Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki 165mm + wygłuszenie, helixy raczej odpadają..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki 165mm + wygłuszenie, helixy raczej odpadają..

Witam
    Mam zamiar nabyć głośniki do ~300zł
    Wiem, że temat był wiele razy poruszany, ale moim zdaniem większość osób wypowiadających się nie była miarodajna-pewnie nigdy nie słyszała zestawów a je poleca. Tak bywa na forach. Chciałem odpowiedzi od osób, które miały do czynienia z zestawami.
    Mianowicie - wiele osób poleca Helix dark blue 62.1, jednak mają one zasadniczą wadę- brak u nich "dobrego basu". Seryjnie montowane głośniki w np Seatach grają lepiej tym pasmem.
    Jak już wymieniać, to na coś lepszego, a nie cofać się.
    Chciałem, abyście mi coś polecili, co zagra lepiej- mogą to być używki. Fajnie by było, jak by wysokotonówki zagrały coś pod Vify dx25, jednak wiem, że za tą kasę jest ciężko.

Myślałem nad używkami - morel tempo 6, jednak nie wiem, czy uda mi się je kupić.
    Dodam, że chciałbym aby głośniki potrafiły zagrać pod radiem, planuje dać wzmacniacz na przód, ale będzie on mały (taki posiadam) moc sin to około 30Wat na kanał.
    Miałem już suby w aucie, jednak "wyrosłem" z tego. Muzyka ma grać głośno i ładnie -a ie "tłuc się" bez przesady. Pasmo ma być wyrównane.
    Na tyle będą głośniki od seata, myślę, że nic nie popsują, a dodadzą trochę basu i reszty.

PS wytłumienie drzwi oczywiście będzie.

zglos sie do lklukasza - on ma fajny zestaw za podobne pieniadze

a jak cos z allegro to nowe GMSy
    zadowola sie radiem i nawet przyjemnie basem graja

Skomentuj

W mojej ocenie, zestawy z 25mm tweeterem nie są za ciekawe, z racji tego, że przeważnie jest coś kosztem czegoś - albo dobry bas, niezłe wysokie, kosztem średnich, lub kiepski bas, w miare ok średnica i niezle wysokie. Wynika to z zastosowanych głośników i miejscu podziału.

Jednak im niżej podział, tym lepiej zestaw może zagrać, bo wtedy efektywnie gra woofer do przypuśćmy 2kHz, i wyżej skierowana w słuchacza kopułka przetwarza resztę pasma.
      Wtedy w samochodzie to ma prawo zagrać, więc celował bym w zestaw z przynajmniej 28mm kopułką jak np. tempo 6, by nie słyszeć wybrakowań w paśmie, wtedy można zastosować lepszy woofer i cały zestaw gra dobrze.

Tak więc celuj w te tempo, albo składaj coś sam - np. na DT284, SL28, i do tego jakiś przyjemny wooferek np. z PowerBassa i zestaw jak talala, tylko zwrotkę do tego trzeba sklepać. Jakby nie patrzeć - DT284 chodzą po 150zł, woofery z PB 100zł, zwrotki poskładał byś za ok 80zł.

Skomentuj

LightSound
        to już lepiej Tempo 6, gdyż wyjdzie taniej. Z jakością nie wiem, bo nie słuchałem.
        PS tempo 6 zadowoli się radiem lub małym wzmakiem 30W sin na kanał?
        Tylko czy znajdę używane w dobrej cenie.. hmmm
        Ps2 Pawel S jaki model GMS? Na alledrogo widzę tylko same woofery, bez zestawów.

Skomentuj

tak, tempo zadowoli sie radiem
          dla wielu jednak moze wtedy brakowac basu
          ale widze ze nie jestes maniakiem...

nie zapomnij tylko dobrze ukierunkowac wysokotonowki! bo inaczej bedziesz odczuwal brak srednicy...

