Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Ca

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z Ca

Witam!
    Jako, że jestem świeży na tym forum pragne z grubsza przybliżyć moją hmm nieciekawą historię. Pewnego pięknego dnia stwierdziłem, zrobie sobie fajne grajo. No i jak to ja rach ciach kupilem głośniki, które nie mialem pojęcia jak grają, zasugerowałem się niemieckim rankingiem a wiadomo, że tam zawsze swoje chwalą :P Kupilem Rainbowy SAX 265.20, teraz żałuje że nie Dego Po 650.
    Rainbowy pod sonym grały tragicznie, nawet po wygrzaniu. Kupiłem Więc Alpine 9812RR, jest lepiej, ale brakuje mi strasznie średnicy, piszczki mi sie tak średnio podobają, dół w miare. Nie wiem czy to glosniki, czy to badziewna zwrotnica. (moze ja stuningowac?) Wiem, wiem że to gra z końcówki z radia. Dziewczyna chcąc zrobić mi prezent kupiła mi "wzmacniacz". Mianowicie Cruncha GTX 4400. No nie jest to cud techniki, lezy w kartonie, szkoda mi go montowac. (czy moze jednak warto?) Prosze was wiec o rade. Co mam zrobic? Czy zamontowac tego cruncha, kupic jakis inny wzmak a tego sprzedac (choc niewiem jak ukryje to ze sprzedalem prezent, myslalem nad xetec'iem 4G-600 Mk II albo czyms co polecicie co zagra z rainbowami i alpinem.) O subie myslalem Intertechnik MDS 08 w obudowie BR, bo nie potrzebuje dużo mocy i fajnie na poczatek gra. Mialoby to grać pod jednym wzmakiem czyli przod + mostek na sub'a. Jedyne co moge powiedziec to RATUJCIE :(
    auto (c klasa kombi - piszczki w podszybiu, woofer w drzwiach, drzwi dosc dobrze wytlumione:)

Głośniki za 5 stów z RMS 80W pod samym radiem to trochę nie halo i mają prawo nie grać, chociaż podobno SLG dają radę, a 100W RMS. Na próbę możesz Cruncha podpiąć i posłuchać.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

slychac ze dusi sie koncowka, a w instrukcji napisali ze maja 100Wrms a 150 peak, ale nie chce mi sie wierzyc troche...

Skomentuj

zaba, skoro masz tego wzmaka to na co czekasz? podłączaj go, napewno będzie lepiej niż pod samym radiem, zawsze możesz dołożyć drugi wzmak a tego przeznaczyć na napęd subba (lub dwóch )

Skomentuj

dziekuje za rady, a mam jeszcze jedno pytanie. Ktos przerabiał zwrotnice od sax'ów? albo dobrał może do nich jakis inny tweeter? albo wie, która część jego pasma tak źle brzmi? :P

Skomentuj

zaba, radio i wzmacniacz źle brzmi. Alpine mają coś w rodzaju loudnesu - wyostrzają góre i dół, a średnice maskują. To samo crunche, poprawny tylko dół pasma.
            Zmień na jakiś jaśniejszy wzmacniacz, tylko nie przeostrz, bo wysokie będą kluły w uszy.

Skomentuj

a jakaś propozycja, co by dobrac do alpine 9812r i do tych sax'ów? Jakiegoś Audio. Arta? albo xeteca? moze cos bardziej budzetowego? czekam na sugestie :)

Skomentuj

Np, pod moim Spectronem SPA2200Z prześwietnie zagrał zestaw: mission (który ma ostrą góre) + mid GM + Mivoc HQ16520. Pojawiła się przepiękna scena, dużo średnicy której brakowało mi wcześniej przy innych wzmakach, i tweeter się uspokoił. Można wreszcie pogłośnić na ile się chce, i jest krystalicznie czysto i bez zniekształceń.
                Teraz Harman przejął pałeczkę, ocieplił jeszcze i poszerzył scenę.
                Z takich innych - Macrom którego miałem grał przyjemnie, ale brakowało mu mocy. Jest teraz też na allegro jego mocniejszy brat. Myśle że warto by się nim zainteresować interesować. Ew. Jest Quadral Traffic Krypton kawał pięknego oldschoolowego brzmienia.
                Signaty niet, philipsy dap tez nie, kenwoody kac tez nie, alpine v12 tez nie, blaupunkty niet, nawet velocity brzmialo plastikowo, Soundstreamy - jeden brzmiał konkretnie, ale był dużo drozszy, crunche vr nie, hifonicsy robione sa na moc, wiec odpada. Z tych klocków nie wybieraj, a będziesz zadowolony :)

