witam, chcialbym prosic o rade w wyborze glosnika do malej skrzyni zamknietej, okolo 20 L, ktora mialaby grac na boku bagaznika w skodzie octavi kombi, teraz mam skrzynie JBL 1204 BR i czesto musze ja wyciagac jak cos przewoze w bagazniku, po za tym chcialbym zeby troche wiecej basu bylo niz jest teraz ( moze to wina za slabego wzmacniacza - magnat schumacher 4x50 RMS), interesuje mnie glosnik do 600 zl - tylko i wylacznie nowy, no moze jakies propozycje co do wzmacniacza 4 kanalowego w miare przystepnej cenie, w przyszlosci bedzie zasilal zestaw 2 drozny z przodu i suba na mostku
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
subwoofer do malej skrzyni zamknietej
Collapse
X
-
15-25litrów potrzebuje węglowy STX 8". Jak chcesz mniejszą skrzynkę 10-12litrów to 17SW. Jeden i drugi model z docelową membraną bierną. Przy 17SW skrzynka jest mniejsza, ale przy zakupie tego głośnika nie należy spodziewać się wysokiego splu i przyda mu się dobry napęd - aczkolwiek do kulturalnego słuchania wystarczy w zupełności.
lklukasz miał też jakiś głośnik typowo pod CA, który można zamknąć w 10litrach (nie pamiętam co to dokładnie było).
-
Napisz coś więcej o preferencjach muzycznych.
A patrząc na to, że miałem tego JBL'a, to z tych 600zł kupił bym głośnik + wzmacniacz i to by Ci całkowicie wystarczyło
np. RE 10s4 optymalnie 15L
http://allegro.pl/re-audio-re-10s4-2...011341854.html
i wzmacniacz np.
http://allegro.pl/esx-vision-v-504-w...052299640.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-samocho...037565948.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-rockfor...041504805.htmllow-END
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mari88 Zobacz postaglosnika do malej skrzyni zamknietej, okolo 20 LZamieszczone przez mari88 Zobacz postateraz mam skrzynie JBL 1204 BR i ... chcialbym zeby troche wiecej basu bylo niz jest teraz
no sorki, ale to chyba nie mozliwe!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojtus Zobacz postaTe jotbeele generują mało 'basu', samo dudnienie, hałas i świst BR, więc całkiem możliwe.
Skomentuj
-
co do tego JBL to faktycznie potrafi w malym samochodzie na tylnym siedzeniu, przy odpowiedniej piosence zrobic duzo halasu, ale octavia ma dosc duzy bagaznik ( 600 L) i chcialbym miec taki efekt z przodu, wiec zastanawiam sie czy RE 10s4 nie bedzie troche za slaby, co do gatunku muzyki to glownie house i techno, a co sadzicie o tym ROCKFORD FOSGATE P2D410 lub ROCKFORD FOSGATE P3D410 lub ewentualnie RE Audio SE-10 D2, tylko w wypadku tych glosnikow wydaje mi sie ze trzeba by cos mocniejszego do napedzania, a jeszcze mam pytanko czy lepiej skrzynke zrobic z samego mdf - wtedy potrzeba troche wiecej miejsca na te 20 L, czy lepiej powalczyc z mdf i zywica zeby lepiej dopasowac ksztalt skrzyni do nadkola ??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mari88 Zobacz postamam pytanko czy lepiej skrzynke zrobic z samego mdf - wtedy potrzeba troche wiecej miejsca na te 20 L, czy lepiej powalczyc z mdf i zywica zeby lepiej dopasowac ksztalt skrzyni do nadkola ??
obawiam sie ze nie dasz rady wycisnac tyle basu z tak malej skrzyni
Skomentuj
-
przepraszam Panowie ze kwestionuje wasza wiedze, ale na chlopski rozum ciezko mi uwierzyc ze nie ma glosnika 25 cm ktory zagra lepiej w malej zamknietej skrzyni niz skrzynia JBL 1204 BR - przeciez to nie jest jakis High-end, moze ktos ma jakis pomysl ?? mozna ewentualnie podniesc troche budzet no i moze udalo by sie wcisnac 25 L skrzynie - prosze o pomoc, co do skrzyni to na pewno nie ma gotowej skrzyni do kupienia do Octavi na bok bagaznika, mozna by to zlecic jakiejs firmie ale to podniesie koszty i odbierze mi przyjemnosc wlasnorecznego wykonania, a jeszcze mi sie przypomnialo ze kilka lat temu zrobilem mala skrzynie zamknieta do glosnika boschmann - nie pamietam jaki model - kosztowal cos kolo 100 zl, niedawno znalazlem ja w piwnicy i dalem szwagrowi w prezencie i powiedzial ze w jego golfie ten boschamnn gra lepiej niz w moim aucie ten JBL, moze gra glosniej ( moze ) ale na pewno w JBL bas jest bardziej precyzyjny, wiec wierze ze przy budzecie kolo 600 zl da sie kupic dobry glosnik 25 cm do malej skrzyni
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mari88 Zobacz postaciezko mi uwierzyc ze nie ma glosnika 25 cm ktory zagra lepiej w malej zamknietej skrzyni niz skrzynia JBL 1204 BR - przeciez to nie jest jakis High-end, moze ktos ma jakis pomysl ??
Skomentuj
-
ten JBL nie gra nisko, ale wyzszym basem gra bardzo mocno i glosno
moze dlatego szwagrowi ten BM bardziej sie podoba bo gra nizej
moze zapomnijmy o tym JBLu i kup cos dobrego do zamknietej
RE moze byc - ale nie tanie serie
moze JL audio 10W3v3?
gra mocno, nisko w malej obudowie zamknietej i zadowoli sie stosunkowo niewielka moca
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shiver Zobacz postamówienie że jest cichy to przesadalow-END
Skomentuj
-
witam, moze ktos ma jakies jeszcze propozycje do do tego glosnika bo tej JL pewnie dobry ale 999 zl to duzo, a jak pisalem wczesniej wolalbym nowy, a jeszcze wczesniej pytalem o wykonanie skrzyni z mdf i zywicy i mat szklanych, moze ktos ma doswiadczenie w budowaniu takiej skrzyni i udzielilby paru rad , czyzby forum umieralo czy zbyt nudny temat ?
Skomentuj
-
w najblizszym czasie wrzuce fotke, ale wpadl mi jeszcze jeden pomysl do glowy, otoz wzmacniacz ktory teraz zasila tego JBL daje na mostku 1x100 wat RMS i 2 x 50 wat RMS na przod ( tam graja 2 glosniki Alpine 165 mm z gwizdkami), ten JBL weglug producenta ma 270 wat RMS, i zamknieta obudowa do niego to 28 L, wiec moze sprobuje zrobic taka i upchnac ja w bagaznik i zasiliec jakims wzmacniaczem ktory na mostku daje kolo 300 wat RMS ( np PEIYING ALIEN A4E76R - podobno dosc dobry w tej cenie i bardzo mocny) bo wydaje mi sie ze tyle mocy powinno go zasilac, wiec zaoszczedzone pieniadze za suba ktorego chcialem kupic wydalbym na wzmacniacz i jakis zestaw odseparowany na przod np PowerBass S-6C i wygluszenie drzwi - bo dystanse mdf juz sa, wydaje mi sie ze to przyniesie lepsze efekty niz kombinowanie z zakupem suba i zasilanie go takim slabym wzmacniaczem, a glosniki Alpine z przodu moglym przerzucic na tylne drzwi ( miejsce jest na 135 ale jakbym pokombinowal moze wejda 165 mm), co o takim zestawie sadza szanowni forumowicze
Skomentuj
Skomentuj