GMS 25C + GMS-1865
          zwrotnica nie jest jakos super dopracowana ale gra i nie meczy

tez bym wolal morele ale za taka kase trudno kupic

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            dla wielu jednak moze wtedy brakowac basu
            ale widze ze nie jestes maniakiem...
            Trochę jestem, lubię jak coś gra zrówwnoważonym pasmem i to dość głośno heh
            Jak te zestawy maja się w porównaniu z stx AKX+VifaDX25?
            Nie widzę zestawu GMS 25C + GMS-1865, tylko oddzielnie na różnych aukcjach -dają zwrotnicę tylko do wysokich tonów.
            Czy porównywał ktoś GMS 25C z seryjnymi montowanymi w nowszych seatach- czy warto wydawać kasę na te GMS 25C
            Kolejny problem to to, że oryginalne radio nie ma wyjść chinch i zastanawiam się, czy pobrany sygnał z końcówki mocy radia na we wysokopoziomowe ewentualnego wzmacniacza nie popsuje trochę jakości, i czy wtedy zestaw tempo będzie miał sens... hm..

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal20 Zobacz posta
              Jak te zestawy maja się w porównaniu z stx AKX+VifaDX25?
              morel sie zbliza do tego poziomu
              ale srednica nieco wygaszona i gora zdecydowanie delikatniejsza

GMS niestety jakosciowo odstaje, ale za te pieniadze warto

Nie widzę zestawu GMS 25C + GMS-1865, tylko oddzielnie na różnych aukcjach -dają zwrotnicę tylko do wysokich tonów.
              "zwrotnice" sa wbudowane w glosniki. do woofera jest przyczepiona cewka

Kolejny problem to to, że oryginalne radio nie ma wyjść chinch
              rokrec i wyprowadz :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

"zwrotnice" sa wbudowane w glosniki. do woofera jest przyczepiona cewka

rokrec i wyprowadz :p
                PObiorę sygnał z wyjścia końcówki mocy radia, gdyż nie chcę się bawić w rozbieranie. Trzeba by szukać schematów i wlutowywać się w ścieżki, a nie wiem czy gra warta świeczki.
                Myślę, że pobranie sygału, który idzie na głośniki nie obniży jakości, ale nie miałem możliwości porównania.

Ps Na alledrogo widziałem zwrotnice jednodrożna to tweewera, czyli jest na wierzchu.
                Jesli nie znajde taniej moreli to co myslicie o PowerBass S-6C

Skomentuj

Jesli nie znajde taniej moreli to co myslicie o PowerBass S-6C
                  Tak jak pisałem, midwoofer jest wg mnie bdb, dobry bas, mile zroznicowanie brzmienie, ale wysokotonówka jest ostra, całkowicie inna niż DX25. Zresztą zestaw ma wycofaną średnicę.

Lepiej dozbierać 100zł więcej do moreli, niż potem żałować że ma się coś co nie spełnia naszych oczekiwań a kosztowało sporo. Zresztą sam chcesz dużo za najmniejsze pieniądze i czasem nie da się tego osiągnąć.

Skomentuj

Myślę, że pobranie sygału, który idzie na głośniki nie obniży jakości, ale nie miałem możliwości porównania.
                    oj potrafi skopac i to sporo
                    na bank bedzie szumialo i to na dowolnej glosnosci

Skomentuj

Na innym forum polecaja mi Hertz HSK 165, niby lepsze od moreli tempo 6
                      PS czy do samego radia ok?

Skomentuj

nowej serii hertzow nie slyszalem
                        starych bym za nic nie ruszyl...