Skomentuj

mowisz o macronie m2a.2000 co go mozna za 350zl na allegro widac? hmm, a ten twoj spectron jest na sprzedaż wiec taka mala reklama, mowisz ze rzeczywiscie pod nim sie uspokoiło? moze bym go wzial od Ciebie? pytanie czy ta Twoja alipna i moja podobnie grają? ;>

Skomentuj

nie, o 43.10, ale już widzę sprzedany, w końcu okazja była.
                    No testowałem go to wiem o czym mówie chwale co dobre, z miłą chęci bym spectrona zostawił, bo fajnie wygląda, jest jak nowy, i brzmi porządnie, a mocy także troche ma. Nie powiem, jak go weźmiesz, na pewno się nie zawiedziesz. Cóż, moja alpina niby starsza, i najlepsze brzmienie miały własnie seria 78... porownywalem na poczatku, na slabym sprzecie moja alpine i 9815rr - jakiś wybitnych różnic nie usłyszałem, ale to raczej przez sprzęt. U mnie było deko cieplej, a w 9815 bardziej detalicznie, przez co sprawialo to wrazenie takiego neutralnego brzmienia z wyostrzona lekko góra.
                    Myślę że warto spróbować, to aż taki majątek drogi nie jest, bo w sumie mam kable teraz droższe niż ten wzmacniacz ;p

Skomentuj

nie sprzedał sie wzmak widze, ja do konca przyszlego tygodnia bede wiedzial jak stoje z finansami, to moze bym wzial go od Ciebie :) a jeszcze chcialem dopytac o kable. Jakie sygnalowki polecacie? Czy roznica w ich brzmieniu jest diametralna, czy do przelkniecia? nie mowie o sygnalowce za 2 zl, tylko jakis np. Phonocar rozni sie bardzo od Dietza?

Skomentuj

zaba, chodzi raczej o ich wykonanie, czyli solidnosc i tlumienie zaklucen z zasilania.
                        Dobre są SinusLify niebieskie i pomaranczowe, a także audisony niczego sobie. Po prostu trzeba poszukać okazji a jak myslisz o rozbudowie CA, to weź od razu 6xRCA takie gotowe w oplocie za ok 120zl SinusLifa bodajrze. Sam zakladalem temat o kablach RCA - poszukaj. A wzmacniacz pewnie będzie grzecznie czekał

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                          hifonicsy robione sa na moc, wiec odpada.
                          Ciekawa teoria, to może wykluczmy jakieś 30-40% wzmacniaczy na naszym rynku, bo w końcu są robione na moc, widać, że Zed Audio się nie znają na tworzeniu dobrych piecy.

Stare serie jak najbardziej można polecić, brzmienie lekko ocieplone, ale naturalne, niezależnie czy to Hifonics Juno VIII, o 22W RMS na kanał, czy Zeus VIII o 300W RMS na kanał.

Signat ram to też dobry sprzęt do zasilania przodu.

Warto też rozejrzeć się za jakimś rodkiem albo starym rockfordem.

Seria GTS z JBL to też bardzo ciekawe wzmacniacze.

Skomentuj

Zawsze są konflikty kiedy mowi się o całych markach, a nie konkretnych modelach.
                            Zacznijmy może inaczej, który starszy wzmacniacz made in japan albo gdzies indziej nie china brzmi zle? ciezko spotkac.

Tak na prawde cięzko mowic ze piec brzmi tak czy tak, wszystko zalezy od calosci łancuszka. Dla mnie hifonics olimpus brzmial metalicznie i ostro. Zdziwilo mnie ze napisales o tym ze zeus gra naturalnie i ocieplenie. Niestety ale omijam jakos hifonicsy i renegade. Ale to moje zdanie, na moim sprzecie.

A czy pomiędzy Signat RAM a ROC są wielkie różnice? Miałeś okazje posłuchać? Bo dla mnie ROC niczym się nie wyróżnił - typowo brzmiąca konstrukcja.

