Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc przy projekcie skrzyni b/r

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc przy projekcie skrzyni b/r

Witam chciał bym na początku zaznaczyć że jestem tu nowy i ogólnie zielony. mój problem polega na tym że posiadam zestaw który nie chce za groma wejść mi do bagażnika (do meganki l w cupecie) brakuje dokładnie centymetra i chciał bym ją przeprojektować. w zestaw wchodzą dwie trzydziestki boschmanna z-12sl. nie wiem jakiego litrażu potrzebują znalazłem w necie ich parametry T/S www.audiosklep.pl/Parametry_T_S_Boschmann.htm to te przedostatnie . doradzie mi jaki litraż skrzyni do nich zrobić. z góry dzięki za pomoc
    Last edited by Pawel S.; 05.05.2012, 15:01.

http://www.audiosklep.pl/boschmann-z...00w-p-202.html wg tego 60 litrow
    wg tych parametrow co podales to raczej zamknieta...

tak uniwersalnie masz 2 opcje
    zamknieta 30 litrow/glosnik
    b-r 50 litrow/glosnik

w drugiej opcji basu bedzie wiecej, ale nie wiem czy zmiescisz tak wielka skrzynie

Skomentuj

a tą rurkę do b/r można gdzieś dostać ?

Skomentuj

Nie wie czy da ciebie blisko ale na wolumenie maja niezly wybor.

Skomentuj

lub szczelina z desek w razie problemu z dostaniem

Skomentuj

doszedłem do wniosku ze jeśli bym sprzedał tą skrzynkę i kupił jeden mocniejszy głośnik to chyba lepiej bym na tym wyszedł co o tym myślicie czy trzydziestka ósemka będzie potrzebowała mniejszej obudowy niż te 2 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez damix92 Zobacz posta
              kupił jeden mocniejszy głośnik to chyba lepiej bym na tym wyszedł
              A masz czym to napędzić że chcesz mocniejsze głośniki?

czy trzydziestka ósemka będzie potrzebowała mniejszej obudowy niż te 2 ?
              Owszem, mniejszej. Ale zależy dużo od głośnika. Z pewnością jedna dobra 12' by Ci wystarczyła, ale patrząc na rocznik, nie posłuchasz tej rady.

Skomentuj

i tak i nie
                15" mozna wsadzic w 80 litrow

ale
                mój problem polega na tym że posiadam zestaw który nie chce za groma wejść mi do bagażnika
                zalezy czy to zmiescisz

a tak wogole to jakies dziwne podejscie do tematu :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  a tak wogole to jakies dziwne podejscie do tematu :/
                  zauważyłem że 95% osób tak ma, w tym ja :thumbup:

W megance z przesadą grał już Re Audio SR10, więc nie wiem po co tam ładować jakieś 15 lub 2x12'...

Skomentuj

Sory że zapomniałem napisać o wzmacniaczu jest to carpower 4/400. Ogólnie chodzi mi o to żeby ktoś bardziej doświadczony podpowiedział mi co by zrobił na moim miejscu. obliczyłem pojemność tej skrzynki i wynosi 144l więc to chyba za dużo. udało mi się z wielkim trudem włożyć ją we dwóch ale jeśli bym złapał kapcia to dupa blada

Skomentuj

a tą rurkę do b/r można gdzieś dostać ?
                      Jeśli nie zależy Ci na wyglądzie możesz nawet i pcv z hydraulicznego kupić

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      lub szczelina z desek w razie problemu z dostaniem
                      Można i tak jednak skrzynia br z portem okrągłym jest bardziej uniwersalna i można w każdej chwili do woli testować i zmieniać strojenie

doszedłem do wniosku ze jeśli bym sprzedał tą skrzynkę i kupił jeden mocniejszy głośnik to chyba lepiej bym na tym wyszedł co o tym myślicie czy trzydziestka ósemka będzie potrzebowała mniejszej obudowy niż te 2 ?
                      O jakiej "trzydziestce ósemce" mowa?
                      Teoretycznie 2x12' powinny być szybsze, ciśnienie też większe z racji większej powierzchni membran, wszystko zależy czego oczekujesz.

obliczyłem pojemność tej skrzynki i wynosi 144l więc to chyba za dużo. udało mi się z wielkim trudem włożyć ją we dwóch ale jeśli bym złapał kapcia to dupa blada
                      kolejna przewaga nad dwoma głośnikami, można zbudować dwie oddzielne skrzynie, nawet gdy trzeba można coś przewieźć i wyjąć tylko jedną nie rezygnując całkowicie z sekcji basowej

Skomentuj

Ogólnie chodzi mi o to żeby ktoś bardziej doświadczony podpowiedział mi co by zrobił na moim miejscu.
                        To powiedz dlaczego chcesz ładować aż tyle i aż tak duże głośniki? W zupełności wystarczyła by Ci do normalnego grania dobra 10' w skrzyni zamkniętej ok 20-25L.
                        Jeżeli jednak chcesz więcej, to napisz dlaczego :)

Skomentuj

Jestem Ciekaw co jest z przodu, może warto zainwestować w dobrze grający przód który łatwiej zasilić niż pchać się w tył który tak naprawdę powinien być tylko uzupełnieniem.

Skomentuj

niestety nie mozna na to tak patrzec

trzeba ludzi dzielic na poczatkujacych i zaawansowanych

poczatkujacy ma gdzies przod czy dobre brzmienie
                            ma napierdzeilac basem i cykac wysokimi i tyle wystarczy!

co innego osoba doswiadczona

Skomentuj

Z przodu zestaw macrom a z tyłu elipsy 6x9 mac audio

Skomentuj

Z przodu zestaw macrom a z tyłu elipsy 6x9 mac audio
                                A dalsza cześć odpowiedzi?

Skomentuj

Kupiłem okazyjnie od kolegi bo już mu było za słabe to pierwszy powód , a drugi to taki że fajnie jest coś takiego mieć :) A może ja zadam pytanie jaki masz silnik w samochodzie ?

Skomentuj

Wróć się do postu 12, zadałem Ci pytanie, a odpowiedziałeś tylko na post nr. 13

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post313569

Skomentuj

A po to np żeby było czuć bass po otworzeniu bagażnika

Skomentuj

A po to np żeby było czuć bass po otworzeniu bagażnika
                                        w takim razie glosniki estradowe!
                                        bo po otworzeniu bagaznika z glosnikow typowo samochodowych basu nie bedzie! (pompki)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X