Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw do Vectry

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Przód byłby nisko odcięty hpf - na ok 40hz, a tył lpf wyżej na ok 80-100Hz.
    Ale to ja bym musiał robić takie zwrotnice, czy to by było już tak dzięki zwrotnicy i filtrowi w wzmaku?

Ta alpina ma filtry i wejście hi input?
    Filtry ma (off, hp, lp), hi inputa nie posiada ale na rysunku przedstawiłem tak zwany allegrowy konwerter

I moja koncepcja na rysunku jest dobra czy coś pogmatwałem?

Skomentuj

Zamieszczone przez jojomen Zobacz posta
      Ale to ja bym musiał robić takie zwrotnice, czy to by było już tak dzięki zwrotnicy i filtrowi w wzmaku?
      O ile alpina ma filtry lpf i hpf to dzięki tym filtrom. Jak ich nie ma - to ich dorabianie nie ma sensu - lepiej sprzedać wzmacniacz, a kupić coś 4 kanałowego za pare zł więcej.

Na rysunku jest ok, ale czemu robisz 2 way? Skoro to właśnie średniaki z zestawu 3 way dawały najwięcej smaczku zestawowi? :)

Skomentuj

O ile alpina ma filtry lpf i hpf to dzięki tym filtrom. Jak ich nie ma - to ich dorabianie nie ma sensu - lepiej sprzedać wzmacniacz, a kupić coś 4 kanałowego za pare zł więcej.
        Na szczęście ma filtry

Na rysunku jest ok, ale czemu robisz 2 way? Skoro to właśnie średniaki z zestawu 3 way dawały najwięcej smaczku zestawowi?
        No a gdzie bym te 13 dał skoro wszędzie mam miejsce na 16? i poniekąd nie chcę ryzykować z tymi średniakami :P

Skomentuj

Zamieszczone przez jojomen Zobacz posta
          No a gdzie bym te 13 dał skoro wszędzie mam miejsce na 16? i poniekąd nie chcę ryzykować z tymi średniakami :P
          Średniaki mają 83mm - dałbyś je w drzwiach z przodu nad basowymi. Idzie je wyrwać po 10zł/szt.

http://allegro.pl/opel-vectra-b-glos...677815666.html

to są średniaki.

Skomentuj

Zapomniałeś że ja mam Vectrę A i tam jest miejsce tylko na jeden głośnik 165 :P

Skomentuj

Wiem o tym, ale jakbyś chcial to możesz dorobić miejsce na średniaka, ew, zrobić mu jakąś ładną obudowę z włókna szklanego, szpachla + spray. Podkład pod nią masz - kosz jest plastikowy. Przemyśl :)

Skomentuj

Na razie z średniaka rezygnuje :) zobaczę jak będą się sprawować te 16 a najwyżej potem dokupię te średniaki i coś będzie się kombinować :P

---------- Post dodany o 13:50 ---------- Poprzedni post o 13:36 ----------

Zamówiłem u tego gościa z allegro co podałem link 4 basowe z VB i zobaczymy kiedy przyjdą i jak to będzie grać :P
                Teraz trzeba ogarnąć alpina

Skomentuj

Zatem tak, głośniki przyszły. Dwie sztuki z filtrami a dwie bez, w dodatku jeden na małym dystansie.
                  Te z zwrotnicami (o ile będzie pogoda) jutro może wpakuję w półkę. Jeśli będą za duże dystanse z nich to pójdą na przód, a do tyłu stare DAXy.
                  Teraz z przodu siedzą te bez zwrotnic, ale podłączone pod zwrotkę PB. Ten z dużym dystansem gra bardziej basowo bo ma lepszy docisk i szczelność ale gubi się to i nie słychać różnicy.
                  Następnie podłączyłem do tylu w celu testu ten głośnik z filtrem, ku mojemu zdziwieniu napierdzielał basem jak nienormalny :)
                  Teraz pytanie, czy padł mi w radiu jakiś wynalazek od basu z przodu, czy tak ma być? Jest lepiej ale tył gra o wiele lepiej.
                  I jak to jest w CAR300 z tym potencjometrem z nutką? Jak jest na środku to gra dużo średnich, mało basu i wysokich. Jak jest max w lewo to wszystkiego jest prawie w ogóle. Znowu jak jest max w lewo to gra przyzwoicie i wysokie i bass aż miło. Nie wiem o co w tym chodzi :/

Skomentuj

kotleta do mikrofali wrzucam

Zatem tak, głośniki od dłuższego czasu siedzą w aucie, problemy z bassami rozwiązałem. Ogólnie jestem zadowolony, ale car300 jest słabym radiem. Obecnie czekam na Grundiga 5300 Uwielbiam to radyjko, zastanawiam się czy zrobić wejście aux czy polować na zmieniareczkę :)

Pozdrawiam i dzięki wielkie LightSound za czytanie moich smętów :biggrin:

Skomentuj

Czaruję...
                    X