Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa skrzyni szczelinowej dla głośnika RF T215D2 - prośba o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa skrzyni szczelinowej dla głośnika RF T215D2 - prośba o pomoc

Witam !
    Tak jak w temacie, mam parę pytań, na które mam nadzieję ktoś mi odpowie,

Planuję budowę skrzyni do nowego głośnika a jest nim Rockford Fosgate T2 15 D2.

Producent zaleca obudowę :

Wymiary są podane w calach.

Mam pytanie, jak liczy się długość portu szczelinowego ? Przez jego środek czy krawędź zewnętrzną tudzież wewnętrzną?

Pytam ponieważ muszę trochę zmodernizować dany projekt, a chciałbym zostać przy zakładanym strojeniu i litrażu.

Chodzi mi po głowie również wykonanie takiego zakończenia portu jak na zdjęciu poniżej :

Czy wykonanie takiego portu, poza względem wizualnym, posiada jakieś pozytywne wartości ? I w przypadku wykonania portu, liczy się jego długość razem z "rozwidleniem" czy przed "rozwidleniem" portu i zachowaniem szerokości (w tym przypadku 3 cale tj. 7.62cm)

Czy przy takiej skrzyni, kleić wszystko wikolem, czy może lepiej się sprawdzi rakoll expres ? I teraz pytanie, czym skleić 2 płyty mdf ze sobą , vikol czy coś innego ?

Sub będzie budowany z płyty mdf 25mm z podwójnym frontem,

Za wszelakie odpowiedzi serdecznie dziękuję

Zamieszczone przez Przemeksik Zobacz posta
    jak liczy się długość portu szczelinowego ? Przez jego środek czy krawędź zewnętrzną tudzież wewnętrzną?
    to troche skomplikowane i liczyc mozesz tylko w przyblizeniu przez srodek

hodzi mi po głowie również wykonanie takiego zakończenia portu jak na zdjęciu poniżej :

Czy wykonanie takiego portu, poza względem wizualnym, posiada jakieś pozytywne wartości ?
    tak, ma pozytywne strony
    poczytac mozesz np tutaj http://pawel.lutuje.se/bass-reflex%2...kt%20ANSYS.pdf
    a mowiac prosciej to poprostu bedzie ciszej pracowac i unikniesz "furkotania"

I w przypadku wykonania portu, liczy się jego długość razem z "rozwidleniem" czy przed "rozwidleniem" portu i zachowaniem szerokości (w tym przypadku 3 cale tj. 7.62cm)
    przy takim rozwidleniu mozesz pominac to i liczyc calosc.

dlaczego mozesz pominac? poniewaz moje doswiadczenia z takim typem tunelu pokazuja ze strojenie faktyczne wypada 2-3Hz nizej niz w symulacjach

Czy przy takiej skrzyni, kleić wszystko wikolem, czy może lepiej się sprawdzi rakoll expres ? I teraz pytanie, czym skleić 2 płyty mdf ze sobą , vikol czy coś innego ?

Sub będzie budowany z płyty mdf 25mm z podwójnym frontem,
    spokojnie wikol daje rade
    podwojny front OK - ale nie zapomnij o wzmocnieniach w srodku!

Skomentuj

Dziękuje serdecznie za tak szybką odpowiedź.

Czyli liczyć od samej krawędzi - początku bassreflexu, czy jednak zacząć liczenie od końca rozwidlenia ?
      Port ma mieć 22.5 cala, czyli jakieś 57,15cm.
      Zakładając iż będzie niedokładnie, powiedzmy ok 60 cm, stanie się jakaś wielka tragedia ?
      Tak samo odnośnie litrażu, bez portu i bez głośnika ma mieć 92.04l.
      Jeżeli wymiar będzie inny, powiedzmy 90 - 95l będzie to miało jakiś fatalny wpływ na grę i pracę głośnika ?

Pytam ponieważ wydałem sporo oszczędzonych pieniędzy na głośnik, a teraz czeka mnie wydatek ponad 200zł na sam arkusz płyty mdf 25mm, więc prosiłbym o podpowiedzi na dane zagadnienia, aby zrobić skrzynię raz a porządnie.

