Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór radia między ALPINE CDA 117Ri a CLARION CZ702E

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mrcin86 Zobacz posta
    Ale chyba do tych głośników potrzeba wzmacniacza?
    przeciez slyszales jak graja pod radiem. sam powinienes ocenic czy wystarczajaco czy jednak malo mocy

A moc użyteczna jakie ma oznaczenie?
    WAT

Bo wyczytałem w FAQ Nazara, że RMS to moc znamionowa jaką może wytworzyć wzmacniacz i jaką może przyjąć głośnik.
    ale zwroc tez uwage na to w jakich warunkach jest podawana ta moc. przykladowo wystarczy manipulowac podstawa czasowa lub iloscia znieksztalcen i mozna wciskac klientowi co sie tylko chce

Chodziło mi o to,że jeśli kupię używane radio i nie znam jego parametrów a z prozdu pisze tylko 4X45W to jak to przeliczyć
    fizyka sie klania
    radia moga miec 2 zakresy mocy
    fabryczne radia na pojedynczej koncowce mocy - max 4x11-12w
    lepsze radia na zmostkowanych koncowkach mocy - max 4x20-25W

dopiero cyfrowe koncowki mocy pozwola uzyskac wiecej z radia. ale nie znam takiego

czasem myślę, czy przód czyli zestaw dwudrożny nie podpinac pod wzmacniacz i dodatkowo skrzynia w bagazniku..
    to ma sens. ale w BMW to i tak nie zagra
    1 - glosniki w zlych miejscach
    2 - ciezko przebic sie do wnetrza basem z bagaznika (nie tyczy sie kombi)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      przeciez slyszales jak graja pod radiem. sam powinienes ocenic czy wystarczajaco czy jednak malo mocy
      Jak zaczęły grać trochę głośniej to zaczęły charczeć dlatego pomyślałem o wzmacniaczu.

ale zwroc tez uwage na to w jakich warunkach jest podawana ta moc. przykladowo wystarczy manipulowac podstawa czasowa lub iloscia znieksztalcen i mozna wciskac klientowi co sie tylko chce
      Rozumiem, jeszcze raz będę studiować FaQ.

fizyka sie klania radia moga miec 2 zakresy mocy fabryczne radia na pojedynczej koncowce mocy - max 4x11-12w lepsze radia na zmostkowanych koncowkach mocy - max 4x20-25W dopiero cyfrowe koncowki mocy pozwola uzyskac wiecej z radia. ale nie znam takiego
      Nie wiedziałem, ciekawa ta fizyka. ALPINA 130RM ile może mieć jak tam pisze tylko 4X50?

to ma sens. ale w BMW to i tak nie zagra 1 - glosniki w zlych miejscach 2 - ciezko przebic sie do wnetrza basem z bagaznika (nie tyczy sie kombi)
      Niech będą w tych miejscach bo to tylko auto na podróże do germanfestu, a bez muzyk nie da się wytrzymać.

Więc tak dla ALPINE 130RM dobre głośniki to będą te które będą mieć do 35 RMS na papierku, a w rzeczywistości 25?

Skomentuj

Jak zaczęły grać trochę głośniej to zaczęły charczeć
        i to kolejny mit. to nie glosniki charczaly tylko radio sie przesterowalo

ALPINA 130RM ile może mieć jak tam pisze tylko 4X50?
        czytaj jeszcze raz

Skomentuj

i to kolejny mit. to nie glosniki charczaly tylko radio sie przesterowalo
          Rozumiem, jak mi wstyd że taki laik jestem. Przepraszam, że susze d...e ale jak można to zoribc żeby nie przesterowało?

czytaj jeszcze raz
          Już wiem radio ma kanał 25w a w rzeczywistości 15-18w, więc szukać głośników do 35W RMS? Tylko ciężko znaleźć takie głośniki jedynie helixy mają 40w rms, miałem helixy i nie byłem zadowolony.

Skomentuj

jak można to zoribc żeby nie przesterowało?
            primo - wylacz korektor
            secundo - nie poglasniaj na maxa

jak nadal wystepuje przester to tylko mocniejszy wzmacniacz pomoze

więc szukać głośników do 35W RMS?
            najlepiej, ale to nie jest jedyny wyznacznik.

Skomentuj

primo - wylacz korektor secundo - nie poglasniaj na maxa jak nadal wystepuje przester to tylko mocniejszy wzmacniacz pomoze
              Racja.

najlepiej, ale to nie jest jedyny wyznacznik.
              A jaki jest drugi wyznacznik?

I jakbyś był na tyle uprzejmy pomóc dobrać głośniki do ALPINE 130RM przód dwudrożny zestaw i tył tylko średniotonowe 100mm, bo tak naprawdę wszystkie muszę wymienić gdy mają już 14 lat.

---------- Post dodany o 18:37 ---------- Poprzedni post o 17:06 ----------

Przeglądam zestawy na allegro i tam pisało 120W/60W i mam takie pytanie ta moc jest na jeden głośnik czy na dwa czyli w komplecie?
              Last edited by mrcin86; 10.12.2012, 17:43.

