Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka głupich pytań montażowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka głupich pytań montażowych

Witam:)

Tak sobie oglądam różne instalacje, czytam czytam - no i zaczynam grzebać u siebie.
    No i pojawia się kilka pytań na które ciężko znaleźć odpowiedź :/ mam nadzieję że pomożecie :)

Pyt 1:

Jak połączyć kable z np. wooferami? tzn ogólnie to nie jest jakaś giga kwestia ale wiadomo - przy wzmaku są śrubki+ konektory widełkowe (czy istotnie konieczne? czy można kable "powtykać" i pozakręcać?), zwrotnica to samo...
    A jak podłączyć nowy kabel do woofera? tzn wiem jak ale jak WY to robicie? :) chciałbym zachować jakąś minimalną użyteczność i możliwość demontażu glośnika - wiem że można w garażu kabel bezpośrednio przylutować do głośnika - ale nie wiem - jakieś wtyczki stosujecie? kostki elektryczne? Jak jak jak?? :) bo nie chce mi się wierzyć że tylko luty i za każdym razem rozlutowywanie połączeń wchodzi w grę :)

Pyt 1a:
    Wzmak ma 50W RMS -> czy 2,5mm2 OFC wystarczy? czy ma być większy? czy do tweetera też zmieniać? (teraz jest jakiś miedziany wygrzebany ze starej wiązki 1mm2 - od zwrotnicy do tweetera jest hmmm.... żeby nie skłamać - 10cm? :) )

Pyt 2:
    Czy mogę dystans do drzwi przyczepić włóknem szklanym i żywicą w koło zamiast śrub? :)
    pyt 2a:
    Nie wiem czy kojarzycie jak wyglądają kieszenie na głośniki w R19....
    w każdym razie - w drzwiach są otwory montażowe na glośnik 13cm. W bidnych wersjach taki jest montowany, w bogatszych, jest gazetnik z miejscem na 16.5 cm. Montaż wygląda tak że fabryczny gazetnik ma "stożek" i jest przykręcany w miejsce głośnika 13cm i jest jakby dystansem dla głośnika 16.5... mam nadzieję że to w miarę jasne jest :) dodatkowo, tył jest bardzo hmmm... uszczelniony - są tylko małe dziury które już powycinałem i rzeczywiście bas się ciutek poprawił.
    W każdym razie - czy mogę zamontować kieszeń w taki sposób że zostawię oryginalny pierścień do którego jest przykręcany głośnik 16.5, wycinając resztę, dystans przykręce do drzwi, do dystansu poprzez głośnik przycisnę gazetnik.
    o tak to wyglądzi.

Te 4 małe śrubki w środku to właśnie mocowanie do drzwi.
    Czy jak przykręce dystanse to powinienem wyciąć blachę w ich środku? (są większe bo fabryczny otwor w drzwiach jest na głośnik 13 cm .... )

Pyt 3:
    Wzmak ledwoco mnie się mieści pod siedzeniem, i teraz jakbym ciągnął kable z bagażnika do zasilania przedniego zestawu to źle? czy lepiej go wciskać z przodu (krótsze kable i zasilania i sygnałowe?) - tylko do suba by był długi przez cały samochód...

Pyt 4:
    Co jest "istotniejsze" przy drzwiach? szczelność komory czy wygluszenie - wiem że obydwie rzeczy ale robi się już zimno a nie mam opalarki żeby maty montować, a chciałbym coś jeszcze poprawić w drzwiach... czy nie ma sensu uszczelniać bez wygłuszenia? czy jak wygłuszę i uszczelnię to mi się poprawi średnie pasmo? bo mam wrażenie że go trochę brak.... (głosniki to stare blaupunkty Velocity Vantage V6, podzielone na 3K Hz)

Pyt 5:

Co montaż to inna szkoła - masę wzmaka do budy czy do aku? :) jaka jest różnica?
    niestety musze poprawić fabryczą instalację (masę silnika/czegoś innego) bo alternator mam podłączony bezpośrednio pod aku (+ i - - nowymi kablami bo stare już chyba po 18 latach powiedziały dziękuję i nie było ładowania.... ) - no i mi sieje straszliwie piskami i innymi pomimo tego że radio ma + i - z aku i wzmak tak samo + i - z aku (no bo jak inaczej :P)

Pyt 6:
    Mam kilka pomysłów na przeróbkę mojego radia. Niestety jest to fabryczny BP G5 (coś jak Paris RCM 124 (?)) - obsługuje fabrycznego pilota przy kierownicy i zmieniarkę - chciałbym żeby zostało bo pasuje do samochodu.
    Teraz - dorobiłem już sobie 4 wyjścia liniowe po przedwzmacniaczu (mam zachowane wszystkie regulacje).
    Chodzi mi po głowie wymiana opampa na BB.... koszt w sumie niewielki ale - czy będzie jakaś poprawa w brzmieniu? czy opamp jest tylko malutkim elementem który nic nie zmieni istotnie w brzmieniu? czytałem sporo o takich wymianach w playerach CD w home audio i podono jest róznica :) a BP ma zamontowany siakiś takiś zwykły (sprawdzałem sobie datasheet...)- jakieś opinie? - czy nie warto? w sumie koszt niewielki bo ok. 50 PLn za kość + trochę precyzyjnej roboty, ale jak ma być poprawa to w sumie czemu nie? :)

