Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór radia między ALPINE CDA 117Ri a CLARION CZ702E

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór radia między ALPINE CDA 117Ri a CLARION CZ702E

Witam serdecznie wszystkich ludzi na tym forum.

Chciałbym się was poradzić w wyborze radia między ALPINE CDA 117Ri a CLARION CZ702E. Dodam, że zależy mi na czystym i krystalicznym dźwięku, bo jestem osoba niesłyszącą, żeby coś zrozumieć, a najwięcej słucham radia/rapu/jazzu smoothie. Jeśli macie inne propozycje to proszę przedstawcie je tylko według moich wymagań do dźwięku i wyglądu radia czyli panel ciemny kolor podświetlenia bursztynowy (BMW E36 coupe).

ALPINE http://allegro.pl/alpine-cda-117ri-1...828842043.html

Clarion http://allegro.pl/clarion-cz702e-wyb...832283746.html

Niecierpliwie czekam na wasze odpowiedzi i życzę wesołych :)

A z czym to będzie grało?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      A z czym to będzie grało?
      Przepraszam, zapomniałem o najważniejszym, BMW E36 jest wyposażone 6 głośników firmy nokia czyli seryjne dwa 10 tki z tyłu, z przodu 13tki i wysoko tonowe w drzwiach, ale po nowym roku w marcu albo kwietniu wleci zestaw głośników harman kardon 8 głośników i subwofer z oryginalnym wzmacniaczem.

Skomentuj

z takimi glosnikami to bym bral radia za 300zl

---------- Post dodany o 14:55 ---------- Poprzedni post o 14:50 ----------

z w/w alpinka

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

---------- Post dodany o 14:55 ---------- Poprzedni post o 14:50 ----------

z w/w alpinka
          Dla mnie to żadna odpowiedź, a co wtedy jeśli zamiast zestawu harman kardona kupię porządne 13tki na przód i 10tki na tył (nie chce wiekszych rozmiarów, bo mnie mam zamiaru psuć środka, wycinać wieksze dziury)

---------- Post dodany o 17:40 ---------- Poprzedni post o 15:35 ----------

A jak możesz to poleć mi głośniczki to wyżej wymienionych radii

Skomentuj

Zamieszczone przez mrcin86 Zobacz posta
            Dla mnie to żadna odpowiedź, a co wtedy jeśli zamiast zestawu harman kardona kupię porządne 13tki na przód i 10tki na tył (nie chce wiekszych rozmiarów, bo mnie mam zamiaru psuć środka, wycinać wieksze dziury)

Tego typu radio kupuje się po to aby wykorzystać procesory DSP i zrobić porządny zestaw 2/3drożny na aktywnej zwrotnicy. Tu tego nie planujesz, więc lepiej dołożyć do suba niż kupować takie radio..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Tego typu radio kupuje się po to aby wykorzystać procesory DSP i zrobić porządny zestaw 2/3drożny na aktywnej zwrotnicy. Tu tego nie planujesz, więc lepiej dołożyć do suba niż kupować takie radio..
              Rozumiem, a z przodu mam zestaw dwudrożny oryginalny i mam zamiar zmienić, bo pomyślałem, jeśli radio zmieniam to wypadałoby też głośniki zmienić i czy dobrze rozumiem, że głośniki dobiera się w taki sposób jeśli one mają moc 150 watt to faktyczna moc będzie 75 watt i na głośnik przypada 37,5 RMS. Dobrze liczę? I czy nadal nie ma sensu kupowania radia z procesorami i wystarczy radio do 500 zł?

Przepraszam ale straszny laik w tym jestem.

---------- Post dodany o 18:59 ---------- Poprzedni post o 18:10 ----------

Czyli wystarczy to http://allegro.pl/alpine-cde-120rm-b...835645145.html albo to http://allegro.pl/alpine-cde-9880r-k...853522646.html

Skomentuj

Rozumiem, a z przodu mam zestaw dwudrożny oryginalny i mam zamiar zmienić, bo pomyślałem, jeśli radio zmieniam to wypadałoby też głośniki zmienić i czy dobrze rozumiem, że głośniki dobiera się w taki sposób jeśli one mają moc 150 watt to faktyczna moc będzie 75 watt i na głośnik przypada 37,5 RMS. Dobrze liczę?
                Zadając takie pytania, śmiało można stwierdzić że w ogóle nie będziesz korzystał z aktywnej zwrotnicy i czasówek. Szukaj tańszego radia, bo w zupełności Ci wystarczy.