W końcowym efekcie miałoby to wyglądać jak np :

Skomentuj

Do czego to zapakujesz ? Do Kamaza ? Czy do golfa ? Jak do Golfa to wydmie ci furę w Nyse

Skomentuj

Auto Peugeot Partner , 2.0 HDi , alternator fabryczny 150A.
          Zobaczymy jak się zachowa.
          Tutaj parametry głośnika :
          http://www.rockfordfosgate.com/rftec...-T215D4-TS.pdf

Skomentuj

Czyli liczyć od samej krawędzi - początku bassreflexu, czy jednak zacząć liczenie od końca rozwidlenia ?
            licz od krawedzi

Zakładając iż będzie niedokładnie, powiedzmy ok 60 cm, stanie się jakaś wielka tragedia ?
            bedzie nizsze strojenie. skorygowac to bedzie trudno
            lepiej trzymaj sie "na styk" i w razie za wysokiego strojenia mozesz zmnijeszac przekroj portu (np przez wkladanie czegos zeby podniesc dol/gore) co obnizy strojenie
            w odwrotnym przypadku bedzie duzo trudniej

Tak samo odnośnie litrażu, bez portu i bez głośnika ma mieć 92.04l.
            Jeżeli wymiar będzie inny, powiedzmy 90 - 95l będzie to miało jakiś fatalny wpływ na grę i pracę głośnika ?
            przy 90 litrach odchylka 5l w gore czy w dol jest niezauwazalna - to zaledwie nieco ponad 5%

Pytam ponieważ wydałem sporo oszczędzonych pieniędzy na głośnik, a teraz czeka mnie wydatek ponad 200zł na sam arkusz płyty mdf 25mm, więc prosiłbym o podpowiedzi na dane zagadnienia, aby zrobić skrzynię raz a porządnie.
            proponowalbym kupic juz pociety arkusz. wydane pieniadze beda niczym przy zaoszczedzonym czasie

W końcowym efekcie miałoby to wyglądać jak np :
            ja szczeliny tez kocykiem wyklejalem :P

Skomentuj

W skrzyni chciałbym zniwelować kąty 90*, wraz z załamaniem portu jak na zdjęciu poniżej :

I pytanie jak policzyć długość portu w takim przypadku, środkiem czy ścianką wewnętrzną tudzież zewnętrzną.

Z szerokością portu i wysokością nie będzie problemu, będzie zachowana, problem wynika tylko jak policzyć długość portu.

obl.jpg

Niestety u mnie w mieście na kawałki można kupić tylko wiórówkę, mdf na arkusze (które oczywiście mogą pociąć) tj 275/184
              Last edited by Przemeksik; 01.03.2011, 22:58.

Skomentuj

licz srodkiem
                wlot (to w srodku) tez wyprofiluj

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  licz srodkiem
                  wlot (to w srodku) tez wyprofiluj
                  Czyli liczyć środkiem tunelu , i zacząć liczyć długość od samego początku , mimo wyprofilowania wylotu ?

Wyprofilowanie środka tunelu i jego kąta 90* wystarczy zniwelować stosując takie skosy jak na zdjęciu powyżej ?

Skomentuj

Wyprofilowanie środka tunelu i jego kąta 90* wystarczy zniwelować stosując takie skosy jak na zdjęciu powyżej ?
                    proponowalbym raczej uzyc frezu do zaokraglen. jak nie masz frezarki to przeszlifuj tarnikiem/papierem sciernym - MDF to przyjemny material w obrobce

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      proponowalbym raczej uzyc frezu do zaokraglen. jak nie masz frezarki to przeszlifuj tarnikiem/papierem sciernym - MDF to przyjemny material w obrobce
                      Czyli który z podanych rysunków lepiej się sprawdzi ?
                      Załączone pliki

Skomentuj

I czym najlepiej przytwierdzić taki głośnik do przedniej ścianki ?
                        Przód lekko sfrezuje na jakieś może 0.5 - 1 cm , Grubość przedniej będzie ok 5cm.
                        Głośnik waży 30 kg.
                        Czy takie rozwiązanie się sprawdzi :

Czy może macie jakieś inne pomysły ?