hmmmm.... to na razie tyle ile jestem sobie w stanie ogarnąć :)

ad 1
    to zalezy od gosnikow
    niektore maja punkty lutownicze i tam nic innego nie zrobisz
    ale zdecydowana wiekszosc ma konktorki na ktore sa odpowiedniki zenskie zakladane na kable. zarobisz kabelek w domu i w samochodzie montujesz na wcisk
    sa tez przypadki gdzie w glosnikach sa rowniez srubki jak np w zwrotnicach

ad 1a
    2,5mm raz polozone starczy chyba na kazda moc jaka mozna dostarczyc przedniemu zestawowi :P
    1,5mm spokojnie wystarczy a nawet 1mm mozesz dac
    do wysokotonowki spokojnie wystarczy nawet 0,35-0,5mm2

ad 2
    Zamieszczone przez Michor
    W każdym razie - czy mogę zamontować kieszeń w taki sposób że zostawię oryginalny pierścień do którego jest przykręcany głośnik 16.5, wycinając resztę, dystans przykręce do drzwi, do dystansu poprzez głośnik przycisnę gazetnik.
    tak, tak sie wlasnie robi
    bardziej "profesjonalnie" bedzie jak zrobisz sobie calosc od nowa

ad 3
    im krotsze kable tym lepiej. ale standardem jest mocowanie wzmacniacza w bagazniku wiec nic sie nie stanie jak go tam zamontujesz (o ile zadbasz o separacje zaklocen)

ad 4
    Co jest "istotniejsze" przy drzwiach? szczelność komory czy wygluszenie
    jedno wiaze sie z drugim :P
    robi się już zimno a nie mam opalarki żeby maty montować
    to zainwestuje w GMSy lub dynamaty. tam nie potrzeba opalarek :P
    czy jak wygłuszę i uszczelnię to mi się poprawi średnie pasmo? bo mam wrażenie że go trochę brak.... (głosniki to stare blaupunkty Velocity Vantage V6, podzielone na 3K Hz)
    tak, ale nie az tak bardzo jakbys pewnie chcial :P

ad 5
    Co montaż to inna szkoła - masę wzmaka do budy czy do aku? jaka jest różnica?
    ja preferuje do aku osobnym kablem. dlaczego? a no dlatego ze masowy przewod do karoseri jest dosc cienki no i przewodnosc stali jest nizsza niz miedzi

no i mi sieje straszliwie piskami i innymi pomimo tego że radio ma + i - z aku i wzmak tak samo + i - z aku
    masz gdzies petle masy. podlacz radio pod te same kable co wzmacniacz.
    jak nie pomoze to sprawdz czy jest masa na kablach sygnalowych

Skomentuj

ad 1
      najlepiej polutowac ale konektorki tez wystarcza
      ad1a
      1,5mm2 w zypelnosci wystarcza
      ad2
      wystarczy, ze go przykrecisz srubami i uszczelnisz dookola matami na sztywno. To wystarczy
      ad2a
      mozesz tak zrobic tylko wszystkie powierzchnie musza do siebie dokladnie przylegac. A to bedzie ciezko. Ja
      bym wycial tego plastiku ile sie da, zeby glosnik przykrecic bezposrednio do dystansu. I wtedy wlozyc
      maskownice.
      Ad3
      mozesz zamontowac wszystko w bagazniku tylko jak bedziesz kladl kable do glosnikowto nie ukladaj ich przy wiazce elektrycznej samochodu. Ale wiadomo czym krotsze
      tym lepiej ale tak tez bedzie ok
      ad4
      uzyj mat gsm lub stp to opalarka nie bedzie ci potrzebna
      ad5
      mozesz dac mase do budy w bagazniku tylko musisz znalezc dobre miejsce gdzie w uziemienu nie bedzie przeszkadzala farba. Nawet mozesz mocno zeskrobac farbe w tym miejscu pod sroba, zeby bylo bobre polaczenie. Tylko jeszcze wtedy nalezy dac dodatkowy kabel masowy od masy z aku do budy. I bedzie ok
      a w celu unikniecia piskow podlacz radio pod zwywkla instalacje z kostki fabrycznej. Powinno pomoc.
      Ad6
      jak widze jestes z warszawy. To najlepiej podjechac do Herdiego on ci najlepiej doradzi.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wielkie dzięki za odpowiedzi:)

Herdi? Co jak gdzie o co kaman? bardzo chetnie podjade :)

Skomentuj

http://www.gae.pl/
          mialem przyjemnosc z gosciem przez gg
          naprawde zna sie na rzeczy i chetnie dzieli sie ta wiedza, a to nie czeste

Skomentuj

Michor, lepiej dzwoń do niego najpierw, ostatnio rzadko siedzi w "norze"
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

oka.

Właśnie wczoraj byłem i w "norze" go nie było :)
              Mieszkam w sumie 2 ulice dalej :)

Skomentuj

Czaruję...
              X