Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Car audio do mercedes 190

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Car audio do mercedes 190

Witam!
    Pisałem tutaj jakiś czas temu na podobny temat a mianowicie chciałbym polepszyć dzwięk w moim mercu.
    Dowiedziałem się że najlepiej by było zmienić panele w drzwiach itd itd ale jest to kosztowny interes i mnie na to niestety nie stać.... :(
    Za tydzień planuje zakupić jednak coś do niego i stąd pytanie do was.
    Radio na bank kupie pionka jest to model 2200 i kosztuje coś koło 280 zeta
    będe miał jeszcze około 2 stówek na przetworniki i teraz pytanie czy lepiej kupić coś do przodu czyli jakieś 10 cm głośniki czy lepiej dać coś większego na tylną półkę ? nie mam kasy żeby wymienić wszystko :(
    z przodu mam oryginalne głośniki philipsa które są w standardzie mercedesa a z tyłu mam jakieś lipne tanie głośniki chyba 12cm. - tylną półkę mogę zawsze powiększyć
    ps mogę kupić używane jak co :) proszę o odpowiedz experci :)

po c o kolejny temat o tym samym?
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Ja też mam 190tke, jeżeli Ci sie nie spieszy to możesz poczekać, pokaże fotki jak ja zrobiłem sobie nagłośnienie. Wg mnie warto wyciąć dziury w drzwiach włożyć dystansy i w to jakieś 13nastki chociaz. 16nastki też bylby ok drzwi za duze i za grube nie są ale można kombinować. Co do wygłuszenia, za duzo go nie trzeba w aucie, ono jest na maxa wyłożone piankami i jakimiś matami fitmowymi, drzwi mozna wygłuszyć zwykłym APP. Dobre drzwi wg mnie powinny styknąć Ile dokładnie planujesz wydać ??

Skomentuj

temat był już dość oprzernie opisany wiec nie wiem po co pytasz o to samo???

Skomentuj

temat był wałkowany ale przedstawione zostały jedynie drogie opcje - podkreślę że funduszy mam jedynie z 200 zeta na przetworniki a za to nie dostane zabudowy na drzwi i całej reszty stąd ten temat

Skomentuj

No będzie cięzko, trzeba by coś wymyślić :) Ogólnie za tą kase nie wiem jaki zestaw polecic bo nie orientuje się w CA az tak bardzo... Ja już wybrałem sobie wszystko teraz czekam tylko na przypływ kasy i zaczynam montowanie :)

Zabudowy moze nie zrobisz ale jakbyś sie postarał z jakis starych plyt zrobic sobie dystanse i wycioł półki w drzwiach to by sens miało. Duzo to na pewno by nie wyniosło a 13nastki zmiescisz spokojnie wtedy kazde! :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
              Duzo to na pewno by nie wyniosło a 13nastki zmiescisz spokojnie wtedy kazde!
              Jak masz tak jak kolega mówi żeby 13 wsadzić w drzwi to wogóle nie warto pracy zaczynać 16 to minimum :wink:

Skomentuj

ale ja nie chce przerabiać drzwi !!!
                wiem że to najlepszy patent ale nie mam na to kasy i całej reszty , albo głośniki 10centymetrowe na przód albo do 16 centymetrów głośniki na tył. jakieś sugestie ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

[ Dodano: 2010-08-26, 19:29 ]
                ps a dostał bym takie gotowe zabudowy na drzwi np na szrocie ? to są takie same drzwi jak od mercedesa KLINA ? bo tam oryginalnie zabudowa była chyba we drzwiach prawda ?

Skomentuj

byla przedstawiona tansza opcja ale ze byla tak prosta ze malo miejsca zajmowala :P
                  poprostu kup nowe glosniki w oryginalne miejsca i tyle ;]
                  wyjscie proste i tanie ale wiele to nie pomoze

[ Dodano: 2010-08-26, 19:35 ]
                  Zamieszczone przez AnakinSkyWalker
                  a dostał bym takie gotowe zabudowy na drzwi np na szrocie ?
                  nie - nie bylo tam wogole wersji z glosnikami w drzwiach
                  od mercedesa KLINA ? bo tam oryginalnie zabudowa była chyba we drzwiach prawda ?
                  jaki to klin? dopiero od pierwszej c-klasy byla mozliwosc montazu glosnikow w drzwi

[ Dodano: 2010-08-26, 19:37 ]
                  aha - klin to W124? w takim razie tam rowniez fabrycznie nie bylo glosnikow w drzwiach

Skomentuj

aha - klin to W124? w takim razie tam rowniez fabrycznie nie bylo glosnikow w drzwiach
                    Był, ale to bardzo rzadki temat z tego co kojarzę

Skomentuj

Jak są dobre propozycje to się nie podoba, panele w drwi prosto byś zrobił i efekt niezły. Jak dwie lewe ręce albo chciałoby się mieć a się nie chce zrobić to wsadź nowe 10cm współosiowe (GMS 642), basu z tego nie będzie, w półkę 16cm same woofery żeby cokolwiek basu dodało (GMS 960 lub 660) albo i większe jak chcesz. Jak kasy braknie to spokojnie możesz radio tańsze wsadzić (200-230zł). Po taniości i leniwości chyba najlepsza opcja.

Skomentuj

nie mam do tego dwóch lewych ale nie mam gdzie tego zrobić i czym. Wcześniej pracowałem na stolarni więc miałem możliwości - te czasy mineły.
                        zabudowa drzwi jak bym załatwił od C klasy to by pasowała ?

