Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frywolne rozmowy o doborze sprzętu CA Citroen C3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Frywolne rozmowy o doborze sprzętu CA Citroen C3

Autko zakupione, zrobione, opłacone i zarejestrowane.
    Powoli i co najważniejsze - z rozwagą - przymierzam się do jakiejś drobnej a dobrej inwestycji w sprzęt do bagażnika.
    Cenowo mam obecnie przeznaczone 300zł. Wiem, że mało, ale więcej nie wykrzesam. Zakup auta mnie wydoił z kasy.

Co do suba to problemu nie będzie z wyborem. Wstępnie mogę powiedzieć, że wybrałbym coś z stx.
    Albo GDN-30-500-2x4 aa lub SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP.
    Co do pierwszego to słyszałem same dobre opinie. Nie wiem jak z drugim.
    Zastanawiam się, czy gdn 30-100-4 sc lub 25-100-4 podeszły by jako subwoofer do auta.
    Nawet by mi bardziej odpowiadały pod względem cenowym.
    Oczywiście zabudowa we własnym zakresie. Materiał mam, więc nie wliczam je w koszta.

Teraz jednostka napędzająca.
    Mam okazję zakupić audio tech cpa 200 - dwukanałowy. Lecz nie znam jego parametrów. Zapewne ma 200W max na kanał. W RMS może z połowe tego. Lecz wolę zapytać o opinie.

Tak na szybko na alledrogo znalazłem coś, co mieści się w moim przedziale cenowym.
    http://allegro.pl/wzmacniacz-pioneer...514998501.html
    http://allegro.pl/wzmacniacz-pioneer...523556067.html
    http://allegro.pl/wzmacniacz-magnat-...519017856.html
    http://allegro.pl/wzmacniacz-carpowe...522623391.html
    http://allegro.pl/carpower-hpb-502-2...523883466.html
    http://allegro.pl/xs-xsa-mb-monobloc...511712236.html

Wiem, że do zasilenia tego gdn 30-500 potrzebuje już coś mocniejszego.
    Lecz w tej cenie nic nie znajde.
    Więc może coś pod 30-100 lub 25-100?
    Ten audio tech by wystarczył, lecz czy czasem nie jest to jakiś chińczyk z TDA w środku?

Dodam ponownie, że nic na siłe i na wczoraj. Mam czas z zakupem więc temat ten uważam za wstępne podejście do tematu

Zamieszczone przez żuberek Zobacz posta
    Zastanawiam się, czy gdn 30-100-4 sc lub 25-100-4 podeszły by jako subwoofer do auta.
    Wybij sobie z glowy te glosniki do samochodu. STX ma glosniki specjalnie zaprojektowane pod auto i tego sie trzymaj.

Skomentuj

Witam. C3 nie jest dużym autem i w zupełności wystarczy intertechnik MDS08 w BR. Skrzynka nie duża, gra bardzo kulturalnie, zasilisz go bez problemu (120 rms). Kupisz sam głośnik za 220 zł, a żeby nie bawić się w robienie skrzynki, to całość za 280 zł. Nie wiem czego oczekujesz po basie, bo wypisałeś 30ki raczej do robienia łomotu w aucie. Sam wożę taki w kombi i powiem, że wiele razy miałem lekki niedosyt i myślałem nad jakąś 10ką, ale wrzucałem inną płytę z "lepiej zrealizowanym" basem i przechodziło mi. Co masz na przodzie? fabrykę?

Skomentuj

Wlasnie po to zalozylem temat. dzieki za odpowiedz. oczywiscie nie rzucam sie wyssane z kosmosu moce i osiagi, bo mnie nie stac. wczesniej mialem w corsie subka 6 cali zasilany z tda i nie narzekalem.
        nie twierdze, ze na tych 12 calach musze zakonczyc.
        choc powiem, ze te 180 zl za glosnik to troche duzo. na piecyk zostanie mi tylko 120 zl. a co do basu- slucham muzyki dyskotekowej i radiowej. rzadko trance.
        przod w cytrynce to seria. radio clariona, a jak z glosnikami to nie wiem. narazie nie biore pod uwage ich wymiany.

