Ja zastosowałem szczelinę dla jednego AP o wymiarach 250 x 40mm i jeszcze nie wiem czy nie będzie świstów. Według WinISD dla mojej konfiguracji maksymalna prędkość powietrza wyniesie 18,5m/s a w twojej około 30 a to już jest chyba za dużo.

Skomentuj

tak ale zwiekszajac szerokosc zwieksza sie tez dlugosc portu. Cos mi sie wydaje, ze kolega dobral szerokosc portu do dlugosci pasujacej do skrzyni.
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
              tak ale zwiekszajac szerokosc zwieksza sie tez dlugosc portu. Cos mi sie wydaje, ze kolega dobral szerokosc portu do dlugosci pasujacej do skrzyni.
              na moje wyglada coś krótki ten port na tak niskie strojenie wiec nie wiem czy nie jest tam jakiś bład tym bardziej ze dwa suby maja tam grac i taka waska szczelina?

Skomentuj

a więc szczelina ma szerokość 30 mm - jest wysoka na 364 mm i ma długość 197 mm
                tak mi wyliczył Win isd - tym się sugerowałem - aha - a prędkość powietrza wyliczył na 0.16

[ Dodano: 2010-09-07, 16:06 ]
                ps - jeśli będzie świst zawsze można poszerzyć szczelinę i ją do tego odpowiednio przedłużyć - nie będzie z tym żadnego kłopotu z mojej strony

Skomentuj

wg mnie ta szczelina nadaje sie ledwo na jeden GDN

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    wg mnie ta szczelina nadaje się ledwo na jeden GDN
                    wg. mnie też
                    ale jak widać - programiści WIN isd - twierdzą inaczej .....

a może zamiast gadać że za mały - ble ble ble - dacie jakiś odpowiedni rozmiar ? może ktoś się pofatyguje i podliczy ?
                    parametry głośnika :arrow: http://stx.sote.pl/uploads/images/GD...-parametry.jpg

Skomentuj

parametry sa tutaj kompletnie nie potrzebne
                      dla 12" minimum to 10cm rurka co daje 78cm2
                      z mojego doswiadczenia wynika ze przy szczelinie lepiej dac wiekszy przekroj wiec min 100cm2
                      tak wiec dla 2 glosnikow powinno byc ok 200cm2
                      a masz 109cm2 wiec spokojnie dla jendego glosnika

Skomentuj

no i mowilem, ze za malo
                        poprawiaj odrazu. Powieksz go min dwa razy.
                        Ale najpierw sobie policz ile wtedy bedzie dlugosci.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

zaraz było widac ze cos nie tak koledze wyszło z tym obliczeniem :razz:

Skomentuj

dla 12" minimum to 10cm rurka co daje 78cm2
                            przy jakiej długości ?

Skomentuj

Pawłowi chodzi o to, że dla 12 calowego głośnika stosuje się zazwyczaj rury BR o średnicy 10cm - której pole przekroju poprzecznego wynosi około 78cm kwadratowych (pi razy średnica kwadrat podzielić na 4).
                              Stosując BR szczelinowy owo pole powierzchni przekroju tunelu BR musi być większe, aby uniknąć świstów - przynajmniej 100cm kwadratowych. W twojej obudowie szczelina ma przekrój nieco ponad 100cm kwadratowych, a chcesz tam wsadzić dwa głośniki, więc szczelina jest prawie 2 razy za mała. Należy zwiększyć szerokość szczeliny, co niestety pociągnie za sobą konieczność jej wydłużenia - musisz kombinować.

Skomentuj

czyli lopatologicznie to co napisalismy w kilku postach wyzej
                                dokladnie o to chodzi :wink:
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

albo piszac prosciej - wlacz muzyke i posluchaj. jak bedzie swistalo to czytaj to co wyzej :P

Skomentuj

albo piszac prosciej - wlacz muzyke i posluchaj. jak bedzie swistalo to czytaj to co wyzej :P
                                    i to zamierzam zrobić :cool:
                                    jeśli będzie świstać - to się coś przerobi...
                                    tym czasem dzięki za rady
                                    czekam na głośniki - jak dotrą zrobię update

ps - czym tłumic ? mam watę o grubości 40 mm - czy może nie tłumić wcale ?

Skomentuj

najpierw posluchaj, pozniej decyduj

Skomentuj

wg WIN isd - jeśli zestroje te bydle do 35 Hz - to szczelina przy 30mm szerokości i wysokości 364mm powinna wynosić 97 mm - a prędkość przepływającego powietrza wyniesie 0,14

więc tu jakieś W11 się dzieje :shock:

[ Dodano: 2010-09-10, 19:14 ]
                                        ale po namyśle - szczelinę poszerzę do 6 cm - i zestroje skrzynie do 35 Hz
                                        wtedy szczelina będzie miała długość 319 mm - i prędkość 0,07
                                        tylko teraz chodzi o odległość szczeliny od tylnej ścianki - która jest pod ukosem - jest jakaś teoria jak daleko powinien znajdować się otwór wentylujący od tylnej ścianki ?

[ Dodano: 2010-09-10, 19:59 ]
                                        lub jeszcze inne rozwiązanie
                                        rura BR o średnicy 15 cm ( nie wiem czy takową dostane) - będzie miała długość 266 mm (0,08 m/s)
                                        lub 2 rury BR o średnicy 100 mm - będą miały długość 273 (0,07m/s)

[ Dodano: 2010-09-10, 20:03 ]
                                        i czy to obojętne gdzie je umieszczę ... np z lewej strony skrzyni ....

Skomentuj

Jakieś pierdoły podajesz o prędkości powietrza. Wejdź w zakładkę Singal i podaj moc jaką dostanie głośnik, wtedy możesz odczytywać z wykresu prędkość.
                                          Czy będzie jedna 15cm rura czy dwie 10cm, to wielkiej różnicy nie zrobi, choć lepsze rozwiązanie to jedna rura. Możesz poszukać rury kanalizacyjnej, albo rynny.
                                          Co do umiejscowienia; tak jest to w zasadzie obojętne, tylka staraj się nie dawać wylotu BR w skrzyni w bliskim sąsiedztwie ścianek, bo mogą się pojawić świsty.
                                          Na zdjęciu widzę, że (chyba) mógłbyś przesunąć suba w prawo lub lewo - możesz pomyśleć o umiejscowieniu BR na bocznej ściance, ale pod warunkiem, że między obudową a bagażnikiem zostanie, bo ja wiem, z 10cm przestrzeni, aby powietrze mogło swobodnie płynąć.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X