Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacje sprzetu car-audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacje sprzetu car-audio

Witam,

chce polepszyc jakos dzwieku w AR 155, szukalem zwrotnic na allegro znalazlem 2, niewiem czy nadaja sie do moich głosnikow. moze jakies porady jak to zrobic.
    Głosniki mam peiyind(mid-low)+ tweetery w desce oraz MacAudio(mid-low) na dystansach z MDF w drzwiach.

znalazlem takie zwrotnice, dobre sa czy jakies inne polecacie
    http://allegro.pl/tonsil-zwrotnica-3...409026650.html
    http://allegro.pl/zwrotnica-glosniko...414900158.html

Moze ktos umie taki sprzet zrobic, pod te glosniki.

a co ty masz 3 drozny system w samochodzie?

Te zwrotnice sie nie nadaja.
    Trzeba zaprojektowac zwrotnice do nich od podstaw na podstawie pomiarow.

Poczytaj o zwrotnicach na stronie glownej
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no to jakie zwrotnice zalozyc, no mam osobno zamontowane glosniki, wysokie i 2 mid-sub. tylko z przodu mam takie glosniki i je chce ulepszyc

Skomentuj

a wiesz juz jak dziala zwrotnica i jak ja sie dobiera?
        Przeczytales arty o ktorych mowilem?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wątpie żeby kolega dał radę sobie z zwrotnicą więc fachowcy z forum będą musieli mu pomóc...

Skomentuj

czytalem ,ale szczerze srednio to rozumiem. poprostu chce sie dowiedziec czy jest sens, jak tam to jakie zalozyc zeby polepszyc brzmienie.
            glosniki mam podlaczne obecne z jednego przewodu, rodzielonego na 2 glosniki mid-low. jeden głosnik(peiying) ma tweeter podlaczony do głosnika.
            mialem tak juz zrobione jak kupilem auto, a teraz probuje to teraz poukladac ale nigdy nie bawilem sie w elektronika

Skomentuj

dobrze to po kolei
              w drzwiach 2x pizdzing i tweeter w desce
              drzwi wygluszone? Jaki wzmacniacz?

Teoretycznie to mozemy tylko zgadywac!

Jaka skutecznosc ma woofer(woofery?) a jaka tweeter?
              Odpowiedz na te pytania bo az mnie korci zeby wywalic temat

---------- Post dodany o 19:50 ---------- Poprzedni post o 19:48 ----------

jaka czestotliwosc rezonansowa glosnika wysokotonowego (fs) i ilo ohmowy jest?
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

w dzwiach jest po jednym glosniku Mac Audio skutecznosc 90dB (16cm) na dystansach 4cm,
                na desce sa peiyingi- polaczone srednie i twitery skutecznosc 88dB (10cm),
                drzwi wygluszone matami,
                wzmacniacz z radia.

sorki ale niewiem co mam napisac, pisze zeby sie dowiedziec czegos na ten temat.

---------- Post dodany o 20:03 ---------- Poprzedni post o 19:56 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                jaka czestotliwosc rezonansowa glosnika wysokotonowego (fs) i ilo ohmowy jest?
                fs niewiem, 4ohmowy.

Skomentuj

Hmm też tak zaczynałem z car audio. Prawda jest taka, że zabawa w ten sposób to rzeźba w gównie. Zobacz jeśli masz dystanse i drzwi zrobione to odpadła ci znaczna część roboty. Teraz aby zobaczyć faktycznie różnicę polecam zainwestować w wzmacniacz samochodowy i jakiś przyzwoity zestaw na przody. Nie oszukujmy się, ale szału z takiego czegoś co jest teraz nie będzie. Napisz czy i ile jesteś w stanie wywalić kasy na wzmak i głośniki na przód to pogadamy. W przeciwnym wypadku lepiej sobie odpuść, bo na pewno nie będziesz zadowolony z efektów swoich działań. Uwierz mi sam kiedyś kupiłem zwrotnice z allegro do zestawu w podobnym stylu. Zmarnowane pieniądze. Teoretycznie powinno się polepszyć, a w praktyce...

Natomiast parametry tanich głośników car audio bardzo rzadko mają coś wspólnego z prawdą. Zwłaszcza pasmo przenoszenia i skuteczność :P

Skomentuj

300-400 max. chcialbym uzyc tego co juz mam. o ile jest taka mozliwosc

Skomentuj

około 100zł na wzmacniacz i 300 za głośniki na przód. Da się coś z tym budżetem wyrzeźbić. Polecam najpierw kupić zestaw głośników, a jak będziesz miał kasę to jakiś skromny piecyk. Szczególnie polecam zestaw Tonsil speed 1700. W tych pieniądzach nic lepszego nie znajdziesz, ale trudno dostępny. No, ale one dopiero pokażą coś pod wzmacniaczem. Mialem i również sobie chwaliłem helixy dark blue. Poczytaj w necie opinie na temat głośników w cenie do 300zł może znajdziesz coś lepszego. Wiem jedno - będą tonsile to bierz od razu. A wzmak im lepszy tym lepiej. Miałem signata ROC1 za 100zeta do wyrwania na allegro i jak zamieniłem na audio arta 120.2 XE (250zł) usłyszałem gigantyczną różnicę. Mniej więcej taką jak po przełączeniu głośników z radia pod wzmaka :) Moja rada jest taka: kup przody, słuchaj i zbieraj na dobrego wzmaka. Być może zadowoli cię sam zestaw przedni (ale nie martw się nie na długo - CA to choroba)
                      Ważne jest jakiej muzy słuchasz, czy głośno i czy lubisz dużo basu

Skomentuj

do basu mam skrzynie w bagazniku(choc nie lubie tych urzadzen) a wszystko gra od rocka przez hh po techno. no chyba tak zrobie. bo innego wyjscia tu nie widze. chcialem zostaiw to co mam, lecz chyba wszystko wyrzuce

Skomentuj

Radyjko możesz zostawić :P A powiedz coś na temat twoich upodobań i coś na temat skrzyni w bagolu. Wcześniej na ten temat nic nie wspominałeś, albo ja coś przeoczyłem

Skomentuj

nie pisalem bo montuje w weekend dopiero.
                            skrzynia ltc kształt cos jak litera U odwrucona 150 Watt RMS, ale pewnie zmienie pozniej na jakies 2 glosniki pod siedzenia
                            wzmacniacz magnata.

Skomentuj

no i teraz rozmawiamy
                              za ok 150zl mozna znalezc stara alpinke sub sony xm
                              glosniki narazie zostaw i zobaczysz co z tego wyjdzie

co do zwrotki to bez niej sie nie obejdzie
                              inaczej przy glosniejszym moze sie spalic
                              teraz czysto teoretycznie: sprobuj cewke 0,4mH r mniej niz 0,5 grubosc drutu ok 1mm powietrzna na woofer
                              na tweeter kondensator 4,7uF 100V i rezystor cos miedzy 5-10ohm 5W
                              i dla testu posluchaj podlaczonych w fazie tweeterow i odwoc faze, zeby zobaczyc czy sie nie poprawilo (zamienic + z -)
                              I napisz czy sie cos poprawilo?
                              Powodzenia
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                              X