Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyciszanie nadkoli i bagażnika Civic EJ9

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wyciszanie nadkoli i bagażnika Civic EJ9

Witam serdecznie
    Nie podejmuję tego tematu w moim wątku o wygłuszaniu drzwi ponieważ sądzę, że lepiej będzie aby wiedza na temat róznych zagadnień była systematyzowana w odpowiednich dla nich tematach.
    Dziś chce się Was poradzić jak wyciszyć nadkola i bagażnik w moim autku, bo niestety Japończycy robiąc kapitalny silnik i fajną budę zapomnieli całkowicie o jej wyciszeniu
    Bardzo irytuje mnie hałas opon, kałuż i wogóle szumu powietrza, który stamtąd pochodzi, który to nazywam zabójca basu i wywoływaczem mirreny

Pod pastikami nie ma kompletnie nic, więc nie dziwie się , że hałas jest tak duży
    Za tydzień oddaje autko do blacharza i robu mi plastikowe nadkola od zewnątrz, co sądzę, że pomoze sporo, ale od wewnątrz będę działał sam
    W związku z tym prosze o porady na temat sposobów i materiałów używeanych do wyciszenia

Myślę o filcu http://allegro.pl/mata-filc-wyglusze...759064627.html, ale także o tej piance pod panele, ale chyba filc ędzie gęstrzy i lepiej wytłumi
    Prosze jednak o Wasze propozycje i patenty
    pozdr

Bałbym się stosować filc. Po jakimś czasie może Ci nasiąknąć wilgocią... dobrze by było aby był też samoprzylepny. Chodzi też o to aby usztywnić blachę. Gdzieś widziałem taką matę która byla połączeniem twardej maty głuszącej, na to był przyklejony filc. Jak znajdę to podeślę Ci linka.

Skomentuj

Shinobi o filcu myślałem, ale na nadkola od wewnątrz między boczek a blachę, czyli tam, gdzie woda absolutnie nie dojdzie(na zdj widać, że sucho tam jak wiór, natomiast na bagażnik wymysliłem filc smoprzylepny z powłoka aluminiową, która chroni filc przed min wilgocią. http://allegro.pl/wygluszenie-maski-...754853601.html
      Tam za otworami technologicznymi też jest sucho, ale na wszelki wypadek lepiej filcu tam nie dam ze względu na ewentualne przenikanie wilgoci przez blachę oraz z powodu panujących tam wysokich temperatur spowodowanych słońcem.
      Nie wiem, co tam nakleić-maty bitumiczne?Efekt raczej będzie słaby-trzeba czegoś co lepiej wytłumi anizeli usztywni blachę( tam ona nie pracuje jak w drzwiach jako komora dla głosnika)

Wydaje mi się, że wieksza siła wyciszania bedzie w przestrzeni między boczkiem , a blachą.
      Zostaje mi tam luzu (po zamknięciu otworów technologicznych) od 8cm do 25 w innym miejscu.
      Tak sobie myślałem nad zwykła pianka montażową, aby wypełnić ten boczek plastikowy do równości kołków montażowych( rzecz jasna kiedy jest zdjęty, aby mi nie rozsadziło go) , ale co do pianki mam takie wątpliwości czy nie byłoby słychac tego swoistego odgłosu pocierania jak stryopian o styrtopian popdczas pracy boczka.
      Bo właściwości akustyczne powinna mieć chyba nawet lepsze niż filc
      Tak se gdybam
      Wszelkie koncepcje mile widziane
      pozdrawiam

Skomentuj

No ale jakoś tak dziwnie do tego podchodzisz - na pałę trochę. Pomyśl sobie jakie dźwięki chcesz wygłuszyć, z jakiego zakresu, a potem czym to można - w bagażniku często tłumi się prace tłumika a ta ma większy zakres częstotliwości - warto tam dać filc + materiał usztywniający. W komorach silnikowych - pod maską, zazwyczaj diesli, jest filc niepalny + materiał usztywniający. Tutaj chyba zauważyłem największe właściwości tłumienne. Co do wyciszenia plastików wewnątrz - zalecam piankę politeuranową. Po prostu usztywnia je i amortyzuje a przy tym jest bezszelestna.

