Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer do malej skrzyni zamknietej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer do malej skrzyni zamknietej

witam, chcialbym prosic o rade w wyborze glosnika do malej skrzyni zamknietej, okolo 20 L, ktora mialaby grac na boku bagaznika w skodzie octavi kombi, teraz mam skrzynie JBL 1204 BR i czesto musze ja wyciagac jak cos przewoze w bagazniku, po za tym chcialbym zeby troche wiecej basu bylo niz jest teraz ( moze to wina za slabego wzmacniacza - magnat schumacher 4x50 RMS), interesuje mnie glosnik do 600 zl - tylko i wylacznie nowy, no moze jakies propozycje co do wzmacniacza 4 kanalowego w miare przystepnej cenie, w przyszlosci bedzie zasilal zestaw 2 drozny z przodu i suba na mostku

15-25litrów potrzebuje węglowy STX 8". Jak chcesz mniejszą skrzynkę 10-12litrów to 17SW. Jeden i drugi model z docelową membraną bierną. Przy 17SW skrzynka jest mniejsza, ale przy zakupie tego głośnika nie należy spodziewać się wysokiego splu i przyda mu się dobry napęd - aczkolwiek do kulturalnego słuchania wystarczy w zupełności.
    lklukasz miał też jakiś głośnik typowo pod CA, który można zamknąć w 10litrach (nie pamiętam co to dokładnie było).

Skomentuj

Napisz coś więcej o preferencjach muzycznych.

A patrząc na to, że miałem tego JBL'a, to z tych 600zł kupił bym głośnik + wzmacniacz i to by Ci całkowicie wystarczyło

np. RE 10s4 optymalnie 15L
      http://allegro.pl/re-audio-re-10s4-2...011341854.html

i wzmacniacz np.
      http://allegro.pl/esx-vision-v-504-w...052299640.html
      http://allegro.pl/wzmacniacz-samocho...037565948.html
      http://allegro.pl/wzmacniacz-rockfor...041504805.html
      low-END

Skomentuj

beyma power

Skomentuj

Zamieszczone przez mari88 Zobacz posta
          glosnika do malej skrzyni zamknietej, okolo 20 L
          teraz mam skrzynie JBL 1204 BR i ... chcialbym zeby troche wiecej basu bylo niz jest teraz
          "a moze jeszcze frytki do tego"?
          no sorki, ale to chyba nie mozliwe!

Skomentuj

Te jotbeele generują mało 'basu', samo dudnienie, hałas i świst BR, więc całkiem możliwe.
            low-END

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtus Zobacz posta
              Te jotbeele generują mało 'basu', samo dudnienie, hałas i świst BR, więc całkiem możliwe.
              Nie przesadzaj, w mały hatchbacku siedząc na tylnym siedzeniu trzęsą się gałki oczne przy tym subie. To ja gra to inna bajka ale mówienie że jest cichy to przesada, osiągnięcie tego w 20litrach oz jak wspomniał Paweł jest raczej nie wykonalne, chyba że głośnik będzie miał parę tysięcy wat i adekwatny Xmax.

Skomentuj

co do tego JBL to faktycznie potrafi w malym samochodzie na tylnym siedzeniu, przy odpowiedniej piosence zrobic duzo halasu, ale octavia ma dosc duzy bagaznik ( 600 L) i chcialbym miec taki efekt z przodu, wiec zastanawiam sie czy RE 10s4 nie bedzie troche za slaby, co do gatunku muzyki to glownie house i techno, a co sadzicie o tym ROCKFORD FOSGATE P2D410 lub ROCKFORD FOSGATE P3D410 lub ewentualnie RE Audio SE-10 D2, tylko w wypadku tych glosnikow wydaje mi sie ze trzeba by cos mocniejszego do napedzania, a jeszcze mam pytanko czy lepiej skrzynke zrobic z samego mdf - wtedy potrzeba troche wiecej miejsca na te 20 L, czy lepiej powalczyc z mdf i zywica zeby lepiej dopasowac ksztalt skrzyni do nadkola ??

Skomentuj

mam pytanko czy lepiej skrzynke zrobic z samego mdf - wtedy potrzeba troche wiecej miejsca na te 20 L, czy lepiej powalczyc z mdf i zywica zeby lepiej dopasowac ksztalt skrzyni do nadkola ??
                  a nie ma w sprzedazy gotowych skrzyn do tego auta?

obawiam sie ze nie dasz rady wycisnac tyle basu z tak malej skrzyni

Skomentuj

Zmieniasz głośnik na mniejszy a obudowę na mniej efektywną, dużo mniej efektywną. Nie ma możliwości żeby było głośniej.

