Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki 165mm + wygłuszenie, helixy raczej odpadają..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    to lepiej zamiast montować zestaw z tyłu kup za ta kase lepszy do przodu
    to zrobi wiecej dobrego niz glosniki z tylu

to jak chcesz to ten głośnik dostępny jest w wersji samochodowej

zwrotnice projektuje sie pod określony zestaw\
    czyli woofer + tweeter a nie kupuje z tweeterem

wsadz missiona z allegro i bedziesz zadowolony
    Posiadam parę głośników seatowskich-których nie muszę dodatkowo kupwać.
    Ps lepszego(1 mocniejszego) zestawu nie uciagnie oryginalne radio. Nie ma wyjscia sygnałowego.
    Mission to dla mnie za niska półka. Mam podobnej jakości wysokotonowe w/w.
    Górę chciałbym lepszą.
    Wiem, że projektuje sie pod konkretny zestaw, jednak z braku leku zwrotnica zaprojektowana pod konkretne kopółki zagra wraz z niskotonowymi innymi niż zalecane i większych różnic nie będzie.
    Chcę wziąć to na co bęzie okazja
    pzdr

---------- Post dodany o 20:57 ---------- Poprzedni post o 20:49 ----------

Ile mogą być warte 1,5 roczne wysokotonówki+ zwrotnice od moreli tempo 6?

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal20 Zobacz posta
      Ps lepszego(1 mocniejszego) zestawu nie uciagnie oryginalne radio. Nie ma wyjscia sygnałowego.
      a kto powiedział, ze lepsze znaczy mocniejsze?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Rozumiem, ale cena jest ważna, mniej - lepiej, oczywiście jeśli zestaw zadowalający heh
        Czyli co proponujecie

Skomentuj

Myślę, że dodam 2 głośniki 165mm z tyłu i będzie sporo basu, bo teraz z tyłu jest 13cm
          Ale sprawdź najpierw czy jest to opłacalne - w sensie, np. jak miałem Vectre B to 13cm głośniki z tyłu grały lepszym basem niż 16cm z przodu.
          Odepnij przód, posłuchaj samego tyłu czy ma wystarczający bas bo tak czy siak nie będzie to przeskok kto wie jaki chyba że zapolujesz na jakieś basowe które były montowane w seryjnych zestawach 3 drożnych napędzanych z radia - te przeważnie grają już zadowalającym basem.

Co do tempo 6 ich zwrotnicy i tweeterów - tak czy siak przerobił bym zwrotnice, puścił je niżej, na ok 2,2Khz 3 rzędem, a resztę zostawił midbasowi.
          I TW1 gra inaczej niż DX25, brzmienie DX25 przypominało mi brzmienie SinusLiva s28 który za bardzo mi się nie podobał, bo był za bardzo neutralny, nie dodawał nic od siebie, jakby bezbarwny :) A ja wole ciepłe brzmienie, i tutaj Monacor DT284 bardzo przypadł mi do gustu.

Jak zbiorę trochę kasy, to będę polował na DT284 i woofery z PB L6c, bo oba są ciepłe i myślę że ciekawy zestaw z tego by wyszedł.

Skomentuj

Czy do DT284 są jakieś projekty zwrotnic?

Skomentuj

Czy do DT284 są jakieś projekty zwrotnic?
              tak, z car power predator oraz z neockikiem

Skomentuj

Czyli z niezłymi basowcami, oba na niskich podziałach - 2kHz 12/db.

Skomentuj

LightSound tak wyglądają:
                  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...0dceea540.html
                  cytowana wiadomość:
                  "W załączniku przesyłam zdjęcie głośników.
                  Towar jest nowy, w tej cenie mam tylko 4 pary.
                  Do wysyłki zawsze wystawiam fakturę vat."
                  Koszt wysyłki kurierem DPD za pobraniem to 20 zł

Skomentuj

Jeszcze ostatnie pytanie przed zakupem - DT284 pod radiem zagrają wystarczająco dobrze?

Skomentuj

To zależy czego Ty oczekujesz, do średniego słuchania wystarczą i zagrają na pewno zadowalająco w porównaniu z tym co masz obecnie, ale przy najwyższych poziomach głośności mogą pojawić się zniekształcenia wynikające z kończącego się zapasu mocy radia.

Skomentuj

Do średnich poziomów głośności w zupełności wystarczą, i zagrają dużo lepiej od tego co masz aktualnie zamontowane. Problem będzie pojawiał się przy dużych poziomach głośności gdzie będzie brakowało zapasu mocy wzmacniaczowi wbudowanemu w radio, który nie jest potwornej mocy.

Skomentuj

Która cewka lepsza do monacora (wpinana z nim równolegle) Air coil *1845 CEWKA Cewka 0.47 mH 0.950 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-27 4,71zł
                          czy
                          Air coil *1843 CEWKA Cewka 0.47 mH 0.470 Ohm dr-0.80 h-15 FI-32 8,29zł

Głównie chodzi mi o cenę. Dodatkowo pierwsza ma większą rezystancję, przez co przepłynie przez nią mniej prądu-mniejsze straty na rzecz wysokotonowego zasilanego z radia..
                          hm...

Skomentuj

wysokotonowki nie wymagaja zbyt duzej mocy...
                            ale jak radio wpadnie w przester to nic dobrze nie zagra :p

Skomentuj

mam jeszcze jeden pomysł, z racji, że mam oryginalne radio, nie mam wyjscia sygnałowego.
                              A przez wyjście wysokopoziomowe będzie niska jakość szczególnie na wysokotonówce.
                              Jednak na pewno będzie mi brakowało basu.
                              Co sądzicie o opcji: wysokotonowy przez radio, a niskotonowy przez wzmacniacz - wtedy będę mógł kupić trochę lepsze niskotonowe.
                              Przy tym będę się cieszył dobrą jakością...

Skomentuj

bez sensu
                                nie mozesz podlaczyc wszystkiego przez wzmacniacz?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie mogę, bo przez wyjście wysokopoziomowe są zniekształcenia, a nie po to kupuję lepsze tweewery, żeby słyszeć jakieś syczenie..

Skomentuj

a to na niskosredniotonowych nie bedzie znieksztalcen?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Widzę że kolega już ma odpowiedź na wszystko.

Skomentuj

będą, ale nie są tak słyszalne jak z wysokotonowego...

Skomentuj

a próbował ktoś posadzić wysokie z tyłu ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X