[ Dodano: 2010-08-27, 07:44 ]
                        ps macie jakieś jeszcze linki do tych paneli prostych ? bo na tej
                        http://audiocar.pl/forum/viewtopic.p...28e1eed3#57370
                        to jak to jest niby proste do zrobienia to nie chce wiedziec co jest trudne :]

Skomentuj

W c-klasie niema paneli tylko cały boczek a głośniki montujesz do drzwi.

Skomentuj

AnakinSkyWalker, jeśli pracowałeś w stolarni to nie mów, że taki panel jest trudny do wykonania
                            http://www.tuning-zone.pl/x_C_Dz__PD..._64621457.html
                            tym bardziej że nie musisz rzeźbić super zaokrągleń, do wnętrza 190 pasuje panel kanciasty z lekko zaokrąglonymi krawędziami. Duże to to nie jest więc w piwnicy czy na balkonie nawet można to w dzień wykonać.

Skomentuj

no w sumie nie dużo pracy ale jak już robić to robić z jajem :]
                              Postanowiłem że kupie od znajomego jbl decade T595L - mogę je kupić za 2 stówki. Do tego wymienie radio na tego pionka i może skombinuje coś dobrego na przód. Jeżeli po tym będzie również lipa to wtedy uzbieram więcej kasy i pomyśle nad panelami
                              dzieki za pomoc

Skomentuj

Postanowiłem że kupie od znajomego jbl decade T595L - mogę je kupić za 2 stówki
                                niedosc ze super tanio to jeszcze nie pasuja w fabryczne otwory :P

AnakinSkyWalker, a sluchales tych glosnikow przed zakupem? przeciez te glosniki nie sa warte tej kasy :???:

Jeżeli po tym będzie również lipa to wtedy uzbieram więcej kasy i pomyśle nad panelami
                                ale powiedz mi jeszcze raz, na co wg ciebie potrzeba tam kasy :?: :!:
                                idziesz w sloneczny dzien przed blok, demontujesz boczki, robisz dziure w drzwiach (o ile nie ma tam fabrycznych otworow), dziure w tapicerce i dorabiasz 2 piescienie z MDFu lub wiorowki.
                                najwiecej zabawy jest z wykonczeniem tego zeby to ladnie wygladalo
                                ale jak zrobisz to z glowa to bedzie latwo i tanio
                                z tego co patrze na zdjecia w necie to tam nie bedzie zadnych problemow z wygladem!

jak mozesz to daj wlasne zdjecia tapicerki + gole drzwi

Skomentuj

Nie ma to jak wydać kasę, a później pisać "Jeżeli po tym będzie również lipa to wtedy uzbieram więcej kasy i pomyśle nad panelami" zamiast od razu zrobić porządnie za te same pieniądze.
                                  no w sumie nie dużo pracy ale jak już robić to robić z jajem :]
                                  ta, z jajem 6x9 JBL :lol: zamiast których można kupić dobre głośniki. Chłopie to ma 150W RMS, twoje radio, czy obecne czy nowe, to moc rzędu 20-25W :!:
                                  Pytasz o rady w 2 tematach o tym samym, po czym i tak chcesz zrobić odwrotnie niż ci radzą...

Skomentuj

no i dostałem ostrzeżenie :] świetnie !!!
                                    żal
                                    wróce do tematu
                                    jutro zrobię zdjęcia swoich drzwi a oglądając fotki tych paneli powiedzcie jakie tam maksymalnie wejdą głośniki ? chyba z 13cm prawda ? "
                                    Jak masz tak jak kolega mówi żeby 13 wsadzić w drzwi to wogóle nie warto pracy zaczynać 16 to minimum"
                                    jeśli już bym wykonał te panele to rozumiem że BR'em ma być ta szczelina między panelem a drzwiami tak ? i jeszcze jedno - czy muszę zrobić dodatkowo otwór w drzwiach czy ten panel będzie robił za obudowę ? tzn obawiam się że głośnik sie poprostu nie zmiesci ale wtedy litraż się zwiększy :/ nie kumam
                                    no więc mam gotowe panele i co dalej ? jakie do tego glośniki ? czy oryginalne głośniki z przodu w blacie mam odłączyć ? jak to widzicie ale pamiętajcie o kosztach panele bym miał powiedzmy za darmo

[ Dodano: 2010-08-28, 00:48 ]
                                    no i dostałem ostrzeżenie :] świetnie !!!
                                    żal
                                    wróce do tematu
                                    jutro zrobię zdjęcia swoich drzwi a oglądając fotki tych paneli powiedzcie jakie tam maksymalnie wejdą głośniki ? chyba z 13cm prawda ? "
                                    Jak masz tak jak kolega mówi żeby 13 wsadzić w drzwi to wogóle nie warto pracy zaczynać 16 to minimum"
                                    jeśli już bym wykonał te panele to rozumiem że BR'em ma być ta szczelina między panelem a drzwiami tak ? i jeszcze jedno - czy muszę zrobić dodatkowo otwór w drzwiach czy ten panel będzie robił za obudowę ? tzn obawiam się że głośnik sie poprostu nie zmiesci ale wtedy litraż się zwiększy :/ nie kumam
                                    no więc mam gotowe panele i co dalej ? jakie do tego glośniki ? czy oryginalne głośniki z przodu w blacie mam odłączyć ? jak to widzicie ale pamiętajcie o kosztach panele bym miał powiedzmy za darmo

Skomentuj

Zacznij od przeczytania faq nazara i poczytania forum, a później pytaj w poprzednim temacie.

Skomentuj

poprzedni temat został usunięty a z faq nazara nie skumałem

Skomentuj

Czaruję...
                                        X