Skomentuj

przepraszam Panowie ze kwestionuje wasza wiedze, ale na chlopski rozum ciezko mi uwierzyc ze nie ma glosnika 25 cm ktory zagra lepiej w malej zamknietej skrzyni niz skrzynia JBL 1204 BR - przeciez to nie jest jakis High-end, moze ktos ma jakis pomysl ?? mozna ewentualnie podniesc troche budzet no i moze udalo by sie wcisnac 25 L skrzynie - prosze o pomoc, co do skrzyni to na pewno nie ma gotowej skrzyni do kupienia do Octavi na bok bagaznika, mozna by to zlecic jakiejs firmie ale to podniesie koszty i odbierze mi przyjemnosc wlasnorecznego wykonania, a jeszcze mi sie przypomnialo ze kilka lat temu zrobilem mala skrzynie zamknieta do glosnika boschmann - nie pamietam jaki model - kosztowal cos kolo 100 zl, niedawno znalazlem ja w piwnicy i dalem szwagrowi w prezencie i powiedzial ze w jego golfie ten boschamnn gra lepiej niz w moim aucie ten JBL, moze gra glosniej ( moze ) ale na pewno w JBL bas jest bardziej precyzyjny, wiec wierze ze przy budzecie kolo 600 zl da sie kupic dobry glosnik 25 cm do malej skrzyni

Skomentuj

ciezko mi uwierzyc ze nie ma glosnika 25 cm ktory zagra lepiej w malej zamknietej skrzyni niz skrzynia JBL 1204 BR - przeciez to nie jest jakis High-end, moze ktos ma jakis pomysl ??
                        Jakościowo napewno jest dużo takich głośników, jednak ten JBL ma wszelkie predyspozycje żeby zrobić sporo zamieszania. Gdyby to mógł być bass reflex to sprawa byłaby dużo prostsza :)

Skomentuj

ten JBL nie gra nisko, ale wyzszym basem gra bardzo mocno i glosno
                          moze dlatego szwagrowi ten BM bardziej sie podoba bo gra nizej

moze zapomnijmy o tym JBLu i kup cos dobrego do zamknietej

RE moze byc - ale nie tanie serie
                          moze JL audio 10W3v3?
                          gra mocno, nisko w malej obudowie zamknietej i zadowoli sie stosunkowo niewielka moca

Skomentuj

pewnie bylby dobry ten JL ale cena troche zaporowa

Skomentuj

poszukaj uzywek - da sie kupic za te 500zl

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                mówienie że jest cichy to przesada
                                Nie powiedziałem, że jest cichy - jest tak jak mówisz, wszystko się trzęsie, siedzenia masują, a 'dźwięku' z tego głośnika nie ma.
                                low-END

Skomentuj

W tych kategoriach to faktycznie dźwięku z niego nie ma w ogóle, tylko jedno buuuu :)

Skomentuj

witam, moze ktos ma jakies jeszcze propozycje do do tego glosnika bo tej JL pewnie dobry ale 999 zl to duzo, a jak pisalem wczesniej wolalbym nowy, a jeszcze wczesniej pytalem o wykonanie skrzyni z mdf i zywicy i mat szklanych, moze ktos ma doswiadczenie w budowaniu takiej skrzyni i udzielilby paru rad , czyzby forum umieralo czy zbyt nudny temat ?

Skomentuj

na temat glosnika niewiele jest wiecej do powiedzenia...
                                      co do skrzyni to zalezy od bagaznika
                                      mozesz dac zdjecie? (nie pamietam dokladnie bagaznika)
                                      jak jest dosc foremny to szybciej i taniej wyjdzie z MDFu

Skomentuj

w najblizszym czasie wrzuce fotke, ale wpadl mi jeszcze jeden pomysl do glowy, otoz wzmacniacz ktory teraz zasila tego JBL daje na mostku 1x100 wat RMS i 2 x 50 wat RMS na przod ( tam graja 2 glosniki Alpine 165 mm z gwizdkami), ten JBL weglug producenta ma 270 wat RMS, i zamknieta obudowa do niego to 28 L, wiec moze sprobuje zrobic taka i upchnac ja w bagaznik i zasiliec jakims wzmacniaczem ktory na mostku daje kolo 300 wat RMS ( np PEIYING ALIEN A4E76R - podobno dosc dobry w tej cenie i bardzo mocny) bo wydaje mi sie ze tyle mocy powinno go zasilac, wiec zaoszczedzone pieniadze za suba ktorego chcialem kupic wydalbym na wzmacniacz i jakis zestaw odseparowany na przod np PowerBass S-6C i wygluszenie drzwi - bo dystanse mdf juz sa, wydaje mi sie ze to przyniesie lepsze efekty niz kombinowanie z zakupem suba i zasilanie go takim slabym wzmacniaczem, a glosniki Alpine z przodu moglym przerzucic na tylne drzwi ( miejsce jest na 135 ale jakbym pokombinowal moze wejda 165 mm), co o takim zestawie sadza szanowni forumowicze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X