Trochę postudiowałem nad projektem, a więc tak, boki skrzyni wpuszczone o 18mm, głośnik wpuszczony, że nie wystaje tylko schowany jest w płycie frontowej. Otwór na głośnik w pierwszej frontowej płycie 390mm, w drugiej płycie 354mm. Wymiary płyt z arkusza pdf 1 : patrząc z góry na dół....pierwsze cztery wymiary płyt to obudowa zewnętrzna skrzyni, następny wymiar to boki suba 2szt, dalej płyta na podwójny front skrzyni wklejana od środka. Teraz druga kolumna wymiarów: płyta 330x449 ???? potem 265x449 to na tylną poprzeczną ścianę bass reflexa szczelinowego, potem podałeś jeszcze jedną płytę 265x449 ????. Generalnie nie wiem co z dwoma płytami, 330x449 i 265x449. To są płyty, z których trzeba wyciąć wzmocnienia tak? A tak to projekt bardzo profi.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Skrzynia pod Raveland AXX 1515
Collapse
X
-
Zamieszczone przez djibiza Zobacz postaTeraz druga kolumna wymiarów: płyta 330x449 ???? potem 265x449 to na tylną poprzeczną ścianę bass reflexa szczelinowego, potem podałeś jeszcze jedną płytę 265x449
drugie to wzmocnienie ktore laczy sie z tunelem
trzecie to wlasnie tunel
wszystkie krawedzie tunelu postaraj sie zaokraglic zeby uciszyc ewentualne "furkotanie" tunelu
Skomentuj
-
Ja osobiście dodam, że nie wpuszczał bym głośnika na drugą płytę, bo to raz że ciężki głośnik, dwa że głośnik się nieźle rusza i np. u mnie AXX1212 połamał płytę 18mm a potem od drgań całości wyrwał wkręty do drewna i musiałem zrobić nową skrzynie.
Nie wpuszczał bym go a za to zadbał o solidne przymocowanie do frontu, najlepiej na nakrętkach pazurkowych i śrubach.
Skomentuj
-
Tzn samemu wpuszczaniu nie mówię nie - bo sam wpuściłem AXX1010 który gra obecnie, przy froncie 40mm. No ale to mniejszy głośnik :)
Te płyty frontowe radził bym dobrze ze sobą skleić bo nie ma to jak potem dudniąca obudowa przez którą powstają mity że głośnik jest do 4 liter.
djibiza pokażesz potem foty z budowy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez djibiza Zobacz postamoże nawet żeby się nie poluźnił w przyszłości to skręcę go normalnymi śrubami z nakrętkami samokontrującymi.
same wkrety wystarcza
szczerze mowiac to one sa tylko zeby nadac poczatkowy scisk klejonych powierzchni
pozniej mozna je usunac bo polaczenie klejone jest mocniejsze niz sama plyta...
ale z lenistwa zawsze je zostawiam
Zamieszczone przez djibiza Zobacz postaJaki klej polecacie?
wsiakaja na 2-3mm w glab MDFu i nie powoduja puchniecia klejonych powierzchni
pienienie sie ich uwazam za "bajer" a nie glowny atut (pomaga wypelniac nierownosci)
Skomentuj
-
Może skuszę się na poliuretanowy klej, a jeśli nie to może jakiś rakoll albo wikol. Trza rozejrzeć się za płytą teraz. Co myślicie o castoramowych płytach wiórowych? Kupić jakąś zwykłą wiórówe czy MFP, OSB ? Jeden arkusz 125cm x 250cm wystarczy. Wszystko rozrysowałem i jeszcze zostanie dość spory kawałek.Last edited by djibiza; 15.10.2011, 22:18.
Skomentuj
-
jak masz mozliwosc to poszukaj wyspecjalizowanej firmy
jak nie to spokojnie casto moze byc
wiorowka wystarczy
OSB jest zbyt elastyczne
kupuj tyle ile potrzebujesz i koniecznie juz pociete na formatki
jak MUSISZ kupic caly arkusz to wrzuc sobie jeszcze jakas mala skrzyneczke do suba lub jakies monitorki
Skomentuj
-
No właśnie nie wiem czy kupować pocięte czy cały arkusz. Formatówke mam w warsztacie do całych płyt. Prace na skrzynią zacznę nie wcześniej niż za tydzień, max dwa tygodnie. W casto chyba nawet tną też na wymiar płyty. Może pójdę na łatwiznę i kupię docięte. Cały czas dumam nad tym klejem. Tych poliuretanowych trochę jest do wyboru, klasy d2,d3,d4 itd. Nie wiem, który najlepszy będzie.
Skomentuj
-
Witojcie towarzysze po dłuuuugim czasie :P
Wracam do tematu suba :P skrzynię udało mi się kupić tanio już gotową z MDF 30mm. Na pusto ma 81 litrów (bez odejmowania litrażu BR i głośnika), br sam dorabiałem na słuch i przy pomocy winisd. Strojenie na 40Hz czyli tak jak w projekcie naszego moderatora. Nieźle to brzmi tylko muszę dobrać do tego dobry wzmacniacz. O przede wszystkim dobrym współczynniku tłumienia (DF), żeby mieć jakąś kontrolę nad głośnikiem. Generalnie axx1515 ma 300RMS. Szukam coś o mocy ok.350-400RMS w mostku lub jakiegoś monobloka. Zaciekawił mnie ten wzmacniacz: http://allegro.pl/hifonics-crunch-mx...624657614.html Crunch MXB2175. W mostku przy 4ohm ma 350rms. Co o nim sądzicie? Nie chcę żadnych vk,firstów czy peiyingów :PLast edited by djibiza; 27.09.2012, 21:56.
Skomentuj
-
Czytając w necie można znaleźć sporo info o tym carpowerze, wiadomo są opinie i pozytywne i negatywne. Jedni mówią, że elegancko gra, inni, że tylko hałas daje. Sporo info jest też na temat peiyinga 2h30r, który ma też 500rms w mostku i podobno lepiej się sprawuje od tego hpb-1502. Sam nie wiem już. Kolejna opcja to http://www.mediamarkt.pl/wzmacniacz-...0hpx,id-145307
Czy w ogóle ten parametr Damping factor ma aż tak duże znaczenie?
Skomentuj
-
Bawiliśmy sie Crunchem 4175 na warsztacie - nie ma tyle mocy, to standardowe 4x75W czyli w mostkach ze 180W. Już lepiej tym peingiem sie zainteresować, bo to kopia przecież tego carpowera o ktorym mowi, a nawet tańsza. Ground zero ciekawie wygląda - po dwie pary na kanał, wiec moc nie przekłamana, ja bym sie skłonił w jego kierunku z tej całej trójcy
Skomentuj
-
Panowie, poszukując cały czas dobrej końcówy, znalazłem kilka ciekawych modeli wzmacniaczy. Mianowicie:
Carpower 2/250 400rms/4ohm, nie wiem jaki DF
ADS AMF750.1 380rms/4ohm, nie wiem jaki DF
Crunch GTS-2175 350rms/4orh, DF 200
Crunch GTR 550.2 niecałe 500rms/4, DF 200
Wszystkie w kwocie ok. 300-350zł.
Który polecacie ?
Skomentuj
Skomentuj