Skomentuj

a co wtedy jeśli zamiast zestawu harman kardona kupię porządne 13tki na przód i 10tki na tył
                  E36 ma jedno z najgorzej zaprojektowanych wnetrz pod wzgledem naglosnienia
                  nawet jak wlozysz glosniki za 10000zl w fabryczne miejsca to nie zagra to za ciekawie.
                  niestety w tym samochodzie konieczne jest przerobienie miejsca na glosniki

jezeli tego nie planujesz to kup najtansze radio ktore spelnia twoje oczekiwania

czy dobrze rozumiem, że głośniki dobiera się w taki sposób jeśli one mają moc 150 watt to faktyczna moc będzie 75 watt i na głośnik przypada 37,5 RMS. Dobrze liczę?
                  :blink:
                  mozesz wyjasnic skad sie bierze twoja matematyka?

Skomentuj

E36 ma jedno z najgorzej zaprojektowanych wnetrz pod wzgledem naglosnienia
                    nawet jak wlozysz glosniki za 10000zl w fabryczne miejsca to nie zagra to za ciekawie.
                    niestety w tym samochodzie konieczne jest przerobienie miejsca na glosniki

jezeli tego nie planujesz to kup najtansze radio ktore spelnia twoje oczekiwania

:blink:
                    mozesz wyjasnic skad sie bierze twoja matematyka?
                    To mnie zmartwiłeś bo to moja ulubiona marka oczko w głowie. Zaczynam już rozumieć, że nie ma co kupować wysokich modeli. Więc tak to jakie radio polecacie może być nawet do 500.

A co do matematyki gdzieś wyczytałem chyba, że to głupota, a wiem tylko, że jak się kupuje głośniki do radia to głośniki muszą mieć o 1.5 raza większą moc od radia o ile to prawda. Też ciekawy jestem jak dobrać głośniki do radia.
                    Last edited by mrcin86; 09.12.2012, 19:58.

Skomentuj

Zacznij od FAQ Nazara.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                        Zacznij od FAQ Nazara.
                        Czytam i też oczekuję od was małej pomocy bo co dwie głowy to nie jedna :)

Radio jakie wybrałem to ALPINE 120RM więc starczy na głośniki i wzmacniacz, który będzie napędzać głośniki.

Skomentuj

A co do matematyki gdzieś wyczytałem chyba, że to głupota, a wiem tylko, że jak się kupuje głośniki do radia to głośniki muszą mieć o 1.5 raza większą moc od radia o ile to prawda. Też ciekawy jestem jak dobrać głośniki do radia.
                          co za glupoty ludzie potrafia pisac... a najgorsze jest to ze inni chca sie podszkolic i ucza sie takich glupot :/

Skomentuj

co za glupoty ludzie potrafia pisac... a najgorsze jest to ze inni chca sie podszkolic i ucza sie takich glupot :/
                            Rozumiem i podpowie mi ktoś jak dobrać głośniki? Oczywiście przeczytałem FAQ od nazara ale nie za bardzo się połapałem.

Skomentuj

To przeczytaj jeszcze raz.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                                To przeczytaj jeszcze raz.
                                Dzięki za pomoc drogi nauczycielu, czuję się jak w szkole podstawowej :lol:

Skomentuj

Rozumiem i podpowie mi ktoś jak dobrać głośniki?
                                  ZAWSZE kierujemy sie brzmieniem glosnikow a nie ich moca
                                  na moc mozna zwracac uwage w przypadku kiedy trzeba dopasowac wzmacniacz i glosnik niskotonowy

radio ma max 25w/kanal (a nie 50-60w jak pisza producenci) w rzeczywistosci uzyteczne jest ok 15-18w (glosniej pojawiaja sie znieksztalcenia uznawane za "noo, teraz to gra glosnooo!" )
                                  wiec po co kupowac glosniki 150w? pod radio szukamy glosnikow o mocy najlepiej 25-35w - inaczej nie wykozystamy w pelni ich potencjalu

w przypadku suba lepiej zeby glosnik byl troche slabszy niz wzmacniacz - wtedy wykozystamy max jego mozliwosci
                                  w odwrotnym przypadku istnieje ryzyko spalenia glosnika! dlaczego spalenia skoro wzmacniacz jest slabszy niz glosnik? wlasnie z powodu tych znieksztalcen