Skomentuj

Wpisz w balledro Phase Linear Heavy Cast 10"

Sprawdzony sprzedawca no i mocno siedzi w CA

Skomentuj

A powiedzcie mi jak sprawują się suby np. peyinga?
            dajmy na to PY PA 250F4 lub PY-BC250F1? Tanio chodzą na alegro.
            Albo MAC AUDIO MAC QUATTRO 25?
            lub magnat xpress 10
            A może by tak gotowy zestaw? Niedaleko mnie...
            http://allegro.pl/blaupunkt-gtb-1200...521883504.html

Skomentuj

No tak ktoś coś poradzi ale i tak kolega wkleja zlepek "głośników" .

Skoro nie chcesz skorzystać z porady to kup którykolwiek z tych twoich.

Jeden poziom sobą reprezentują.

Skomentuj

oj zaraz sie kolego denerwujesz.
                Wystarczyło napisać, że to gówno warte.
                Chyba lepiej żebym zapytał, niż kupował w ciemno.
                Szukam poprostu coś taniego, bo kasy brak.
                Tylko nie wiem, czy te obawy są słuszne, ale jakoś mam obawy przed zakupem używek na allegro. Nigdy nie wiadomo jak poprzednik o nie dbał.
                Powiem, że cenowo te Phase by podeszły. Choć z drugiej strony ten intertechnik za drobną dopłatą i mam nowy. Na allegro nawet z zabudową.

---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post o 21:03 ----------

Jeszcze pytanie odnośnie wzmacniacza - czy carpower HPB-602 to dobra inwestycja? Za 150 idzie takiego wyłapać.

---------- Post dodany o 12:49 ---------- Poprzedni post o 21:22 ----------

A co powiecie na GMS 250? Czy to przypadek, że na innych forach (elektroda, strefa car audio) zachwalają go w tym przedziale cenowym?
                Cena nowego to 100 zł. Zalecane obudowy to zamknięta 25L lub BR 33-37L.
                Pytam, byście albo potwierdzili opinie na innych forach, albo obalili mity o nim siane.

Skomentuj

Jeszcze pytanie odnośnie wzmacniacza - czy carpower HPB-602 to dobra inwestycja? Za 150 idzie takiego wyłapać.
                  Nie jest złą propozycją, bo za ok 200zł możesz dostać lepsze i mocniejsze wzmacniacze. Jeżeli max 150zł - jest też na allegro JBL GTS 180x ,warto sie zainteresować. Styknie do tego Phase Linear który polecił dan124

Skomentuj

No to panowie głośniczek zakupiony. Mam nadzieje że dotrze jak najszybciej.
                    Wzmacniacz również już mam.

Skomentuj

Co do suba to problemu nie będzie z wyborem. Wstępnie mogę powiedzieć, że wybrałbym coś z stx.
                      Albo GDN-30-500-2x4 aa lub SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP.
                      Co do pierwszego to słyszałem same dobre opinie. Nie wiem jak z drugim.
                      Nawet by mi bardziej odpowiadały pod względem cenowym
                      mam/mialem oba pierwsze i 25cm z drugiego wyboru
                      zdecydowanie bardziej polecam typowo samochodowe...
                      jak nie masz kasy to zwroc uwage na nowego 8" do samochodu

Zamieszczone przez GTL14 Zobacz posta
                      C3 nie jest dużym autem i w zupełności wystarczy intertechnik MDS08 w BR. Skrzynka nie duża, gra bardzo kulturalnie, zasilisz go bez problemu (120 rms).
                      to jest dobra opcja na poczatek
                      ale znajac zycie bedziesz chcial cos tanszego...

A powiedzcie mi jak sprawują się suby np. peyinga?
                      dajmy na to PY PA 250F4 lub PY-BC250F1? Tanio chodzą na alegro.
                      pewien rownie nieufny kolega jak ty, kupil najdrozszego peiyinga na allegro...
                      cieszyl sie tym ze mu samochod lata od basu i masuje mu wnetrznosci...
                      po pewnym czasie odkupil "mojego" aluminiowego STXa i zaczal sie smiac z tego ktory odkupil od niego tamta tandetna chinszczyzne ;]
                      jak nie zrozumiales aluzji to napisze wprost - STX GDN AA jest DUZO lepszy!