Skomentuj

A jaki jest drugi wyznacznik?
                ten ktory byl pierwszy - odsluch
                jezeli gra pod radiem i nic nie przeszkadza to moze byc

I jakbyś był na tyle uprzejmy pomóc dobrać głośniki do ALPINE 130RM przód dwudrożny zestaw 1300 tył tylko średniotonowe 100mm
                nic nie podam. najpierw musisz podac budzet i wymagania... ale i tak nic konkretnego nie podam bo taki rozmiar gra dopiero od ok 500zl/glosnik

Przeglądam zestawy na allegro i tam pisało 120W/60W i mam takie pytanie ta moc jest na jeden głośnik czy na dwa czyli w komplecie?
                na zestaw glosnikow. czyli jak masz 2 drozne zestawy to kazda para ma ok 60w

Skomentuj

ten ktory byl pierwszy - odsluch jezeli gra pod radiem i nic nie przeszkadza to moze byc
                  Rozumiem.

nic nie podam. najpierw musisz podac budzet i wymagania... ale i tak nic konkretnego nie podam bo taki rozmiar gra dopiero od ok 500zl/glosnik
                  Niedobry ... No to widzę, że muszę sam poszukać.

na zestaw glosnikow. czyli jak masz 2 drozne zestawy to kazda para ma ok 60w
                  No to jest problem, bo byłem ponownie w sklepie posłuchać HERTZ, sinuslive, helix, PB i najlepiej spodobał mi się PB oraz sinuslive ale widzę, że odpadają skoro jeden ma 60w rms i drugi ma 60w jeśli do radia mam szukać 25 - 35w rms na jeden kanał jeden głośnik.
                  Last edited by mrcin86; 10.12.2012, 18:08.

Skomentuj

wroc jeszcze raz i niech zasili to radiem. jak sie wyrobi to mozesz brac. jak bedzie sie nie wyrabialo to niestety wzmacniacz potrzebny

z czystym sumieniem moge polecic dobre niedrogie zestawy - ale w pierwszej kolejnosci musialbys przerobic drzwi na glosniki

Skomentuj

wroc jeszcze raz i niech zasili to radiem. jak sie wyrobi to mozesz brac. jak bedzie sie nie wyrabialo to niestety wzmacniacz potrzebny
                      Właśnie o tym myślałem i jutro znowu wolne od pracy to jadę jeszcze raz posłuchać. A jak poznać, że potrzebny jest wzmacniacz? Wtedy kiedy jest przesterowanie czyli jak głośnik zacznie charczeć?

z czystym sumieniem moge polecic dobre niedrogie zestawy - ale w pierwszej kolejnosci musialbys przerobic drzwi na glosniki
                      Przerabiać oryginalne, nie skażone tuningiem, zadbane bez wypadkowe E36 Coupe M3 3.2 z ostatniego roku produkcji czyli 1999? Ktoś musi byc chory, żeby psuć piękną i oryginalną serię ... Żartuje mogę przerobić przednie drzwi tak żeby wyglądało nawet fabrycznie i porządnie grało w sumie mam dodatkowe przednie panele drzwiowe jakby co to się wróci do serii przy sprzedaży więc polecaj proszę :)

Skomentuj

A jak poznać, że potrzebny jest wzmacniacz?
                        przy basie "nie wyrabia"

Żartuje mogę przerobić przednie drzwi
                        moze tak?

Skomentuj

przy basie "nie wyrabia"
                          To juz wiem OCB tyle mnie nauczyłeś tak mnie doszkoliłeś a ja wierny twój jedi

moze tak? Obraz został zmniejszony. Kliknij tutaj by zobaczyć obraz w pełnej rozdzielczości: 800x600px
                          Tak na pewno nie to znaczy jeden głośnik na dole, ale nie aż 4 :)

Skomentuj

to jest zdjecie samochodu do dBdragu - oczywiscie przesada dla normalnego sluchania
                            ale jak pozadnie przebudujesz drzwi zeby wsadzic tam glosniki 16cm + wysokotonowy gdzies wyzej to bedziesz mial juz szanse na dobre brzmienie za rozsadne pieniadze

napisz do lklukasza z forum. on ci sprzeda dobry zestaw za 350zl. bije na glowe zestawy za 500-800zl! (sugerowana cena detaliczna w sklepach)

do tego wzmacniacz 4 kanalowy, niewielki sub w otwor na narty i bedzie ciekawie

---------- Post dodany o 14:00 ---------- Poprzedni post o 13:57 ----------

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=4&t=49949 tutaj widze 2 propozycje montazu w drzwi

Skomentuj

Przerabiać oryginalne, nie skażone tuningiem, zadbane bez wypadkowe E36 Coupe M3 3.2 z ostatniego roku produkcji czyli 1999?
                              Jak z 99r to musi być niezły przeszczep bo ostatnia kupejka wyjechała z fabryki w 98r :flapper:

Skomentuj

powiem wam tylko tyle

wybrał bym clarneta zdecydowanie

i drugie: nie doceniacie harmana/kardona :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To że może zagrać to fakt.

Tylko niekoniecznie w ori instalce.

Skomentuj

A kto mówił o fabrycznej :?: :)

---------- Post dodany o 00:05 ---------- Poprzedni post o 00:04 ----------

Znam i takie fabryczne, które po odpowiednim dopracowaniu potrafią zrobic cuda :)
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      Znam i takie fabryczne, które po odpowiednim dopracowaniu potrafią zrobic cuda
                                      w E36?
                                      chyba jeszcze nie miales przyjemnosci z tym samochodem?

Skomentuj

Raczej nieprzyjemność no chyba że m3 ale to bokiem

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                                          Raczej nieprzyjemność
                                          najgorsze jest tlumaczenie dlaczego trzeba az tyle wydac na montaz.
                                          jeszcze wieksze oczy robia za koszt montazu radia w E46 :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X