Skomentuj

ZAWSZE kierujemy sie brzmieniem glosnikow a nie ich moca na moc mozna zwracac uwage w przypadku kiedy trzeba dopasowac wzmacniacz i glosnik niskotonowy
                                    Nie mogę tego zrozumieć którym brzmieniem?

radio ma max 25w/kanal (a nie 50-60w jak pisza producenci) w rzeczywistosci uzyteczne jest ok 15-18w (glosniej pojawiaja sie znieksztalcenia uznawane za "noo, teraz to gra glosnooo!" ) wiec po co kupowac glosniki 150w? pod radio szukamy glosnikow o mocy najlepiej 25-35w - inaczej nie wykozystamy w pelni ich potencjalu
                                    Ale te 25w podane jest jako moc max czy moc rms? Czyli jak kupujemy radio które ma 25w to głośnik powinien mieścić się w przedziale 25-35w? Ale w RMS czy czymś innym? I jak to obliczyć jesli kupuje się używane radio które ma 4X45 mocy max?

w przypadku suba lepiej zeby glosnik byl troche slabszy niz wzmacniacz - wtedy wykozystamy max jego mozliwosci w odwrotnym przypadku istnieje ryzyko spalenia glosnika! dlaczego spalenia skoro wzmacniacz jest slabszy niz glosnik? wlasnie z powodu tych znieksztalcen
                                    Rozumiem przykładowo: sub ma moc 45W a wzmacniacz 50W i wtedy będzie ok?

Skomentuj

Nie mogę tego zrozumieć którym brzmieniem?
                                      glosnikow oczywiscie. przed zakupem glosnikow trzeba je koniecznie odsluchac! :p
                                      kupowanie w ciemno patrzac tylko na dane jest troche bez sensu
                                      dopiero doswiadczona osoba potrafi po czesci ocenic jak dany glosnik moze zagrac

Ale te 25w podane jest jako moc max czy moc rms?
                                      i tu pojawia sie brak wiedzy. moc MAX jest tylko na papierku - w praktyce tego NIGDY nie wykozystasz. wiec mozesz sobie wsadzic w d... te moce max
                                      nas interesuje tylko i wylacznie moc uzyteczna, czyli wg twojej kategorii bedzie to RMS

I jak to obliczyć jesli kupuje się używane radio które ma 4X45 mocy max?
                                      ale co ty chcesz obliczac?

Rozumiem przykładowo: sub ma moc 45W a wzmacniacz 50W i wtedy będzie ok?
                                      tak. ale w praktyce raczej to bedzie 100-120w glosnik i wzmacniacz 150-180w
                                      lub wieksze wartosci w przypadku drozszych systemow

Skomentuj

glosnikow oczywiscie. przed zakupem glosnikow trzeba je koniecznie odsluchac! kupowanie w ciemno patrzac tylko na dane jest troche bez sensu dopiero doswiadczona osoba potrafi po czesci ocenic jak dany glosnik moze zagrac
                                        A tak i właśnie słuchałem jak grają HERTZ i powerbass z radiem alpine nawet mi się podobają. Ale chyba do tych głośników potrzeba wzmacniacza?

i tu pojawia sie brak wiedzy. moc MAX jest tylko na papierku - w praktyce tego NIGDY nie wykozystasz. wiec mozesz sobie wsadzic w d... te moce max nas interesuje tylko i wylacznie moc uzyteczna, czyli wg twojej kategorii bedzie to RMS
                                        A moc użyteczna jakie ma oznaczenie? Bo wyczytałem w FAQ Nazara, że RMS to moc znamionowa jaką może wytworzyć wzmacniacz i jaką może przyjąć głośnik.

Cytat Napisał mrcin86 Zobacz post I jak to obliczyć jesli kupuje się używane radio które ma 4X45 mocy max? ale co ty chcesz obliczac?
                                        Chodziło mi o to,że jeśli kupię używane radio i nie znam jego parametrów a z prozdu pisze tylko 4X45W to jak to przeliczyć na moc użyteczną albo znamionową, żeby głośnik dobrać?

tak. ale w praktyce raczej to bedzie 100-120w glosnik i wzmacniacz 150-180w lub wieksze wartosci w przypadku drozszych systemow
                                        Rozumiem.

W swoim aucie planuje zrobić tak radio ALPINE 130RM i głośniki odpowiednie do tego radia, czasem myślę, czy przód czyli zestaw dwudrożny nie podpinac pod wzmacniacz i dodatkowo skrzynia w bagazniku..
                                        Last edited by mrcin86; 10.12.2012, 11:03.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X