Albo MAC AUDIO MAC QUATTRO 25?
                      najtansza seria marketowego badziewia...
                      juz lepsze rzeczy leza u mnie na polce od lat i sie kurza... ;]

A może by tak gotowy zestaw? Niedaleko mnie...
                      http://allegro.pl/blaupunkt-gtb-1200...521883504.html
                      nie polecam glosnikow blaupunkta a wzmacniacz szukaj koniecznie 4 kanalowy
                      tak dla porownania podam ze bratu do astry zlozylem zestaw na przod na audaxach + sub do bagaznika (alphard ale cos gra ) + wzmacniacz 4 kanalowy - calosc kosztowala ok 300zl!
                      tak wiec cierpliwosci

No to panowie głośniczek zakupiony. Mam nadzieje że dotrze jak najszybciej.
                      Wzmacniacz również już mam.
                      pochwal sie co kupiles

Skomentuj

Dziękuje serdecznie za proste i rzeczowe opisanie tematu.
                        Więc czekam obecnie aż przybędzie do mnie Phase linear Heavy cast 10"
                        Teraz pytanie odnośnie jego parametrów:
                        winisd posiada ten głośnik w bazie danych. tylko nie wiem który to ten odpowiedni. no i nie wiem czy moge wierzyć tym parametrom:

Skomentuj

Dziwne, widać masz jaką baze danych głośników wgraną, u mnie nie ma tego głośnika w WinISD ale po parametrach sądząc - wersja po lewej czyli "b" jest prawdziwsza :)
                          Zalecane skrzynie - CLOSED 23L zaś BR 45L @ 38Hz

Skomentuj

Czyli jednak Phase

Skomentuj

właśnie winisd zaproponował mi identyczne obudowy, co podałeś. BR tylko 2l większa, strojenie 36hz, ale to drobiazg.
                              Najpierw poczekam na paczke. W niej sprzedający powiedział, że zamieści pełne parametry. Zobaczymy czy sie zgadzają, a później będziemy robić obudowy.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                tak dla porownania podam ze bratu do astry zlozylem zestaw na przod na audaxach + sub do bagaznika (alphard ale cos gra ) + wzmacniacz 4 kanalowy - calosc kosztowala ok 300zl!
                                Sam będe budował strasznie budżetowe CA do renówki - 500zł na wszystko, radio, kable, przód, suba i wzmacniacz - może podołam

Niestety dziś rozstałem się z Alpinką 7878R :crying:

Skomentuj

No panowie głośnik w końcu dotarł.
                                  Jutro zabieram się za robienie skrzyni. Na początek pójdzie zamknięta 22L.
                                  Parametry głośnika zgadzają się z tymi z bazy danych winisd (dla 10 b)
                                  Powiedzcie mi, czy warto robić tylną ścianę pod kątem? Więcej jest roboty przy tym, ale czy warto? Czy nie będzie różnicy?

---------- Post dodany o 14:18 ---------- Poprzedni post o 13:33 ----------

Wstępne testy głośnika wypadły aż nad wyrost. Nie spodziewałem się takiej jakości.
                                  Głośnik naprawde masywny, wrzuciłem go w starą skrzynie BR ok 50L i naprawde głośniczek potrafi zagrać.
                                  Podziękował dan124, że poleciłeś mi ten subwooferek.

Skomentuj

Powiedzcie mi, czy warto robić tylną ścianę pod kątem? Więcej jest roboty przy tym, ale czy warto? Czy nie będzie różnicy?
                                    ze wzgledu na brzmienie roznicy nie bedzie
                                    ze wzgledu na oszczednosc miejsca w bagazniku roznica jest bardzo duza

tutoriala masz tutaj http://diyaudio.pl/showthread.php/11...w-CONRAD-AUDIO

Skomentuj

Jak to miło jak kupi się fajny produkt

Skomentuj

Obudowa zamknięta już wykonana. Właśnie schnie w garażu.
                                        Wypadło 25L. Jutro jak klej wysknie zobaczymy jak głośnik w niej zagra.
                                        Teraz kwestia wygłuszania - czy jest sens?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X