Co do filcu - ma bdb właściwości, ale chłonie wodę jak szalony... sam tego niestety doświadczyłem i efektów z tym związanych, przez co musiałem sprzedać auto.

Skomentuj

Znajomy kiedyś wygluszał auto pianką montazową. W szczeliny i zakamarki wstrzelił piankę. A bagażnik i nadkola wykleił gabką, którą sie używa do wytłumiania w klimatyzatorach. Efekt był całkiem niezły. Chociaż nie wiem czy to był dobry pomysł :)

Skomentuj

Mogę ci doradzić taśmę dekarską można ja kupić np w liroju ja w swoim samochodzie wyłożyłem ja cały bagażnik i wykleiłem drzwi. Klei się jak głupia i ma wysokie skrajne temperatury. Filc odradzam a w szczególność do drzwi po pierwszym deszczu nasiąknie woda a potem będzie gnić.

Skomentuj

tasma dekarska to mozesz zabezpieczyc dach badz fundamenty a nie wygluszac samochod....

Skomentuj

Bawiłem się w wygłuszanie auta przy okazji wymiany szyberdachu i mogę się podzielić doświadczeniami. Wykleiłem całe auto tzn dach, nadkola, drzwi, blachy koło nadkoli + maty bitumiczne z filcem w bagażniku. Najbardziej mi zależało na tym, żeby blachy nie rezonowały i to załatwiły maty bitumiczne bardzo dobrze. Auto nie dzwoni w rytm basu. Natomiast filc w bagażniku daje trochę efekt, da się to usłyszeć, ale to jest tak, że jak jedne dźwięki wyciszysz to inne, które były zagłuszane wysuną się na pierwszy plan zagłuszyłem tłumik to bardziej uciążliwe stały się nadkola. Powalczysz z nadkolami to silnik i w pewnym momencie zabawa traci sens, bo kurcze auto waży 100kg więcej, efekt jakiś tam jest, ale pewnej granicy nie przeskoczysz, bo szyby byś musiał wymieniać!! Przerąbane jest również usuwanie woskowiny z blachy, żeby maty się kleiły. 5l benzyny "atrakcyjnej", wiadro szmat i wolne popołudnie. Tak sobie teraz pomyślałem, że jakbym jeszcze raz miał się za to zabierać to zakleiłbym otwory technologiczne (tam gdzie przychodzą boczki) matami bitumicznymi i na to dał filc. Uchroni to filcyk przed wilgocią, a i nie będzie żadnych dźwięków ocierania się o tapicerkę. Myślę, że to mogłoby zdać egzamin. Trzeba pamiętać o tym, że woda paruje i raczej do góry wtedy leci, więc po deszczu w ciepły dzień filc miałby pełne prawo nasiąknąć wilgocią w miejscu gdzie teoretycznie wody nie powinno być.

No i nie ma co liczyć na to, że zagłuszysz np. tłumik tak, że nie będzie go słychać. Tzn pewnie się da, ale duuuużym kosztem i nie chodzi tutaj tylko o $$$, ale też i o grube kilogramy, roboczogodziny i miejsce w samochodzie

A ja mam inne pytanie. Czy ktoś wie gdzie można kupić taniej filc niż lichwiarskie 20zł za m2 "audiofilskiego" filcu na allegro?? nie musi być samoprzylepny, ale przeraza mnie 120zł za 6m2 filcu. Przecież to grosze powinno kosztować!!!

Skomentuj

Oczywiście że stosuje się ja na dach ale bez problemu można ją zastosować do wygłuszenia auta. Wystarczy poczytać w necie wiele osób stosuje ją do tego i ludzie są zadowoleni z efektu. Jest ona też tańsza od dedykowanych mat do wygłuszenia a właściwościami nie wiele odbiega od nich. Ja wykorzystałem ja w dwóch samochodach i jak kiedyś będę zmieniał auto i coś w nim robił tez ją wykorzystam.

