Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

T line box na 25 cm głośniku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ale ja dużo basu nie potrzebuje już dlatego wezmę tego GDN-a i kupie słabszy wzmachol bo i tak to dłużej jak do września nie pogra bo na inaugurację 2 roku studiów chce sobie sprawić mazde mx 5 a tam nie ma miejsca na suba :) i znowu całe wakacje prze*** więc jakie wymiary ma ta skrzynka;>?

Skomentuj

No jak wolisz. Wielkosc skrzyni jest taka jaka wczesniej opisales 40x45x70. Mozna ja jeszcze zmniejszyc ale kosztem zejscia basu.

Skomentuj

a jak wygląda to w środeczku ?:)

Skomentuj

Bardzo prosto. Jak skoncze to pokaze w calosci. Cierpliwosci

Skomentuj

Pogromca mitow a masz taki sam bagaznik? Hehe... :xD:
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A to zalezy w ktorym aucie, bo do Scenic'a II duuuza obudowa wejdzie No ale ok, wstepny projekt dla STX GDN 30 500 4 AP wyglada tak:

Nie wyglada to pieknie ale byly ograniczenia obudowy wiec jest jak jest. Do chaty tez mozna by bylo zrobic taka obudowe.

Skomentuj

No właśnie tak sobie myślę że można by ew. zwiększyć jeszcze troszkę wysokość i byłby fajny sub do kina. Mnie osobiście wygląd się podoba, leżą mi takie proporcje.

Skomentuj

Strojenie obudowy wypada symulacyjnie na okolo 40hz. Jednak w praktyce bedzie nizej, szczegolnie po wytlumieniu. Mysle, ze 30hz nie bedzie zadnym problemem dla tej obudowy, a lagodny spadek dla linii transmisyjnej daje duze szanse na znacznie nizsze czestotliwosci.

Skomentuj

Ja tam bardziej kombinuje żeby przystosować ją do AP który ma Fs 23hz

Skomentuj

No to jest wlasnie do AP :) W sumie moge zrobic obudowe strojona na 23hz ale wymiary beda wieksze.

Skomentuj

Pogromco, masz ten głośnik do testów czy tylko symulacją się podpierasz? Bo wiesz jak to jest z TL'kami, zasymulowana czy wyliczona nie zawsze brzmi tak, jakbyśmy mogli sądzić po samej symulacji.

Obudowa w sam raz na suba do domu - chociażby dlatego, że nie jest "pufowata" jak to w większości subwooferów bywa.

Skomentuj

Nie mam tego glosnika, lecz porownywalem symulacje z pomiarami jakie wykonywalem i sa bardzo podobne. Zatem jest duze prawdopodobienstwo, ze zagra tak jak pokazuje symulacja.

Skomentuj

no super :) jak ją zrobię to zobaczymy czy zejdzie nisko teraz mi powiedz panie ministrze ile od głośnika jest początek pierwszej ściany i ile ma ten wylot bo ja to kompletnie nie wiem jak to ustawić w środeczku :)

---------- Post added at 11:33 ---------- Previous post was at 08:39 ----------

hmm tak sobie siedzę dzisiaj i myślę nad tą skrzynią i możesz też pod 23 hz dać wymiary :) tylko jak taką wielką skrzynie na stałe przymocować ?? są jakieś mocowania do takich skrzyń ? bo z tyłu jest deska a nie siedzenia które są na 2 śruby i można to w pizdu wykręcić i zamontować na stałe takiego wielkiego klocka i basować tylko żeby do skrzynia była pod tego AP 500.

Skomentuj

Wrzuce pozniej fotke zwymiarowanej obudowy. Zrobilem rowniez projekt wiekszej skrzyni strojonej na 23hz ( a nawet nizej ), z dosc "nowatorsko" poprowadzonym tunelem. Co do mocowania to juz musisz sam cos pomyslec, przykrecic jakies mocowania do obudowy. To musi byc porzadnie zrobione, ludzie nie do konca zdaja sobie sprawe co sie moze stac w momencie nawet niegroznego wypadku.

---------- Post added at 13:05 ---------- Previous post was at 11:57 ----------

Wrzucam zwymiarowana paczke:

Jak widac obok jest wieksza obudowa, zestrojona na 23hz bez wytlumienia. To taki wstepny projekt i mysle, ze mozna by bylo go jeszcze troche zmniejszyc, poniewaz realna dlugosc jaka bedzie widziala fala bedzie wieksza, do tego dojdzie wytlumienia i suma sumarum strojenie wypadnie nizej niz tym prototypie. Dlatego nie podaje kompletnych wymiarow tylko ksztalt tunelu. Zastosowalem tutaj pewna sztuczke, tunel zweza sie nie tylko na koncu ale i na poczatku. Najwieksze Sd wypada w okolicach offsetu glosnika i od tego miejsca tunel sie zweza. Zastosowanie ksztaltu slimaka pozwala na upchniecie najdluzszego tunelu w danej obudowie przy zachowaniu optymalnych powierzchni tunelu. Symulacja pokazuje bardzo rowne pasmo przenoszenia od 23hz do 100hz. Zastosowanie tak duzego offsetu pozwala na znaczne oslabienie rezonansu polfalowego.

Skomentuj

Pogromco, czy długość offsetu jest wyliczona właśnie tak aby wycelować w rezonans czy jest to wartość przypadkowa typu 1/3 długości falowodu?

Skomentuj

Jest wyliczona tak, aby oslabic rezonans polfalowy. Jednak wychodzi ona przy okolo 1/3 lecz nie dokladnie.

Skomentuj

no co do mocowania subufera to wiem że trzeba to zrobić solidnie bo kręgosłup chce mieć cały :) to ja czekam na wymiary tych skrzyni, bo zrobię 2 i zobaczę która zagra lepiej, tylko ze tam powinno być 70 a nie 75 ;D ale pewnie zostanę przy większej skrzyni :P

Skomentuj

A, no to skrocic do 70 proporcjonalnie cala obudowe i przegrode wewnatrz.

Skomentuj

dzieki wielkie za pomoc :) czas rozpocząć budowę mam nadzieje ze będę mógł liczyć na pomoc w robieniu kolumn do domu ?:)

Skomentuj

Pomoga, pomoga :]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X