Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Warto zrobić samemu kable sygnałowe?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Warto zrobić samemu kable sygnałowe?

Jak w temacie rozchodzi się o kable sygnałowe do autka. Mam 8 wtyczek Nakamichi pozłacanych takich jak w linku.
    http://www.nakamichiplug.com/product-0816100.html (z taką różnicą że moje są czarne a nie srebrne)
    Teraz pytanie czy ma sens robienie samemu kabli sygnałowych z użyciem takich wtyczek jak już to jaki kabel zastosować byłbym wielce wdzięczny za porady. Czy może jednak kupić gotowce.
    Pozdrawiam.

no jesli je masz to czemu nie
    ja swoje robilem sam i jestem zadowolony
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A to fajnie a jakbyś mógł napisać jakiego kabla użyć bo np do domu używałem jednożyłowego takiego grubego wyglądał jak mikrofonowy trochę. Był dość elastyczny. Byłbym wielce wdzięczny za wszelkie sugestie :)

Skomentuj

możesz spróbować na tym samym przewodzie co do domu użyłeś. poszukaj na forum czego ludzie polecają, ja mam zrobiony na Klotz "Lagrange" i jest ok

Skomentuj

Fajne te kable klotz tylko cenowo wychodzi sporo. 8,5zl za metr a wzmak jest 5 kanałowy wiec w sumie wychodzi 255 zloty za kable sygnałowe. No nic będę szukał i kombinował. Dzięki za pomoc :).
          PS. Teoretycznie we wzmaku mam gniazdo na kabel 4awg czyli te 20 mm2 i zastanawia mnie czy dać taki kabel czy np nie męczyć się walnąć od razu 35 albo i 50 + kondensator albo rozetke.
          Pozdro.

Skomentuj

moze byc mikrofonowy tylko upewnij sie ze jest dobrej jakosci i ekranowany
            Zamieszczone przez Vincent Zobacz posta
            Teoretycznie we wzmaku mam gniazdo na kabel 4awg czyli te 20 mm2 i zastanawia mnie czy dać taki kabel czy np nie męczyć się walnąć od razu 35 albo i 50 + kondensator albo rozetke.
            to zalezy co bedziesz nim zasilal
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ogólnie będzie to jeden wzmak który właśnie ma te 4 awg podane w nocie katalogowej. Więc albo dam taki albo grubszy bo to i bezpieczniej i lepiej z prądem będzie. A na przyszłość jakbym coś zmieniał to nie musiałbym wymieniać instalacji całej.

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                moze byc mikrofonowy tylko upewnij sie ze jest dobrej jakosci i ekranowany
                A poco ekranowanie w samochodzie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  A poco ekranowanie w samochodzie ?
                  Żeby "uchronić" od brumów alternatora, pompki paliwa, silniczka wycieraczek, czy wentylatora nawiewu
                  Chociaz już wiem, że jak są szumy zwiekszające się razem z obrotami silnika - to żadne kable nie pomogą tylko i wyłącznie wymiana regulatora napiecia/szczotek/w najgorszym wypadku altka.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                    Chociaz już wiem, że jak są szumy zwiekszające się razem z obrotami silnika - to żadne kable nie pomogą tylko i wyłącznie wymiana regulatora napiecia/szczotek/w najgorszym wypadku altka.
                    :blink: Masz na myśli te piszczenie/brzęczenie/"turbinka" (czy jak to tam jeszcze poprawnie by nazwać)... jak dodajesz gazu to się "rozpędza"...
                    Przecież są filterki na to. (chyba że nie o tym samym przydźwięku mówimy)

Skomentuj

Nie na temat...

Tak, o tym samym mówimy - tyle że testowałem 4 rodzaje i nie pomogły, zrobiłem nawet sam DIY bo to nic innego jak filtr pasmowo przepustowy i dupa - dalej brumiło.
                      Filterek przeważnie kosztuje tyle co regulator napięcia/szczotki, a przy okazji naprawisz sobie samochód :)

Skomentuj

Wracając do kabli sygnałowych to rozejrzę się jutro u mnie w mieście co tam ciekawego mają. A zasilające raczej będą(nie jestem pewien na 100 spawalnicze bo i w miarę dobrej cenie idzie to dorwać. Fajnie by było jakbyście mieli jakieś ciekawe propozycje co do sygnałówek bądź też prądowych. Te spawalnicze są w 100% z miedzi bez domieszek o ile można w to wierzyć.
                        Sygnałówki Klotz'a nie powiem są naprawdę ciekawe ale jednak cena i ilość jaka potrzebuje mnie zabija.
                        PS. Przy wzmaku który będę wsadzał (Soundstream rubicon5.800) raczej już warto pomyśleć o jakimś kondku przynajmniej 1F i tu też pytanie o jakiś w miarę przyzwoita sugestie :)

Skomentuj

Te spawalnicze są w 100% z miedzi bez domieszek o ile można w to wierzyć.
                          No właśnie te też zaczynają być też produkowane z "chińskiej miedzi" :P

Zainwestuj w kable Hollywooda - kupiłem 10mm od nich, wcześniej miałem 25mm dietza i na hollywoodach mam dużo mniejsze spadki niż miałem na dietzach.

Skomentuj

No właśnie te też zaczynają być też produkowane z "chińskiej miedzi" :P
                            http://www.kghm.pl/index.dhtml?modul...1881&back=true :)

Skomentuj

Jak rubicon to warto żeby reszta była podobnej klasy.

Skomentuj

obojętnie co bys nie zrobił to musisz trochę kasy w to włozyć. Wszystkie popularne przewody na interkontekty kosztują conajmniej 5 zł/m.

a może spróbuj na bazie estradowych przewodów pokombinować ;-) np coś takiego http://allegro.pl/przewod-multicore-...678682920.html
                                Last edited by malutkiz; 04.07.2011, 13:59.

Skomentuj

Jako że szukam dalej sygnałówek to mam takie pytanie co sądzicie o czymś takim(dodam ze cenowo mi odpowiada)
                                  http://allegro.pl/kabel-sygnalowy-hq...663259333.html

Po prostu Klotz jest za drogi :/

Skomentuj

ja uzywalem sommer spirit xxl
                                    po włożeniu w peszel stal sie strasznie twardy i malo elestyczny
                                    a i mój nie jest "stereo"
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

iklukasz fakt kabelek fajny ale po prostu ja mam wzmaka 5 kanałowego co przy takim rozwiązaniu generuje naprawdę spore koszta. 6 kawałków mono każdy po jakieś 4-5m i cenie 10zl za metr daje już sporą sumkę. A tak jak podałem wcześniej kable mają być osadzone na tych wtykach Nakamichi więc średnica zew. tez przydałaby się jak największa no i nie zapominając oczywiście o samej jakości. Te co podałem w linku i były by w moim zasiegu finansowym i niby wyglądają na przyzwoite więc chciałem poznać co Wy o nich sądzicie. Znalazłem jeszcze dwa ciekawe ale tylko w formie 100m na szpuli co mnie nie robi totalnie.
                                      http://www.begli.pl/Kabel_Audio_66_O...olka-3119.html
                                      http://www.begli.pl/Kabel_AUDIO_65mm...elna-3147.html

PS. Przez chwile miałem suba i jakiś no name wzmacniacz w aucie z rca których odcinek 5m z wtykami gotowy był po 12zl i ani szumów ani tego typu zjawisk nie było wiec może i te co podałem nie są złym wyborem.
                                      Autko to Seat leon 1.9tdi 2003r

Skomentuj

Nie na temat...
                                        iklukasz
                                        nie iklukasz

tylko Lklukasz
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X