Skomentuj

ona jest zupelnie inna, studiuje budownictwo i Ci to mowie, przy wyzszych temp ona plynie. najlepiej to ona sie nadaje jako izolacja fundamentow bo i na dach nie bardzo

Skomentuj

Taśma dekarska przy wyższych temperaturach spływa z pionowych powierzchni i żeby nią dobrze wytłumi, to trzeba da ze trzy warstwy. Kup po prostu maty do tego celu przeznaczone, np. Dynamat, GMS, lub STP, a na to piankę polietylenową i ewentualnie kolejną warstwę maty. Taka kanapka tłumi najlepiej, ale jest dośc kosztowna.

Skomentuj

Ale też waży - wytłumiłem drzwi pół roku temu w Renówce - w środku kilka usztywniających, otwory technologiczne zaklejone całe właśnie mata + pianka i zrobiłem obudowę na głośnik midbasowy 1,2L - a wczoraj już słyszę że coś z drzwiami nie tak - patrze, luz na zawiasie. Trzeba wymienić te sworznie w zawiasach, powinno pomóc, chyba że się zawias w środku wyrobił, to trzeba zawias wymienić.

Skomentuj

m2 mat wazy w granicach do 3kg. na drzwi na blache, otwory montazowe, boczek czyli 3 warstwy idzie do 1,5m2 z czego pianka pod boczek wazy sporo mniej wiec obciazenie matami przyd obrym wytlumieniu to max 3,5kg chyba ze ktos laduje bitumiczne 20 warstw bo bedzie sztywniej :LOL:

Skomentuj

Raczej wątpię aby spływała nawet jak autko będzie stało cały dzień na dużym słońcu mówię tu o drzwiach i bagażniku. Co do warstw to się zgodzę jednak już przy jednej warstwie jest poprawa np przy zamykaniu drzwi. U mnie w vectrze c drzwi niczym nie były wyklejone trochę do dziwne bo clio z 96 miało kawałek maty naklejony. Przed zabawa z taśma drzwi w viki nie przyjemny dźwięk a teraz prawie ja w mercedesie ciche kłapniecie. Ja bym jeszcze sprawdził stan uszczelek w samochodzie one tez mogą być przyczyną nie przyjemnych hałasów.

Skomentuj

to chyba drzwi nie rozkrecales po sezonie na sloncu jak dekarka wyglada, plynie i sie odkleja.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                otwory technologiczne zaklejone całe właśnie mata + pianka

możesz napisać jak się spisuje pianka w ca? Chciałbym ją wykorzystać do wypełniania przestrzeni między tapicerką, a blachami, żeby nie dzwoniły. Boję się tylko, czy nie będzie żadnych nieprzyjemnych dźwięków od tej pianki jak elementy będą pracowały. Warto stosować, czy nie??

Skomentuj

Tzn źle się wyraziłem, stosowałem piankę politeuranową - Normalnej w płynie bym nie stosował - zobacz co się dzieje jak na niej osadzisz drzwi w domu i nimi trzaśniesz - pianka pracuje i skrzypi.

Skomentuj

tu masz dobra mate do wytlumienia boczkow
                                    http://allegro.pl/mata-maty-gms-02-w...791345407.html

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                                      tu masz dobra mate do wytlumienia boczkow
                                      http://allegro.pl/mata-maty-gms-02-w...791345407.html

OMG fajna cena... przy moim zapotrzebowaniu to bym się wykosztował.

W sklepach z panelami podłogowymi mają taką cieniutką piankę z zamkniętymi porami. Myślę, że po zamontowaniu tego plastiki prawdopodobnie by przestały dzwonić. Szkoda, że nigdzie czarnej nie mogę znaleźć. Co o tym myślicie?
                                      http://www.atk-opakowania.pl/8,oferta.html

Skomentuj

Że pewnie zależy to od procesu technologicznego i czarna nie może być :P Widziałem białe, różowe, żółte i zielone. U mnie się sprawdziło świetnie, miałem jednostronnie klejoną grubości 5 i 25 mm.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X