Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka skrzynia do Monacor SPH-250 TC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka skrzynia do Monacor SPH-250 TC

Witam wszystkich!

Ostatnio zakupiłem tubę Jensen Galaxy 2500 (wymiary wewnętrzne: 26cm średnicy i 46cm długości) z głośnikiem Monacor SPH-250 TC (okazyjnie za 50zł) i problem jest tego typu, że ten głośnik słabo sobie w takiej obudowie radzi. W samochodzie (Vectra B hatchback) praktycznie nie mam basu - jak się otworzy i stoi przy bagażniku to jest ok, ładnie daje lecz gdy tylko się go zamknie i wsiądzie za kierownicą to seryjne głośniki ją zagłuszają. Co prawda czuć, że coś z tyłu gra, delikatny masaż pleców jest lecz nie ma dźwięku, basu! Gra od pod wzmacniaczem Mac Audio MacAttack 2060 (podobno 200W RMS w mostku). Gdy tubę wezmę to domu to pod amplitunerem Kenwood 6x60W RMS tuba gra genialnie. Świetny, czysty bas, który się słyszy i czuje. W samochodzie gdy się mocniej podgłosi to nie słychać basu ale pukanie głośnika. Producent zaleca obudowę bass reflex 50l lub zamkniętą 25l. A może zrobić bandpass? :) Którą byście polecali? Kiedyś miałem na 2 tygodnie od kumpla tubę Magnat http://allegro.pl/tuba-1000w-magnat-...381627116.html i wymiatała! Wiem, że jest ona mocniejsza i że to 30cm ale nie sądziłem, że będzie aż taka różnica pomiędzy nimi. Da się coś z tym zrobić?

Oto parametry głośnika:

Impedancja (Z): 2 x 8Ω
    Częstotliwość rezonansowa (fs): 26Hz
    Max pasmo przenoszenia: f3-3 500Hz
    Zalecana częstotliwość podziału (fmax): 2 000Hz
    Moc muzyczna: 2 x 150WMAX
    Moc znamionowa (P): 2 x 100WRMS
    SPL (1W/1m): 91dB
    Podatność mech. zawieszeń (Cms): 0.5mm/N
    Masa ruchoma (Mms): 55g
    Rezystancja mechaniczna (Rms): 1.9kg/s
    Dobroć mechaniczna (Qms): 3.31
    Dobroć elektryczna (Qes): 0.27
    Dobroć całkowita (Qts): 0.25
    Objętość ekwiwalentna (Vas): 84 l
    Rezystancja cewki (Re): 2 x 6.8Ω/3.4Ω
    Indukcyjność cewki (Le): 2 x 1.1mH/ 1.1mH
    Średnica cewki: 50mm
    Materiał korpusu cewki: Kapton
    Wysokość cewki: 17mm
    Wysokość szczeliny: 8mm
    Wychylenie liniowe (XMAX): ±4.5mm
    Pow. czynna mem. (Sd): 346cm2
    Wychylenie objętościowe (Vd): 155.7cm3
    Współczynnik BxL: 11.1Tm
    Sprawność (: 1.1%
    Średnica magnesu: 145mm
    Waga magnesu: 42.7oz.
    Otwór montażowy: Ø 232mm
    Głębokość montażowa: 115mm
    Wymiary: Ø 258mm
    Waga: 4.0kg
    Zal. objętość obudowy:
    Zamknięta: 25 l
    Bass-reflex: 50 l

http://www.monacor.djpro.pl/sph250tc...=htfpsfwgvebez

Ostatnio uruchomiłem Winisd i tam są inne parametry dla tego głośnika - np Vas w Winisd to 130l. Nie wiem, na które patrzeć. Chciałbym coś zrobić z tego głośnika, aby się nie marnował :) Mam nadzieję, że mi pomożecie

Pozdrawiam!

A co podaje producent?? sam napisałeś jakie obudowy (OZ, BR)

Skomentuj

najlepiej stosowac sie do zalecen producenta
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Różnie to z tymi zaleceniami producenta bywa. Wg mnie do zamkniętej to się on nie nadaje, a 50 litrów to trochę za dużo. Spróbuj 40l @40Hz, albo 30l @45Hz. Najlepiej zrobić większą testową obudowę z odpadków (niepotrzebne meble/meble wystawione na śmietnik - często na osiedlach takie widuję) i zmieniać pojemność wrzucając do środka jakieś cegły/styropian/worki z piaskiem/butelki z wodą/itp oraz zmieniać strojenie.

Co do innych parametrów w Winisd, wpisuj tak:
        Cms, Mms, Sd, Bl, Re, Xmax, Qms, Pe. Resztę program "se" policzy. Można wpisywać inaczej zapewne, albo i nie wszystkie podane przeze mnie parametry, ale tak się już przyzwyczaiłem, na dodatek zawsze działa. Więc czego chcieć więcej.

Skomentuj

Czaruję...
        X