Skomentuj

Tylko tak, że na allegro jest kilka rodzajów. Jak jeden kosztuje 800zł a drugi 300zł -ta sama nazwa a wygląd inny

Skomentuj

no wlasnie pewnie rozne serie

Skomentuj

Kurdę, trochę kombinacji z powodu braku złącza chinch.
                              Co myślicie, jak by zostawić oryginalny głośnik niskotonowy a wymienić same wysokotonowe na lepsze. Myślę, że by to poprawiło scenę

Skomentuj

no napewno cos poprawi

Skomentuj

scene to ci dobra zwrotka i czasowki poprawia
                                  i wyciagniecie srednicy z drzwi
                                  czyli dodanie sredniotonowki i przejscie na 3 drogi
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na innym forum polecaja mi Hertz HSK 165, niby lepsze od moreli tempo 6
                                    Noi to jest takie porównywanie zestawów na forach, w różnych samochodach, różnie zabudowanych, pod innymi radiami, wzmacniaczami, kablami RCA i jeszcze przez różnych ludzi którym różne rzeczy się podobają.

Ja przestałem się sugerować opiniami na forach, bo w moim przypadku przeważnie wyglądało to odwrotnie do tego co ludzie opisują.
                                    Trzeba wiedzieć czego się konkretnie szuka i dużo testować, żeby "ustrzelić ptaszka". Druga sprawa to podejście fizyczne i wiedza czego szukać - bo trudno oczekwiać po zestawie 165mm basowcu z dużym skokiem i cięższą membraną że będzie pod kątem 90' ciągnął do 3,5kHz równo i kopułce 25mm z fs przeważnie ok 1700-2000Hz że zagra jak powinna z takim basowcem. Wtedy brak na średnicy gwarantowany, lub kopołka jazgocząca z powodu zbyt niskiego podziału.
                                    Dlatego lepiej wziac zestaw który w jakimś sensie może to zagwarantować - taki woofer i kopółka 28mm gdzie fs jest już przeważnie 1000Hz -1200Hz da się odciąc dużo niżej, więc więcej będzie z niego średnich, choć najlepszym rozwiązaniem jest jak lklukasz napisał 3drogi które na kiepskich głośnikach lepiej zagrają niż takie 2way naciągane.

Masz fajny papierowy za pewne woofer, starcza mu zasilanie z radia, ciągnie dość wysoko z racji papieru, więc dorzucił bym mu lepszą kopułkę i cieszył się zacnym dźwiękiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                      Masz fajny papierowy za pewne woofer, starcza mu zasilanie z radia, ciągnie dość wysoko z racji papieru, więc dorzucił bym mu lepszą kopułkę i cieszył się zacnym dźwiękiem.
                                      Dodam że mam corollę e12
                                      Też tak mi się wydaje. Nie oczekuję super basu z radia. Myślę, że dodam 2 głośniki 165mm z tyłu i będzie sporo basu, bo teraz z tyłu jest 13cm
                                      Jak by muzyka grała mi podobnie jak z monitorów, które mam w domu stx AKX+VifaDX25 to by było super(właśnie tak grających kopułek potrzebuję ), fakt że uzupełniam to subem, ale i bez niego można posłuchać. W aucie będę miał 4 x 16cm i będzie ok.
                                      Ostatecznie kiedyś zamontuję mały 20cm subik- mam jakąś tesle 226.
                                      Tylko chcę poprawić górę- jakie niedrogie kopułki polecacie wraz ze zwrotnicami, tak hmm do 150zł?

Skomentuj

Myślę, że dodam 2 głośniki 165mm z tyłu i będzie sporo basu
                                        to lepiej zamiast montować zestaw z tyłu kup za ta kase lepszy do przodu
                                        to zrobi wiecej dobrego niz glosniki z tylu

Jak by muzyka grała mi podobnie jak z monitorów, które mam w domu stx AKX+VifaDX25 to by było super(właśnie tak grających kopułek potrzebuję )

to jak chcesz to ten głośnik dostępny jest w wersji samochodowej
                                        Tylko chcę poprawić górę- jakie niedrogie kopułki polecacie wraz ze zwrotnicami, tak hmm do 150zł?
                                        zwrotnice projektuje sie pod określony zestaw\
                                        czyli woofer + tweeter a nie kupuje z tweeterem

wsadz missiona z allegro i bedziesz zadowolony
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X