O rodkach się zgodze, rockfordy - bardzo naturalne, lekko chłodne.
                            Akurat jeden GTS leży niedaleko mnie, widzę że go będe musiał przetestować, skoro tak piszesz. Zwątpiłem jak zobaczyłem znaczek JBL, ale cóż, każdemu można dać szanse się wykazać :razz:

Skomentuj

Zwątpiłem jak zobaczyłem znaczek JBL, ale cóż, każdemu można dać szanse się wykazać
                              Trafiłem kiedyś GTS180 za 40zł, kupiłem na handel, ale pozytywnie mnie zaskoczył

Dla mnie hifonics olimpus brzmial metalicznie i ostro.
                              Który olimpus? Mam Europę VII, Zeusa VIII i Juno VIII. Zeus i Juno nie ostrzą. Europa już jest trochę chłodniejsza, ale nadal nie ma problemu ze słuchaniem tego.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                                Dałem za niego z pół roku temu na giełdzie 650zł i to była bodajrze XXI czy jakoś tak, miał 4x125W rms przy 4 i grał wtedy jeszcze z mivocami na przodzie. Nie brzmiało to za kolorowo, tak jak pisałem wyżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                                  Dałem za niego z pół roku temu na giełdzie 650zł i to była bodajrze XXI czy jakoś tak, miał 4x125W rms przy 4 i grał wtedy jeszcze z mivocami na przodzie. Nie brzmiało to za kolorowo, tak jak pisałem wyżej.
                                  Jakbyś chciał to mogę Ci udostępnić na testy np. Hifonics Juno(zeusa muszę naprawić, chyba masa z wejść rca puściła). Wprawdzie to tylko 4x22W RMS, ale dobrze to gra.

Inna opcja to zapraszam w niedzielę na spota do katowic. Kolega z Krakowa będzie jechać, to mógłbyś się zabrać. Więcej szczegółów znajdziesz na forum strefa car audio, a wspomniany kumpel ma nick Balcer(jak coś to numer tel mogę Ci przekazać do niego na pw)

Skomentuj

Kurde nie powiem, zadziwiłeś mnie. Na tamtym forum wystawialem tylko ogloszenia, ale teraz tam wpadlem i widze ze to forum żyje :) Z miłą chęcią bym jechal, ale nie pasuje mi ten weekend finansowo ani to ze nie jade swoim samochodem. Widzę ze spoty są tam dość czesto, wiec na kolejnym zjawie sie na pewno swoją vectra z masa sprzetu Kurcze a ja mam 180W rms na stronę obecnie w vectrze z przodu więc może być kiepsko z mocą juno, bo harman w klasie A nie bardzo wyrabia a ma 65W na kanał.

Skomentuj

Kurde nie powiem, zadziwiłeś mnie. Na tamtym forum wystawialem tylko ogloszenia, ale teraz tam wpadlem i widze ze to forum żyje Z miłą chęcią bym jechal, ale nie pasuje mi ten weekend finansowo ani to ze nie jade swoim samochodem. Widzę ze spoty są tam dość czesto, wiec na kolejnym zjawie sie na pewno swoją vectra z masa sprzetu Kurcze a ja mam 180W rms na stronę obecnie w vectrze z przodu więc może być kiepsko z mocą juno, bo harman w klasie A nie bardzo wyrabia a ma 65W na kanał.
                                      Do następnego spota mój kenwood KAC-1021(220W RMS na kanał) i MTX Thunder 2300(teoretycznie 150W RMS na kanał, w praktyce ponad 200) będą zrobione. 3545 jeździ u kumpla, więc ta jest do odsłuchu zawsze :P

Zeus ma katalogowo 300W RMS na kanał, w rzeczywistości 400, zrobię RCA i wezmę go na następny spot. Szczerze mówiąc to na przodzie jeszcze go nie słuchałem.

Skomentuj

Nie mogę przeżałować Quadrala Kryptona którego sprzedałem - miał piękne brzmienie i mocy od cholery - mierząc napięcie wyjściowe wzmacniaczy tych co piszą że mają 300W rms w mostku, to wg tych 300W krypton w mostku miał z 500W (75V pod obciążeniem 4 ohm) natomiast np. alpina t500 która ma niby 300W w mostku daje tylko 60V pod tym samym obciążeniem. O to chodzi że będzie kompletna przebudowa i wyciszenie vectry, która aktualnie stoi rozebrana i pochłoneła wszystkie moje fundusze ;p

Skomentuj

Czaruję...
                                        X