Skomentuj

Czyli który z podanych rysunków lepiej się sprawdzi ?
                          nie chodzilo mi o to zalamanie ale o wejscie
                          lepiej bedzie z tym skosem + reczne zaokraglenie krawedzi

Przód lekko sfrezuje na jakieś może 0.5 - 1 cm
                          jak nie planujesz maskownicy to wpusc glosnik dalej - na cala pierwsza plyte
                          tak jak tutaj

zabezpeiczysz glosnik przed uszkodzeniami

I czym najlepiej przytwierdzić taki głośnik do przedniej ścianki ?
                          to co pokazales bedzie OK

Skomentuj

Zastanawiam się czy jest sens wpuszczać go tylko na 1 ściankę , wolałbym jednak chyba aby był stabilniej umocowany na gdzieś półtora płyty.

http://www.youtube.com/watch?v=GvvNwr-V--g
                            Głośnik jest dość spory,

A w końcowym efekcie całość miała by wyglądać jak tu:

http://www.youtube.com/watch?v=FzbyUXvSMqc

No może poza tym zielonym kolorem

Skomentuj

o qr... :o
                              nie wiedzialem ze to az tak ogromny glosnik

skrzynie na filmikach maja jedna wade - brak kratownic w srodku
                              skrzynia z kratownicami nawet zrobiona z plyty 16mm bedzie stabilniejsza niz zwykla z plyty 50mm

szkoda ze miejsce za oparciem sie zmarnuje

Skomentuj

Taka kratownica wystarczy ?
                                Rozumiem tak jak na zdjęciach, profilowanie również ostrych kątów wzmocnień + w każdy róg skrzyni wzmocnienie w postaci "trójkąta"

Skomentuj

jestem zwolennikiem pelnej kratownicy ale to w zupelnosci wystarczy. tylko nie zapomnij wzmocnic tez pozostalych scianek (na zdjeciu lewo i prawo oraz tyl i ta zdemontowana)

Rozumiem tak jak na zdjęciach, profilowanie również ostrych kątów wzmocnień + w każdy róg skrzyni wzmocnienie w postaci "trójkąta"
                                  tunel koniecznie reszta juz opcjonalnie

Skomentuj

Wiem iż moje pytania są dość amatorskie, ale jeżeli port będzie dłuższy, poprostu zmieni się strojenie na niższe, co w dalszej konsekwencji nie byłoby chyba aż tak złe ? Czym będzie się to objawiać ?
                                    Sprawdzam w Winisd, to strojenie przy niedokładnej długości, powiedzmy o 1 czy 2 cm, może wyjść po przecinku np 37.5 hz?

Nie wiem czy coś źle wpisuje, ale przy porcie 3 x 16,5 x 22,5 cala wychodzi mi strojenie 36.85 hz w winisd przy litrazu 3.25cuft czyli jakies 92,4l
                                    A w specyfikacji jest 38hz (termpro) 35hz acutal in car..

---------- Post dodany o 12:31 ---------- Poprzedni post o 11:39 ----------

http://www.stevemeadedesigns.com/boa...e-port-length/ Więc jak to w końcu jest ?
                                    Last edited by Przemeksik; 03.03.2011, 10:51.

Skomentuj

Wiem iż moje pytania są dość amatorskie, ale jeżeli port będzie dłuższy, poprostu zmieni się strojenie na niższe, co w dalszej konsekwencji nie byłoby chyba aż tak złe ? Czym będzie się to objawiać ?
                                      glownie nizsza efektywnoscia w tym troche wyzszym basie
                                      Sprawdzam w Winisd, to strojenie przy niedokładnej długości, powiedzmy o 1 czy 2 cm, może wyjść po przecinku np 37.5 hz?
                                      jak bedzie +/-3hz od symulowanego to bedzie dobrze

licz na te 37hz i powinno byc ok :P

Skomentuj

Czyli zachować litraż netto 92.04 , port 3 x 16,5 x 22,5 cala i nie przejmować się już resztą ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X