Witam wszystkich!
Ostatnio zakupiłem tubę Jensen Galaxy 2500 (wymiary wewnętrzne: 26cm średnicy i 46cm długości) z głośnikiem Monacor SPH-250 TC (okazyjnie za 50zł) i problem jest tego typu, że ten głośnik słabo sobie w takiej obudowie radzi. W samochodzie (Vectra B hatchback) praktycznie nie mam basu - jak się otworzy i stoi przy bagażniku to jest ok, ładnie daje lecz gdy tylko się go zamknie i wsiądzie za kierownicą to seryjne głośniki ją zagłuszają. Co prawda czuć, że coś z tyłu gra, delikatny masaż pleców jest lecz nie ma dźwięku, basu! Gra od pod wzmacniaczem Mac Audio MacAttack 2060 (podobno 200W RMS w mostku). Gdy tubę wezmę to domu to pod amplitunerem Kenwood 6x60W RMS tuba gra genialnie. Świetny, czysty bas, który się słyszy i czuje. W samochodzie gdy się mocniej podgłosi to nie słychać basu ale pukanie głośnika. Producent zaleca obudowę bass reflex 50l lub zamkniętą 25l. A może zrobić bandpass? :) Którą byście polecali? Kiedyś miałem na 2 tygodnie od kumpla tubę Magnat http://allegro.pl/tuba-1000w-magnat-...381627116.html i wymiatała! Wiem, że jest ona mocniejsza i że to 30cm ale nie sądziłem, że będzie aż taka różnica pomiędzy nimi. Da się coś z tym zrobić?
Oto parametry głośnika:
Impedancja (Z): 2 x 8Ω
Częstotliwość rezonansowa (fs): 26Hz
Max pasmo przenoszenia: f3-3 500Hz
Zalecana częstotliwość podziału (fmax): 2 000Hz
Moc muzyczna: 2 x 150WMAX
Moc znamionowa (P): 2 x 100WRMS
SPL (1W/1m): 91dB
Podatność mech. zawieszeń (Cms): 0.5mm/N
Masa ruchoma (Mms): 55g
Rezystancja mechaniczna (Rms): 1.9kg/s
Dobroć mechaniczna (Qms): 3.31
Dobroć elektryczna (Qes): 0.27
Dobroć całkowita (Qts): 0.25
Objętość ekwiwalentna (Vas): 84 l
Rezystancja cewki (Re): 2 x 6.8Ω/3.4Ω
Indukcyjność cewki (Le): 2 x 1.1mH/ 1.1mH
Średnica cewki: 50mm
Materiał korpusu cewki: Kapton
Wysokość cewki: 17mm
Wysokość szczeliny: 8mm
Wychylenie liniowe (XMAX): ±4.5mm
Pow. czynna mem. (Sd): 346cm2
Wychylenie objętościowe (Vd): 155.7cm3
Współczynnik BxL: 11.1Tm
Sprawność (
: 1.1%
Średnica magnesu: 145mm
Waga magnesu: 42.7oz.
Otwór montażowy: Ø 232mm
Głębokość montażowa: 115mm
Wymiary: Ø 258mm
Waga: 4.0kg
Zal. objętość obudowy:
Zamknięta: 25 l
Bass-reflex: 50 l
http://www.monacor.djpro.pl/sph250tc...=htfpsfwgvebez
Ostatnio uruchomiłem Winisd i tam są inne parametry dla tego głośnika - np Vas w Winisd to 130l. Nie wiem, na które patrzeć. Chciałbym coś zrobić z tego głośnika, aby się nie marnował :) Mam nadzieję, że mi pomożecie
Pozdrawiam!
Ostatnio zakupiłem tubę Jensen Galaxy 2500 (wymiary wewnętrzne: 26cm średnicy i 46cm długości) z głośnikiem Monacor SPH-250 TC (okazyjnie za 50zł) i problem jest tego typu, że ten głośnik słabo sobie w takiej obudowie radzi. W samochodzie (Vectra B hatchback) praktycznie nie mam basu - jak się otworzy i stoi przy bagażniku to jest ok, ładnie daje lecz gdy tylko się go zamknie i wsiądzie za kierownicą to seryjne głośniki ją zagłuszają. Co prawda czuć, że coś z tyłu gra, delikatny masaż pleców jest lecz nie ma dźwięku, basu! Gra od pod wzmacniaczem Mac Audio MacAttack 2060 (podobno 200W RMS w mostku). Gdy tubę wezmę to domu to pod amplitunerem Kenwood 6x60W RMS tuba gra genialnie. Świetny, czysty bas, który się słyszy i czuje. W samochodzie gdy się mocniej podgłosi to nie słychać basu ale pukanie głośnika. Producent zaleca obudowę bass reflex 50l lub zamkniętą 25l. A może zrobić bandpass? :) Którą byście polecali? Kiedyś miałem na 2 tygodnie od kumpla tubę Magnat http://allegro.pl/tuba-1000w-magnat-...381627116.html i wymiatała! Wiem, że jest ona mocniejsza i że to 30cm ale nie sądziłem, że będzie aż taka różnica pomiędzy nimi. Da się coś z tym zrobić?
Oto parametry głośnika:
Impedancja (Z): 2 x 8Ω
Częstotliwość rezonansowa (fs): 26Hz
Max pasmo przenoszenia: f3-3 500Hz
Zalecana częstotliwość podziału (fmax): 2 000Hz
Moc muzyczna: 2 x 150WMAX
Moc znamionowa (P): 2 x 100WRMS
SPL (1W/1m): 91dB
Podatność mech. zawieszeń (Cms): 0.5mm/N
Masa ruchoma (Mms): 55g
Rezystancja mechaniczna (Rms): 1.9kg/s
Dobroć mechaniczna (Qms): 3.31
Dobroć elektryczna (Qes): 0.27
Dobroć całkowita (Qts): 0.25
Objętość ekwiwalentna (Vas): 84 l
Rezystancja cewki (Re): 2 x 6.8Ω/3.4Ω
Indukcyjność cewki (Le): 2 x 1.1mH/ 1.1mH
Średnica cewki: 50mm
Materiał korpusu cewki: Kapton
Wysokość cewki: 17mm
Wysokość szczeliny: 8mm
Wychylenie liniowe (XMAX): ±4.5mm
Pow. czynna mem. (Sd): 346cm2
Wychylenie objętościowe (Vd): 155.7cm3
Współczynnik BxL: 11.1Tm
Sprawność (

Średnica magnesu: 145mm
Waga magnesu: 42.7oz.
Otwór montażowy: Ø 232mm
Głębokość montażowa: 115mm
Wymiary: Ø 258mm
Waga: 4.0kg
Zal. objętość obudowy:
Zamknięta: 25 l
Bass-reflex: 50 l
http://www.monacor.djpro.pl/sph250tc...=htfpsfwgvebez
Ostatnio uruchomiłem Winisd i tam są inne parametry dla tego głośnika - np Vas w Winisd to 130l. Nie wiem, na które patrzeć. Chciałbym coś zrobić z tego głośnika, aby się nie marnował :) Mam nadzieję, że mi pomożecie

Pozdrawiam!
Skomentuj